Bıçak Sanatı - Forum

Ustalara Bir Sorum Olacak

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
  • Meslek: Elektrik & Elektronik Mühendisi (Atlas Copco Teknik Destek Mühendisi)
  • Yer: İstanbul / Ataşehir
Ustalara Bir Sorum Olacak
« : 05 Haziran 2013, 20:51:12 »
Merhaba değerli forum arkadaşlarım ve ustalarım;

Uzun zamandır forumu takip etmekle beraber bir yılı aşkın süredir forum sayesinde ve kendi çabalarımla bileme işinde yol kat ettiğimi düşünüyorum fakat halen tatminsizlik duygusu mevcut ve enteresan bir durum beni rahatsız etmekte. Sefa ustamın sayesinde biley taşlarımı epey bir süre önce edinmiştim. (Takım market sitesinden Doğal ve kombine yapay Arkansas) .Ayrıca amerikadan getirttiğim lansky bileme setim ve son olarak AliExpressten aldığım bileyleme düzeneği (http://www.aliexpress.com/snapshot/233929713.html), mavi polisaj macunu, elmas 600 gridlik ufak bir masat, tahta üzerine gerdiğim deri masat gibi malzemelerim mevcut. Bunların yanı sıra en son kafayı iyice kırıp dijital açı ölçere kadar edindim  :) 

Elle ve bileyleme düzenekleri ile şimdiye kadar birçok bileme yaptım. En son VG10 60 HRC Japon çeliği bir şef bıçağı ile haşır neşir oldum. Şimdi gelelim asıl benim sinirimi bozan noktaya; Kağıt ve kıl testlerini sorunsuz geçebilen bilemeler yaptım. Sorunsuz derken kağıt testinde pürüz bırakmadan kesim yapan, kıl testinde kollarımdakileri zorlamadan alabilen ve büyük kılağısı, çentiği olmadığına eminim manasında söylüyorum.

Tantitondan alınma yumuşak çelikli dandik olarak tabir ettiğim bıçak, bunun yanı sıra schafer marka kötünün iyisi diyebileceğim (http://www.esse.com.tr/schafer_micarta_japon_sef_bicagi/ProductDetails.aspx?ProductID=28314) bir bıçak ve en son VG10 60 HRC japon damascusu diye geçen şef bıçakları üzerinde defalarca bilemeler yaptım. Ağız açılarını dediğim gibi düzenekli bileme setleri ve dijital açı ölçerim ile 25 derece dolaylarına ayarladım.

Bu bilemeler neticesinde yukarıda da söylediğim gibi kağıt ve kıl testlerini başarı ile geçtiler. Ancak iş salata yapmaya geldiğinde ve domates doğrama sırasında (özellikle domates ve kabuğu sert olan cins) istediğim neticeyi alamıyorum. Şöyle ki biber, göbek, salatalık vs gibi salata malzemelerinde hiç zorlanma olmadan istediğim gibi kesim yaparken domateste bir zorlanma ve baskı uygulamadan rahatça kesim yapamıyorum. Bu yüzden her seferinde bileyin yeterli gelmediği ve ister istemez başarısız olduğumu düşünüyorum.  Bu sırada aklınıza gelebilecek bir başka noktayıda siz sormadan ben söyleyeyim. Bıçak ağzının tam olarak V şeklinde olmasına dikkat etmek için de özellikle ister düzenekte ister elde bilemede olsun bileme sayılarını 2 tarafta da eşit tutuyorum, yani bir yüzeyi 10 yapıyorsam diğer yüzeye de 10 sefer bileme yapıyorum.

Bu sorun feci halde kafama takılmış durumda, belki rahatsız bu adam diye düşünebilirsiniz  :D Ancak bir fikri ve önerisi olan değerli ustalarım ve arkadaşlarım olabilir diyerekten burada paylaşmak istedim. Son olarak şöyle bir tespitim daha var, ağızda bir miktar kılağı bırakırsam eğer bıçak çok daha fazla keskinmiş gibi gözüküp domatesi tam da istediğim gibi dalarak kesebiliyor. Hatta parmağınızı üstüne sürttüğünüzde kapma yaptığını algılıyorsunuz ancak kılağısız ve pürüzsüz bir ağızda dalma hissi daha az ve dediğim gibi domates kesimi çok ta başarılı değil. Tabi kılağılı bir ağız da kısa bir zaman sonra hemen körelme eğilimi gösteriyor.

Bunların haricinde domates kendi serbest ağırlığı ile bir masada dururken bıçağı kontrollü ve hızlı bir biçimde sallayarak domatesin alt parçası yerinden çok fazla savrulmadan üstünü ayırarak ortadan bölebilme de yapabilecek kıvamda bilenmiş bıçaklarla, yine normal bir salata yapar şekilde kesim yapmak istediğimde bıçağın zorlandığını farkediyorum.

