Bıçak Sanatı - Forum

Balta Şablonu

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Balta Şablonu
« Yanıtla #20 : 29 Eylül 2013, 13:24:31 »
Son derece normal hele 0.2mm ağız inceliğinde ve iç bükey taşlamada, kırık şekli ısıl işlemin çok iyi yapıldığını gösteriyor. Tane yapısı oldukça ufak. Bu darbeye dayanacak kadar esnek de olabilirdi aslında ancak bu sefer ağız tutuşu bu kadar iyi olmazdı...

Evet emre ustam benim anlatmak istedigimde buydu . yani bir balta icin kırlganlık ile yumusaklık arasındaki hassas noktayı civa celiginde tutturmak zor. ben zaten onun için vidyoyu koydum. Civa celiginden baltamız var. Agzı kırıla kırıla son haline geldi :)  Yani mükemmel sertlik alabilen harika bir çelik ama baltadaki ısıl işlemi hani onlarca  icinde tecrube edip sabitlemek lazım gibi. Yani ne kırlacak ne agzı burulacak. Baltadaki hele kuru bi kayısı kutugu ile cebelleşirken maruz kaldığı darbe gucu az degil.  yani ben acemi oldugumdan cok beceremedim sonra tevafuk tutturduk biseyler. Ustalar eminim daha iyi yapar.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #21 : 29 Eylül 2013, 13:26:51 »
bu arada 52100 den balta hakkında ustaların goruslerini merakla bekliyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=HCS1CNjhhnY

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #22 : 29 Eylül 2013, 13:30:33 »
Civa çeliğinden balta yapsak sadece ağzına su verip 400 derece gibi bir ısıda meneviş yapsak nasıl olur acaba?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #23 : 29 Eylül 2013, 18:21:53 »
Civa çeliğinden balta yapsak sadece ağzına su verip 400 derece gibi bir ısıda meneviş yapsak nasıl olur acaba?
400 abartılı olur, 300 filan iyidir. Sadece ağza su vermek en mantıklısı zaten...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #24 : 29 Eylül 2013, 18:47:07 »
baltanın şeklı şemalı bence gayet ıyı yapılacaklar lısteme ekledım  :)   bu arada videoda cıva çelığınden yapılan bıçağı kırınca ustası resmen ıçım cızz ettı  :-\   
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #25 : 29 Eylül 2013, 21:58:29 »
Sefa ustam ben yeni bir balta yaptıracak olsam 52100 denerdim . Nedeni içindeki silisyum. Yani darbe dayanımının yuksek oldugunu düsünüyorum siz ne dersiniz?
52100 ün silisyumu öyle şaşılacak kadar çok değil, darbe dayanımını belirleyen sadece içerikteki alaşım elemanları değil aynı zamanda da geometridir. Hatta geometri alaşım elemanlarından daha da önemli, özellikle balta da. Balta için 5160 veya 9260 da gayet iyi iş görebilecek görece ucuz ve bol bulunan malzemeler. Sanıyorum işçilik ve bulunabilirlikk açısından da neredeyse en iyi malzeme, es geçmemek lazım  ;)

gokhand

• 1137
« Yanıtla #26 : 30 Eylül 2013, 02:08:55 »
yanıt için tesekkürler.

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #27 : 30 Eylül 2013, 22:47:05 »
şahsım adına bu ince çizgiyi belirlemek çok zor. malzeme ilk başta çok ince ve çok esnek gibi duruyor. hemde çok sağlam ama çok kırılgan tüm hayallerim yıkıldı.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

gokhand

• 1137
« Yanıtla #28 : 01 Ekim 2013, 09:51:17 »
Belki bi fikir verir. Makas çeliği anadolu işi balta . Sakal kısmını ( aşşağı sarkan kısım) kestim. Agız kısmıda kesilip ARGON ile Eğe kaynattıp ocakta düzeltip komple ısıl işlem uygulandım. Mükemmel işlevsellik. Sap yalancı akasya boyu 55 cm civarı. Her zamanki gibi bisiklet lastiği sarılı. :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #29 : 06 Ekim 2013, 12:25:54 »
Gokhan harika bir balta namlu sandviç sicak kaynak olsaymis tadindan yenmezmiş
« Son Düzenleme: 06 Ekim 2013, 12:28:24 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

gokhand

• 1137
« Yanıtla #30 : 06 Ekim 2013, 21:22:50 »
Kaya çokdenedim ama başaramadım o olayı.  Ama bu argon acaip bi icat, elimde bitane olsa hurdacılardan topladığım parcalarla uzay mekiği yapacam :)