Bıçak Sanatı - Forum

Mutfak bıçağı modeli

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Mutfak bıçağı modeli
« : 23 Mayıs 2013, 18:28:27 »

AEBL Mutfak bıçağım için ilk "mercek altı" konumu açmak istedim. Fikirlerinizi almak isterim. Özellikle kabzadaki işlemeler elde eğe ile yapıldığından çok emek aldı. Sonuçta kişisel olarak benim hoşuma giden bir sonuç oldu. Acaba sizler ne düşünmektesiniz? Ergonomisi kabzasız olmasına rağmen oldukça iyi, tüm kenarlar yuvarlatıldığından ele batma durumu yok.
Kalınlık 4mm, tam düz taşlama, 0.3-0.4 mm civarı  ağız kalınlığı. Kabzasız ve oyma bezemeli. Kabza ısıl işlem oksidi ile bırakılmıştır.
Namlu uzunluğu 78mm, kabza uzunluğu 108mm.

Daha detaylı resimler için http://kipmen.com/aebl-paring/

Kipmen Sanat web sitesi

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Mutfak bıçağı modeli
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2013, 18:42:45 »
Süper olmuş ellerine sağlık ustam.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2013, 20:29:50 »
Çok güzel nakış gibi işlemişsin ama bayağı uğraşmışsın bana sıkıntı gelir açıkcası seni takdir ediyorum
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 23 Mayıs 2013, 20:47:01 »
Eline sağlık. Boyutlarına bakarak bunu elde soyma ve elde doğrama bıçağı olarak yaptığını düşünüyorum. Eğer böyle ise profilde ve taşlamada bir sorun göremiyorum. Her şey tamam görünüyor. Sapın ergonomisi de ele almadan bilinmez ama sorunsuz iş görecek bir görüntüsü var.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #4 : 23 Mayıs 2013, 21:06:16 »
Ustam eline sağlık çok güzel olmuş.Kendine has bir güzelliği var.Kabzadaki boşlukların içine acaba ahşap monte edilse nasıl olur?  ::)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #5 : 23 Mayıs 2013, 22:20:19 »
bence çok güzel olmuş.  oymalar eğeyle yapıldığına göre ıyı uğraştırmıştır  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #6 : 23 Mayıs 2013, 23:51:13 »
emre hoca ellerine saglik valla cok güzel olmus süper  :2up :2up :2up :2up :2up

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #7 : 24 Mayıs 2013, 14:00:25 »
çok kullanışlı bir bıçak olmuş üstadım bu bıçağın serisi yapılabilir elinize sağlık çok güzel...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #8 : 24 Mayıs 2013, 16:27:20 »
Harika bir rikasso cikmis boşluklara seffaf bir malzeme cok iyi olabilir kehribar gibi  modelde doyurucu ama mutfakta kullanacaksam namlunun biraz daha uzun olmasi 12 cm gibi tahta üzerinde çalişma stili için bana daha uygun geliyor
Kabzanin islenmesi sanki tel erezyon hassasiyetinde hakikaten kutlama hakediyor.taslama ve perdah Tartismaya gerek birakmayacak düzgünlükte olmuş tebrik ederim..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #9 : 24 Mayıs 2013, 17:29:03 »
Elde çalışma amaçlı bir bıçak olarak düşünülürse namlu ölçüsü ideal olmuş ama tahtada çalışmak için hem boyut hem de form uygun olmaz gibi. Boşluklar kıl testereyle mi ustam, yoksa matkapla çürütme mi ? Kişisel görüşüm sap kısmına koyu rengin yakışmadığı yönünde, motifin görselliğini bence çok sıradanlaştırmış ve sanki orası sanki unutulmuş bir yer gibi durmuş. Aynı namluda olduğu gibi bir saten bitiriş daha yakışacamış gibi. Ellerine sağlık.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 24 Mayıs 2013, 17:36:22 »
Çok sağolunuz dostlar, özellikle yapıcı eleştiriler çok önemli.  :2up
Boşlukları doldurmayı aslında aklıma getirdim bi ara ama nasıl malzemeyi oraya tutturabileceğimi çözemedim, boş haliyle ekstra hafifliği güzel geldi ben de dokunmadım. Ancak kehribar ya da ahşap ile doldurma gerçekten iyi yapılırsa çok güzel görünecek, farkındayım, ancak nasıl bir teknikle sabitlemem gerektiği konusunda çözümü olan arkadaşların fikirleri iyi gelirdi. Aslında aynı model şöyle 10 milimlik bir malzemeden yapılsa ve kenarlar göze çarpacak kadar yuvarlansa harika olurdu gibi geliyor, ancak nerdee öyle bir çelik malzeme  :(

