Bıçak Sanatı - Forum

Propan Ocak No 1 :

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Propan Ocak No 1 :
« Yanıtla #20 : 30 Aralık 2009, 00:51:30 »
Ustam bundan sonra şöyle yapalım istersen:
Elinde artan malzemesi filan olan aha şuraya : http://www.bicaksanati.com/forum/hirdavatci/ koysun malzemeyi, fiyatı da belirlesin (makul bir fiyat olsun). İsteyen ordan alsın. Gelenek haline dönüşürse tadından yenmez, belki senin videoda gördüğüm şahmerdanı oraya koyarsın filan, belli mi olur  O:-)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #21 : 30 Aralık 2009, 00:52:42 »
valla o demirbaştan düştü zaten 60 yıllık alet, bizde verecek yer arıyorduk :D iyi oldu

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #22 : 30 Aralık 2009, 19:15:33 »
Bugün bilgisayar ile ilgili bir sorunla uğraşmamdan dolayı sadece yarım saat çalışabildim, ancak donmuş refrakter ile ilgili birşey söylemeliyim:
Çok çok sağlam ve dondukça şişiyor. Aradaki plastik kabı ıskarpela ve çekiçle parçalayarak çıkarabildim (fotografta ıskarpela izlerini görebilirsiniz)  :D. Nerdeyse normal beton sertliği ve sağlamlığında.

Tahmin ettiğim gibi arada boşluklar ve çatlaklar vardı. Refrakteri normalden daha az su ile harç yaparak tamir harcı hazırlayıp plastik eldivenli elimle yamaladım.

Sonuç mükemmel diyebilirim. Bu ocağın bir tek tepe kısmı kaldı yapılacak. Bir de propan girişinin önü biraz tıkalı görünüyor, bir miktar kırma ve şekillendirme istiyor.

Yarın bir sprey ile ıslatılacak birkaç kere (aynı betona yapılan prizlenme işlemi gibi). Tam donunca (2 gün bekleyeceğim donması ve sağlamlaşması için) 2 gün boyunca propan meşale ile hafif hafif ısıtarak içerdiği su buharlaştırılacak. İlk gün 150 derece civarına ısıtılacak, her saat başı gidip propan ile ısıtıp bırakacağım. Ondan sonraki gün çok yavaş bir şekilde 800 dereceye kadar ısıtılacak. Bu işlemden sonra artık kullanılmaya hazır olacak.

Bu işleri yaparken tabi ki diğer ocaklara girişeceğim. Haftaya iki değişik ocağım (biri yatay diğeri bu dikey) ve bir eritme fırınım olacak  :2up.
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2009, 19:19:50 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #23 : 31 Aralık 2009, 19:20:21 »
Emre bitmiş artık, ellerin dert görmesin, resimlerde işin kendisi de çok temiz, güzel..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #24 : 01 Ocak 2010, 16:59:50 »
Yeni yıl için İzmir'den Ablam ve ailesi geldi, çok eğlenceli bir gece sonunda tabi geç kalkabildim. Neyse yine koyuldum işe...

Fırınımızın kapağı önemli, hem açılıp kapanacak hem de dışarı aralık vermeden ısı kaçırmayacak. Bunun için bir çözüm geliştirdim...

Fırının kapağı olarak başka bir soba kovasının altını kullanacağım:

6-7 santim çivarından tepeyi uçurdum spiralle ve içine battaniye serdim:

Sonra battaniyeyi çıkarıp 4 çivi kaynaklayıp tekrar battaniyeyi oturttum:

Üstüne dökeceğim refrakterin tutunması için çivilerle bir ağ ördüm:

Ocağın tepesinde conta olarak hizmet verecek battaniye parçalarını kesip ayarlıyorum:

Bunları şamot ile yapıştırdım:

Presledim:

Kapağı bir menteşe ile kaynakladım ocak bünyesine:

Diğer tarafı ise uzunca bir vida ve kelebek ile sıkıştırılabilir hale getirdim:

Sonuçta açılıp kapanan ve sıkıştırılabilen contalı bir kapağım oldu:

En son olarak kapağı menteşeden çıkarıp biraz fazla sulu refrakter harcı ile doldurdum:

Sonra da aynı harcın artanı ile contanın iç taraflarına ince bir refrakter harç sürdüm:

Kapağın dolgusu iyice donunca artık ocağım ateşlemeye hazır olacak.
Şu anda ısıya dayanıklı sprey boya arıyorum sanayide. Sanırım pazartesi ilk test sürüşüne hazır olacak...
« Son Düzenleme: 01 Ocak 2010, 17:02:27 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #25 : 01 Ocak 2010, 17:54:35 »
motorun egzosunda  bir ara kullanmıştım, dupli-color marka 690 dereceye dayanıklıydı, bir kaç yıl önce koçtaşta vardı, sağlam boya egzostan soyulma filan yapmamıştı, iki rengi var, metalik ve mat siyah.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 01 Ocak 2010, 21:27:35 »
Sağol sefa, yarın bir bakarım koçtaşa...

