Bıçak Sanatı - Forum

Seramik Tava

vedatgizlenci

  • ***
  • 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #20 : 27 Ağustos 2013, 14:02:32 »
domates gibi asidik malzemeyle yapılan yemeklerde 2400mg/l gibi demir düzeylerine çıkılabiliyor döküm tencerelerle. (Ispanağın kilosunda 26 mg demir var, ne kadar aşırı olduğunu oradan kıyaslayın

Ferhat ın verdiği bilgi önemli. Bende dökümde ızgara yemek yapıyorum gerçekten farklı oluyor ama kafam karıştı şimdi. Döküm aletlerde gözenekli yapıdan dolayı zamanla deterjan gibi kimyasalları aldığını dolayısıyla temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini okumuştum ama yiyeceklere karışan demir yoğunluğu düşündürücü  O:-). Paslanmazın en sağlıklı olduğu kesin ama oda yapıştırıyor balıklar etler telef oluyor  8)

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #21 : 27 Ağustos 2013, 14:17:15 »
domates gibi asidik malzemeyle yapılan yemeklerde 2400mg/l gibi demir düzeylerine çıkılabiliyor döküm tencerelerle. (Ispanağın kilosunda 26 mg demir var, ne kadar aşırı olduğunu oradan kıyaslayın

Ferhat ın verdiği bilgi önemli. Bende dökümde ızgara yemek yapıyorum gerçekten farklı oluyor ama kafam karıştı şimdi. Döküm aletlerde gözenekli yapıdan dolayı zamanla deterjan gibi kimyasalları aldığını dolayısıyla temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini okumuştum ama yiyeceklere karışan demir yoğunluğu düşündürücü  O:-). Paslanmazın en sağlıklı olduğu kesin ama oda yapıştırıyor balıklar etler telef oluyor  8)
Pazlanmaz okadarda masum değil krom oksit oluşuyor gözlede gözükmez
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #22 : 27 Ağustos 2013, 14:32:26 »
Döküm tavalar genelde et türü yemeklerde hazırlanmada kullanılır. Ben ete pek domates karıştırmam :) Ayrıca döküm tava deterjan ile yıkanmaz. Güzelce silmeniz yeterlidir. Özgür kardeşim bilseydim alacağını bayramda aşağıdaki ürün 50 TL idi
http://www.esse.com.tr/essenso_tribeca_duo_griddle_48x26cm/ProductDetails.aspx?ProductID=17703


Bu boyutlarda tavada işini görür;
http://www.esse.com.tr/staub_cast_iron_grilltava_siyah_34x21cm/ProductDetails.aspx?ProductID=22049


Bu işi yapan yerli üreticilerde var ama ben denk gelmedim.


Döküm tavada et pişirmek isteyenler;
Önce güvendiğiniz yerden dinlenmiş et alın.
Eti üzerine kaya tuzu, karabiber (kendiniz çekin) ve zeytin yağı dökün. Bunu etin her iki yüzeyi için yapın ve bir gün dolapta bekletin.
Tavayı ocağa koyun ve ocağın en yüksek ayarda olmasına dikkat edin. Tavanın ısınması 3 dakika falan alabilir.
Tava yeterince ısındıktan sonra etinizi koyun (Tabi et önceden dolaptan çıkarılmalı ve et soğuk olmamalı).
Etin kalınlığına ve istediğiniz pişme oranına göre yaklaşık 3-5 dakika kadar bir tarafını pişirin. Pişene kadar eti çevirmeyin. Aynı işlemi diğer taraf için uygulayın.
Etin iki tarafı pişince etini üzerine tereyağı koyun ve yağ eriyince kaşık yardımı ile yağı etin üzerine dökün. Bu işlemi hızlı bir şekilde durmadan yapın ve yağı yakmayın. Bu işlemi yaparken zaten tereyağı köpük köpük olacaktır. Daha sonra afiyetle yiyin :)


Ben böyle yapıyorum eklenmesi gereken püf noktaları varsa söylerseniz sevinirim. 
   

Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #23 : 27 Ağustos 2013, 15:14:29 »
Tereyağının yanmaması için içerisine biraz zeytinyağı damlatmak yeterlidir  ;)

BLACK08

  • Scandi,her şeyi keser..
  • ***
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #24 : 27 Ağustos 2013, 15:29:25 »
Tadını yiyen bilir :) Normal tavalarda pişirme ile alakası olmuyor. Aynen benim arkadaşlarda aynı fikirdeler. Birkaç yaptığım özel yemek var ve beni ikna edebilirlerse arada yaparım arkadaşlara. Döküm tava sadece antrikot için değil balık, tavuk ve av hayvanları içinde geçerli.

Salim ustam genel tavsiye döküm ürünler için her çeşit için ayrı tava şeklinde tavuk et aynı tava (zaten sevmem son haberlerden sonra 40 yıl yemesem aramam :))  ) olabir ama balık için döküm tava mutlaka ayrı olmalı,malum yapı gözenekli..

Döküm tavalar genelde et türü yemeklerde hazırlanmada kullanılır. Ben ete pek domates karıştırmam :) Ayrıca döküm tava deterjan ile yıkanmaz. Güzelce silmeniz yeterlidir. Özgür kardeşim bilseydim alacağını bayramda aşağıdaki ürün 50 TL idi
http://www.esse.com.tr/essenso_tribeca_duo_griddle_48x26cm/ProductDetails.aspx?ProductID=17703


Bu boyutlarda tavada işini görür;
http://www.esse.com.tr/staub_cast_iron_grilltava_siyah_34x21cm/ProductDetails.aspx?ProductID=22049


Bu işi yapan yerli üreticilerde var ama ben denk gelmedim.


Döküm tavada et pişirmek isteyenler;
Önce güvendiğiniz yerden dinlenmiş et alın.
Eti üzerine kaya tuzu, karabiber (kendiniz çekin) ve zeytin yağı dökün. Bunu etin her iki yüzeyi için yapın ve bir gün dolapta bekletin.
Tavayı ocağa koyun ve ocağın en yüksek ayarda olmasına dikkat edin. Tavanın ısınması 3 dakika falan alabilir.
Tava yeterince ısındıktan sonra etinizi koyun (Tabi et önceden dolaptan çıkarılmalı ve et soğuk olmamalı).
Etin kalınlığına ve istediğiniz pişme oranına göre yaklaşık 3-5 dakika kadar bir tarafını pişirin. Pişene kadar eti çevirmeyin. Aynı işlemi diğer taraf için uygulayın.
Etin iki tarafı pişince etini üzerine tereyağı koyun ve yağ eriyince kaşık yardımı ile yağı etin üzerine dökün. Bu işlemi hızlı bir şekilde durmadan yapın ve yağı yakmayın. Bu işlemi yaparken zaten tereyağı köpük köpük olacaktır. Daha sonra afiyetle yiyin :)


Ben böyle yapıyorum eklenmesi gereken püf noktaları varsa söylerseniz sevinirim. 
   

Döküm tavada et pişirmek isteyenler;
Önce güvendiğiniz yerden dinlenmiş et alın. aynı taktik

Eti üzerine kaya tuzu, karabiber (kendiniz çekin) ve zeytin yağı dökün. Bunu etin her iki yüzeyi için yapın ve bir gün dolapta bekletin. ben tuz harici birşey koymuyorum,tuz koymaktaki amaçta yüzeyi daha hızlı mühürlemek,diğer konulan malzemeler bana göre gerçek et tadını gölgeliyor :)

Tavayı ocağa koyun ve ocağın en yüksek ayarda olmasına dikkat edin. Tavanın ısınması 3 dakika falan alabilir. ben 10 dakika civarı tutuyorum,tam ısısını da üzerine çok küçük bir damla su döküp test ediyorum :)

Tava yeterince ısındıktan sonra etinizi koyun (Tabi et önceden dolaptan çıkarılmalı ve et soğuk olmamalı). aynı taktik

Etin kalınlığına ve istediğiniz pişme oranına göre yaklaşık 3-5 dakika kadar bir tarafını pişirin. Pişene kadar eti çevirmeyin. Aynı işlemi diğer taraf için uygulayın. aynı taktik,döküm tava eğer kaplamasız(yeni nesil döküm tavalar emaye kaplamalıdır ve daha az yapışma sorunu olur) ise yüksek ısı sebebiyle ilk anda yapışır,yüzey tam olarak piştikten sonra kendisi ayrılır,yani eti pişirirken sürekli kurcalamayın..

