Bıçak Sanatı - Forum

elle zımparalama sistemi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
elle zımparalama sistemi
« : 28 Aralık 2009, 18:03:27 »
merhaba,
muhterem emre hocamın en ilkel aletlerle nasıl bıçak yapılacağını anlatması üzerine giriştiğim bıçak yapımı hadisesinde tıkandığım bir nokta var. bu sorunu aşmak için alternatif çözümler beklemekteyim. gerçi son bir aydır gereken zamanı ayıramıyorum bıçağa, hem zihinsel hem de eylemsel olarak ama yine de bu aşamada yeterli tatmine ulaşamamak canımı sıkıyor.

bıçağımın son hali ekteki fotoğrafta gözüküyor. taşlama eğimini nasıl bir sistem kurarak verdiğinizi merak ediyorum. tabi elle zımparalamaktan bahsediyorum.

bir cm genişliğindeki bir sunta parçasınına zımparayı sıkıca sarıp, belli bir açı ile bıçağa temas edeceği şekilde açısını da kısmen sabitleyip hareket ettiriyorum. ya ileri, ya da geri hareketlerle. fakat bıçağın ağzındaki ovallik sebebi ile sapa yakın kısımda yaptığım doğru açı ayarı uca doğru yanlış oluyor. her ileri ilerleyişte zımparanın bağlı olduğu çubuğun yüksekliğini yeniden mi ayarlamam gerekiyor? ne yapmam gerekiyor ve sizler neler yapıyorsunuz? bu işin bir ustalık olduğunu ve el melekelerinin gelişmesi ile çözümlenebileceğini bliyorum fakat sistem olarak nasıl bir kurgu işimi en rahat yapmamı sağlar, onu öğrenmek istiyorum.

ya da ben de bir bıçak menegenesi yapmadan/tedarik etmeden bu işin altından hakkıyla kalkamaz mıyım? bıçak mengenesinde ağızdaki ovallik açı değişmesi konusunda sorun olmuyor mu?

himmet ediverseniz... :'(
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: elle zımparalama sistemi
« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2009, 19:58:02 »
 :2up Bence çok güzel olmuş Emin, yahu açı hep aynı olmak zorunda değil, eğer taşlama çizgisi hoşuna gidiyorsa süper. Ben sadece sırt tarafın yatay kısımlarını temizleyip ince zımpara ile geçsen bıçağın güzel olacağını düşünüyorum. Hatta ilk deneme için fazla fazla güzel  ^-^

Yine de içine sinmiyorsa şöyle bir tavsiye verebilirim: Bıçağın ağzını 3 parça olarak tahayyül et, en arka kısım (ricasso bölümü) içe kavisli (recurve) geliyor, sonra bir  dışa kavis alıyor, en son uç bölümü. Bu bölümlerin ayrı ayrı zımparalanması mümkün. Önemli olan senin nasıl bir bıçak istediğin.
Dikkat etmen gereken şeyler:
* Bıçağın içi tarafında da simetri var mı? Yani iki taraftaki taşlama eğiminin şekli aynı mı?
* İki eğim de bıçağın et kalınlığının orta noktasına eşit uzaklıkta mı? Yani açılar eşit mi? (bıçağın tümünde tek bir açı olması lazım değil, hele seninki gibi bol kıvrımlı ağızı olan bir bıçakta nerdeyse imkansız :) )

Bu iki nokta geçer not aldıysa ve sen de görünümünden memnunsan tamamdır... Şunu da unutma, bu kaba hali, ısıl işlemden sonra temizlenip parıl parıl olduğunda çok çok daha güzel olacak  ;)

Ben resimlerinde gerçekten bir sorun göremiyorum, sadece dikine bazı kaba zımpara ya da eğe çizikleri var, bunları da boyuna zımparalatıp temizledikten sonra bana yollayıver, hiç dert etme, iyi yoldasın...
Birkaç örnek  vereyim ağız açılarının sürekli aynı olması gerekmediğinin kanıtı olarak:

Gördüğün gibi burada açı giderek küçülüp taşlama cizgisi uca doğru iyice ağızdan uzaklaşıyor...

