Bıçak Sanatı - Forum

angaralı puukko :)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
angaralı puukko :)
« : 03 Kasım 2013, 22:36:58 »
Civa çeliği ( silver steel) 11mm milden dövme
kesici ağız 93 mm
sap Karaağaç (tahmini yaş 240 yıllık ağaçtan)

resim fonu;  kürk mavi tilki, ağaç sapın yapıldığı ağacın kendisi

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: angaralı puukko :)
« Yanıtla #1 : 03 Kasım 2013, 22:42:52 »
Ellerin dert görmesin. Ankaralı türkücülerden sonra meşhur bir şeyi daha çıktı. :D :D :D
Daha fotoğraf bekliyoruz.
Okinawian

eraonk

• *
  • 39
  • Eray K
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2013, 22:45:29 »
Elinize sağlık, hemşehrim pek güzel olmuş.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 03 Kasım 2013, 22:54:08 »
Ellerinize sağlık güzel çalışma olmuş. Ağız taşlama açısı burna doğru geldikçe çok fazla değişmiş. Böyle ağız açmanızda bir sebep var mı? Birde balçak ile ahşap arasında liner mi kullandınız? Bu kısımda ufak sorunlar var gibi. Ayrıca ahşap bitirişini nasıl yaptınız? Yapıldığı ahşaba bakınca çok başarılı bitiriş olmuş. Bu bıçağa güzelde bir kılıf yakışır.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #4 : 03 Kasım 2013, 23:06:23 »
Ellerinize sağlık güzel çalışma olmuş. Ağız taşlama açısı burna doğru geldikçe çok fazla değişmiş. Böyle ağız açmanızda bir sebep var mı? Birde balçak ile ahşap arasında liner mi kullandınız? Bu kısımda ufak sorunlar var gibi. Ayrıca ahşap bitirişini nasıl yaptınız? Yapıldığı ahşaba bakınca çok başarılı bitiriş olmuş. Bu bıçağa güzelde bir kılıf yakışır.

Bu bıçağı bizimbahçenin önüne yolu düşen bu işlere oldukça meraklı bir agabey için hediye yaptım. Resim hataları gizliyor ama bence çok acemice oldu , zaten bizde ustayız diye geçinmiyoruz :) heheh. Daha henüz bir bant zımparam yok, eğe ile de uğraşmadım. Agız açısıda öyle göz kararı işte idare et :) ahşap arası liner paçavra kumaşdan, çaktırma. Epoksi lekeleri ahşaba bulaşmış çıkarmaya uğraşmadım. Ahşap bitirişi DAX marka Hair Wax :) onlarca şey deedim en güzel deseni bu çıkarıyor. Velhasılı kelam bıçak meraklı birine onada ucunda nasıl yapılır birşeyler öğreterek kısıtlı imkan hava soğuk işten gece çıkıyor felan böyle işte:)

gokhand

• 1137
« Yanıtla #5 : 03 Kasım 2013, 23:20:46 »

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #6 : 03 Kasım 2013, 23:34:57 »
Tebrik ederim güzel olmuş güzel bide kılıf ister bu malum Ankaraya kar yağdı yağacak  üşümesin...

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #7 : 04 Kasım 2013, 00:25:48 »
Ben çok beğendim bıçak gayet güzel olmuş.Arka fonda ki ağacın rengi ve tilki kürkünün renkleri çok hoş. Civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yaptınız mı? Yaptıysanız kaç kere? Kaç derecede su verdiniz? Soğutma olarak ne kullandınız? :) Bu kadar çok soru için kusura bakmayın.Bu kadar çok soru sormamın nedeni şu an benimde bekleyen bir iki tane civa çeliği bıçağımın olması. :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #8 : 04 Kasım 2013, 02:35:53 »
sizin bahçeye yolumuz düşerse bizede yaparsın herhalde ;)  ellerine sağlık güzel olmuş.angaralı puukko dan sonra Angaranın bebelerini bekliyoruz :D
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

gokhand

• 1137
« Yanıtla #9 : 04 Kasım 2013, 06:33:41 »
Tebrik ederim güzel olmuş güzel bide kılıf ister bu malum Ankaraya kar yağdı yağacak  üşümesin...
tesekkurler, bıcagı hediye ettim artık kılıfını o ayarlasın :) Ankaraya kar düserse Dabakladığım Kürkler hazır :)

sizin bahçeye yolumuz düşerse bizede yaparsın herhalde ;)  ellerine sağlık güzel olmuş.angaralı puukko dan sonra Angaranın bebelerini bekliyoruz :D

Elbette beklerim memnun olurum.

