Bıçak Sanatı - Forum

İlk Çalışmalarım

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
İlk Çalışmalarım
« : 26 Eylül 2013, 20:20:05 »
Öncelikle bütün ustalarımı selamlarım, sizin çalışmalarınızı gördükten sonra koyacağım resimlerde ki çalışmalar teneke olsa yeridir. :)
Daha önce defalarca elimde ki bıçakları yada metalleri revize etmişdim. Bu sefer ciddi ciddi vakit bulup kendim sıfırdan yapayım dedim.
İlk olarak kullandığım çelik, ıskartaya çıkarılmış 60cm çapında 4 mm kalınlığında elmas daire testere.

Kesip profilleri çıkarana kadar 3 tane diski yedi :)

Sonra içinden bunlar çıktı

Bütün kesim ve ön şekillendirme işlemlerini spiralle gerçekleştirdim, sonrasında taşlama motoru ile ana hatlarını yaptım,
her 3 bıçağın nalçak malzemesi prinç olup, plakadan kesip biçimlendirdim.
Daha sonra kompozisyonunu bir türlü bulamadığım ama çok sert olduğundan emin olduğum
çelik malzemeyi ne olur olmaz diye 4 saat 200 °C fırında menevişledim, az da olsa sertliğini azaltayım diye :)
Ortaya bunlar çıktı;

1. Bıçak

toplam boy   : 25,5 cm
namlu           : 14  cm
kalınlık          : 3,5 mm
kabza           : Abanoz - Yılan ağacı

2. Bıçak

toplam boy   : 26,5 cm
namlu           : 14,5 cm
kabza           : Abanoz - Prinç

3. Bıçak

toplam boy   : 26,5 cm
namlu           : 37,5 cm
kabza           : Yılan ağacı

Neticede ilk çalışma olarak 3 bıçağa birden başladım inanılmaz yordu beni ama sonuç çok hoşuma gitti :)

Bu acemi çalışmalarımda ilk çıkardığım derslerden birisi bir daha daire testereye bulaşmamak oldu kesip biçmek çok zor ama bıçak için mükemmel bir malzeme olduğunuda dile getirmek lazım inanılmaz keskin bir ağız tutuyor.
Kendimde bulduğum noktalardan biriside şu oldu kaba işçilikde iyiyim ama ince işçilikte gram yatkınlığım olmuyormuş :(
Ayrıca band zımpara düzeneği yüzyılın icadıymış desem yeri oldu bir yerde :)

Umarım forumumuzda sergilenmeye az da olsa değer birşeyler çıkarabilmişimdir, 2. çalışmamda sizlerden de destek isteyeceğim yapım aşamasında bana yol göstermeniz benim için çok önemli olacaktır.

Saygılarımla

Serkan KUŞÇU

Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
Ynt: İlk Çalışmalarım
« Yanıtla #1 : 26 Eylül 2013, 20:36:48 »
Elinize sağlık çok güzeller özellikle ortada çift ağızlı hoşuma gitti. Üzerindeki gravür Göktürk alfabesi mi ?

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #2 : 26 Eylül 2013, 20:47:34 »
Çok teşekkür ederim beğeniniz için
Evet tahmin ettiğiniz gibi Göktürk alfabesi,
Orhun yazıtlarında ki orjinal cümleyi işlemeye çalıştım dremelle ( Tanrı Türk'ü Korusun ) yazmaktadır.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #3 : 26 Eylül 2013, 20:56:40 »
Harika umut vaadeden çalişmalar olmuş herhangi bir yardim konusunda herkez zaten seve seve yardimci olacaktir..Tebrikler..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #4 : 26 Eylül 2013, 21:04:12 »
Testerenin içinde de epeyce bir bıçak varmış ve siz çıkarmasanız orada jkalacaklarmış  ;) İlk çalışmalar için hem ciddi bir iş yoğunluğu hem de oldukça detay çalışmalara girmişsiniz. Bence çok başarılı, hele de bu çeliğin sertliğinden ötürü çalışma zorluğu düşünüldüğünde bir kaç kat daha zor iş demek oluyor. Ellerinize sağlık devamını bekliyoruz  :2up  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 26 Eylül 2013, 21:11:39 »
Elinize sağlık

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #6 : 26 Eylül 2013, 21:15:49 »
Testerenin içinde de epeyce bir bıçak varmış ve siz çıkarmasanız orada jkalacaklarmış  ;) İlk çalışmalar için hem ciddi bir iş yoğunluğu hem de oldukça detay çalışmalara girmişsiniz. Bence çok başarılı, hele de bu çeliğin sertliğinden ötürü çalışma zorluğu düşünüldüğünde bir kaç kat daha zor iş demek oluyor. Ellerinize sağlık devamını bekliyoruz  :2up  :2up

