Bıçak Sanatı - Forum

Taşlama Açıları

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Taşlama Açıları
« : 31 Aralık 2009, 00:48:28 »
AR-GE olayı galiba biraz mesleğin de ötesine geçip araştırma meraklısı yaptı galiba beni. Bıçak ağız açısını bile arctan() fonksiyonunu google ile hesaplattığımı söyleyeyim de olayın vahametini anla.

Örneğin, şu anda 5 mm lik çeliği her iki taraftan eğeleyerek ağzı şimdilik 1 milime indirdim. Eğelediğim yüzeyin eni 16 mm. Merak ettiğim ise ağızdaki açı.

Bunun google ile hesabı şöyle: "2*arctan((5-1)/2/15)*360/2/pi"
Yani yaklaşık 15 derece.

;D
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2009, 00:50:02 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Taşlama Açıları
« Yanıtla #1 : 31 Aralık 2009, 03:14:45 »
AR-GE olayı galiba biraz mesleğin de ötesine geçip araştırma meraklısı yaptı galiba beni. Bıçak ağız açısını bile arctan() fonksiyonunu google ile hesaplattığımı söyleyeyim de olayın vahametini anla.

Örneğin, şu anda 5 mm lik çeliği her iki taraftan eğeleyerek ağzı şimdilik 1 milime indirdim. Eğelediğim yüzeyin eni 16 mm. Merak ettiğim ise ağızdaki açı.

Bunun google ile hesabı şöyle: "2*arctan((5-1)/2/15)*360/2/pi"
Yani yaklaşık 15 derece.

;D

Hehehe, aynı olay bende de var,  8)

Atölyede trigonometrik cetvelim vardır herzaman,
Örneğin et kalınlığım 4 milim. Ben 22 derece scandi için kaç milim hipotenüs oluşturmalıyım iki taraftan diye hesaplamak için :
Et kalınlığının orta çizgisi yani ağız çizgisi iki taraftan da 2 milim uzakta, yani iki tarafta 11 derece dar açısı olan iki tane 2 milimlik kısa kenarı olan dik üçgen tahayyül ediyorum. Bunu göz önüne alarak 2 milim / X = Sin(11) mantığı ile X =  2 / 0.19 = 10.52 milim. Yani daha ağız açısını vermeden eğer iki taraftan merkeze 10.52 milim taşlama açısı (yani scandi genişliği) verirsem 22 derecelik ağız yapım olur diye hesaplıyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #2 : 31 Aralık 2009, 09:56:08 »
Açı konusu açılmışken sorayım. Ben bu güne kadar açıyı hep elle ayarladığımdan biraz kalın bıçaklarda adını bilmeden scandi daha incelerde de konveks taşlama yaptım. Tabii hesap kitaba girmeden yapmıştım.

Şimdi dayanıklı olsun diye yaptığım drop point bıçakta iki açılı taşlama yapmaya niyetlenip işe başladım. Asıl taşlamayı şimdilik 15-16 derecede yaptım. İkinci açı için kaç mm kalınlıktan başlasam, kaç derecelik bir eğim versem diye sorayım?

|        |
|        |
|        |
 \      /  --> 15 derece ilk taşlama
  \    /
    ‘’     -->  ? derece ikinci taşlama

|   |
   |<->|   kaç mm?
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 31 Aralık 2009, 10:57:05 »
Çok önemli bir soru: Droppoint (Sırtı uca doğru aşağı dönen ??? ) bıçaklarda genelde ilk taşlama 5-6 derece veya daha küçük açıda bırakılır, ikincil ağız açısı ise iki taraftan 12 derece ve aşağısında bırakmak adettendir. Ancak aslında tamamen sana kalmış, bıçağın işlevi ve tipolojisine kalmış birşeydir. 15 derece açı zaten scandi gibi birşey, bunu nerdeyse ağız gibi birleştirip, son 0.4 - 0.6 milimde hafif bir konveks açıyla ağzı hafif sağlamlaştırsan yeterli olur diye düşünüyorum. Benim son yaptığım nessmuk aynen öyle yapıldı, oldukça sağlam ama güzel de kesim yapan bir bıçak oldu, tavsiye ederim:

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 31 Aralık 2009, 11:57:20 »

Eeee, scandi felan demiştim ama benimki scandi değil, ama şüpheniyordum, haklıyım galiba, benimki sabre/saber denilen tipteki taşlama. Artık Türkçe'ye kılıç diye mi tercüme ederiz işte ondan oluyor.

« Son Düzenleme: 22 Ocak 2010, 15:07:45 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ejder

• 152
« Yanıtla #5 : 31 Aralık 2009, 12:37:17 »

Eylem, bıçağın benim hoşuma gitti. :2up Sap için asitle karartmamı düşünüyorsun?
Scandi ağızlı bıçakların kesme performansı nasıl oluyor ?
Bu bıçaklarda benim gördüğüm kadarıyla 3-4 mm. et kalınlığı oluyor birde taşlamayı bıçağın ortasından yapıyorlar.Dayanıklılık gerektiren işler dışında kullanışsız bulmuşumdur.Eleştiri olsun diye söylemiyorum.Bu tip bıçağa sahip tek tanıdığımsın da ondan soruyorum. ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 31 Aralık 2009, 13:55:50 »
Eylem bitmiş bu yahu  :D
Az bir işin kalmış, ha gayret...
Bu arada pommel (buttcap) nasıl monte edildi, bıçağın kuyruğuna paftalandı mı ?

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 31 Aralık 2009, 15:05:07 »
Yok bitmedi maalesef. Sap bıçağın üstünde duruyor. Prova resmi o.  :(

Sap 14 mm genişliğine inecek. Ucuna metrik 8 için pafta çekilecek. İşin bu kısmında kuyruğu doğru yapmak önemli o yüzden biraz ağırdan alıyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 31 Aralık 2009, 15:25:25 »
Sapı fazla düşünmedim ama ceviz sapın altta kalan tarafı daha koyu. Daha da koyulaştırıp koyulaştırmamaya karar vermiş değilim.

Bunu scandi yapmayı düşünmüyorum. Taşlama iki açılı olacak. Yalnızca henüz profille ilgili iki parametreyi netleştirmem gerek. Zaten onu da yukarıda sormuştum. Ha bu arada, bıçağın kalınlığı 5 mm.

Scandi olarak söylediğim bıçaklar şu konudaki gibi kalınlığı 3 mm'nin altında olan bıçaklarlar. Bunun dışında piyasadan alınan bir ürün sahibi olmadığımdan scandiler hakkında yorum yapmayayım. Ama 2010 sonunda posta kutumdan bir scandi çıkarsa hiç itiraz etmem.  ;D
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #9 : 31 Aralık 2009, 19:08:24 »
hooppala paaşam, malkara-keşşaan....

topraaam, çok güzel olacak gibi duruyor....
sapı tornada mı yaptın? (hem ağaç, hemde pirinç parçaları)

bence taşlama eğimi bıçaktan bıçağa göre değişir, sen bu bıçağın nasıl olmasını istiyorsan ona göre taşlamalısın.!!! şu hali gayet hoş duruyor, yalnız kalınlık kafama takıldı, 5mm demişsin ?? biraz kalın gibi.
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2009, 19:19:25 Gönderen: Gökhan BAKLA »

« Yanıtla #10 : 31 Aralık 2009, 19:15:32 »
Eylem güzel görünüyor, pirnçler parlayınca, sapta yağlanınca esas o zaman görmek lazım, ışıl ışıl olacak, hele de cevizin o iki ayrı tonu asıl yağı yiyince ortaya çıkacak. Kolay gelsin ellerine sağlık şimdiden, bitmişini bekliyoruz.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #11 : 31 Aralık 2009, 23:21:58 »
valla sizin yanınızda ben kendimi emprovize den başka bir şey çalamıyan bir sazende gibi hissettim. en dogrusu bu olçüp b,çmek ama benim için fazla teknik bir ! yaklaşım.  tabi ki kullanım amacına göre agız açılarını detaylandırıp oluşturmak lazım ama ben öyle mm ile pek çalışamıyorum. daha dogal gelişiyor. sonuçta yegane derdim kişisel larak mutlu olmam. sanırım müsteriye göre düşününce standartize olmak en mantıklısı. ancak olayın bir de su acısı var. nitekim benim elimden büyük oranda çekiçten nasiplenen bıçak çıkıyor. onda da balçaktan uca bir incelme soz konusu oldugu için standart bir et kalınlıgı yok.  peki özellikle emre ve eyleme soracak olsam. bu şekil bir bıçak yaptım ama agız acısının da standart olmasını istiyorum. tavsiye edebileceginiz bir metod var mı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 01 Ocak 2010, 01:43:05 »
Pek tabii ki, aslında dövme olsun, benimkiler gibi talaşlı olsun üretimde iyi bir bıçak mutlaka uca ve arkaya doğru incelen, kabzanın başladığı yerde en fazla et kalınlığı olan, baklava biçimli bir geometriye sahip olmalı. En azından çoğu için bu önemli. Ancak ne olursa olsun eğer standart bir bıçaksa en azından kullanıcısına cehennem azabı yaşatmamak için bileme açısı sabit olmalı.

