Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara makinesine başladım..

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Zımpara makinesine başladım..
« Yanıtla #20 : 07 Ekim 2013, 07:56:24 »
sertaç ellerine sağlık çok güzel görünüyor ama ufak bir sorum olacak.
bu yukarıdaki yaya bağlı koldaki gergi tekerini bağlıyacağın demiri içten vidalamışsın.
peki tekeri dıştan bağladığında bu vidalar çakışmayacakmı, yada aşağısından veya yukarısından atacağın vida onu zayıflatmazmı.
kendi projem için de soruyorum kardeşim sakın yanlış anlama, benimkisi öğrenmek.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 07 Ekim 2013, 13:38:45 »
İyi gidiyor Sertaç. Yalnız yalpa tekerini taşıyacak civatayı nereye koyacaksın onu çözemedim, pek yer yokmuş gibi geldi bana orda. Birde yaylı kolun mafsalı olan ana kolla birleştiren vida biraz çapsız geldi bana. Yani en azından o noktada 10 mm gibi bir civata ister orası bence..
Tekerin yamukluğu kesin sorun çıkaracaktır, ancak %100 halledilemez diyemeyiz. Bazı durumlarda ufak bir iki ayar problemi by-pass etmeyi sağlıyor.
Kolay gele..

Kipmen Sanat web sitesi

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #22 : 07 Ekim 2013, 15:57:04 »
sertaç ellerine sağlık çok güzel görünüyor ama ufak bir sorum olacak.
bu yukarıdaki yaya bağlı koldaki gergi tekerini bağlıyacağın demiri içten vidalamışsın.
peki tekeri dıştan bağladığında bu vidalar çakışmayacakmı, yada aşağısından veya yukarısından atacağın vida onu zayıflatmazmı.
kendi projem için de soruyorum kardeşim sakın yanlış anlama, benimkisi öğrenmek.

Teşekkürler abi. Tekeri bağlayacağım civata üstte olacağı için dediğin civataya temas etmeyecek o yüzden hiç bir sorun yok.Civata zamanla yamulma gibi bir şey yaparsa değiştiririm. :) Yanlış anlaşılacak bir durum yok abi.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #23 : 07 Ekim 2013, 16:01:32 »
İyi gidiyor Sertaç. Yalnız yalpa tekerini taşıyacak civatayı nereye koyacaksın onu çözemedim, pek yer yokmuş gibi geldi bana orda. Birde yaylı kolun mafsalı olan ana kolla birleştiren vida biraz çapsız geldi bana. Yani en azından o noktada 10 mm gibi bir civata ister orası bence..
Tekerin yamukluğu kesin sorun çıkaracaktır, ancak %100 halledilemez diyemeyiz. Bazı durumlarda ufak bir iki ayar problemi by-pass etmeyi sağlıyor.
Kolay gele..

Sağol abi senin sayende :). Abi yer için sıkıntı yok fazlasıyla var zaten fotoğrafta biraz küçük görünmüş olabilir. O dediğin parça zaten altında ki beyaz parçaya tam değmiyor.Arasında yanlış hatırlamıyorsam 1 cm vardı.Tekerin gerektiğinde aşağı doğru inmesi için. Yamuk olan delik için büyük ihtimal ön kolda ki parçayı kesip yeni parça yapacağım.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #24 : 09 Ekim 2013, 18:50:00 »
Ustalarım acil yardımınıza ihtiyacım var. Makineyi bayramdan önce bitirmeyi planlıyorum ve bu benim için çok önemli. Son ufak tefek işi kaldı ancak motor için koruma olarak ne almamı önerirsiniz? Elektrik işinden pek anlamayan biri olarak motor hakkında biraz bilgi vereyim.Volt marka 1500 devir 1.1 kw monofaze. Bütçe olarak maksimum 60-70 lira verebilirim şu an.

« Yanıtla #25 : 09 Ekim 2013, 20:32:10 »
Sertaç, piyasada "aşırı akım rölesi" diye ara, bu malzemeyi kullanmanı öneririm. olumsuz bir durumda motorun yanmasının önüne geçmiş olursun. Fiyatı 50TL civarındadır.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #26 : 09 Ekim 2013, 20:34:02 »
Tamamdır ustam teşekkürler. Peki bu aşırı akım rölesinin motor gücü amperi vs. ile bir bağlantısı var mı? Yani değişkenlik gösteriyor mu yoksa standart mı?

