Bıçak Sanatı - Forum

Girit taşı nasıl kullanabilirim?

ercan-41

• *
  • 22
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: balıkesir
Girit taşı nasıl kullanabilirim?
« : 31 Mart 2013, 18:54:19 »
Slm. arkadaşlar. sitenizi uzun zamandır takip ediyorum. bu işe merak saldım. bakalım hayırlısı. elimde birkaç bileyi taşı var. geçenlerde de ufak bir girit taşı aldım. (satıcı şahıs, evde kullanacağımı söyleyince bu işini görür dedi ::)  ) bu taşı nasıl hangi aşamada kullanabilirim?  yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.
(Elimdeki taşlar; Denizli-yatağan yağ taşı, çin malı kaba-ince iki yüzlü taş, 2000-1000-100 numara sulu zımparalar.)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Girit taşı nasıl kullanabilirim?
« Yanıtla #1 : 31 Mart 2013, 18:59:21 »
girit taşı 6bin kum bir taş bu taş bileme sonda kullanılacak bir taş
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ercan-41

• *
  • 22
« Yanıtla #2 : 31 Mart 2013, 21:09:29 »
denizli yatağan yağlı taşının giriti (tane iriliği) kaç bilginiz var mı? esnaf genelde bilmiyor.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #3 : 31 Mart 2013, 23:43:43 »
denizli yatağan yağlı taşının giriti (tane iriliği) kaç bilginiz var mı? esnaf genelde bilmiyor.
ne yazık ki bilmiyorum esnaf elindeki taşı bileme yapıyor mu yapıyor tamam satalım diye bakıyor onun için 1200 kum civarı da olabilir daha kaba bir taşta olabilir.En iyi yol deneme yapmak.Bilen abilerim yardımcı olsa daha iyi olur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #4 : 01 Nisan 2013, 00:02:41 »
Kullanıp denemeden bilmek çok zor, hele de uzaktan...

ercan-41

• *
  • 22
« Yanıtla #5 : 01 Nisan 2013, 04:27:26 »
öncelikle cevap yazdığınız için teşekkür ederim arkadaşlar. hobi olarak bıçak bileme işine merak saldım. evde kendi işimi görebileceğim (bazende arkadaşların bıçaklarını biliyorum.) bir bileme takımı oluşturayım dersem hangi taşları veya aletleri tavsiye edersiniz? şu meşhur sakal traşı yapabilen keskinlik olsun isterim. (elimdeki taşları yukarıda yazmıştım.)

hidayetakın

• *
  • 23
  • Meslek: Yatağan el sanatları satışı
  • Yer: Denizil Serinhisar Yatağan
« Yanıtla #6 : 01 Nisan 2013, 13:02:14 »
Ben www.yatagaelaletleri.com sitesi sahibi Hidayet Akın. Bizde 2 tip taş var orjinal girit taşı. Karacasu taşı. Karacasu taşı dişleri iridir. İlk çapakları temizler. Orjinal girit taşıyla ustura bileyebilirsiniz.

hidayetakın

• *
  • 23
  • Meslek: Yatağan el sanatları satışı
  • Yer: Denizil Serinhisar Yatağan

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #8 : 01 Nisan 2013, 13:25:02 »
öncelikle cevap yazdığınız için teşekkür ederim arkadaşlar. hobi olarak bıçak bileme işine merak saldım. evde kendi işimi görebileceğim (bazende arkadaşların bıçaklarını biliyorum.) bir bileme takımı oluşturayım dersem hangi taşları veya aletleri tavsiye edersiniz? şu meşhur sakal traşı yapabilen keskinlik olsun isterim. (elimdeki taşları yukarıda yazmıştım.)
elinizde anladığım kadarıyla yeterli miktar taş var ve sakal traşı için girit taşı sonrası deri masatla kolaylıkla yüksek keskinlik elde edersiniz.Bıçağın durumuna göre düşük kumdan yükseğe doğru çıkın.Başlangıç 800 kumda olabilir 400 kumda elinizdeki bıçağın körlüğünü siz tayin edeceksiniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #9 : 01 Nisan 2013, 17:28:58 »
Ben elimdeki bıçağı 600 kum zımparayla bileylediğimde deri masat olmadan kollarımdaki kılları kesiyor

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
« Yanıtla #10 : 01 Nisan 2013, 18:13:28 »
Dostum selamlar,

Öncelikle bıçak bileme işleminin bir metal aşındırma işlemi olduğunu hatırlayın derim... Metali aşındıracak sertliğe sahip herhangi düz yüzey malzeme işinizi görecektir... Herhangi bileme işlemi için bir yumuşak bir sert taş (600/1200)grit gibi ardından masat atmak gayet yeterli olacaktır... Arkadaşlarınızın değerli bıçaklarını bilemeye başlamadan antreman yapmanızı tavsiye ederim... Mutfakta bir sürü bıçak bulabilirsiniz bu iş için :).. Elle manuel bileme denediğinizden en önemli unsurun açıyı sabit tutabilmek ve her iki yüzü eşit bilemek olduğunu unutmayın.. Bir tarafı tamamen bitirmeye çalışmak yerine 10 geçiş bir yüzü, 10 geçiş diğer yüzü şeklinde devam edin.. yumuşak taş ile ağız işiniz bittiğinde aynı zımparalama mantığı gibi diğer taşta işiniz nispeten daha kısa bir temizleme olacaktır...

Siz taş griti sorarken benim kabaca teknikten bahsetme sebebim ise yaptığınız manuel bilemede sonuç %99 tekniğe ve %1 malzemeye dayalıdır benim tecrübemde.. İyi taş daha çabuk iş görür, daha az oyulur.. ancak sonuç, teknik doğru uygulandığında metali aşındıracak nitelikte her taş ile alınır...

Taşınızın hangi grit olduğunu anlamanın en iyi yolu denemektir taşı.. Belki ucuz bir mutfak bıçağınızın bir yüzünü yatırıp birkaç fotoğraf eklerseniz kabaca bir tahminde bulunabiliriz...

ercan-41

• *
  • 22
« Yanıtla #11 : 01 Nisan 2013, 18:21:36 »
arkadaşlar zaman ayırdığınız ve cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim. :2up bundan sonra epeyce tecrübe yapmam gerekecek anlaşılan...

Doğaç

• 68
  • Meslek: Öğrenci (Veteriner Hekimliği)
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #12 : 07 Mayıs 2014, 11:13:52 »
Ben ustura falan bilemiyorum, en çok bilediğim bıçak belimdeki 420HC çelikli olan Buck marka çakıdır. Elimde ucuz-pahalı, doğal-yapay birsürü taş bulunmakta. Denemediğim kombinasyon kalmadı gibi. Bana göre, ecnebilerin (!)  :D "EDC" diye tabir ettiği çakılarda en iyi kombinasyon 500-900 grit civarı bir taş ile ağızdan sırta bilemek (şu iki bıçağı birbirine sürterek bilemek, bıçağın kökünden ucuna doğru çiziklere yol açıyor. Elektrik, elektronikçiler bilir, bakır bir kabloyu yankeski ile soyarken zedelerseniz, o kablo birkaç kıvırıp düzelmeden sonra kopar, elinizde kalır) daha sonrasında ise deri veya balsa ağacına sürülmüş polisaj pastası ile masat atmak.

Taşlardan anladığım ise tecrübe, açıyı tutturma ve dikkat altın kural. Taşın kalitesi ikinci planda..