Bıçak Sanatı - Forum

Son ufaklıklar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Son ufaklıklar
« : 27 Mayıs 2013, 18:54:20 »
Elimde daha birçok böyle ufak tefek proje var, hergün birisini bitirmeye çabalıyorum. Bu ikisi biraz aceleye geldi. Çelikler AEB-L...

İlki avuç içi tipi meyve bıçağı, Nesrin'e yıllar önce bir benzerini yapmıştım, hala severek kullanıyoruz. Ben de neden bir iki tane daha yapmıyorum bunlardan dedim ortaya şöyle bişey çıktı:

İmzayı atarken kaplamanın düzgün donmasını beklemediğimden imza çok bulaşık çıktı  :-[
Kabza honduras gül ağacı yumrusu. Maalesef çok nadir bulunduğundan aşırı pahalı, elimde kalan az miktarda parçayı elimden geldiğince verimli kullanmaya çalışıyorum. Çok sevdiğim bir desen yapısı var bu ahşap türünün.

Diğeri daha büyük bir genel kullanım bıçağı, bir ablamızı düşünerek yaptım mutfağı için bir bıçak rica etmişti. Ancak maalesef sertleşirken baya bir sola yamulma yaptı, düzeltemedim ancak iş görüyor sonuçta...

[/img]

Bunun kabzası da Nesrin'in eski bir kotundan yaptığımız bir mikarta denemesi...
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2013, 18:59:44 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Ynt: Son ufaklıklar
« Yanıtla #1 : 27 Mayıs 2013, 18:56:48 »
Üstadım eline sağlık ikiside çok güzel olmuş.Tombul olan bıçağın ağacı çok hoşuma gitti neyden yaptınız? Isıl işlem sonrası oluşan yamulmaları nasıl düzeltebiliriz?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #2 : 27 Mayıs 2013, 19:11:50 »
Maşallah abi ellerine sağlık herzamanki gibi mükemmel olmuş.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 27 Mayıs 2013, 19:12:50 »
Üstadım eline sağlık ikiside çok güzel olmuş.Tombul olan bıçağın ağacı çok hoşuma gitti neyden yaptınız? Isıl işlem sonrası oluşan yamulmaları nasıl düzeltebiliriz?
Sertaç, ahşap honduras gül ağacı yumrusu. Unutmuşum orjinal metne koymayı. Ekledim detayları.
Çelikte yamulmaları birkaç şekilde düzeltebiliyorum ancak bazen olmuyor bazen oluyor. Bazen de düzelttikten sonra üstünde çalışıken yine eski halini alıyor ve çıldırtıyor.
İlk ve en iyi sonuç alınan yöntem sertleştirme arifesinde. Suyunu verdikten hemen sonra bıçak hala birkaçyüz derecedeykeni yani daha ortam ısısına soğumamışken elde ya da mengenede yapılır. Bu yöntem kalıcı düzeltme sağlar, ancak tehlikelidir, iyi bir el alışkanlığı ve ısı yı kaçırmadan hızlı davranmayı gerektirir. 200 derece civarına düştüğünde düzleme ile uğraşmayı bırakmak derekir yoksa bıçağı kırarsın.
Diğer yöntem menevişten sonra uygulanır, bir ısı kaynağı ile (şalümo ya da sıcak hava tabancası gibi) bıçağın sırtı meneviş derecesinin biraz üstüne ısıtılır ve mengenede ya da özel bir aparat yardımıyla eğim tersine aynı miktar bükülür ve soğuk su dökülerek ters bükülü haldeyken hızlı soğutulur. Bu işlem kırılma ihtimalini daha azaltır ancak meşakkatlidir ve ısıtma sırasında meneviş ısısını çok aşmamak gerekir, yoksa "suyu kaçar" bıçağın.
Hamonlu karbon çeliklerinde tahta tokmakla çekiçleyerek düzeltebilmiştim.
Bir de tüm ısıl işlemi tekrarlayarak ve normalizasyon ve su verme sırasında sürekli bıçağı düzleyerek yapılabilir, ancak eğilme bükülme tehlikesi hala vardır...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 27 Mayıs 2013, 19:13:40 »
Maşallah abi ellerine sağlık herzamanki gibi mükemmel olmuş.
Sağolasın Hakan, pek mükemmel olmadı ama idare eder herhalde.

