Bıçak Sanatı - Forum

Balta Şablonu

Bora

• 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
Balta Şablonu
« : 08 Haziran 2013, 22:52:53 »
           Ağzı  düz  bir  balta  yaptırmak  istiyorum.Bir balta  şablonuna ihtiyacım  var.Elinde ilginç  farklı  değişik bir balta  çizim   ya da  şablonu olan  varsa ,gönderirse  sevinirim.Balta  dağda  bağda  yanımda  taşımak  için yani  büyük  olmayacak.
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

Sinan_Akyol

• *
  • 22
  • Meslek: Web Tasarım / e-Ticaret
  • Yer: İZMİR- Bornova
Ynt: Balta Şablonu
« Yanıtla #1 : 24 Eylül 2013, 21:51:50 »
benimde projelerimin arasında , ama ben nette bulmuştum..hemde autocad formatında  :2up :2up :2up

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #2 : 28 Eylül 2013, 00:57:45 »
Bu benim tasardığım bi balta tomahawk tarzı, fırlatmaya müsait, dengeli, arka kısmındaki delici kısmı tırmanışlarda da kullanabilirsiniz vs. tavsiye edilir. (Son dosya autocad dosyasıdır.Tam boy 34 cm.)
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2013, 01:17:19 Gönderen: Scorpion »

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #3 : 28 Eylül 2013, 02:09:06 »
           Ağzı  düz  bir  balta  yaptırmak  istiyorum.Bir balta  şablonuna ihtiyacım  var.Elinde ilginç  farklı  değişik bir balta  çizim   ya da  şablonu olan  varsa ,gönderirse  sevinirim.Balta  dağda  bağda  yanımda  taşımak  için yani  büyük  olmayacak.

Fiskars X5 e bi bak derim. Yanında taşımaktan bahsettiğin için. Yok sırt çantasında taşırım dersen  Fiskars X10  ( gerçi X10 nu ben bulamadım piyasada internette X10 yazan bi site var ama inanma o x10 degil 2 sene onceki modeli "universal"). Dagda bayırda taşıacağım en mükemmeli olsun dersen  RAY MEARS ( bu adam dünyaca ünlü hayatta kalma manyağı bi ingiliz) ın tek tercihi olan ve benimde çok merak ettiğim http://www.gransforsbruk.com/en/   tabi bulabilirsen. Ben dünyadaki en iyi ( yani en işlevsel) baltayı istiyorum dersen http://www.tuatahiaxes.com/  bu marka odunculuk dünya şampiyonlarının kullandığı markadır.  Onun dışında fantastik çizimlerden lamadan kesme baltalarla uğraşma, arazide bir işe yaramaz onlar. Yok ben meydan savaşına katılacam falan dersen o başka. Baltanın açısı çok önemlidir lamadan kesme baltaya benzeyen nesneler ağaca saplanır yani kol kadar bi agacı kesemezssin. Ben Civa çeliğinden balta dahi yaptım ama Civa çeliğnin karakteristiği baltaya çok uygun değil. Anadolu tipi baltaların uclarını kesşp ARGON gazı ile 1095 veya W2 gibi eğeler kaynattırıp dövdüm bunlar cok iyi oldu.  Bunları aktif olarak bahçemde devamlı odun kıran bağ bahçe budayan ve son birkaç yılım gercekten işlevsel bir balta sahibi olmak icin yapmadığı kalmayan biri olarak soyluyorum.

Saygılar

Zafer-

• 340
« Yanıtla #4 : 28 Eylül 2013, 03:57:02 »

Onun dışında fantastik çizimlerden lamadan kesme baltalarla uğraşma, arazide bir işe yaramaz onlar. Yok ben meydan savaşına katılacam falan dersen o başka. Baltanın açısı çok önemlidir lamadan kesme baltaya benzeyen nesneler ağaca saplanır yani kol kadar bi agacı kesemezssin.

Bu eleştiriler benim paylaşımıma heralde cevap vereyim ;
Lamadan kesme tabirini pek anlayamadım o balta 1085 çelik levhadan kesildi ::) Baltanın açısı çok önemlidir ağaca saplanır kol kadar bi agacı kesemezsin demişsiniz, kol kadar ağacı bıçakta kesebileceği gibi o balta da rahatça keser ha keza ben o balta odun kesmek için demedim tomahawk tarzı fırlatılabilir dedim ağız açısının eğimi isabet ettiğiniz üzere saplanabilirliği o yüzdendir...

gokhand

• 1137
« Yanıtla #5 : 28 Eylül 2013, 09:58:36 »

Bu eleştiriler benim paylaşımıma heralde cevap vereyim ;
Lamadan kesme tabirini pek anlayamadım o balta 1085 çelik levhadan kesildi ::) Baltanın açısı çok önemlidir ağaca saplanır kol kadar bi agacı kesemezsin demişsiniz, kol kadar ağacı bıçakta kesebileceği gibi o balta da rahatça keser ha keza ben o balta odun kesmek için demedim tomahawk tarzı fırlatılabilir dedim ağız açısının eğimi isabet ettiğiniz üzere saplanabilirliği o yüzdendir...

Sayın Scorpion,

Bu forumda degerli ustalarımız tarafından Tactical Tomahawk tarzı onlarca eser yapıldı. Hepside gerçekten emek verilmiş güzel eserler. Eminim sizinki de bunlardan biridir. Ben sizin yazınızı eleştirmedim yanlış anlaşılma olmasın sakın. Bu konuyu açan arkadaş dağda bayırda arazide dediği için ben ona tavsiyede bulundum. Eger ben askeri personelim operasyona giderken yanımda bi balta olsun istiyorum amacım agac kesmek degil deseydi emin olun yanına fiskars falan alma bi işe yaramaz bi Tomahawk tarzı lamadan kesilme hafif ve fırlatabilecegin birşey al derdim :) yani maksadım sizin eserinizi kotulemek degil, amaca mütelalik yonlendirme yapmaktı yanlış anlaşıldı isem hakkınızı helal edin. Bunun dışında elbette yeterli sabır ile koca bir agacı bir çakı ile kesmeniz mumkun. Hatta kunduzlar bunu dişleri , aüaçkakanlar kafaları ile yapıyorlar :). Fakat  dağda bayırda arazide yalnız kalacak, kaçkarlarda tek başına kalacak Gear Grylls tarzı yaşayan biri iseniz gransfors bruks dan şaşmayın derim.

http://www.youtube.com/watch?v=X5W6r5U7yBE

Zafer-

• 340
« Yanıtla #6 : 28 Eylül 2013, 16:52:46 »
 :) peki bilgiler için teşekkürler

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #7 : 28 Eylül 2013, 17:15:42 »
Bu benim tasardığım bi balta tomahawk tarzı, fırlatmaya müsait, dengeli, arka kısmındaki delici kısmı tırmanışlarda da kullanabilirsiniz vs. tavsiye edilir. (Son dosya autocad dosyasıdır.Tam boy 34 cm.)
Scorpion Bey tirmaniş içinde tavsiye ettiğiniz baltanin UIAA ve norm testlerini yaptirdinizmi en azindan statik kaldirma değerlerini biliyormusunuz.hayati ilgilendiren konularda tavsiye etmeden önce bu formun halka açik ve herkez tarafindan okunduğunu hatirlatmam gereksiz olacaktir.burada bir düzeltme yaprsaniz uygun olacaktir ....

Baltayi balta yapan özelliği onun celiği kadar ona uygun formu ve ağiz geometrisidir.Balta yapacak olursak çeliğe uygun geometri veya yaptiğimiz dizayna göre işlevi taşiyabilecek çeliği seçmeliyiz,granforslar ve diğerlerinin başarisida yillarin verdiği tecrubeyi forma göre çelik yada çeliğe göre form vermelerinden kaynaklanmaktadir.yoksa granforslarin çeliği bildiğimiz 1055,1060 tan başkasi değildir.zaman içinde çeliğe neredeyse en uygun işlemleri(form,ağiz geometrisi,işil işlem vs.) uygulamalarindan kaynaklanmaktadir..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Zafer-

• 340
« Yanıtla #8 : 28 Eylül 2013, 17:26:51 »
Ya sabır kardeşim bu baltayla profesyonel tırmanış yapmaya kalkmazlar heralde akıl var mantık var ben hangi tırmanış için tavsiye etmişim onu Everest e mi?Benim kastettiğim ufak tepelere tırmanmak için destek almak babındaydı insanı paylaşım yaptığına pişman ediyorsunuz :-[

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #9 : 28 Eylül 2013, 17:43:18 »
Bu ağir bir sorumluluk tirmanis tecrübenizi bilmiyorum yazdiğiniz sizi bağlar ben uzun yillar dağcilikla uğrastim halen aktif olarak devam etmekteyim Kardesim.. can kaybindan veya uzuv eklem kaybindan önceki pişmanlik sonrasina nazaran yeğdir küçük tepe dahi olsa güvenlik güvenliktir.küçük bir bir düzeltme yapmak insanin bu kadar zoruna gitmemeli ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Zafer-

• 340
« Yanıtla #10 : 28 Eylül 2013, 18:28:06 »
Ben de küçüklüğümden beri dağda bayırda gezerim tırmanışlarda ufacık bir ot bile destek sağlayabiliyor ki benim tavsiye ettiğim anlaman ve anlaşılması gereken baltanın yarar sağlayacağı husus bu noktadadır düzeltmeye kimsenin birşey dediği yok fakat mantık çerçevesinde olmak kaydıyla

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #11 : 28 Eylül 2013, 22:06:50 »
güzel bir şablonun bizde takipçisiyiz. hazırlayanların ve yayınların allah eğesini ve zımparasını hiç köreltmesin.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #12 : 29 Eylül 2013, 00:15:20 »
Zafer beyin çalışmasını ben beğendim, güzel bir duruşu ve kullanışlı görünen bir tutuşu var. Yanılıyor muyum bilmem tabii, en çok ağaca tırmanmışlığım var :)

Kipmen Sanat web sitesi

Zafer-

• 340
« Yanıtla #13 : 29 Eylül 2013, 01:07:20 »
Teşekkürler  ^-^ Beğendiğiniz şablonunu bulamadığınız model varsa vaktim yettiğince şablon çıkarabilirim.

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #14 : 29 Eylül 2013, 01:53:29 »
Benim sevdiğim bir balta modeli. Böyle bir şey yapmayı düşünüyorum civa çeliğinden ancak tek başıma nasıl olacak hiç bilmiyorum.  :( Hoşunuza gider umarım.
http://www.youtube.com/watch?v=D7VoQBNNrw8
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #15 : 29 Eylül 2013, 12:46:16 »
civa çeliğinden

Sertaç Civa çeliğinin karakteristiğini anlaman icin bu vidyoyu izle. Yanılmıyorsam İlk başta  "prinç cubuk testi" yapıyor esnemeden sonra geri donmesi duzgun ısıl işlem menevis vs.  yapıldığını gösteriyor (gerçi prinç cubuk yerine mengenenin sert cıkıntısını kullanıyor) .

http://www.youtube.com/watch?v=yHkYEHVzwAs

« Yanıtla #16 : 29 Eylül 2013, 13:03:34 »
Tam civa çeliğine gösteren bir test olmuş, Elimdeki işleme kalemlerini neredeyse hiç bilemeden kullanıyorum.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #17 : 29 Eylül 2013, 13:12:45 »
Sefa ustam ben yeni bir balta yaptıracak olsam 52100 denerdim . Nedeni içindeki silisyum. Yani darbe dayanımının yuksek oldugunu düsünüyorum siz ne dersiniz?

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #18 : 29 Eylül 2013, 13:15:34 »
Bu videoyu izlemiştim.İzledikten sonra civa çeliğine olan ilgim biraz daha arttı hatta.Kolay kolay körelmediği için baltayı bu çelikten yapmayı düşünüyorum birde kolay bulunan bir malzeme olduğu için. Yakında civa çeliğinden 1-2 bıçak çalışmam da olacak diyebilirim. Videonun sonunda ki ağzın kırılma durumu normal midir?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #19 : 29 Eylül 2013, 13:20:27 »
Son derece normal hele 0.2mm ağız inceliğinde ve iç bükey taşlamada, kırık şekli ısıl işlemin çok iyi yapıldığını gösteriyor. Tane yapısı oldukça ufak. Bu darbeye dayanacak kadar esnek de olabilirdi aslında ancak bu sefer ağız tutuşu bu kadar iyi olmazdı...

Kipmen Sanat web sitesi