Dostum selamlar,
Öncelikle bıçak bileme işleminin bir metal aşındırma işlemi olduğunu hatırlayın derim... Metali aşındıracak sertliğe sahip herhangi düz yüzey malzeme işinizi görecektir... Herhangi bileme işlemi için bir yumuşak bir sert taş (600/1200)grit gibi ardından masat atmak gayet yeterli olacaktır... Arkadaşlarınızın değerli bıçaklarını bilemeye başlamadan antreman yapmanızı tavsiye ederim... Mutfakta bir sürü bıçak bulabilirsiniz bu iş için

.. Elle manuel bileme denediğinizden en önemli unsurun açıyı sabit tutabilmek ve her iki yüzü eşit bilemek olduğunu unutmayın.. Bir tarafı tamamen bitirmeye çalışmak yerine 10 geçiş bir yüzü, 10 geçiş diğer yüzü şeklinde devam edin.. yumuşak taş ile ağız işiniz bittiğinde aynı zımparalama mantığı gibi diğer taşta işiniz nispeten daha kısa bir temizleme olacaktır...
Siz taş griti sorarken benim kabaca teknikten bahsetme sebebim ise yaptığınız manuel bilemede sonuç %99 tekniğe ve %1 malzemeye dayalıdır benim tecrübemde.. İyi taş daha çabuk iş görür, daha az oyulur.. ancak sonuç, teknik doğru uygulandığında metali aşındıracak nitelikte her taş ile alınır...
Taşınızın hangi grit olduğunu anlamanın en iyi yolu denemektir taşı.. Belki ucuz bir mutfak bıçağınızın bir yüzünü yatırıp birkaç fotoğraf eklerseniz kabaca bir tahminde bulunabiliriz...