Bıçak Sanatı - Forum

Propan Fırının Elektrik Fırınına Dönüşümü

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya

Merhaba Arkadaşlar,
Epeydir daha önce yaptığım propan fırınıyla boğuşuyordum. Hava ayarı meme ayarı brülör tüp bitmesi biraz da benim beceriksizliğim iyice sıkıldım. Fazla masraf yapmadan elektrik işine gireyim dedim. Birçok malzeme zaten vardı. Hazır izolasyonlu bir tankda var. Ecnebi  :) bir sitede gördüğüm tünel fırınlardan esinlendim. Sonuç beklediğimin üzerinde performanslı bir elektrikli fırınım oldu. Yapacak arkadaşlara belki faydası olur diye ayrıntıları yazayım.
İç çapı 7 cm olan 1400 derece dayanıklı seramik boru  45 cm
1 mm çap rezistans teli  15 metre  (Yapılan hesaba göre 13 metre sarılırsa 2500 Watt a tekabül ediyor
Teli yalıtmak için refrakter yapıştırma malzemesi 

13-14 metre teli seramik boru üzerine sardım
Yapıştıcıyı rezistans telin üzerine iyice heryerini kapatacak şekilde uyguladım.
Kuruduktan sonra eski fırından artan seramik battaniyeye sarıp propan fırının içine yerleştirdim.
Elektrik bağlantılarını Termocuple PİD, SSR, sigorta ve şalter kullanarak yaptım. (Burada forumda daha önce yapılan elektrik fırın tesisatlarından bilgilendim)

Sonuç:   2500 Watt fırın tam 24 dk.da 1000 dereceye çıktı ve dışı hiç ısınmadı. Soğumak nedir bilmedi. Sanırım devam etsem çok rahat 1300 dereceyi bulacaktı.
Teller seramik borunun dış yüzeyine sarılı olduğundan ısı set değerine ulaştıktan sonra bir süre daha ısı yüksekmeye devam ediyor. Yüksek sıcaklıklarda 20 derece salınımlarla çalışıyor. Su verme sıcaklıklarında bu durum ne kadar etki eder bakacağız. Belkide çıkacağı sıcaklığı tahmin ederek set değerini biraz düşük tutacağız.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Propan Fırının Elektrik Fırınına Dönüşümü
« Yanıtla #1 : 03 Ekim 2013, 22:49:55 »
24 dakika 1000 derece çok başarılı bir değer. Tebrik ederim.
Okinawian

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #2 : 03 Ekim 2013, 22:58:35 »
Vedat ustam hayırlı olsun. ılk aklıma gelen profıllerde paslanmaz folyo kullanılmaz ise ne kadar tufal yapacağı..?  borunun keske bıraz daha çapı buyuk olanını alsaydın. uyuk yada kavıslı bıçaklar usğrastırabılır bence  ;) 
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #3 : 03 Ekim 2013, 23:11:56 »
Vedat Bey neredeyse rekor değerler firin konusunu tam olarak çözmüşsünüz ayni firin birazda modifiyeile dövmedede kullanilabilir .ecnebi sitelerede teşekkürler tabiiki sizede darisi başimiza bir werkstatt için güzel bir hediye...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #4 : 03 Ekim 2013, 23:16:49 »
24 dakika 1000 derece çok başarılı bir değer. Tebrik ederim.
Sağolun, Yalıtımın fazla olması üstüne iç hacmi küçük olunca böyle oldu.

Vedat ustam hayırlı olsun. ılk aklıma gelen profıllerde paslanmaz folyo kullanılmaz ise ne kadar tufal yapacağı..?  borunun keske bıraz daha çapı buyuk olanını alsaydın. uyuk yada kavıslı bıçaklar usğrastırabılır bence  ;) 
Sağol Taner. Boru bu çaplarda zor bulunuyor. Keşke 10 cm gibi olsaydı ama bunu bulabildim. Paslanmaz folyom var ama başka bir şey deneyecem. Bilmiyorum olurmu. Kullandığım refrakter yapıştırıcı çamur gibi bişey. Bunu biraz sulandırsam bıçaklara sıvasam işe yarar mı acaba 8)

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #5 : 03 Ekim 2013, 23:19:17 »
Vedat Bey neredeyse rekor değerler firin konusunu tam olarak çözmüşsünüz ayni firin birazda modifiyeile dövmedede kullanilabilir .ecnebi sitelerede teşekkürler tabiiki sizede darisi başimiza bir werkstatt için güzel bir hediye...
Teşekkürler

Kaya

• 2867
« Yanıtla #6 : 03 Ekim 2013, 23:28:52 »
Refraktor çamurunu yalitkan malzemelerle kompoze ederseniz eminim ortaya birşeyler çikacaktir.şimdi olduğu gibi ;)...

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #7 : 03 Ekim 2013, 23:40:54 »
ellerine sağlık ustam iyi günlerde kullan
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #8 : 04 Ekim 2013, 00:08:50 »
Güzel günlerde kullanın

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #9 : 04 Ekim 2013, 00:18:32 »
vedat hocam hayırlı olsun daha önce bir araştımada rasladıgım bilgi bu tıp seramıklerın uclarına birer fılanş işletip kapak yapıyorlar yanma sırasındada içeriye şu an adını unuttugum bir gaz salınımı yapıyorlar bugaz oksıjenın yerıne yecıp yanmayı engellıyo bilginiz olsun dedım
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

« Yanıtla #10 : 04 Ekim 2013, 00:21:16 »
Valla süper bir çalışma ve süper bir dönüşüm, ellerine sağlık ve de paylaşım için teşekkürler  :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 04 Ekim 2013, 02:10:41 »
Vedat ustam, ellerine sağlık, çok güzel bir iş çıkmış. Gerçi 20 derece salınım çok fazla geldi bana yüksek ısılarda. Belki tellerin açık olacağı bir modifikasyon gerekebilir ilerde paslanmaz takım çelikleri filan için, ya da bir başka çözüm benim uyguladığım yöntem olabilir. Fırın soğuktan çıkarken salınımlar yüksek olur,  çünkü ısınan yalıtım malzemesi sürekli ısı çalar ortamdan, hedef değere ulaşıldığında çok hızlı düşer ve PID devreye girdiğinde aşağıya düşüşü engellemek için çok geç olacaktır. Hedef değer örneğin 1050 derece olsun. 980 derece civarında bir yarım saat beklemeli bir program yapınız, bu yarım saatte iyice ısınan fırının performansı yükselir, 1050 derecede fırın daha az enerji çalacaktır, bu yüzden aşağı doğru salınım daha ufak ve kabul edilebilir ölçülerde olacaktır. Kendi fırınıma alışana kadar ilk birkaç D2 bıçağımın performansı pek iyi değildi, nedeninin direk soğuktan yükselen fırın olduğunu keşfettim, bu yüzden genelde bu dediğimi uyguluyorum, bazen de sadece hedef değerde demlenme süresini ikiye katlıyorum, bu sayede 20 dakika demlenme isteyen çelik ilk 20 dakikasında çok dalgalı bir ısıya maruz kalıyor ama sonra diğer 20 dakika daha doğru bir demlenme olduğundan sonuç başarılı oluyor. Östenizasyon ısısı aşılmadığı sürece bu tip çeliklerin 1 saate yakın demlenme süresi aslında en iyi sonuçları veriyor kişisel gözlemim...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 04 Ekim 2013, 04:38:08 »
Elinize sağlık, çok güzel bir çalışma olmuş.

Salınımın fazlalığı sıcaklık kontrol cihazının PID değerlerinin kalibrasyonunun eski kalması olabilir. Yeniden kalibre edilmesinde bence fayda var. Cihazın kılavuzundaki talimatlarla yeniden kalibre edebilirsiniz.

Kalibrasyondan verimi alamamanız halinde Emre'nin tavsiyeleri kurtarıcınız olacaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

vedatgizlenci

• 309
« Yanıtla #13 : 04 Ekim 2013, 09:01:57 »
Arkadaşlar güzel sözleriniz için sağolun.

Emre söylediklerin çok doğru ısı yükselirken salınım çok daha fazla. Yüksek ısıda fazla çalıştırmadığım için açıkçası tepkilerini tam bilmiyorum daha. Sanırım zamanla alışacağım. Sadece bir karbon çeliğine ısıl işlem yaptım oda kısa sürüyor malumunuz. Ama östenizasyon derecesinde daha fazla bekletmeyi deneyecem.

Eylem bey kalibrasyon işini bir kontrol edeyim bakalım. Emko nun cihazını kullanıyorum umarım int.de kul.klavuzu vardır.

Kapak yapıp içine sanırım argon (Yanılıyor olabilirim) veriyorlar ama donanım bilgi ister bu kadar detay belki ilerde. Yinede hatırlatman için sağol.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #14 : 04 Ekim 2013, 13:51:16 »
Evet argon daha önce bahsi geçmisti firsatim olursa sistemin resmini çeker siteye yükleyebilecek birine yollarim ben ipadle yükleyemiyorum..
« Son Düzenleme: 04 Ekim 2013, 13:53:19 Gönderen: Kaya »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 15 Eylül 2015, 20:53:11 »
-Yukarı taşıdım-
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal