Bıçak Sanatı - Forum

Seramik Tava

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #40 : 02 Eylül 2013, 14:59:14 »
Aslında bu yöntem emaye kaplamasız tavalarda kullanılan sistem,bu tarz pişirmelerde eğer bulunabilirse kaplamasız ızgara tavalarının çok daha iyi olduğu söyleniyor ama bulması biraz sıkıntılı..

benzer şekilde yapılan işlemin adı ''Seasoning'' araştırırsanız aynı mantık olduğunu görürsünüz..

Ben bir  örnek ekledim,hemen hemen hepsi aynı mantık;

http://kitcheninred.com/blog/kirmizi-rehber/dokum-rehberi/

http://m.youtube.com/watch?v=npWOnXZAFLY

« Yanıtla #41 : 02 Eylül 2013, 16:46:52 »
Normal siyah sacdan ( 3 mm kalınlığında örneğin) sıvama yöntemiyle dövülerek tava yapılıp karartma işlemi uygulansa aynı mantıkla iş görmez mi acaba  ::)

bayrak

• 103
  • birol aslan
  • Meslek: inşaat
« Yanıtla #42 : 02 Eylül 2013, 16:53:33 »
Tereyağının yanmaması için içerisine biraz zeytinyağı damlatmak yeterlidir  ;)
tereyağı hakiki ise yanmaz bildiğim kadarı ile, ancak içerisine farklı madeler katıp tereyağı diye sattıkları oluyor uyanıkların.kayınbrader börek fabrikasında müdürdü oradan biliyorum balıkesirden 1 ton yağ göndermi,ş adam test edicez dediler nalı dedim tavaya koyup ateşi yakıcaz yanarsa hakiki değil süt lorundan yada kremadan yapılmıştır demişlerdi,vay be dedim tereyağının bile üçkağıdı çıkmış memlekette
Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya! ..

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #43 : 02 Eylül 2013, 17:08:19 »
Normal siyah sacdan ( 3 mm kalınlığında örneğin) sıvama yöntemiyle dövülerek tava yapılıp karartma işlemi uygulansa aynı mantıkla iş görmez mi acaba  ::)

Sefa hocam süper olur.Dövme Tava  :2up  Daha sonra Bıçak sanatının kardeşi MUTFAK EKİPMANLARI SANATI diye bi site açarız. Aşçılara kendi tavalarını yapmayı öğretiriz. Birsürü üyemiz olur. Belki sürmeneli ustalar bu işe el atarlar FİRANSIZ ÇELİĞİNDEN dövme tava satar piyasayı kasıp kavururlar. :))     espri bir yana Sac paslanmaz olursa karartma isleminde yanık yagın yapısma sorunu olurmu acaba
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2013, 17:23:43 Gönderen: gokhand »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #44 : 02 Eylül 2013, 22:08:12 »
Pişirme kaplarının kullanımı sırasında ulaşacağı sıcaklık, alevin yanısıra kabın içinde ne bulunduğuna ve kabın kalınlığına bağlı.

Bir kabın içinde su varsa, içindeki su buharlaşana kadar kabın sıcaklığı 100 dereceyi geçemez. Bunun istisnası taki kabın kalınlığında: Eğer kap inceyse alevin vurduğu ancak suyun değmediği noktalar geçer tabii.

Eğer bir kap içinde sadece yağ varsa 100 derecenin çok üstünü de görebilirsiniz.

Eğer tamamen boş, yada içinde kuru bir şeyler olan bir kabı ısıtıyorsanız, bu kabın içindekinin, teflon gibisinden bir kaplamanın, hatta alüminyum ise kabın kendisinin yanmasını engelleyecek bir mekanizma yoktur.

Bu mantıkla yorumlarsak;

Teflon tavanızın içinde sulu bir yemek pişiriyorken sıcaklığın 100 derece civarlarını pek de aşmayacağını ve 340-350 derecelere yaklaşmaya çok uzak olduğunuzu bilerek rahat olun derim. Yağda bir şeyler kızartırken durum nedir, net bir şey söyleyemem ancak tavayı kuru kuru ısıtmayın diyebilirim.

Kalay ise 231 derecede eriyormuş. Eeee, görünüşe göre bunda da dikkatli olmak gerek.  O:-)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #45 : 23 Eylül 2013, 22:17:50 »

Sefa hocam süper olur.Dövme Tava  :2up  Daha sonra Bıçak sanatının kardeşi MUTFAK EKİPMANLARI SANATI diye bi site açarız. Aşçılara kendi tavalarını yapmayı öğretiriz. Birsürü üyemiz olur. Belki sürmeneli ustalar bu işe el atarlar FİRANSIZ ÇELİĞİNDEN dövme tava satar piyasayı kasıp kavururlar. :))     espri bir yana Sac paslanmaz olursa karartma isleminde yanık yagın yapısma sorunu olurmu acaba
Paslanmaz oldumu çelik tencereyle aynı mantık krom oksit sıkıntısı var karaçelik olcak
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #46 : 23 Eylül 2013, 22:22:01 »
Pişirme kaplarının kullanımı sırasında ulaşacağı sıcaklık, alevin yanısıra kabın içinde ne bulunduğuna ve kabın kalınlığına bağlı.

