Pişirme kaplarının kullanımı sırasında ulaşacağı sıcaklık, alevin yanısıra kabın içinde ne bulunduğuna ve kabın kalınlığına bağlı.
Bir kabın içinde su varsa, içindeki su buharlaşana kadar kabın sıcaklığı 100 dereceyi geçemez. Bunun istisnası taki kabın kalınlığında: Eğer kap inceyse alevin vurduğu ancak suyun değmediği noktalar geçer tabii.
Eğer bir kap içinde sadece yağ varsa 100 derecenin çok üstünü de görebilirsiniz.
Eğer tamamen boş, yada içinde kuru bir şeyler olan bir kabı ısıtıyorsanız, bu kabın içindekinin, teflon gibisinden bir kaplamanın, hatta alüminyum ise kabın kendisinin yanmasını engelleyecek bir mekanizma yoktur.
Bu mantıkla yorumlarsak;
Teflon tavanızın içinde sulu bir yemek pişiriyorken sıcaklığın 100 derece civarlarını pek de aşmayacağını ve 340-350 derecelere yaklaşmaya çok uzak olduğunuzu bilerek rahat olun derim. Yağda bir şeyler kızartırken durum nedir, net bir şey söyleyemem ancak tavayı kuru kuru ısıtmayın diyebilirim.
Kalay ise 231 derecede eriyormuş. Eeee, görünüşe göre bunda da dikkatli olmak gerek.
