Bıçak Sanatı - Forum

deride masatlama

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
deride masatlama
« : 06 Eylül 2010, 14:12:12 »
başlık umarım doğrudur, arkadaşlar Emre ustanın zaman zaman bahsettiği derinin arkasına polisaj tozu sıvayıp, zımparayla bilenen bıçakların son masatlama işlemi konusunu zaman zaman  ben de uyguluyorum.Geçen Emre Usta'yla bir konuşmamızda; bu katı tozu hafif ısıtıp sürsek (veya kuru) deriye tam yediremediğimizden, çok ısıttığımızda da pütür pütürlü bir yüzey oluştuğundan bahsedip bu işi "met-par" ile yapsak nasıl olur demiştim. Met-par bildiğiniz gibi çikolata kıvamında bir metal parlatıcı, polisaj tozuyla aynı mantıkta olmalıydı. Emre usta da dene sonucuda foruma yaz demişti. Bu hafta sonu denedim. Bir parça derinin arkasına bir sünger yardımıyla metparı sürdüm. Deri bu macunu öyle bir emdiki 3 4 kat sürdüm. Bu haliyle bıçağı masatladım. gayet güzel oldu. Yav dedim, pembe polisaj tozu maviye göre sanki biraz daha yumuşak gibiydi bide bunun üstüne hafifce çok bastırmadan (yüzeyi bozmadan) sürsem nasıl olur dedim ve de sürdüm. Valla benim çok beğendiğim bir durum oldu.İlgilenen arkadaşlara duyurulur....  ;)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: deride masatlama
« Yanıtla #1 : 06 Eylül 2010, 18:04:21 »
Çok sağolasın Murat  :2up, ben de merak ediyordum ne oldu diye. Artık aşırı keskin bıçakların olacak :)

Kipmen Sanat web sitesi

muraterkut

• 1119
« Yanıtla #2 : 07 Eylül 2010, 08:04:57 »
hehehe ...oldu bile valla  :2up

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #3 : 09 Eylül 2010, 22:40:23 »
Isıtıp eritmeye da gerek kalmadı galiba  :P

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 23 Eylül 2010, 15:15:36 »
Arkadaşlar, bugün atölye araç gereci bakımı ve temizlik-topluluk yaparken elimdeki keskiler (gerçek keskiler yani ıskarpelalar) ve kesici diğer aletleri biledim, deri masat işini de böyle deneyeyim dedim. Gerçekten çok iyi sonuçlar aldım, açıkçası sadece Girit taşı ve direkt Met-Par ile kaplı deri masatt çok hızlı sonuçlar aldım ve mükemmel keskinlik elde ettim. Herkese tavsiye ederim  :2up Murat tekrar teşekkürler fikir için...

Kipmen Sanat web sitesi

muraterkut

• 1119
« Yanıtla #5 : 23 Eylül 2010, 15:52:12 »
Sana da teşekkürler Emre.... Formun çorbasında ufak da olsa bir tutam tuzum olmasına çok sevindim.  :2up :2up :2up :2up, kim tutar beni artık  ;D ;D ;D

davraz

• *
  • 32
  • Yer: çorum
« Yanıtla #6 : 23 Eylül 2010, 17:00:31 »
bi soru sormak istiyorm ustalara yerimi bilmiyorum ama . ben bıçaklarımın çoğunu evde alman malı bi masat la keskinleştiriyorum. bazen çok uğraştığım oluyor. dededen kalma yağ taşı da var onu da kullanıyorum ama bu bahsedilen yöntem dahamı iyidir. ikinci sorumda forumda sıkça seramik çubuk dan bahsediliyor bu nedir . nerde bulunur. teşekkürkler.

muraterkut

• 1119
« Yanıtla #7 : 23 Eylül 2010, 17:05:05 »
Emre usta sorular sana.... ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 23 Eylül 2010, 17:33:15 »

Kipmen Sanat web sitesi

davraz

• *
  • 32
  • Yer: çorum
« Yanıtla #9 : 23 Eylül 2010, 17:49:40 »
videoyu zaten izlemiştim ve mesajı aldım . teşekkürler.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 23 Eylül 2010, 19:08:24 »
Seramik çubuk konusunu atlamışım, kusura bakmayınız... Ben kendi kullanımım için bir iki tane çubuk yapmıştım, ancak tam olarak piyasadaki çubuklar kalitesinde değil. Bazı yurt dışı kaynaklar var düzgün seramik çubuk alınabilecek. Mesela güvenilir bir kaynak amazon.com. Almanya Amazon sitesinden genelde almaya çalışıyorum ihtiyacım olan kitapları, aletleri, çünkü kargo bedelleri çok daha düşük oluyor Amerikan veya İngiliz sitesine göre... Örneğin: http://www.amazon.de/Lansky-Deluxe-Abziehset-Keramik-St%C3%A4be-mittel/dp/B000B8FW0E/ref=sr_1_fkmr1_1?ie=UTF8&qid=1285257511&sr=8-1-fkmr1

Bunun yanında kendisi yapmak isteyenler için çok basit bir yöntem var. Ben önce bir PVC boruyu uzunlamasına ortadan ikiye bölüyorum, daha sonra iç kısmına sıvı sabun sürüyorum. Bu sabun kilin yapışmasını engelliyor. İnce kumlu beyaz kil veya kaolen-kuvartz karışımını iyice yoğurup bu yarı borunun içine dolduruyorum. Bir - iki gün sonra kuruyor kil. 1100 - 1200 derece civarında yaklaşık yarım saat fırınladığımda ince kumlu, mutfak bıçaklarında iş gören bir yarım silindir çubuğum oluyor. Bu çubuğun düz tarafını da yuvarlak tarafını da değişik bıçak tiplerinde başarıyla kullandığım oldu, genelde akan suyun altında mesela domates kesmeden önce körleşmiş bıçağı 5-10 kere çubuğa sürdüğümde rahat bir kesim sağlıyorum....