Bu arada akşam brülörümü test ettim. Oldukça etkili görünüyor. Propan çıkışı 1 mm çapındaydı, 1.5mm ye çıkardım çapı, daha düşük basınçta daha yüksek BTU veriyor. 13 Psi'de rahatlıkla alminyumu eritti açık havada. Açıkçası brülör'ün dış çeperinde bir ısınma sorunu var, sanırım brülörün ucunu biraz daha genişletmem gerekecek (jet motorlarında olduğu gibi)...
Videoyu izlemek için http://www.vimeo.com/8485927

[smg id=344 type=av]
« Son Düzenleme: 01 Ocak 2010, 22:02:09 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Ejder

• 152
« Yanıtla #27 : 01 Ocak 2010, 22:41:08 »
Emre sen yaptığın için güvenli olduğundan bir kuşkum yok ama hem ocağın görüntüsü hemde brülörün test videosundan ne kadar tehlikeli bir alet olduğu belli  >:D
Kesinlikle ne yaptığını bilen birinin işi bu propan ocak işi.... :)
« Son Düzenleme: 01 Ocak 2010, 23:08:54 Gönderen: Ejder »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #28 : 01 Ocak 2010, 22:52:33 »
Ejder, haklısın propanın tehlikeleri konusunda, ancak aslında temkinli olunduğu sürece ve günlük-haftalık bakımı yapıldığı sürece fazla bir tehlikesi yok.
Propan hatları konusunda birkaç önemli nokta var güvenlik konusuna ekliyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #29 : 02 Ocak 2010, 01:38:29 »
Emre nihayet test aşamasına geldin, eminim güzel bir duygu. Defalarca izledim, sanki ateşleme borunun içerisinde başlıyor gibi, yada alaev geri tepmesi çok fazla, sen elbette yakından daha iyi görüyorsundur ama uzaktan bana öyle geldi, alev çıkış noktasını bakırdan yapsan bence daha iyi olur, sanki basınç ta biraz artmalı gibi. Ama söylediklerimin hepsi uzaktan yorum ;).

« Yanıtla #30 : 02 Ocak 2010, 01:41:44 »
sormayı unutmuşum, hava olarak kaynağın nedir?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #31 : 02 Ocak 2010, 01:48:01 »
Ben de aynı şeyi farkettim baba, sağolasın uyarın için. Özellikle 13 Psi'daki örüntülerde çok bariz bir şekilde yanma en az 3 santim kadar içerde oluyor. Sanırım porpan çıkışını iyice konik olarak dövdüğümde çıkış basıncını daha azaltmış olacağım ve alev yanma noktası öne doğru kayacak. Bir de öne bir "konsantrik redüksiyon" koymayı düşünmeye başladım :

Açıkçası bu brülör yaklaşık 2 yıl boyunca kullandığım brülör, ön tarafı biraz ısınsa da hiç sorunsuzdu. Ama şimdi 1 milim propan çıkışını 1.5 'e çıkarında sanırım alev yanma noktası arkaya kaydı. Yarın brülörde ince ayar yapacağım, onun yanında diğer ocak ile eritme fırınının yapımı da yarın başlıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #32 : 02 Ocak 2010, 01:52:49 »
sormayı unutmuşum, hava olarak kaynağın nedir?
Bi türlü düzgün fotografını bulamadım.
Çok sevdiğim redüksiyonlu bir salyangoz demirci körüğü. Şu fotoda sağ-alt-arkada mavi görünen...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #33 : 02 Ocak 2010, 01:58:52 »
hmm radyal tip bir fan, ciddi anlamda yüksek basınçlı hava verir. iyi bulmuşsun doğrusu.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #34 : 02 Ocak 2010, 19:33:48 »
Bugün Koçtaşta fırın için uygun bir sprey boya buldum, Sefa sağolasın, aynen, duplicolor - 690 C..

Fırınım bitti, küçük propan meşalesi ile 400 dereceye kadar çıktı, burada biraz bıraktım sonra yavaş soğumaya bıraktım. Bu arada brülör ucunu biraz daha döverek genişlettim ve ince ayarlarla alevin brülörün dışında başlamasını sağladım  :2up. Artık 10 Psi'de harıl harıl yanarken brülörü çıplak elle tutabiliyorum, bu da demektir ki sorunu aştım. Oluşan alev de çok daha fazla jet egzosuna benziyor ve rengi daha homojen mavi. Şekli hala biraz bozuk, sonuçta çıkış çekiçle şekillendi, pek de düzgün bir koni beklemiyorum zaten...

Bu arada yatay ocak ve eritme fırınıma başladım. Özellikle eritme fırınım çok güzel oluyor gibi... Yarın veya öbürgün fotograflayacağım. Bugünlerde fotograf çekmeye fırsatım olmadı...