« Yanıtla #27 : 09 Ekim 2013, 20:39:53 »
Vardır elbette, Sen zaten kaç beygirlik motor için alacağını söyleyince verirler merak etme. Bilindik bir marka al derim, aman ucuz diye kötü mala yaklaşma çünkü takarsın ve aynen "kuru sıkı" tabancaya benzer, yani gerektiğinde işe yaramaz  ;)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #28 : 09 Ekim 2013, 20:40:29 »
Tamamdır ustam çok teşekkürler.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #29 : 13 Ekim 2013, 11:28:05 »
Merhabalar,
Bant zımparada sanırım son düzlüğe girdim sayılır. Şu an ki görünen tek problem ön taraftaki tekerlerin deliğinin yamuk oluşu.Yalpa tekeri ile bu sorunu halledemezsem parçayı baştan yapmam gerekecek. Dün gövdeye ait her şeyi bitirdim.Motor için manuel motor marş kesici (üstündeki yazıyı çevirince bu çıktı) böyle bir şey aldım.Akım koruma rölesi sorduğumda adam onun için bir şeyler gerektiğini söyledi onun yerine bu aldığımı önerdi.Umarım işe yarar.Fotoğrafları güncelledim linkten ulaşabilirsiniz. :)
https://picasaweb.google.com/107995507867589728561/BantZMpara

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #30 : 13 Ekim 2013, 23:19:13 »
sertac ellerine sağlık çok güzel görünüyor, benimki de çok hızlı gidiyordu hatda 3 günde bitirmiştim, çok acele edince sıkıntı çıktı baş parmağımı taşmaya kaptırdım, hemde 1 gün ara ile 2 kere. ne kadar da dikkat etsem güvenlik önlemi alsam da olmadı eğer eldiven giymemiş olsam parmağım kopacaktı. şimdi ara verdim biraz bekliyorum. kafamda ki düşüncelerin olgunlaşmasını.

benim karşılaştığım makinede ki en büyük sıkıntı 4 tekerin aynı hizaya gelip düz bir eksende hareket etmesi. bunu bir türlü beceremedim.
makinenin arkasına bağladığım mili sabitlemek için kare yataklı rulman kullandım, kaynak esnasında metalin çekmesi yüzünden 2 derecelik kayma olmuş levhalarda mil dönmedi kilitlendi. metali planya ile düzleştirecek yer bulamadım. üstüne yeni levha kaynatıp salyangoz yataklı rulman ile mili bağladım. mil dönüyor ama bu seferde şeriti dışa fırlatıyordu..

diğer bir sıkıntı motorun ve milin kasnakları arasındaki kayış gerginliğini elle ayarlıyacağım bir düzenek yapamamış olmam.

gibi çok basit olup benim çözemediğim sorunlar.

onun için kurban sonrasına bıraktım projemi bu arada çelik örme eldiven alacam, deri eldivenler pert oldu yaralarımı iyileştirip, istirahat edecem. bide seni bekliyecem sen bu sorunları nasıl aşacaksın ona göre bana klavuzluk edeceksin.

bide gergi tekerine bombe verdin mi balık sırtı kıvamında bant merkezde dursun diye, yoksa emre hocamın yaptığı gibi bant mı dolayacaksın. biraz uzun oldu kusura bakma.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #31 : 13 Ekim 2013, 23:53:29 »
Abi öncelikle geçmiş olsun parmak kaptırma olayını bende İstanbulda Rasim ustanın atölyesinde yaşadım ilk kez bant zımpara kullanırken zaten ondan sonrada kullanma imkanım olmadı bir daha. Aynı hizaya getirme sıkıntısını bende yaşıyorum şu an.İşin kötüsü makine ile motor arasında bi bağlantı yok yeni fotoğrafları attım şimdi bakabilirsiniz tekrar.Makine ve motor bir masaya sabitli o kadar.Kayışı gerdirmek çok basit aslında dediğin gibi.
Bence eldiven takmak yararlı değil çünkü eldiven zımparaya takılabilir gibime geliyor. Devirli aletler kullanırken eldiven kullanmamaya özen göstermek lazım tabi uzun kollu bol şeyler içinde geçerli bu.
Benimde şu an ki problemim zımparanın sola doğru kayması bugün makineyi bi çalıştırıp denedim ancak bu sorunu yaşadım ne yazık ki. Yalpa tekerini ileri geri hareket ettirecek olan civatanın somununu kaynatmak için yer bulamadım bugün.İlk başta civata ayarlanabilir haldeydi ancak daha sonra açtığım delik büyüdüğü için bozuldu ve ayarlanamaz hale geldi. Yarın sabahtan ilk işim somunu kaynattırmak olacak. Yalpa tekerinde bombe var evet. Tekeri dayım yapıp getirmişti Almanyadan. Bu makine benim için bir öğrenme süreci oldu aslında bunda ki sorunları iyice çözdükten sonra kendime bir makine daha yapacağım ve bunu hurdaya ayıracağım. :)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #32 : 14 Ekim 2013, 12:30:25 »
motor ve mil kasnakları arasındaki kayıs gerdırme den bahsediyosanız yaklasık 45 tl ye satılan hareketli motor tablaları vae sıkıp gevseterek ılerı gerı hareket ediyo