Hesapladım testereden kalan kısımlarda rahat 7-8 bıçak daha çıkar.  Ama bende çıkarıcak mecal kalmadı.
Maksimum bir tane ustura çıkartırım ( İnanılmaz güzel keskin ağız tutuyor).
Uzun bir sürede testereye yanaşmam hazır levhalarla çalışırım artık :)

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #7 : 26 Eylül 2013, 21:24:56 »
ellerine sağlık hocam ne diyeyim deli cesareti var sende ben olsam hiç aklıma gelmezdi, hiç kesemem diye niyetlenmezdim.
bu çapta bir testere ne işte kullanılıyor acaba onuda merak etmedim değil, marangozların yatar daire testerelerinin bıçağı değil değil mi. :2up :2up :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #8 : 26 Eylül 2013, 21:38:46 »
ellerine sağlık hocam ne diyeyim deli cesareti var sende ben olsam hiç aklıma gelmezdi, hiç kesemem diye niyetlenmezdim.
bu çapta bir testere ne işte kullanılıyor acaba onuda merak etmedim değil, marangozların yatar daire testerelerinin bıçağı değil değil mi. :2up :2up :2up

Samimi bir arkadaşım savunma sanayine çalışan bir  Alüminyum firmasında müdür, bu testere ile büyük levha ve biyetleri kesiyorlarmış.
Bende boşta görünce el koydum :)
Bahsettiğim gibi profilleri çıkarana kadar 3 tane diski yedi testere

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #9 : 26 Eylül 2013, 21:49:50 »
yani bizim ulaşabileceğimiz ve göreceğimiz bir parça değil, bende kolay bulunan bir yer söyliyecen de bizi de deli yazacan diye korktum. :))
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #10 : 26 Eylül 2013, 21:58:13 »
yani bizim ulaşabileceğimiz ve göreceğimiz bir parça değil, bende kolay bulunan bir yer söyliyecen de bizi de deli yazacan diye korktum. :))

Bulması zor bir şey sayılmaz herhangi bir alüminyum doğramacıda da bulunabilir ıskartaya çıkarılmış olarak.
İlle de ben bundan isterim üstüne de bulamam diyorsanız, eldeki yarım dairelerden birisini yollayayım size hediyem olsun ben uzun bir süre bu malzemede çalışmaya tövbeliyim :)

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #11 : 26 Eylül 2013, 22:03:25 »
illaha senide deli yazacam, tövbekar edecem diyosun anlaşılan, ne diyeyim allah razı olsun hocam diyeyim ben sana adresimi vereyim sen onu kargo ile gönder, bende artık sana bol bol hayır duası edeyim. :2up

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #12 : 26 Eylül 2013, 22:05:56 »
illaha senide deli yazacam, tövbekar edecem diyosun anlaşılan, ne diyeyim allah razı olsun hocam diyeyim ben sana adresimi vereyim sen onu kargo ile gönder, bende artık sana bol bol hayır duası edeyim. :2up

Adresinizi mesaj olarak atın önümüzde ki hafta kargolayayım size
Üzerinde çalışırken de bol bol kulaklarımı çınlatırsınız artık :)