Saten bitiriş işi kolay, belki 15-20 dakikamı alır ancak kabzanın mat ve kumlanmış gibi elde tutunan hali hoşuma gitti, tam girişiyordum temizliğe zımparada son anda vazgeçtim, biraz polisaj macunu ve sıfır tel ile temizlik yaptım tufali sadece. Eskiden yaptığım bir örneğin görünümü şurada : https://lh5.googleusercontent.com/-ZBo8ikcsmSU/SOSvZSrv2LI/AAAAAAAAAOo/IkKAwToMCV8/My%252520Documents.jpg?imgmax=800. Karşılaştırıldığında hangisi daha iyi duruyor sizce? Görüşlerinizi bekliyorum...

Meyva bıçağı (paring-peeling) olarak düşündüğümden tahta üzerinde kullanıma uygun yapmadım açıkçası. Elde meyva soyarken uzun namlu pek kullanışlı olmuyor fikrimce.
Tekrar sağolunuz güzel sözleriniz ve fikirleriniz için. Dolguyu sabitleme konusunda fikirleri bekliyorum  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #11 : 24 Mayıs 2013, 18:04:32 »
Saten bitiriş de güzel görünüyor ama koyu halini ben daha çok sevdim. Ama Sefa hocama da katılmıyor değilim hani. Sefa Hocamız söylemeseydi böyle düşünürmüydüm bilemiyorum :) ama sap kısmı yarım kalmış havası var. Onun yerine saten bitiriş ve asit ile karartma yapılsa sanki o yarım kalmışlık ortadan kalkacak gibi. Özellikle Turgut Aydemir ustamızın bitirişleri gibi bir bitiriş ile harika olacaktır. Mutfak bıçağı olduğu için ahşap yerine veya organik bir malzeme yerine beyaz corian daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 24 Mayıs 2013, 19:45:20 »
Boşluklar için biraz daha kalınca levhalardan aluminyum ya da pirinç parçalar kesebilir, perçin şişirir gibi çekiçleyerek aradaki payları da doldurabilirsin. Av tüfeklerindeki sarı ördekleri de öyle yapıyorlar zaten.  ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #13 : 24 Mayıs 2013, 20:41:07 »
Eline sağlık, doğrama bıçağı (elma, portakal vb gibi) formuna yakın ama bu tip bıçaklarda serrated ağız daha kullanışlı oluyor.

Ben de boşlukların dolu olduğu halini merak ettim açıkcası.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #14 : 24 Mayıs 2013, 21:20:40 »
Emre usta boşluklara mikarta yaparak içinde dondursan uygun bir sıkıştırmayla rengide güzel seçtinmi harika olur çelikten kabarık düşünüyorsan ahşaptan veya aliminyumdan iki kalıp oyup iki tarafa yerleştirip mengenede sıkıp kurutsan kalıplı mikarta olur bu benim fikrim olursa diye düşündüm
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 24 Mayıs 2013, 21:24:16 »
Bugün elime aldım bıçağı, bir de farklı bir gözle bakayım dedim, ancak maalsef kıyamadım şu anki haline, elde oluşan sıcak hissi tamamen yitirecek eğer saten veya ayna bitiriş yaparsam. Boşlukları doldursam mı diye düşündüm Eylem'in tarif ettiği şekilde, o da çiğ kaçacaktı kendimce sanki  ::) Olduğu gibi bıraktım, ancak birdaha aynısından yaptığımda zaten bikaç tane yaparım, onlarda denemeler yaparım diye düşünüyorum. Çok sağolunuz.
Testere diş bence mutfakta sadece ekmek bıçağında işe yarar bir ağız tipi. Kişisel olarak hiç serrated olayına ısınamadım, kesmek yerine parçalıyor. Bilemeden üşenenler için tabii belli cazibeleri var  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 24 Mayıs 2013, 21:29:59 »
Gerçekten de çiğ dururdu valla.
Namık Kemal
Instagram'da ben

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #17 : 24 Mayıs 2013, 22:53:52 »
Bence boşlukların boşluk olarak kalması en büyük albenisi bu bıçağın

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #18 : 25 Mayıs 2013, 08:41:54 »
Emre ustam ellerine emeğine sağlık mükemmel bir işçilik. :2up :2up Bence'de sade ve mükemmel eser olmuş tebrikler

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #19 : 27 Mayıs 2013, 09:35:31 »
Emre abi bence hiç bir şeyini değiştirmeyin bu haliyle çok güzel her şey bence olması gerektiği gibi , elinize sağlık vitrin bölümündede gördüm böyle eserlere değer koymak belirlemek bile çok zor aslında , elinize sağlık . :2up