Psikolojimmi bozuluyor yoksa bu işte bir terslikmi var demeden kendimi alamıyorum, değerli görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Son olarak aklıma gelen, tüm malzemelerimi toplayıp Beylikdüzüne Soytürk kardeşimin yanına giderek değerli zamanından biraz çalarak nerede hatam var diye uygulamalı bir şekilde sormak geliyor  :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Ustalara Bir Sorum Olacak
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2013, 21:10:54 »
bıçağın kalitesizliğinden diye düşünüyorum benim en az ilgilendiğim konudur bileme 2 taş bir deri masat ve el becerisiyle bütün işimi hallediyorum sizden ricam bir sonraki bilemeyi 25 dereceden daha geniş bir açıyla denermisiniz 30 derece civarı birde performansı öyle belirtirseniz sevinirim.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2013, 21:24:49 »
Yanıtınız için teşekkür ederim Osman Bey; ancak yazımda bahsi geçen 60 HRC VG10 çelik şef bıçağı içlerinde en kalitelisi ve sertlik bakımından en yükseği, ayrıca ağız açısı küçüldükçe kesim kalitesinin artması gerekmezmi diye düşünmeden edemiyorum. Daha yüksek ağız dereceleri çakılarda ve kaba, sert kesim yapılacak bıçaklarda tercih edilirken küçük ağız dereceleri daha fazla yorucu olmayan yumuşak kesimlerde (mutfak, traş, kağıt vb gibi) tercih ediliyor şeklinde yazılar okuduğumu hatırlıyorum... Dediğiniz gibi açıyı 30 yaparak denemek belkide fayda vericektir ancak yazdığım şekilde düşününcede mantığa ters geliyor gibi  ::)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2013, 21:33:09 »
ben schaferdan aldığınız bııçağın linkine bakarak konuştum geniş açının körelmesi bir miktar daha zor olduğu için birazda kılağı bir ağızla hem kesme performansını hemde körelme süresini uzatabilirsiniz diye düşünüdüm söylediğim gibi en az bilgim heralde bileme alanındadır bıçaklar konusunda ustaların mesajlarını bekliyorum onların fikirleri nasıl acaba
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #4 : 05 Haziran 2013, 21:54:21 »
Mutfak bıçaklarının bilenmesinde japon ustaların öğretici videolarına bir bakın

videodaki usta çok iyi anlatıyor konuyu

http://www.youtube.com/watch?v=CO7KdLZY7fQ

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #5 : 05 Haziran 2013, 22:07:13 »
Link için çok teşekkür ederim PUUKKO ustam. Bu arada çok açıklayıcı bir video anlattıklarının bir kısmını bilmekle beraber, bilmediğim bir kaç detay çok hoşuma gitti. Sesin hep aynı olması, tutuş şekli gibi kısımları biliyordum. Ancak 15 derece gibi bir açıdan bahsetmiş  :o bu kısım bence özellikle can alıcı bir nokta ve tabi kullandığı japon su taşlarıda ekstra güzel bir nokta. Ben malesef pahalı oldukları  :(ve taşları hep düz bir şekilde tutamak zor olduğu için bütçeme uygun olan ilk yazımda da belirttiğim gibi yağ taşları kullanıyorum. Bir diğer hayran kaldığım aslında yapısı çok basit olan ama şimdiye kadar hiç görmediğim, bıçağa geçirelerek takılan ve açıyı sabit tutmaya yarayan o aparat. Acaba böyle bir şey Tr de varmıdır? Birde japon amcanın aksanlı ingilizcesi çok güzeldi  :D Çok içten ve sammi anlatmış, video için teşekkür ederim...

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #6 : 05 Haziran 2013, 22:08:46 »
Koldaki kılları kesmen keskin olduğu anlamına gelmez.Ağız açısını tutturduğunu düşünürsek polisajda sorun olabilir.Deri kayış üzerine krom oksit uygulayabilirsin bıçak çeliği sert ise elmas macun uygulayarak hiç sıkılmadan 50 veya 100 defa bıçağı kayışla .Bir adette deri kayışın pürüzsüz yüzeyinden masat yapıp hiç bir aşındırıcı sürmeden yine 50 veya 100 kayışlama yaparsan sonuç alabilirsin inşallah. bulamaz isen krom oksit ve elmas macun gönderebilirim
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2013, 22:25:03 »
25 derece ideal bir kesme acisi bileme yaptiktan sonra kac gride kadar kesici agizi cilaliyorsunuz 1.4112 bicaklarla ben 22 derecede mükemmel sonuc aliyorum ama keskin bir sey istiyorsaniz aebl den baslamalisin.rwl34 tatminlar keskinlige ulasiyor.simdi gelelim buradaki tezata paslanmazlarin klasikleri arasina gecen 1.4112 paslanmaz bicak çeliklerinin en eskilerindendir.iyilestirilmis hali 440c olarak daha genç bir çeliktir tabi artik klasik olmayi çoktan haketmiştir.Caponya çelik imalatcilari 440c yi iyilestirme yada daha iyi ozellikleri olan ats 34 piyasaya sürdüler vg10 da bunu takip eden genlerinde paslanmazlik ve keskinliğiyle şohretli bir çelik, tamam bileme biraz sorunlu ama domatesi kesemiyorsaniz ya domates Yumuşamiş yada agiz cilalamada bir sorun vardir kesinlikle ne kadar ince pasta kullanirsaniz kullanin cilalamayi deri üzerinde yapmayin yada düşük derecelerde cilalama yapin zaman zaman cam üzerine bez karakterli bantlar yapistirarak iyi neticeler aldim.deride de düşük parlatma acilari ile ayni neticeleri almak mümkün .bicağin işil islem probleminin olmadiğini düşünerek yorumlarda bulundum belki değisik bilgilerden cimbizlayabilirsiniz
Selamlar
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #8 : 05 Haziran 2013, 22:26:04 »
Teşekür ederim Tufan kardeşim, yorumun için ancak deri masat işi kısmında da bir miktar tatminsizim aslında, neden diyecek olursan sanki deri masat öncesi ağız daha keskin gibiyken masat sonrası daha az keskinmiş hissi geliyor. Ağzını sanki yuvarlamışım hissine kapılıyorum, mavi polisaj macunu eriterek ve dediğin gbi hiç bir malzeme sürmeden denemeler yaptım defalarca, çok bastırmadan hatta bazen neredeyse sadece bıçağın kendi ağırlığı ile dokunuyormuşcasına sertlikte baskı yaparak. Sanırım yanlış uyguladığım bir nokta var ama işin içinden çıkamadım. Bunun yerine yine okuduğum bir yazıda bunun yerine çok yumuşak bir tahtaya bıçak ağzına bir kaç kez çekerek te aynı sonucu alırsınız demişlerdi. Bende o yazıdan sonra hep yumuşak bir tahtaya bütün bileme işlemi bittikten sonra bıçak ağzını çekiyorum, gerçektende tahta üzerinde siyahımsı bir kılağı kalıntısı çıktığını görüyorum. Bu yüzden epey bir süredir deri masatla sonlandırma yapmıyorum. Belkide kullandığım deri de iş yok farkında değilim  :(

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #9 : 05 Haziran 2013, 22:33:56 »
Kaya hocam cevabın için teşekkür ederim, aslında domatesi kesemiyor değilim sadece sert bir domateste baskı yapmadan kesemiyorum. Yani bıçağın ağzı bastırmadan domatesi kapmıyor. Kullandığım en son 1000 gritlik bir taş. Aslında bazen de doğal arkansas taşında sonlandırma yapıyorum ancak gridinden ne yazıkki emin değilim ve taş üstünde kutusunda bir bilgi yok. Bundan sonrasında bi önceki yazımda yazdığım gibi polisaj yerine yumuşak bir tahtada bıçak ağzını o siyah kılağı lekelerinin bittiğini görene kadar çok baskı uygulamadan çekiyorum...

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #10 : 05 Haziran 2013, 22:38:43 »
Tabi ki bu işte bir sürü yöntem var kaya beyin dediği gibi sert bir yüzeye ameliyat bantı yapıştırarakta yapabilirsiniz derideki ağız yuvarlanma olayı olmaz. Bu arada yumusak ağaç olarak balsa ağacı kullanabilirsiniz :2up    ustura bileme işi yapanlar genelde deri masat kullanırlar ilave edeyim dedim  .Sonuçta ne kadar çok şey deneyip pratik yaparsanız size en uygun yöntemi bulursunuz.Size sabır ve iyi çalışmalar dileğiyle ;)
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #11 : 05 Haziran 2013, 22:44:18 »
Cam üzerine gazete kağidi koyarak agiza antrenman yapin hem psikolojik olarak iyi gelecektir hemde kesimde iyilesmeler olduğunu az da olsa farkedebileceksiniz aslinda bicak keskinliği icin 3000 den asagi sizin seviyenizde birisi icin yeterli değil yesil,mor,beyaz pastalari sirasiyla uygulayin ince kesilmis domatesi suyunu akitmadan kesip arkadaslarinizin arasinda takdir ve beğeni gören salatalar ezmeler yapabilirsiniz.not :size hep lezzetinin püf noktasini soracaklar..

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #12 : 05 Haziran 2013, 23:05:35 »
Bahsi geçen bıçaklar bunlar, fikir vermesi açısından iphone ile ışık koşulları elverişli değilken çekildi;

« Yanıtla #13 : 05 Haziran 2013, 23:11:14 »
Yapılan işlerde teknik bir aksaklık görünmüyor, yani her şey olması gerektiği gibi. En son 1000 grid inceliğinde taş kullanıyorum demişsin ! eğer öyleyse, bence en az 3000 grid bir taş kullan derim o zaman sonuçlar ciddi anlamda değişecektir. Doğal Arkansas taşı eğer Takımmarket den aldıysan inceliği 4000 grid civarındadır.

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #14 : 05 Haziran 2013, 23:20:07 »
Sefa hocam yanıt için sağol evet takım marketten aldım açık renk tahta kutu içinde gelmişti, üzerinde hatta biraz doğal çatlakları var, o halde son landırmayı o taşta yapmakta fayda var.

« Yanıtla #15 : 05 Haziran 2013, 23:23:32 »
Doğrudur, tahta kutudadır aynı taştan söz ediyoruz. Bence son bitirişi o taşta bir dene.

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #16 : 05 Haziran 2013, 23:57:08 »
Bileme konusuda bende çok hassasım,bende bir fikir vereyim :)

Çok uzun zamandan beri mutfakta Victorinox 22 cm namlu bir şef bıçağı (ama sadece ben ) kullanıyorum,hiç taşla bileme yapmadım..

İyi bir masatım var,keskinlik sıkıntı olduğunda masatlayıp kullanıyorum, en çok test ettiğim yerde domates çünkü menemen yapmayı çok severim ve bütün domateslerin kabuklarını soyup çok küçük parçalar halinde doğrarım,ne de olsa kanda ahçılık (babam 40 yıllık ahçıdır ) var,mutfakta da kesmeyen bıçağa da hiç tahammülüm yok :)

Son dönemde masatın gereklı keskınlık vermediğini gördüm,muhtemel sebeb benim aceleci davranıp açıyı bozmamdan kaynaklı oldu,..

Tekrar düzgün bir açı alması için mecburi zımpara (düşük devirde polisaj makinesini masaya sabitlemek şekliyle) 600,800,1200 kum disk zımpara ile yeni açı verdim,daha sonra elde 3000 kum zımpara (düz bir zemine yapıştırmak lazım cam çok uygun )  ve polisaj pastası yardımıyla parlatma yaptım,nerdeyse ilk aldığım günkü gibi oldu,domatesler benden korkmaya devam ediyorlar :)

Tavsiye ederim..

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #17 : 06 Haziran 2013, 00:02:36 »
Sayın BLACK08 cevap için teşekkürler, ilk yazılarımda da belirttiğim gibi ağız açısını bozmam pek mümkün değil çünkü bileme düzenekleri açıyı hep aynı tutmak için yardımcı oluyor, bunun yanı sıra dijital açı ölçerde bu konuda epey yardımcı. Bileme işinide hatta suyunu çıkarıp 1 saat başından kalkmadan sabırla yaptığım zamanlar var :) Eşim bazen beni psikopat sanıp isyan noktasına bile gelmişti, neyseki alıştı duruma hobi gözüyle bakıyor. Çok öncelerinde zımpara kağıtları ilede birtakım denemelerim olmuştu, özellikle Emre ustamın bileme videosunu izledikten sonra. Ancak bileme taşlarını edindikten sonra ve zımparada çok başarı gösteremediğime kanaat getirdikten sonra bu yöntemden direk vazgeçtim. Bana zımpara kağıdı veya diski ile yapılan bilemeler hep daha zor ve hassasiyet gerektiren birer teknik olarak geldiler. Bu yüzden taşla bileme konusuna ağırlık verdim...
« Son Düzenleme: 06 Haziran 2013, 00:05:17 Gönderen: erdemenc »

Kaya

• 2867
« Yanıtla #18 : 06 Haziran 2013, 00:10:10 »
8000 lik bir naniwa senin bütün sıkıntini giderecektir.uzun süre tarifsiz keyif yasarsin 12000 alirsan  durum daha kritik geceleri uykudan kalkip bicaklari cilalarsin.silisyum karbid ,aliminyum oksit.bor carbid,crom oksit.elmas derken gecmisler ola artik hastalik kronik halde ve sifa bulman mümkün degildir.mesela ben dünyanin obür ucunada gitsem mutlaka bir bileme seti götürüyorum. :D

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #19 : 06 Haziran 2013, 00:22:03 »
Kaya ustam güzel demişsin ama;

http://www.ebay.com/itm/Orig-japanischer-Abziehstein-von-NANIWA-Professionell-8000-Kornung-/261210269914?pt=DE_Kochen_Genie%C3%9Fen_K%C3%BCchenhelfer&hash=item3cd15868da

linkteki taşın fiyatı da beni benden aldı  :( Japonların su taşlarının başarısı tartışılmaz bence ama, şu fiyatları da fena cep yakıyor.