Dikey ocağım salı günü tam ısıya çıkacak. Videoya çekmeyi düşünüyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #35 : 03 Ocak 2010, 01:16:18 »
Sende sağol
Hadi bir kıllık daha yapayım, hani diyorum ki o dövdüğün nozulun içine uygun, üç parçalı ( yada daha fazla) pervane formatında ama daha az hatveye sahip olan sacdan bir sabit parça hazırlayıp puntalasan, sanki fırına giren alevde hem düzgün yanma hemde türbulans olur gibi geliyor ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #36 : 03 Ocak 2010, 02:40:39 »
Ahh Sefa usta, benim hor görülmüş sağ duyum gibi, sağ omzumdaki melek gibi ....  O:-) :D

Düşündüm ama üşendim desem :) Aslında fırına nozul girince pek bir önemi kalmıyor. Ocak içinde zaten spiral çizerek ilerliyor alev ve iyice birbirine karışıyor gaz ve hava ve içerde eşit bir şekilde yanıyor. Bugün birkaç kere kurutma çevirimi için ocağı çalıştırdım, çok güzel ısı dağılıyor içerde. K tipi termokupl ve termostat aldım kendime geçenlerde, içerde düşey düzeylerde ısı farkı var ama yatay düzlemde ısı eşit dağılıyor. Tam 1 dakikada 450 dereceyi buluverdi ocak ağzı. Daha fazla ısınmaması için en küçük propan meşalemi 2-3 psi'de çalıştırmak zorunda kaldım 300-400 derecede sabit tutmak için. Sanırım bu ocak tam bir canavar olacak gibi görünüyor. Bu arada nozulumun uç çapı 5 cm  ???. Müthiş bir BTU değeri var, ocağın yalıtımı da kusursuz görünüyor. Sanırım çok hızlı ocak kaynağı ısılarına çıkabileceğim. Bakalım...

Bu akşam biğerlerinin tasarımları kesinleşti. Yatay ocak çok basit bir tasarımda olacak. 1000-700 derece arası çalıştırmayı planlıyorum onu. Bu dikey olanın 30 - 40 dakikada 1300 derece ve üstüne çıkmasını ümit ediyorum. Eritme fırını çok afilli oluyor.

Bir plan çiziktirdim, ona göre yapacağım. 3 parçalı bir yapısı var. En tepesi ve orta bölümü istendiğinde kaldırılıyor, külçeye kolay erişmek için. Külçe malzemesi olarak elimdeki seramik malzeme - kaolen, şamot, grog, bentonit, feldspar vs. kullanmayı düşünüyorum. Sonuçta antik külçelerle aynı mantıkta olacaklar, ve 1500 derecede içinde sıvı çelik ile aşırı narin olacaklar. Bunları çıkarmadan bir süre bekleyecek fırında ancak yine de özgün bir sistem bulmam icab ediyor...

not:  Ölçüler normal değerin 10 katı !
« Son Düzenleme: 03 Ocak 2010, 02:43:57 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #37 : 03 Ocak 2010, 16:17:33 »
Bu arada brülör sistemini değiştirmeye karar verdim. Tüm gün brülörün düzgün yanması ile uğraşırken eskiden yaptığım Venturi (atmosferik) sistem aklıma geldi. Tamamen sorunsuz çalıştırıyordum onu (sanırım Gökhanın  sisteminin aynısı). Ancak bunu istersem körüklü hale de çevirebileyim de istiyordum.

Sonuçta şöyle bir plan çıktı ortaya:

Tipik venturi brülörümü biraz daha büyük boyutlarla yapıyorum (eskisinin ana borusu 1 " idi, bu 1 1/4" olacak), arka hava girişini 2" yapıp pafta açtırıyorum, şu andaki mevcur körük bağlantımı daha yüksek hız istersem takabiliyorum...

Sanırım bundan iki tane yapacağım, istersem dövme ocağıma ikincisini takabilirim, uzun projelerin (kılıç gibi) ısıl işlemi için...
« Son Düzenleme: 03 Ocak 2010, 16:21:23 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #38 : 03 Ocak 2010, 18:08:34 »
çok karışıyormuyum bilmem ama madem venturi yapacaksın o zaman ana borunun üzerine daha büyük çapta bir boru ayarlasan yada bu borunun dışında kayabilecek silindirik bir parça işletsen ve hava emişini böylece ayarlı yapsan, daha mı pratik olur? ayrıca venturi yapacaksan gaz borusunun yakma borusuna yandan değil de tam merkezinden gelmesi daha sağlıklı olur gibi.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #39 : 03 Ocak 2010, 19:05:29 »
Yok be sefa usta,
Zaten propan tam merkezlenecek. Arka tarafta ise emmeyi denetleyecek bir kapak yapacağım. Brülörün detayını vereyim. Sadece istersem körük bağlantısını en arkaya dirsekle takıyorum...

Kipmen Sanat web sitesi