Ben çok beğendim bıçak gayet güzel olmuş.Arka fonda ki ağacın rengi ve tilki kürkünün renkleri çok hoş. Civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yaptınız mı? Yaptıysanız kaç kere? Kaç derecede su verdiniz? Soğutma olarak ne kullandınız? :) Bu kadar çok soru için kusura bakmayın.Bu kadar çok soru sormamın nedeni şu an benimde bekleyen bir iki tane civa çeliği bıçağımın olması. :)

Sertaç sorularına memnun oldum. Ben foruma ilk girdigim gunlerde dövme çalışacakların özellikle bir çelikte uzmanlaşmasını ve bu çeliğin huyunu suyunu iyi öğrenmeleri gerektiğine dair bir yorum okumuştum. Bende bu yönde ilerliyorum. Civa çeliği ile çok çalıştım Kırılan prototiplerimin haddi hesabı yok. Fakat hepsinden birşey öğrendim. Birkere ısıl işlemin püf noktası NORMALİZASYON çevrimi. Forumda Emre usta Normalizasyon normalizasyon diye her yazıda yazardıda ben ne oldugunu çok anlamazdım. Şimdi daha iyi anlıyorum. Isıl işlem çncesi korkudan 3 defa normalizasyon yapıyorum. En önemli nokta ısıyı Fazla aşmamak ve çeliği HOMOJEN ısıtmak. Homojen olup olmadıgını karanlıkta daha iyi anlıyorsun. Sonra çeliği ODA ısısına düşürünceye kadar bekliyoruz. Galiba bu işlemi bir kül içinde yavas yapmak lazım ama bende o sabır olmuyor.  Ben gece ısıl islem yapıyorum artık renklere aşina oldum. Galiba su verme ısım 800- 850  gibi doğru değerler ise

normalizasyon yapılmamış civa çeliği TANE BÜYÜMESİ

normalizasyon yapılmış civa çeliği düzgün tanecik yapısı

Normalizasyondan sonra bıçaklalrı kıra kıra  meneviiişide biraz öğrendim. Bikere meneviş şart :))) Fakat bu işlemin uzun sürede olmasının hikmetini de öürendim. Kısa süreli ocakta menevişlediğimi zannetttiğim bir bıçak sorlayınca kırılmıştı. menevişte hasıl olan renklerin 3 mm lik bıcağın sadece 1 mm ik çeperinde oldugun gördüm . demekki derine inmemişyüzeysel kalmış. Ben ilk başlarda su verme için yağ kullanıyordum fakat Ostimde sertlik ölçüümüne gittiğimde 48 hrc gibi komik bir deger gördüm.(belki meneviş yapıyorum zannı ile ocakta 400 dereceye falan mı ısıttım bilmiyorum).  Bıçak hediye ettiğim arkadaşlarımda yumuşak olmuş falan deyince SU kullanmaya karar verdim. Suda krıılma ve yamulmaları normalizasyon buyuk olcude cozdu . MENEVİŞ ise mutlaka kontrollu fırında 2 saat 150-200 derece yapılmalı

Bu yazdıklarımı ustalar düzeltebilirler. 

Saygılar
« Son Düzenleme: 04 Kasım 2013, 06:40:45 Gönderen: gokhand »

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #10 : 02 Ocak 2014, 00:15:28 »
Gökhan tebrikler çok hoş bir çalişma olmuş ahşabinda rengi ve desenleri çok hoş saniyorum senden çok daha fazla ve güzel biçaklar göreceğiz  merakla beklemekteyim bu arada kürkü senin dabakladin kürklerden olup olmadiğini merak
ettim .
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #11 : 02 Ocak 2014, 08:55:33 »
hemşerim güzel bir çalışma ellerine sağlık.  :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

gokhand

• 1137
« Yanıtla #12 : 06 Ocak 2014, 16:32:15 »

Gökhan tebrikler çok hoş bir çalişma olmuş ahşabinda rengi ve desenleri çok hoş saniyorum senden çok daha fazla ve güzel biçaklar göreceğiz  merakla beklemekteyim bu arada kürkü senin dabakladin kürklerden olup olmadiğini merak
ettim .

Kaya abi,çok teşekkürler. Bizim bahçe kışın çok soğuk oluyor o yüzden insallah bahar ile yeni üretimler olur. Mavi tilkiyi ben tabaklamadım. ama sonraki resimdeki post benim tabakladığım.

hemşerim güzel bir çalışma ellerine sağlık.  :2up

Çok teşekkürler