Etin iki tarafı pişince etini üzerine tereyağı koyun ve yağ eriyince kaşık yardımı ile yağı etin üzerine dökün. Bu işlemi hızlı bir şekilde durmadan yapın ve yağı yakmayın. Bu işlemi yaparken zaten tereyağı köpük köpük olacaktır. Daha sonra afiyetle yiyin :) dediğim gibi ben ilave hiçbir şey koymuyorum,tereyağ sonuçta hayvansal bir yağ ama tamamen farklı lezzette bir yağ,bu sebebten bence etin kendi yağının lezzetini bozuyor..

tava tavsiyesi dersen Türkiye de iki tane bu işi yapan ciddi firma var;

http://www.hecha.com.tr/

http://www.lavametal.com.tr/

uzun oldu ama güzel oldu :)

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #25 : 27 Ağustos 2013, 15:55:45 »
Her et kendi tadında güzeldir :) Tereyağı ve karabiber dediğin gibi isteğe bağlı. Özellikle karabiber taze çekildiğinde ve oranını kaçırmadığında etin tadını kesinlikle bozmuyor. Birde tavanın dibinde kalan yağları heba etmeyin. Bir miktar et suyu ile çektirme yaparsanız basit birde sosunuz olur. Hiç olmadı soğanları ince inde doğrayıp bu kalan yağ ile biraz kavurun. Birde farklı etler için farklı tava gibi bıçaklarınız da ayrı olmalı.


Verdiğin linklerde de güzel ürünler varmış.

Brac

  • ***
  • 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #26 : 27 Ağustos 2013, 16:26:28 »

BLACK08

  • Scandi,her şeyi keser..
  • ***
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #27 : 27 Ağustos 2013, 16:40:56 »
Her et kendi tadında güzeldir :) Tereyağı ve karabiber dediğin gibi isteğe bağlı. Özellikle karabiber taze çekildiğinde ve oranını kaçırmadığında etin tadını kesinlikle bozmuyor. Birde tavanın dibinde kalan yağları heba etmeyin. Bir miktar et suyu ile çektirme yaparsanız basit birde sosunuz olur. Hiç olmadı soğanları ince inde doğrayıp bu kalan yağ ile biraz kavurun. Birde farklı etler için farklı tava gibi bıçaklarınız da ayrı olmalı.


Verdiğin linklerde de güzel ürünler varmış.

aynen bu tarz sosu kullanıyorum,bir iki formülde bende var:),bir bir araya gelsek bir öküz yeriz salim ustam   :2up :2up

Arkadaşlar alternatif olarak bende demir döküm olarak Korkmazın serilerini önerebilirim,

http://www.korkmaz.com.tr/urunler/420/pisirme-urunleri/demir-dokum-tencereler/a1472-casterra
http://www.korkmaz.com.tr/urunler/967/pisirme-urunleri/demir-dokum-tencereler/a1477-casterra



Muhtemel korkmazın ürünlerini de lava yapıyor,

Lava Türkiye'de ki en büyük üretici  bir iki firmaya da fason üretim yapıyorlar,biraz araştırmıştım,benzer formda farklı bir iki firmada daha görmüştüm ama ana kaynak lava :)

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #28 : 27 Ağustos 2013, 17:33:50 »
Yok ben gençken iddialıydım ama artık o kadar değil :) Ama çok fazla işlenmemiş güzel eti severim. Köfteyi bile pek tercih etmiyorum. Kıyma kuyruk yağı ile birlikte zırhta çekilmiş olursa ve odun ateşinde pişerse o ayrı :)

Adnan DÖNMEZ

  • ***
  • 44
  • ADNAN DÖNMEZ 1973
  • Meslek: baharat imalatı
  • Yer: istanbul
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #29 : 27 Ağustos 2013, 17:36:29 »
bütün yazılanlara katılıyorum , ilave olarak söyleyeceğim tek bir şey var, o da antrikot angus cinsi danadan olursa çok farklı ve güzel oluyor mükemmel bir yağ dağılımı var. bir gün barbekü partisi düzenlenirse katılmak isterim.

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #30 : 27 Ağustos 2013, 20:17:32 »
düzenli olarak kan vermiyorsanız demirin fazlası hastalıklara yol açar: domates gibi asidik malzemeyle yapılan yemeklerde 2400mg/l gibi demir düzeylerine çıkılabiliyor döküm tencerelerle. (Ispanağın kilosunda 26 mg demir var, ne kadar aşırı olduğunu oradan kıyaslayın).


Ferhat bey acaba karbon celikleri icinde aynı sey gecerlimidir. Ozellikle asidik meyve sebzelere cok kısa surede tepki veriyorlar. Gecenlerde eğeden yaptıgım bir bıcakla sirke yapımı icin bolca elma dogradım bir düzine elmadan sonra elmaların yüzeyi bıçaktan simsiyah oluyordu.

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #31 : 29 Ağustos 2013, 17:52:31 »
Ferhat bey acaba karbon celikleri icinde aynı sey gecerlimidir. Ozellikle asidik meyve sebzelere cok kısa surede tepki veriyorlar. Gecenlerde eğeden yaptıgım bir bıcakla sirke yapımı icin bolca elma dogradım bir düzine elmadan sonra elmaların yüzeyi bıçaktan simsiyah oluyordu.

Valla bir tarafta asit olunca karşılıklı etkileşim mümkün ama ortada yüksek sıcaklık olmadan da elma asidiyle olur mu bilemedim. Bıçak rengi değişmedi sadece elmalarınki mi değişti?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #32 : 29 Ağustos 2013, 18:29:23 »
Böyle bir konu söz konusu galiba. Reklam için mi yapılıyor bilmiyorum ama genelde seramik bıçak tanıtımlarında buna değiniyorlar.
http://www.youtube.com/watch?v=03YR-nkS4nc

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #33 : 29 Ağustos 2013, 22:28:35 »
ferhat bey bıçağın rengide değişiyor. bahçeye gidince size fotograflarım. Bıçak  neredeyse morarıyor. Tabi elmalarada geciyor.

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #34 : 31 Ağustos 2013, 22:39:53 »
Arkadaşlar elmanın asidini küçümsemeyin,karbon çelikleri etkilediği gibi D2 gibi 0,12 Cr bulunan çelikte bile yıkamadan bırakırsan lekelenme yapabiliyor.Paslanmaz olması için 0,13 Cr gerekiyor
     Arkadaşlar döküm tavaların üzerindede sanırım teflon kaplı,yada başkaşeymi ben kullanmadımda ,demirdökümün paslanmaması için birşeyle kaplanması gerekir
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #35 : 31 Ağustos 2013, 22:57:02 »
Mehmet ustam bildiğim kadarıyla iki türlüsü var. Bir emaye kaplamalı olan, birde kaplamasız olan. Kaplamasız olan da ilk kullanmadan önce yağlanarak fırına atılmasında fayda var diye duydum. Onun dışında ıslak bırakmamak yeterli olur.


Birde bilen var mıdır bilmiyorum ama kara demir diye tabir edilen bir saçtan tava yapılıyor. Adı gibi kendisi de kara. Eskiden bizde vardı ve oldukça kullanışlıydı. Hem ürünler yapışmıyor hem de lezzetli pişirme yapıyordu. Bir daha da öyle bir tava görmedim.

