Merhaba Arkadaşlar,
Epeydir daha önce yaptığım propan fırınıyla boğuşuyordum. Hava ayarı meme ayarı brülör tüp bitmesi biraz da benim beceriksizliğim iyice sıkıldım. Fazla masraf yapmadan elektrik işine gireyim dedim. Birçok malzeme zaten vardı. Hazır izolasyonlu bir tankda var. Ecnebi

bir sitede gördüğüm tünel fırınlardan esinlendim. Sonuç beklediğimin üzerinde performanslı bir elektrikli fırınım oldu. Yapacak arkadaşlara belki faydası olur diye ayrıntıları yazayım.
İç çapı 7 cm olan 1400 derece dayanıklı seramik boru 45 cm
1 mm çap rezistans teli 15 metre (Yapılan hesaba göre 13 metre sarılırsa 2500 Watt a tekabül ediyor
Teli yalıtmak için refrakter yapıştırma malzemesi
13-14 metre teli seramik boru üzerine sardım
Yapıştıcıyı rezistans telin üzerine iyice heryerini kapatacak şekilde uyguladım.
Kuruduktan sonra eski fırından artan seramik battaniyeye sarıp propan fırının içine yerleştirdim.
Elektrik bağlantılarını Termocuple PİD, SSR, sigorta ve şalter kullanarak yaptım. (Burada forumda daha önce yapılan elektrik fırın tesisatlarından bilgilendim)
Sonuç: 2500 Watt fırın tam 24 dk.da 1000 dereceye çıktı ve dışı hiç ısınmadı. Soğumak nedir bilmedi. Sanırım devam etsem çok rahat 1300 dereceyi bulacaktı.
Teller seramik borunun dış yüzeyine sarılı olduğundan ısı set değerine ulaştıktan sonra bir süre daha ısı yüksekmeye devam ediyor. Yüksek sıcaklıklarda 20 derece salınımlarla çalışıyor. Su verme sıcaklıklarında bu durum ne kadar etki eder bakacağız. Belkide çıkacağı sıcaklığı tahmin ederek set değerini biraz düşük tutacağız.