Merhaba değerli forum arkadaşlarım ve ustalarım;
Uzun zamandır forumu takip etmekle beraber bir yılı aşkın süredir forum sayesinde ve kendi çabalarımla bileme işinde yol kat ettiğimi düşünüyorum fakat halen tatminsizlik duygusu mevcut ve enteresan bir durum beni rahatsız etmekte. Sefa ustamın sayesinde biley taşlarımı epey bir süre önce edinmiştim. (Takım market sitesinden Doğal ve kombine yapay Arkansas) .Ayrıca amerikadan getirttiğim lansky bileme setim ve son olarak AliExpressten aldığım bileyleme düzeneği (
http://www.aliexpress.com/snapshot/233929713.html), mavi polisaj macunu, elmas 600 gridlik ufak bir masat, tahta üzerine gerdiğim deri masat gibi malzemelerim mevcut. Bunların yanı sıra en son kafayı iyice kırıp dijital açı ölçere kadar edindim
Elle ve bileyleme düzenekleri ile şimdiye kadar birçok bileme yaptım. En son VG10 60 HRC Japon çeliği bir şef bıçağı ile haşır neşir oldum. Şimdi gelelim asıl benim sinirimi bozan noktaya; Kağıt ve kıl testlerini sorunsuz geçebilen bilemeler yaptım. Sorunsuz derken kağıt testinde pürüz bırakmadan kesim yapan, kıl testinde kollarımdakileri zorlamadan alabilen ve büyük kılağısı, çentiği olmadığına eminim manasında söylüyorum.
Tantitondan alınma yumuşak çelikli dandik olarak tabir ettiğim bıçak, bunun yanı sıra schafer marka kötünün iyisi diyebileceğim (
http://www.esse.com.tr/schafer_micarta_japon_sef_bicagi/ProductDetails.aspx?ProductID=28314) bir bıçak ve en son VG10 60 HRC japon damascusu diye geçen şef bıçakları üzerinde defalarca bilemeler yaptım. Ağız açılarını dediğim gibi düzenekli bileme setleri ve dijital açı ölçerim ile 25 derece dolaylarına ayarladım.
Bu bilemeler neticesinde yukarıda da söylediğim gibi kağıt ve kıl testlerini başarı ile geçtiler. Ancak iş salata yapmaya geldiğinde ve domates doğrama sırasında (özellikle domates ve kabuğu sert olan cins) istediğim neticeyi alamıyorum. Şöyle ki biber, göbek, salatalık vs gibi salata malzemelerinde hiç zorlanma olmadan istediğim gibi kesim yaparken domateste bir zorlanma ve baskı uygulamadan rahatça kesim yapamıyorum. Bu yüzden her seferinde bileyin yeterli gelmediği ve ister istemez başarısız olduğumu düşünüyorum. Bu sırada aklınıza gelebilecek bir başka noktayıda siz sormadan ben söyleyeyim. Bıçak ağzının tam olarak V şeklinde olmasına dikkat etmek için de özellikle ister düzenekte ister elde bilemede olsun bileme sayılarını 2 tarafta da eşit tutuyorum, yani bir yüzeyi 10 yapıyorsam diğer yüzeye de 10 sefer bileme yapıyorum.
Bu sorun feci halde kafama takılmış durumda, belki rahatsız bu adam diye düşünebilirsiniz

Ancak bir fikri ve önerisi olan değerli ustalarım ve arkadaşlarım olabilir diyerekten burada paylaşmak istedim. Son olarak şöyle bir tespitim daha var, ağızda bir miktar kılağı bırakırsam eğer bıçak çok daha fazla keskinmiş gibi gözüküp domatesi tam da istediğim gibi dalarak kesebiliyor. Hatta parmağınızı üstüne sürttüğünüzde kapma yaptığını algılıyorsunuz ancak kılağısız ve pürüzsüz bir ağızda dalma hissi daha az ve dediğim gibi domates kesimi çok ta başarılı değil. Tabi kılağılı bir ağız da kısa bir zaman sonra hemen körelme eğilimi gösteriyor.
Bunların haricinde domates kendi serbest ağırlığı ile bir masada dururken bıçağı kontrollü ve hızlı bir biçimde sallayarak domatesin alt parçası yerinden çok fazla savrulmadan üstünü ayırarak ortadan bölebilme de yapabilecek kıvamda bilenmiş bıçaklarla, yine normal bir salata yapar şekilde kesim yapmak istediğimde bıçağın zorlandığını farkediyorum.
Psikolojimmi bozuluyor yoksa bu işte bir terslikmi var demeden kendimi alamıyorum, değerli görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Son olarak aklıma gelen, tüm malzemelerimi toplayıp Beylikdüzüne Soytürk kardeşimin yanına giderek değerli zamanından biraz çalarak nerede hatam var diye uygulamalı bir şekilde sormak geliyor