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #36 : 01 Eylül 2013, 01:34:31 »
Birde bilen var mıdır bilmiyorum ama kara demir diye tabir edilen bir saçtan tava yapılıyor. Adı gibi kendisi de kara. Eskiden bizde vardı ve oldukça kullanışlıydı. Hem ürünler yapışmıyor hem de lezzetli pişirme yapıyordu. Bir daha da öyle bir tava görmedim.

kara tava yapmak için tava tercihan ayçicek yagı ile yaglanır sonra fırına verilir (odun fırınından bahsediyorum). Fırında yağın tava veya tepsi üzerinde yanarak yapışması ve siyah bir tabaka olusturması işlem birkaç defa tekrarlanarak sağlanır. Tava veya tepsi kullanımdan sonra yagcözücülerle değil sıcak su ve mekanik olarak yüzeysel temizlenir. Yıllar icinde tava bu tabakanın cok daha homojen olaran tavayı kaplaması ile yapısmaz bir hal alır. Burada kilit nokta özellikle bu tavalarda deterjan gibi kimyasalları asla kullanmamak lazım. Çünki bu siyah tabakanın yüzeyinden o yaglı dokuya nüfuz eder ve durulanmada gitmez sonra kanser falan olunur Allah muhafaza. Ben normal bulaşıkta asla bu tavaları ayrıca tahta kaşık, kesme tahtası gibi ahşap ekipmanı deterjan ile yıkatmam. Özellikle ahşap, deterjanı içine çeker ve sonrasında tekrar kusar. Tabi corbanızı deterjanlı icersiniz. Denemek isterseniz tahta kaşık spatula benzeri aletleri kaynar su icinde bekletin ve cıkan o bulanık ve deterjan kokulu suya bizzat sahit olun. Çorbanızı veya yemeginizi o kaşıkla karıştırdıgınızda aynen o deterjanı yemeğe kusar. Normal bulaşıkta ben Sadosan organik deterjan kullandırıyorum. Piyasadaki diger normal deterjanları durulayıp tamamen cıkarabilmek icin tonlarca su gerekiyormus. Zaten bulaşık deterjanına parfüm eklemenin mantığınıda anlamış değilim. durulanmış bir tabak hala parfüm kokuyorsa zaten sağlığa zararlı olan o kimyasallar üzerinde hala var anlamına gelir ki durulamakla o kokuyu cıkarmak da mümkün olmuyor.
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2013, 01:37:46 Gönderen: gokhand »

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #37 : 01 Eylül 2013, 01:58:34 »
Çok teşekkürler. Peki nasıl bir tava seçilmeli bu iş için? Mesele bu işlemi yapacak tavayı bulmak herhalde.

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #38 : 01 Eylül 2013, 19:30:19 »
Emaye, teflon veya teflon diye satılan ne idüğü belirsiz ici sanayi boyaları ile boyanmıs bi tava olmasın . sapıda islem sırasında yanması yeter. Bakır kalaylı oldugundan islem sırasında kalay eriyebilir. Aleminyum da olur. Ama en iyisi bildigimiz sac galiba. Hani coban kavurma yapılan VOK  tarzı saclar zaten kara tava olarak kullanılır yoksa et yapısır. Tavanızı balkonda kucuk tupun üstünde bir bezle yag surerek ısıtın. Belli bir sıcaklıktan sonra yag siyahlasacak. Tabi bu yag cok saglıklı degil fakat kızartmalarda vs. BU yanmıs yag tabakası yemek ile tava arasında izalosyana yarıyoır yani siz onu yemiyorsunuz. Birkac defa deha islemi tekrarladıkdan sonra tavanız kara tava olarak hazır. Ama kesinlikle kimyasak temizleme yapmayın. sıkoçbırayt tel falanda kullanmayın. En güzel temizleme sekli daha sıcakken uzerine bir tutam tuz serpip pecete ile silmek ve bir kenara kaldırmak olacaktır . Zamanla tava daha homojen bir katmanla daha cok yapısmaz olacaktır. Tuz cok mukemmel bir dezenfektandır. Mesela dograma tahtası gibi kimyasalları icine ceken  malzemeleri temizlerken aslında eski ustalar TUZ ile ovarlar öyle kaldırırlardı

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Seramik Tava
« Yanıtla #39 : 01 Eylül 2013, 19:33:59 »
Bu bahsettiğiniz türdeki temizlik bu tavalarda çok kullanılan bir yöntem diye biliyorum bende. Özellikle bu tavaların yıkanmaması öneriliyor. Dediğiniz gibi en güzeli metal bir tava bulmak bu iş için.