Bıçak Sanatı - Forum

bushcraft (eğe)

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
Ynt: bushcraft (eğe)
« Yanıtla #20 : 22 Haziran 2013, 12:11:22 »
Elinize sağlık. İki ortak güzel işler çıkartıyorsunuz  ;)
Bende dövme yaptığım eğede 2 kez yumuşatma denemesi yaptım ama yumuşamadı meret.
En son tekzenden 2 küsür liraya beton uç aldım. Bant zımparada ucunu açtım. Hiç zorlanmadan delebildim.
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #21 : 22 Haziran 2013, 12:26:39 »
Bu beton (karbür) uçların muhabbeti geçmişti ve kullanılabileceği söylenmişti. Ama kullanıp da yorum yapan olmamıştı. Sonucun olumlu olması güzel. Peki delik delerken herhangi bir soğutma sıvısı kullandınız mı?

« Yanıtla #22 : 22 Haziran 2013, 12:32:13 »
Ben gerektiğinde hep kullanıyorum. Beton matkap uçlarının uç çekirdeği tungsten karpid olduğundan banamısın demiyor. Soğutma sıvısı olarak kimi zaman bor yağlı su kimi zaman da sadece su kullandığım oluyor, ince parçalarda ise soğutma sıvısı kullanmıyorum. Betonda kullanılan matkap uçları karbür matkaplardan daha dirençli, karbür uçlar en küçük zorlamalarda kırılırken uygun açıda bilenmiş beton uçlarda aynı sorun olmuyor.

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #23 : 22 Haziran 2013, 12:38:38 »
Elinize sağlık. İki ortak güzel işler çıkartıyorsunuz  ;)
Bende dövme yaptığım eğede 2 kez yumuşatma denemesi yaptım ama yumuşamadı meret.
En son tekzenden 2 küsür liraya beton uç aldım. Bant zımparada ucunu açtım. Hiç zorlanmadan delebildim.

Teşekkürler,

Dövme esnasında bir miktar yumumamış olabilir gibi,sonuçta tekrar şekilleniyor..

Eğer beton ucu delerse süper fikir,hatta bir iki tane sds makine için uçlarım var onları deneyeyim :)

Bu beton (karbür) uçların muhabbeti geçmişti ve kullanılabileceği söylenmişti. Ama kullanıp da yorum yapan olmamıştı. Sonucun olumlu olması güzel. Peki delik delerken herhangi bir soğutma sıvısı kullandınız mı?

Denemekte fayda var Salim ustam,iyi bir metal karbür uç 25-30 tl arası :)

Ben gerektiğinde hep kullanıyorum. Beton matkap uçlarının uç çekirdeği tungsten karpid olduğundan banamısın demiyor. Soğutma sıvısı olarak kimi zaman bor yağlı su kimi zaman da sadece su kullandığım oluyor, ince parçalarda ise soğutma sıvısı kullanmıyorum. Betonda kullanılan matkap uçları karbür matkaplardan daha dirençli, karbür uçlar en küçük zorlamalarda kırılırken uygun açıda bilenmiş beton uçlarda aynı sorun olmuyor.

Birde uç bilemekten anlasam süper olacak Sefa abi :(

En büyük eksimiz o,eğer zahmet olamazsa uygun açıyla bilenmiş 5-6-7 2 set uç istesem :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #24 : 22 Haziran 2013, 12:43:34 »
Sefa hocam bilenmiş bir ucun fotoğrafını yayınlayabilirseniz memnun olurum.

« Yanıtla #25 : 22 Haziran 2013, 12:54:56 »
Bilenmiş bir ucun fotoğrafını yaz boyunca yayınlayamam ne yazık ki  :( Bülen en azından yaz boyunca sana da olumsuz yanıt vereceğim, biliyorsunuz yaz tatili  ;)
Bileme işlemi çok zor değil aslında. Tornacıların karbür uç biledikleri motorlu zımpara taşları var ( yeşil renkli taş) onlarla çok rahat bilenir. Bu işlemi her tornacı bilir elinize uçları alsanız ve bir tornacıya uğrsanız sorunu çözer  ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #26 : 22 Haziran 2013, 12:57:58 »
Açılar normal matkap ucu bileme ile aynı mı oluyor?