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #33 : 14 Ekim 2013, 12:55:54 »
hocam bu hareketli düzeneğin tam adı nedir ve nerede satılıyor link verebilirmisiniz  :2up

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #34 : 14 Ekim 2013, 14:11:09 »
Sertaç senin yanaklarından ıstırıyorum bu azimle devam et sakın bırakma, en gencimiz sensin bu sana hepimizi geçmek gibi bir görev de yüklüyor ona göre..  :2up

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #35 : 14 Ekim 2013, 14:35:41 »
Bugün yalpa kolunun somununu kaynattırdım. Makine çok stabil çalışmıyordu bombenin biraz daha artması için bant sardım.Biraz daha iyi oldu zımparayı normalden çok gerdirince sorun yok ancak biraz daha yumşak olunca zımpara sağa sola kayıyor bıçağı zımparaya dayamasam bile. Sanırım böyle idare edecek beni olmazsa ön kol komple değişmesi gerekecek.Bugün bıçak bilemeden ilk paramı aldım birde sol elimde çok güzel 2 kesiğim var. :) Biraz kendi kendime konuşuyormuş gibi oldum kusura bakmayın.

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #36 : 15 Ekim 2013, 00:25:50 »
sertaç resimden tam seçemiyorum bu tekerlerin montajında kullandığın civataları direkmi bağladın yani önüne arkasına pul koydun mu, direk koydu isen civatayı sıkınca rulmana baskı yapmıyormu. yada tekerler için içine mil çubuk mu yaptırdın.
motoru aktarmasız direk bağlamışsın hiç uğraşmadan direk sonuca ulaşmışsın, biz kendimize iş çıkardık.
ön tekerler arası bıçak dayama aparatını kaynaklamadan tahta parçası ile işi çözmüşsün herhalde şimdilik yaptın.

bu bant gezme sorunu bende sadece bir tarafa çekiyor, sende her iki yöne idi de teker ortasında ki kavisi artırınca mı geçti yoksa baskı gerginliğini artırınca mı geçti.

ön tekerlerden küçük olanı sen mi tornalattın yoksa hazır mı aldın.

tekerlerin çap ve ölçüleri nelerdir.

motoru direk bağlayınca hız ayarlamasını kasnaksız nasıl yapacaksın.

yoksa motorun üniversal de dimmer ile mi hız ayarlıyacaksın.

motorun gücü ve devri nasıl, motor büyük mü, idare eder mi.....

gibi sorularıma cevap verirsen sevinirim.

ellerine sağlık harika olmuş ve en azından çalışıyor, darısı bize olsun.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #37 : 15 Ekim 2013, 00:57:37 »
Abi civataların ön ve arkasında pul var rulmana baskı yapmıyor.Zaten çok sıkmayada gerek duymadım ben.
Bıçak dayama aparasını şimdilik yaptım ancak bayağı iyi oldu bu şekilde devam edebilirim.
Bende ki bombe yeterli değildi ve baskıyıda çok yapmıyordum yani her ikisini yapınca düzeldi.
Önde yukarıda olan tekeri ve yalpa tekerini dayım yapıp getirdi.Ancak motora takılı olanı tornacıda yaptırdım  ve aşağıdaki tekeri satın aldım.
Motorun devriyle oynamayacağım 1500 devir 1.1 kw benim için  ideal zaten.
Teker çapları ve genişliklerini şu an söyleyemeyeceğim ancak genişlikleri en az 6 cm.
Daha iyileri sizin olur umarım. :)

forester

• 307
  • Murat pekdemir-1975
  • Meslek: müzmin işsiz ...
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #38 : 15 Ekim 2013, 09:07:02 »
Valla helal olsun güzel olmuş, güzel günler de kullan.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #39 : 15 Ekim 2013, 09:44:20 »
Teşekkürler daha iyileri sizin olur umarım.