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #13 : 26 Eylül 2013, 22:08:43 »
teşekkürler hocam ;D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #14 : 27 Eylül 2013, 03:52:50 »
İlk işler için oldukça zor bir toplu üretim olmuş. Hepsinin formu ve yapısı farklı iken gerçekten aynı anda yapmaya girişmek deneyimli bir bıçak sanatçısını bile yorardı, sonuçta farklı şeylere ara vermeden konsantre olabilmek ciddi enerji harcatır. Bıçaklara bildik eleştirileri yapmak haddimiz değil, sonuçta gerçekten hem zorlu bir çelik hem de oldukça az ekipmanla yapılmış ve ilk işler olması dolayısıyla oradaki bir çizik buradaki bir çentik gerçekten hiç dikkat çekmiyor. Söyle bir bakınca hepsi kendi içinde yenilikler ve gelecek vaatleri içeriyor. Bence bundan sonraki projenizi tek bir şeye yoğunlaştırırsanız bu çalışmanızdan da aldığınız deneyimle çok daha güzel bir çalışma ortaya koyacaksınız diye düşünüyorum. Özellikle hançerin balçağının köşeli orta bölümünün kabza ile birleşimine şapka çıkarırım, ilk denemeler için özellikle o nokta oldukça cüretkar ve iyi bir şekilde kotarmışsınız. Kabza malzemesi seçimleri konusunda küçük bir eleştirim, abanoz ile yılanağacının geçişi daha güzel olabilirdi. Belki balçak eğimine uygun eğimle, yılan ağacı biraz daha geniş olsa idi daha dengeli olurdu belki. Pirinç kıç balçağının biçimi ilginç ama uzaktan bakınca biraz eklektik geldi, ya da yılan ağacının abanozdan sonra gelmesi, malzeme geçişleri ve formların çizgileri üstüne biraz daha doğal uygulamalar kağıt üstünde yaratmaya çalışıp bu çizimler üstünden yaratıma giderseniz estetik anlamda da ürettikleriniz bir gömlek daha güzelleşecektir kanımca.
Kusuruma bakmayınız, ilk cevap yazmaya başladığımda amacım bir tebrik yazmaktı ancak yaratımınız ciddi bir potasiyel barındırıyor ki gözümde yapıcı eleştiri gayreti içine ister istemez girmişim. Herhalde beylik bir "elinize sağlık" demek yetmedi, bu iyi bişey sanırım  :) Ama gerçekten elinize sağlık  :2up
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2013, 03:55:16 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #15 : 27 Eylül 2013, 07:55:08 »
İlk işler için oldukça zor bir toplu üretim olmuş. Hepsinin formu ve yapısı farklı iken gerçekten aynı anda yapmaya girişmek deneyimli bir bıçak sanatçısını bile yorardı, sonuçta farklı şeylere ara vermeden konsantre olabilmek ciddi enerji harcatır. Bıçaklara bildik eleştirileri yapmak haddimiz değil, sonuçta gerçekten hem zorlu bir çelik hem de oldukça az ekipmanla yapılmış ve ilk işler olması dolayısıyla oradaki bir çizik buradaki bir çentik gerçekten hiç dikkat çekmiyor. Söyle bir bakınca hepsi kendi içinde yenilikler ve gelecek vaatleri içeriyor. Bence bundan sonraki projenizi tek bir şeye yoğunlaştırırsanız bu çalışmanızdan da aldığınız deneyimle çok daha güzel bir çalışma ortaya koyacaksınız diye düşünüyorum. Özellikle hançerin balçağının köşeli orta bölümünün kabza ile birleşimine şapka çıkarırım, ilk denemeler için özellikle o nokta oldukça cüretkar ve iyi bir şekilde kotarmışsınız. Kabza malzemesi seçimleri konusunda küçük bir eleştirim, abanoz ile yılanağacının geçişi daha güzel olabilirdi. Belki balçak eğimine uygun eğimle, yılan ağacı biraz daha geniş olsa idi daha dengeli olurdu belki. Pirinç kıç balçağının biçimi ilginç ama uzaktan bakınca biraz eklektik geldi, ya da yılan ağacının abanozdan sonra gelmesi, malzeme geçişleri ve formların çizgileri üstüne biraz daha doğal uygulamalar kağıt üstünde yaratmaya çalışıp bu çizimler üstünden yaratıma giderseniz estetik anlamda da ürettikleriniz bir gömlek daha güzelleşecektir kanımca.
Kusuruma bakmayınız, ilk cevap yazmaya başladığımda amacım bir tebrik yazmaktı ancak yaratımınız ciddi bir potasiyel barındırıyor ki gözümde yapıcı eleştiri gayreti içine ister istemez girmişim. Herhalde beylik bir "elinize sağlık" demek yetmedi, bu iyi bişey sanırım  :) Ama gerçekten elinize sağlık  :2up

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim, Benim için tebrikden ziyade eleştiriler daha bir önem arz etmektedir. Neticede aceminin de acemisiyim sizin beni doğru yönlendirmeniz ve hatalarımı direkt olarak belirtmeniz kendimi geliştirmek ve çalışmalarıma daha geniş bir vizyon katmak için çok önemli

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #16 : 27 Eylül 2013, 08:30:18 »
Ustan ellerine emeğine sağlık çok hoş vede çok yorucu olmasına rağmen çok güzel eserler çıkmış ortaya  tebrikler :2up :2up :2up

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #17 : 27 Eylül 2013, 09:30:39 »
tebrikler, ustalar denecekleri demişler zaten... ama çalışmalarınızı görünce en azından bir tebrik etme ihtiyacı hissettim.... elinize sağlık ilk çalışmalar için gerçekten güzel işler olmuş.....  :2up
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #18 : 27 Eylül 2013, 09:33:04 »
Elleriniz dert görmesin. 3. bıçağın üzerinde ne yazdığını ve nasıl yazdığınızı merak ettim.

3. bıçak için hatırlatmak isterim 6136 S.K.'a dikkat edin.
Okinawian

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #19 : 27 Eylül 2013, 10:19:21 »
Elleriniz dert görmesin. 3. bıçağın üzerinde ne yazdığını ve nasıl yazdığınızı merak ettim.

3. bıçak için hatırlatmak isterim 6136 S.K.'a dikkat edin.

Bıçağın evden dışarı çıkma durumu olmadığı için 6136'ya tabi sayılmam şimdilik :)
Üstünde Orhun yazıtlarında ki Göktürk alfabesi ile '' Tanrı Türk'ü Korusun '' yazmaktadır.
Dremelle, karbür gravür ucu kullanarak özellikle keskin köşeli olarak yazmaya çalıştım, basit ama otantik olması için