Üstadım eline sağlık ikiside çok güzel olmuş.Tombul olan bıçağın ağacı çok hoşuma gitti neyden yaptınız? Isıl işlem sonrası oluşan yamulmaları nasıl düzeltebiliriz?
Sertaç, ahşap honduras gül ağacı yumrusu. Unutmuşum orjinal metne koymayı. Ekledim detayları.
Çelikte yamulmaları birkaç şekilde düzeltebiliyorum ancak bazen olmuyor bazen oluyor. Bazen de düzelttikten sonra üstünde çalışıken yine eski halini alıyor ve çıldırtıyor.
İlk ve en iyi sonuç alınan yöntem sertleştirme arifesinde. Suyunu verdikten hemen sonra bıçak hala birkaçyüz derecedeykeni yani daha ortam ısısına soğumamışken elde ya da mengenede yapılır. Bu yöntem kalıcı düzeltme sağlar, ancak tehlikelidir, iyi bir el alışkanlığı ve ısı yı kaçırmadan hızlı davranmayı gerektirir. 200 derece civarına düştüğünde düzleme ile uğraşmayı bırakmak derekir yoksa bıçağı kırarsın.
Diğer yöntem menevişten sonra uygulanır, bir ısı kaynağı ile (şalümo ya da sıcak hava tabancası gibi) bıçağın sırtı meneviş derecesinin biraz üstüne ısıtılır ve mengenede ya da özel bir aparat yardımıyla eğim tersine aynı miktar bükülür ve soğuk su dökülerek ters bükülü haldeyken hızlı soğutulur. Bu işlem kırılma ihtimalini daha azaltır ancak meşakkatlidir ve ısıtma sırasında meneviş ısısını çok aşmamak gerekir, yoksa "suyu kaçar" bıçağın.
Hamonlu karbon çeliklerinde tahta tokmakla çekiçleyerek düzeltebilmiştim.
Bir de tüm ısıl işlemi tekrarlayarak ve normalizasyon ve su verme sırasında sürekli bıçağı düzleyerek yapılabilir, ancak eğilme bükülme tehlikesi hala vardır...