Bunda da taşlama çizgisi dümdüz gidiyor, halbu ki bıçağın ağzı seninki gibi içe ve dışa kıvrımlı...

Bunda ise üstteki bıçağın şekli nerdeyse seninkiyle aynı, taşlama eğimini de seninkiyle aynı şekilde vermiş. Sapa doğru daha geniş, uca doğru daralıyor. Bence bu tip bıçaklarda senin verdiğin gibi uca doğru daralan taşlama eğimi en dayanıklı uç geometrisini verir, ağzın sapa doğru olan bölümünde de yüksek performanslı keskinlik yakalarsın...

Eğer gerçekten ciddi bir sorun var da anlayamamışsam lütfen detaylı sorunlarını paylaşmaktan çekinme, bakalım Sefa usta, Gökhan, Durukan neler diyecekler? Ejder ve Eylem'de bu tür bıçaklara düşkünler, onların fikirleri de güzel bir bilgi verebilir...
Kolay gele...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #2 : 28 Aralık 2009, 20:20:56 »
Emin Emrenin söylediklerine ekleyecek pek bir şey yok, bence de bıçak genel olarak güzel olmuş, hatları da doyurucu. Kişisel bir görüş bildirmek gerekirse, Emrenin 3 numara olarak işaretlediği kısım bana kalsa daha yukarıya çıkmalıydı, yani bıçağın uç kısmıyla değil uç kısımdan daha yukarıda ( sırta doğru ) bitse daha yakışıklı dururdu gibi.

Ejder

• 152
« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2009, 21:40:02 »

Emin, öncelikle hoş geldin !
Ustalar herşeyi söylemişler, üstelik çok da övgü dolu şeyler şöylemişler.  ;)
Bencede güzel bir bıçak olacak.Ben özellikle bıçağındaki gibi konkav uçlu bıçakları çok kullanışlı buluyorum.Taşlamaya bıçağın yüzünün ortasından başlamayı neden tercih ettin.Şu sebeple soruyorum kalın etli bir bıçaksa; bu tip taşlama sonucu kesme performansı düşmez mi ?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 28 Aralık 2009, 22:01:38 »
...
Ustalar herşeyi söylemişler, üstelik çok da övgü dolu şeyler şöylemişler.  ;)
Bencede güzel bir bıçak olacak
...

+1 diyorum.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2009, 08:50:38 »
emin bey bıçak yeni başlayan biri için çok iyi olmuş,

küçük zımpara çiziklerini şimdilik hiç dert etmeyin bence, nede olsa ilk bıçağınız bu. siz asıl benim ilk bıçağımı görseniz  :D
yavaş yavaş sapınıda yapmaya başlayın, işin birde bıçak yüzüne göre sap yapma kısmı var siz oraya odaklanın.

kolay gelsin...

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2009, 15:21:42 »
cesaretlendirici yorumlarınız için teşekkür ederim 8)  en kısa zamanda ısıl işlem için emre hocama göndereceğim bıçağı. eksiğim olursa artık kendisi himmet ediverecek ;)

kabza malzemesi için gül ya da zeytin ağacı düşünüyorum. bu iki ağaca yüklediğim bazı anlamlar dolayısıyla ilk bıçağımın kabzasını bu malzemelerden birisi ile yapmak bana kendimi iyi hissettirecek. bu malzemeyi de tornacılardan tedarik edebileceğimi düşünüyorum, sizler bu konuda ne dersiniz?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2009, 15:53:56 »
Emin (Beyleri atalım konuşmamızdan bence, arkadaş olduk sayılır :) ), istediğin zaman yolla bana, ısıl işlemden sonra asıl keyifli kısım başlıyor. Gül ağacı da zeytin de çok güzel malzemeler ve ülkemizde kolayca bulunabileceğini düşündüğüm ahşap türleri. Burada çok zeytin var ancak kurumuş zeytin yok, ben de kurutma zahmetine değecek bir parça daha bulamadım. Gül ağacı tanıdıklarıma göre kolaylıkla bulunabilen bir malzeme imiş, gerçi nereden bulunabileceği konusunda hiç bir fikrim yok...