Kipmen Sanat web sitesi

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #5 : 27 Mayıs 2013, 19:13:44 »
;) zor düzelir artık sap takılmış...

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #6 : 27 Mayıs 2013, 19:27:42 »
üstadım eline sağlık gayet güzel olmuşlar kot micarta ayrı bir güzel olmuş bu ara aebl gidiyorsun ?
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 27 Mayıs 2013, 19:34:20 »
üstadım eline sağlık gayet güzel olmuşlar kot micarta ayrı bir güzel olmuş bu ara aebl gidiyorsun ?

Sağolasın dostum. Evet, AEBL'nin keyfi ayrı, ısıl işlem yağında ayrı bir güzel sertlik alıyor, mutfak bıçaklarında paslanmazlık güzel oluyor ayrıca  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #8 : 27 Mayıs 2013, 19:44:55 »
Ellerine sağlık Ustam, yine bilindik kalitede işler. Gerçekten de mutfak bıçaklarında AEB-L tartışmasız kaliteli.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #9 : 27 Mayıs 2013, 20:21:13 »
Her ikisi de ayrı güzel olmuş Ustam ellerinize sağlık. Sizden bıçak görmek sevindiriyor bizi.

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #10 : 27 Mayıs 2013, 20:34:53 »
Ustam ellerinize sağlık. İkiside çok güzel.

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #11 : 27 Mayıs 2013, 21:46:08 »
kalitesini tartısmaya gerek bence harika çok temiz işçilik olmuş eline saglık gerçekten

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
    • verified ladies for private dating
  • Meslek: Kaptan
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #12 : 27 Mayıs 2013, 22:29:47 »
Çok güzeller hele kot mikartaya bayıldım müsaadenle resmini kopyalıyorum benzer bir şey çıkarabilirim ilerde kendime

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #13 : 27 Mayıs 2013, 23:38:53 »
mikarta saplı gayet güzel gözüktü bana  ;)  eline sağlık Emre usta..
;) zor düzelir artık sap takılmış...

sen bana yolla bak ne yapıyorum ona  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ibrahim 6360

• 407
  • Meslek: Ticaret
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #14 : 28 Mayıs 2013, 01:42:51 »
Tebrikler Emre usta her iki bıçak da çok güzel olmuş ellerine sağlık, kullanacak olanlara da hayırlı olsun.
Fotoğraf "Çekilir", Resim "Çizilir" :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 28 Mayıs 2013, 01:49:43 »
Sağolunuz arkadaşlar. İki bıçak da hemen kapıldı. Biri ufak olan İzmir'den bir müzisyene büyük olan bahsettiğim ablamıza.
Bir ufaklık daha var, yarın biter. Sonra ver elini puukkolar :)

Kipmen Sanat web sitesi

Mustafa Özdemir

• 311
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #16 : 28 Mayıs 2013, 09:30:28 »
ellerinize sağlık çok güzeller

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #17 : 28 Mayıs 2013, 10:57:10 »
Ellerine saglik Emre , ikinci bicak ozellikle cok " usta isi " olmus.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #18 : 28 Mayıs 2013, 11:01:41 »
eline sağlık ustam yine çok güzel iki eser ufak olana bayıldım üstadım çok kullanışlı...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #19 : 28 Mayıs 2013, 12:57:32 »
Emre abi çok güzel olmuş ikiside , hevesim kaçtı :D kim zımparalayacak şimdi evdeki dandik profilleri  ???

Şaka bir yana Elinize sağlık kabza işçilikleriniz ve farklı malzemeleri böyle birbirine uyumlu kullanmanız gerçekten çok süper bizde sayenizde değişik şeyler izliyoruz  :2up