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
    • verified ladies for private dating
  • Meslek: Kaptan
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #27 : 22 Haziran 2013, 13:05:27 »
Beton ucu ha mantıklı geldi banada elimde bol sds uç var bir iki tane feda ederim bu iş için

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #28 : 22 Haziran 2013, 13:17:06 »
bu arada benim eğeler konuda kaynamasın bende isterem  O:-)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #29 : 22 Haziran 2013, 13:18:14 »
Ben açıyı normal matkap ucuna benzetmiştim. Yani göz kararı bir bileme yaptım.Sonuç oldukça tatminkardı.
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
« Yanıtla #30 : 22 Haziran 2013, 13:29:11 »
bu arada benim eğeler konuda kaynamasın bende isterem  O:-)
Ya ustam elimizdekiler hep kullanıldı üç küçük iki büyük vardı hep taşladık ama sana benden söz yakında köye gidicem sana mutlaka getiricem şu an elimizde sadece yuvarkal ve balık dırtı eğe var onlarda hem ufak hem dövülmesi lazım ama getiricem sana.

« Yanıtla #31 : 22 Haziran 2013, 13:44:42 »
Metal matkap uçlarıyla aynı açıya getirmek lazım, o da zaten 118 derece civarıdır.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #32 : 24 Haziran 2013, 14:55:11 »
uğraştığınıza değmiş doğrusu elinize sağlık muhteşem olmuş...

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #33 : 24 Haziran 2013, 16:42:45 »
Metal matkap uçlarıyla aynı açıya getirmek lazım, o da zaten 118 derece civarıdır.

Off yine dereceler girdi işin içine .... hiç bilemeden dalsak yaradan ne verdiyse olmam mı?? :)
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #34 : 24 Haziran 2013, 17:12:00 »
Üşenmemek gerekir :) Devamlı matkap bilemek gerekceği için öğrenmekte fayda var.

sedatkolleksiyon

• 200
  • Meslek: bobinajcı-bıçakcı 1969
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #35 : 24 Haziran 2013, 18:11:28 »
merhaba.açı ölçer ya da dereceli gönye isimleriyle satılıyor.bauhaus da 34 liraydı.Antalyada.matkap uçlarını bilerken mutlaka bakılmalı.derece tuttumu çok rahat delinebilir bir çok malzeme.birde matkap ucunun iki açık yüzeyi tam eşit değilse hem zor deler hemde kırılabilir.bir dünya matkap ucu kırdım .bir açı ölçer aldım az bir denemeden sonra çok kolay oluyor.
bıçak,çelik,takım gibi vb.birçok konudaki katkı ve dayanışmadan dolayı bıçak sanatı.com'u tebrik ederim.

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #36 : 24 Haziran 2013, 19:05:19 »
Üşenmemek gerekir :) Devamlı matkap bilemek gerekceği için öğrenmekte fayda var.

Üşenmek değil de işi bilmemek var işin ucunda Salim  ;)
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
« Yanıtla #37 : 24 Haziran 2013, 19:41:47 »
Matkap ucu derece uygun olmaz ise kesmez hemde ağzınla kuş tutsan ginede kesmez yani kısaca matkapta keskiniği sağlayan açıdır uygun açı olmaz ise ağaç bile delmez.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #38 : 24 Haziran 2013, 21:12:52 »

Üşenmek değil de işi bilmemek var işin ucunda Salim  ;)

Üşenme işin şakasıydı :) Lisede iken bana da zor gelirdi. Sonra staj yaptığım bir yerde çok delik delme işlemi yapmıştık ve ilk matkap köreldiğinde ustaya gittim bilemesi için.  Sağolsun ustamız sen buraya öğrenmeye geldin, gel sana göstereyim kendin bile eğer matkap biterse takımhaneden yenisini alırsın dedi. O çalıştığım yerde matkap ucu dışında ustamız farklı profillerde ki torna kalemlerini de biletmişti. O stajımda bileme işlerini öğrenmiştim. İnan yapa yapa doğru açıda bileme öğreniliyor. 

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #39 : 24 Haziran 2013, 23:19:31 »
Tasin dayama kismina 10mmx10mm köşebentten  bir parça monte edersin el becerisinede gerek kalmaz yanliz taşin teğetinden 5 derece kaçik olmali dayamanin taşin düz ağzina 90 derece olduğunu varsayarsak  köşebenti  58 -59 derece gibi monte edebilirsiniz eğer firsatim olursa atölyeden bir resimle konuyu daha iyi izah edebilirim..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar