Bıçak Sanatı - Forum

civa çeliği balta

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
civa çeliği balta
« : 28 Mayıs 2013, 14:41:24 »
Mil halinde aldığım civa çeliğinden demircide ana şeklini verdirdim, gözünü açtırdım. Her tarafına damga vurmuş mubarek :)   Gözü yuvarlak idi  elips şekline getirdim ana şekli daha ergonomik hale hetirdim şeklini bayaa değiştirdim. Isıl işlemini yagda verdim ve menevişledim. Bu civa celiginin odun yontma performansı mukemmel. Bu baltayı marangoz baltası olarak yaptım. Baltalara cok merakım var daha once anadolu baltalarının uc taraflarını kesip argonla ege kaynattırıp dövüyordum acaip performanslı oluyor tabi darbe dayanımı uzun hikaye . Sapı genç ceviz kutukten çıkardım. sapa keten tohumu yagı sürdüm.

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
Ynt: civa çeliği balta
« Yanıtla #1 : 28 Mayıs 2013, 19:40:01 »
öok güzel olmüş elinize sağlık
keten tohumu yağı nasıl sonuç veriyor uzun vadede?
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #2 : 28 Mayıs 2013, 22:37:08 »
iyi günlerde kullanirsin inşallah
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

gokhand

• 1137
« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2013, 00:47:10 »
keten tohumu yağı nasıl sonuç veriyor uzun vadede?

ilk defa deniyorum. ama cok onceden beri duyuyordum how its made de ne zaman ahsap bi alet yapımı izlesem keten yagi denk gelir. ahsap raketler ve kar uzerinde yurunen ayaga takılan  ismineyse iste onlardada suruyorlardi .  arastirmama gore bezir yagi denilen sey aslinda  keten yagi imis ama piyasadaki bezir yaglari sentetik  . tik yaglarinında ana maddesi bu.  keten yaginin ozelligi dry  oil olmasiymis yani kuruyan bir yag. yuzeydse yaglanma gibi bir olay yok. ama ucunca nereye gidyor tam bilmiyorum :)tahminim yuzey aktif kullanimda cok kir gutacak gibi .  ben mart nisan aylarinda cok aktif olarak balta kullaniyorum budanan kesilen agaclar falan o yuzden sapin kaymamsi icin bisiklet ic lastigi sariyorum mukemmel tutus sagliyor ve kaymiyor. heralde o sekilde kullanirim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2013, 10:11:50 »
Elinize sağlık. Civa çeliğinden balta fikri iyiymiş. Köreltmek için çok iş yapmak gerekecek.  :)

-- o --

Her bezir yağı sentetik değil. Sentetik ise bu kutu üzerinde belirtiliyor. Türk nevi ya da İngiliz nevi bezir yağından birini tercih edip kullanabilirsiniz.

Rahmetli Ali Kozanoğlu amcamızdan yadigar kalan bir bilgiyi paylaşayım:

Sn. arakadaşlar,

Doğal bezir zaten keten yağıdır ve İngiliz Beziri ve Osmanlı Beziri diye iki formda bulunur. Bir de "Sentetik Bezir" vardır ki bizim maksadımıza hiç uygun değildir.
İstenirse doğal bezir içerisine Sanatsal Malzemeler satılan dükkan veya reyonlarda bulunan "Japan Drier" katılabilir bir kaç damla. Bu doğal bezirin normal olarak oldukça uzun olan kuruma/okside olma süresini kısaltır. Bu gibi yağ, boya işleriyle uğraşan eskiler Japan Drier'ı "sikatif (kurutucu)" olarak da tanırlar.
Bilhassa tüfek kundaklarının cilâlanmasında bezir çok etkilidir.
2 ölçü bezir 1 ölçü trebantin yağıyla karıştırılıp "ben mari" usulü ısıtılıp aza az temizliği, zımparası bitmiş ahşaba yedirilir. Emdikçe biraz daha yedirilir. Her seferinde biraz bekleyince ahşabın emmediği yağlar tamamen silinerek temizlenir. Bu işlem ne kadar çok kat ve ne kadar uzun zaman devam ettirilirse o kadar kalıcı olur. Zahmetlidir.
Japan Drier bu süreyi kısaltır.

Saygılar,

alikozanoglu
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #5 : 29 Mayıs 2013, 10:22:41 »
tesekkurler Eylem usta. Bu bilgi guzel oldu. Demek bezir yagini tek kat atip birakmayacagiz. ogrenmis olduk.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 29 Mayıs 2013, 10:42:56 »
Bahsi geçiyorken keten tohumu yağıyla bezir yağının farkını da vurgulayayım.

Bezir yağı keten tohumu yağının bir (İngiliz nevi için) ya da iki (Türk nevi için) kaynatılmasıyla olur. Ne kadar çok kaynatılmış ise o kadar koyu kıvamlıdır. Kıvamın koyuluğu konusunda fikir vermesi için cam macunu da bezir ile yapılıyormuş demem yeterli olur herhalde.

Bu kaynatma yağın kuruma ya da polimerleşme hızını da arttırır. (Buna sakızlaşma falan da diyor olabiliriz, tabire bakmak gerek.) Haliyle bezir yağı sürerek sapı bir bakıma plastik ile kaplamış gibi oluyoruz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #7 : 29 Mayıs 2013, 10:58:38 »
iyi günlerde kullanın tavsiyem sırt kısmını birazdaha menevişlemeniz olur
ellerinize sağlık
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

« Yanıtla #8 : 29 Mayıs 2013, 12:00:30 »
Bezir ile üstübeçi karıştırınca da macun yapılır, ahşap için çok ideal bir macundur bu arada bilgi olsun.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #9 : 29 Mayıs 2013, 16:49:14 »
Bezir ile üstübeçi karıştırınca da macun yapılır, ahşap için çok ideal bir macundur bu arada bilgi olsun.

teknelerde çok işe yarar  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

gokhand

• 1137
« Yanıtla #10 : 29 Mayıs 2013, 16:59:05 »
iyi günlerde kullanirsin inşallah

çok teşekkür ederim

iyi günlerde kullanın tavsiyem sırt kısmını birazdaha menevişlemeniz olur
ellerinize sağlık

Özgür usta kısmi sertleştirme yaptım yalnız kesici bolumu sertlestirdim. sonra tamamını mesnevisledim. Ben baltaları KURU KAYISI , ELMA , CEVİZ budagı gibi gercekten basabela parcalarda hic acımadan tüm kuvvetimle deniyorum. Kırılırsa kırılsın egilirse egilsin diye. Bu balta testleri gecti yani :) Aslında amacım civa celiginden Tuatahi tipi bi oduncu baltası yapmak . gerçi bu race axe ler 3 kg civarı oluyormuş onu kullanmak beni aşar. daha kucuk bi reprodüksüyonu olur.  http://www.tuatahiaxes.com/   

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #11 : 30 Mayıs 2013, 01:21:53 »
Elinize saglik guzel gunlerdebkullanin

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #12 : 30 Mayıs 2013, 10:54:11 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş... Benimde aklımda böyle birşey var...

gokhand

• 1137
« Yanıtla #13 : 30 Mayıs 2013, 11:41:48 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş... Benimde aklımda böyle birşey var...

inşallah nasip olur.

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #14 : 30 Mayıs 2013, 11:55:04 »
Elinize sağlık güzel olmuş bu baltayı kaç mm çaptaki milden yaptınız?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #15 : 31 Mayıs 2013, 01:20:01 »
3 cm di galiba. ama eger yapmayi dunuyorsan cok daha kalin al soyle enli bisey olsun. goz kısmını acmak kolay degil. ben demirciye yaptrdım

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #16 : 02 Eylül 2013, 17:41:22 »
ne kadar güzel icratlar var  aksama kadar bicaksanati.com da dolasiyorum biz neler kacirmisiz
bu da oku oku bitmiyor ustam neyse ellerine kollarina saglik iyi günlerde kullanin  :2up :2up :2up

gokhand

• 1137
« Yanıtla #17 : 02 Eylül 2013, 19:58:16 »
Çok teşekkür ederim, yalnız USTA kısmını üzerime almıyım sonra ayıp olur. Biz daha anca çırak olabiliriz.

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #18 : 03 Eylül 2013, 08:13:37 »
İyi günlerde kullanın güzel bir balta olmuş ellerinize sağlık