Bıçak bana geldiğinde bir kontrol ederim, eğer düzeltilmesi gereken bir sorun görürsem elimden geleni yaparım, ancak senden ricam kaba çizikleri tamamen temizlemen, çünkü sertleştikten sonra tamamen baş belası olurlar. Yumuşakken temizlemekte yarar var. Bunun dışında zaten genel olarak bence çok güzel yapmışsın profili, kabza bölgesinin temizliğini.

Bol şans...

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2009, 19:10:17 »
 hiçbir bıçak mükemmel değildir. olmamalıdırda zaten. bizlerin arayışı " O" mükemmelin peşine düşmek değil mi. bıçak eksikve kusurluda olsa senin bıçağındır ve özeldir.  kişisel tavsiyem  başlangıç aşamalarında çok çok zaman geçirmeden sürekli ilerlemen olacaktır. bazen birşelere için sinmez ama yinede eline ypıştırma. bir köşeye atma.  zeytin veya gül gzel tercihler. ülkemizde br de limon var gözadı etmeyelim.  zeytinin kimi parçaları özellikle kök yumruları harika motifler vermekte.  parçanın özellikle kurutulmuş olmasına dikkat etmeni öneririm. eger yaş ise bir hafta kadar bir ekmek fırınının çatısına koy beklet. ama ilk once parçaları küçültüp sapa yakın ebatlarda olmasını öneririm. şimdiden kolay gelsin. bana göre bıçagın çok çok güzel. EL YPIMI ALIN TERİ..  bir tanede ben isterim :)

« Yanıtla #9 : 30 Aralık 2009, 00:58:13 »
Emin fotoğrafa dikkatlice bakınca yerde bir parça gördüm, bıçağın profilini matkapla çürüterek mi çıkardın acaba ??? öyleyse çok uğraşmış olmalısın, tekrar tebrik ediyorum

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #10 : 30 Aralık 2009, 13:02:13 »
evet matkapla çürüterek çıkardım sefa :D

ilk defa matkap kullandığım için saatlerce tek bir delik bile delemedim, meğer matkabın ucu ilk hamlemde körelmiş ve ben hala delmesine çalışıyormuşum. ucu değiştirince seri bir şekilde delebildim. fakat bu sefer de delik aralıklarını geniş vermişim, kıl testere ile kesmek çok zorladı. hem kıl testereeyi kullanmayı bilmiyorum, hem bıçağı kesim için nasıl en verimli şekilde sabitleyeceğimi bilmiyorum... bayaa bir uğraştan ve amelelikten sonra hem kıl testereyi kullanmayı, hem de bıçağı en verimli şekilde sabitlemeyi öğrendim... delik aralarını sonradan sıklaştırdım ama zaten iş bitmek üzereydi... bayaa can çekiştik kısacası ;D

« Yanıtla #11 : 30 Aralık 2009, 21:21:50 »
epeyce zor bir iş yapmışsın, spiral kullan diyeceğim ama erken mi? kıl testerelerde de yuvarlak kesitli karbür testereler var eminim daha rahatlatacaktır seni (cam şişeyi bile kesiyor ???).
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2009, 21:50:11 Gönderen: sefa çabuk »

huseyinmertturk

• 135
  • Meslek: Çakı Bıçak İmalatçısı
« Yanıtla #12 : 07 Ocak 2010, 11:34:52 »
Bence İlk defa bıçak yapan ve ilk defa matkap kullanan için çok güzel bir iş ama emin kardeşim sefa beyinde dediği gibi sprelle çok daha basit çıkarta bilirdin matkapla çürüttükten sonra ama eline sağlık çok güzel inanki çok güzel çünkü ilk defa bıçak yapıyorum dedin o taşlama açısı felam güzel olmuş çıkmış halini merak ettim şimdiden kolay gelsin ...