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #11 : 24 Eylül 2010, 00:23:19 »
Bayanların fincanların alt kenarında sır olmayan yerlere sürterek bıçakları bilediğini duymuştum.  :2up Denediğimde gayet iyi sonuç aldım.

Bir soru da benden olsun. İnternet üzerinde bu mavi ve pembe polisaj pastasını temin edebileceğimiz bir link var mı ?

« Yanıtla #12 : 24 Eylül 2010, 01:18:21 »
http://www.seronyapi.com/default.asp?pid=15&lng=1
Bu Antalyada bir firma, sipariş edersen gönderirler ama bence arasan bulunduğun yerde de mutlaka vardır.
« Son Düzenleme: 24 Eylül 2010, 01:22:20 Gönderen: sefa çabuk »

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
« Yanıtla #13 : 26 Eylül 2010, 00:15:02 »
Henüz bıçak bileme konusunda yeterli deneme ve tecrübeye ulaşmasamda dün akşam yaptığım denemeyi burda paylaşmak istedim. Elimde henüz metpar ve polisaj olmadığı için sadece tavada ısıtılıp soğumak üzere olan halis tereyağını henüz sıvı iken deri parçasına iyice yedirdim. girit taşında motor yağı ile taşlamadan sonra bu deride masatladığım iki adet mutfak bıçakları domatesi zor keserken koldaki kılları kesmeye başladı. yöntem olarak sefa beyin videosunu uyguladım.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #14 : 26 Eylül 2010, 12:25:37 »
seramik bileme çubukları istanbulda satılıyor.
dükkan ismine dikkat etmedim, bir dahaki gittiğimde hem adres hem dükkan ismini buradan yazarım.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
« Yanıtla #15 : 26 Eylül 2010, 12:36:36 »
Bu yöntemi -krom oksit yerine- usturayı bilemede kullananlar da var (maas marka olanını kullanıyorlar)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #16 : 26 Eylül 2010, 15:35:11 »
seramik bileme çubukları istanbulda satılıyor.
dükkan ismine dikkat etmedim, bir dahaki gittiğimde hem adres hem dükkan ismini buradan yazarım.
[/quote
Selamlar Mehmet bey, semt olarak nerede bu dükkan ?

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #17 : 27 Eylül 2010, 12:10:06 »
Doğu Bank'ın 2. katında saat tamir aksesuarları ve malzemeleri satan bir dükkan var.AnaCadde uzerindeki kapıdan gir, girisin solundaki merdivenden ust kata cık,merdivenin sağındaki 2. dükkan
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #18 : 27 Eylül 2010, 19:42:44 »
 :2up valla süpersiniz Mehmet bey, nerden buluyorsunuz bu mekanları? :D

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
  • Meslek: İstatistikçi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #19 : 09 Mayıs 2011, 15:12:58 »
başlık umarım doğrudur, arkadaşlar Emre ustanın zaman zaman bahsettiği derinin arkasına polisaj tozu sıvayıp, zımparayla bilenen bıçakların son masatlama işlemi konusunu zaman zaman  ben de uyguluyorum.Geçen Emre Usta'yla bir konuşmamızda; bu katı tozu hafif ısıtıp sürsek (veya kuru) deriye tam yediremediğimizden, çok ısıttığımızda da pütür pütürlü bir yüzey oluştuğundan bahsedip bu işi "met-par" ile yapsak nasıl olur demiştim. Met-par bildiğiniz gibi çikolata kıvamında bir metal parlatıcı, polisaj tozuyla aynı mantıkta olmalıydı. Emre usta da dene sonucuda foruma yaz demişti. Bu hafta sonu denedim. Bir parça derinin arkasına bir sünger yardımıyla metparı sürdüm. Deri bu macunu öyle bir emdiki 3 4 kat sürdüm. Bu haliyle bıçağı masatladım. gayet güzel oldu. Yav dedim, pembe polisaj tozu maviye göre sanki biraz daha yumuşak gibiydi bide bunun üstüne hafifce çok bastırmadan (yüzeyi bozmadan) sürsem nasıl olur dedim ve de sürdüm. Valla benim çok beğendiğim bir durum oldu.İlgilenen arkadaşlara duyurulur....  ;)

Ek olarak acizane şöyle bir önerim var; madem toz polisajı deriye yediremiyoruz eser miktarda 8-10 numara yağ ile karıştırıp  met-par haline getirebilirmiyiz e, met-par varkende ne gerek var diyebilirsiniz, diğer fikrim yine met-par ı kullanırken ve deriye yediriken eser miktarda yağ ile yedirsek deri daha iyi emecektir birazda derinin altından bu işlemi yaparken çakmak yardımıyla deriyide hafiften ısıtsak diyorum ..
 Tabiiki bunlar benim beyin jimnastiğim ustalar ne dr acaba..
saygılarımla..