Bunun en genel geçer yolu biley taşında ağız açarken bıçağın taşa göre eğimini bozmadan ağız açmak. Bu taş ya da bant zımpara için de geçerli. Yoksa pek tabii ki bu kadar kesin trigonometrik hesabı olmaz çoğunda (ben sadece scandi bıçaklarda kullanıyorum, et kalınlığı tabii ki değişiyor ancak belli bir noktadaki et kalınlığına göre kaç derece açıda ne kadar açman gerektiğini bulmak kolay). Ama ağız açısı diyince biraz iş değişiyor, çeliğin menevişine göre ve tipine göre verebileceğin belli limit değerler var. Bunların dışında ağzın küçücük bir zorlanmada kullanıcının elinde kalması veya fazla bırakmışsan performansta düşüşe neden olabilirsin. Bunun en kolay yöntemi daha önce de bahsettiğimiz pirinç çubuk deneyi ve hassas kesim testleri. Eğer limitin altındaysan zaten bıçağın ağzı dayanmayacaktır piniç çubuk deneyine, limitin üstündeysen de hissedilir bir şekilde hassas kesimlerde zorlanacaktır...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 02 Ocak 2010, 11:25:53 »
Şimdiye dek göz kararıyla yaptıklarım beni pişman etmedi ama bu bıçakta ağız ve sırt düz, sap, balçak ve topuz tornalı olduğundan kimi şeyler fazla sırıtacaktı. Bu yüzden biraz öngörülebilir şeyler yapmayı amaçladım. Bu bıçakta sağlamlık da öncelikli olduğundan ve bileme hataları ağızı çirkinleştirmesin diye de çift açıya niyetlendim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #14 : 24 Ocak 2010, 12:58:06 »
benim gibi matematiği lse sonra terketmiş garianlar içi acaba eylem veya emre şu derece hesaplarını basitleştirerek acıklyabilirmi. mesela çizim bür bıçk üstüne. şahsen ben eylemin verdigi hesbı 3 mm etkalınlıgı 28 mm genişlikteki bir açı için sorduguma yaklaşık 3 derece çıktı. buda
a) artık nesterdençok daha keskin uçlar acabiliyorum
b) bir yerde hata yaptım

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 24 Ocak 2010, 13:26:23 »
Bunun için şu tabloya ihtiyacın var Durukan: http://www.eugeneleeslover.com/PAGE_482_TRIG_FUNCTIONS.JPG

Et kalınlığının yarısı / taşlama uzunluğu = sinüs (ağız açısının yarısı)

Bu durumda senin verdiğin değerler

1.5mm / 28mm = 0,0535 = (tablodan bakıyoruz) sinus (3) derece. Bu durumda ağız açısı 6 derece oluyor 2 ile çarpınca.
 :D Evet Neşter olmuş kendileri...
Eğer taşlama açısının yanında bir de ağız açısı vereceksen zaten bu hesaplar önemli değil, sadece skandi (ağız eğimi = taşlama eğimi) durumunda işe yarar... Çizim yapamadım, akşam bir çizimle açıklamaya çalışırım...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 24 Ocak 2010, 20:14:00 »
iki üç gün önce yeni mesaj atayım derken 31 aralıktaki mesajımın üzerine yazmışım arkadaşlar. Özür.  :(
Namık Kemal
Instagram'da ben

murat ugurlu

• *
  • 19
  • Meslek: doktor
  • Yer: ankara bolu
« Yanıtla #17 : 07 Ocak 2011, 23:47:29 »
Çok önemli bir soru: Droppoint (Sırtı uca doğru aşağı dönen ??? ) bıçaklarda genelde ilk taşlama 5-6 derece veya daha küçük açıda bırakılır, ikincil ağız açısı ise iki taraftan 12 derece ve aşağısında bırakmak adettendir. Ancak aslında tamamen sana kalmış, bıçağın işlevi ve tipolojisine kalmış birşeydir. 15 derece açı zaten scandi gibi birşey, bunu nerdeyse ağız gibi birleştirip, son 0.4 - 0.6 milimde hafif bir konveks açıyla ağzı hafif sağlamlaştırsan yeterli olur diye düşünüyorum. Benim son yaptığım nessmuk aynen öyle yapıldı, oldukça sağlam ama güzel de kesim yapan bir bıçak oldu, tavsiye ederim:

emre kusura bakma bu soru yersiz olacak ama bu bıcaktaki oyulmuş şekli nasıl yaptın?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 08 Ocak 2011, 11:56:42 »
Eğe ve zımpara ile, tabii bolca sabır :) Farkındaysan arkaya doğru genişliyor ve sırta paralel değil, bu yüzden normal oluk açma için kullandığımız yöntemler bu tip oluklarda pek işe yaramıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #19 : 15 Kasım 2011, 02:36:34 »
Slm
Açı konusunu araştırırken bulduğum bir site. Sanırım işe yarar oldukçada pratik.http://ostermiller.org/calc/triangle.html