Bir kabın içinde su varsa, içindeki su buharlaşana kadar kabın sıcaklığı 100 dereceyi geçemez. Bunun istisnası taki kabın kalınlığında: Eğer kap inceyse alevin vurduğu ancak suyun değmediği noktalar geçer tabii.

Eğer bir kap içinde sadece yağ varsa 100 derecenin çok üstünü de görebilirsiniz.

Eğer tamamen boş, yada içinde kuru bir şeyler olan bir kabı ısıtıyorsanız, bu kabın içindekinin, teflon gibisinden bir kaplamanın, hatta alüminyum ise kabın kendisinin yanmasını engelleyecek bir mekanizma yoktur.

Bu mantıkla yorumlarsak;

Teflon tavanızın içinde sulu bir yemek pişiriyorken sıcaklığın 100 derece civarlarını pek de aşmayacağını ve 340-350 derecelere yaklaşmaya çok uzak olduğunuzu bilerek rahat olun derim. Yağda bir şeyler kızartırken durum nedir, net bir şey söyleyemem ancak tavayı kuru kuru ısıtmayın diyebilirim.

Kalay ise 231 derecede eriyormuş. Eeee, görünüşe göre bunda da dikkatli olmak gerek.  O:-)
Eylem bey kalay erisede yutulsada vücuda zararı yok ama bakırı kalaylamak gerekir bakır oksit sıkıntı özelliklede sebze pişerken
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

AliAydın

• 324
  • Meslek: memur
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #47 : 24 Eylül 2013, 05:13:20 »
Arkadaşlar elmanın asidini küçümsemeyin,karbon çelikleri etkilediği gibi D2 gibi 0,12 Cr bulunan çelikte bile yıkamadan bırakırsan lekelenme yapabiliyor.Paslanmaz olması için 0,13 Cr gerekiyor
     Arkadaşlar döküm tavaların üzerindede sanırım teflon kaplı,yada başkaşeymi ben kullanmadımda ,demirdökümün paslanmaması için birşeyle kaplanması gerekir

Lava metal emaye kaplı (3 kata kadar). Özellikle mangal üstü ve griddle ını tavsiye ederim  :2up  :2up  :2up
Esse marka döküm tava,tencere vs. de Lava metal üretimidir :)

Hasan Ali

• *
  • 9
  • Meslek: mühendis
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #48 : 01 Ekim 2013, 21:07:45 »
TV'de yemek programlarını izliyorum, yabancı şefleri. Teflon kullanan görmedim. Döküm, çelik ya da seramik kullanıyorlar. Ben evlendiğimde çelik tava ile başlamıştırk, yapışıyor diye soğuduk ondan attık. Sonra hep teflon tava kullandık. Tencerelerimiz de hep çeliktir. Son olarak döküm bir tencere aldım. Çok ağır, ama lezzetli et pişiriyor. Seramik de denemek istiyorum. Bir seramik tencere, bir de döküm tava alayım diyorum:)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #49 : 12 Ekim 2013, 22:38:57 »
Anneannemin açık hava fırını  :2up

AliAydın

• 324
  • Meslek: memur
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #50 : 15 Ekim 2013, 00:53:26 »
Türk işi "Dutch oven" olmuş. Çok yaratıcı  :2up

bayrak

• 103
  • birol aslan
  • Meslek: inşaat
« Yanıtla #51 : 04 Ocak 2014, 10:50:52 »
bu teflon gerçekten kanserojen mi? yani hala heryer teflon tencere tava doluda.
Teflon sonuçta 330 derece ısıya dayanan bir plastik gerisini sen düşün
Platikse ve sıcaklık bir aradaysa tehlike çanları çalar hakkatende.

Bazı bıçak incelemelerinde görüyorum, teflon pul kullanıyorlar bıçak rahat açılıp kapansın diye.

Mermerin üstünde et güzel oluyor şimdiye kadar bir kere yeme şansım oldu, mermer ocak yapılabilir mi acaba eve.
mermer ocak yapılır yapılmasınadateras kat olacak fırın şeklinde yapacaksın bacası vs çok işçilik lazım yapıncada evladiyelik olacaktır, ben köyde gezmeye çıktım teyzemin torunu ile onda tüfek var o zaman bi kuş gidiyo karatavuk kuşu piliç kadar var bu ateş etti kuşu vurdu,köyede çok uzak mesafedeyiz temizledi kuşu yıkadı, yassı ovalimsi, bir taş bulduk onuda güzelce yıkadık lav taşı gibi ama çok sert bir taş ben patlar sıcağı görünce diyodumkenarlarına taş koyup yükselttik altına ateşi yaktık taş iyice ısındı üzerinede koyduk kara tavuğu yanımızda yiyeceğimiz vardı ama tavuğu tuzladım ben öyle bir tadı vardıki ömrümde yediğim en iyi lezzetti diyebilirim,belki doğal hakiki olması çok büyük etkendir ama, o taş üzerinde kızarması yağsız olarak pişmeside bu lezzeti artırmıştı bence,illlada mermerde yapmak gerekmiyor güzel bir lav taşı bul yıka altına yak odunu pişir ye afiyet olsun en hasaplısından bir ocak
Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya! ..