Bıçak Sanatı - Forum

Kolay Bıçak Mengenesi

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
Ynt: Kolay Bıçak Mengenesi
« Yanıtla #160 : 30 Eylül 2011, 09:28:04 »
Bekir Bey şu sıralar sağlık problemleri ile ilgili yıllık izinde olduğumdan 3-4 gündür tornacı, frezeci, malzemeci dolaşıp fiyat, fikir ve olur mu olmaz mı görüşlerini alıyorum, eğer sizin bant zımpara projesi yakın zamanda hayata geçecekse ben sizi bekleyeyim. Herşeyden önemlisi benim yapacağım sanki stabil çalışmayacak gibi bir fikir oluştu bu sanayideki ustalar sayesinde, bir taneside "tamam yaparız" deme di, genelde "yaparız da?" dediler. Ben sizin projeyi bekliyorum.

Saygılar
Murat sana arkadaşlık edeyim. Canın sıkılmasın. :)
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #161 : 30 Eylül 2011, 14:55:17 »
mengenem gelsin, ilk iş yarım kalan bıçakları bitirmek  :2up özgür aldınmı mengeneleri  kısmetse bu gün gitmişsindir heralde.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #162 : 30 Eylül 2011, 15:21:28 »
mengenem gelsin, ilk iş yarım kalan bıçakları bitirmek  :2up özgür aldınmı mengeneleri  kısmetse bu gün gitmişsindir heralde.

yarın hayırlısı ile alırım
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Erol Ekici

• 80
  • Erol Ekici / 1979
  • Meslek: Memur
  • Yer: Diyarbakır
« Yanıtla #163 : 30 Eylül 2011, 18:14:33 »
Teşekkürler Bekir ustam, mengene bugün elime geçti, harika olmuş eline emeğine sağlık.

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #164 : 30 Eylül 2011, 20:26:31 »
Teşekkürler Bekir ustam, mengene bugün elime geçti, harika olmuş eline emeğine sağlık.

Teşekkürler  Erol  bey  güle  güle  kullan  :)
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #165 : 30 Eylül 2011, 21:02:54 »
Bekir Ustanın olurunu aldıktan sonra kendim için hemen kullanmaya başladığımdan ihtiyacım olan modifikasyonu paylaşayım istedim, bu güzel mengeneye sahip olan arkadaşlarımız için sadece 10 dakkalık bir çalışma ile mengene özellikle kabza işi sırasında, benim gibi deli gibi kabzayı evirip çeviriyorsanız, oldukça işlevsel bir eklentiye kavuşuyorsunuz: Z ekseni hareketi.

Bu eklenti ile mengenenin boyu biraz yükseliyor ama eski haline getirmesi kolay, sadece namlu işi sırasında veya perdahlarken Z ekseni hareketine ihtiyacınız genelde olmadığından bu eklentiyi çıkarıp mengeneyi orjinal haline çevirebilirsiniz.

Mengenenin orjinal halinde kıstırdığınız bıçağın kabzasıyla uğraşırken şu iki maksimum döndürme açısına sahipsiniz, bu kabzanın tüm yüzeyini zımparalamanız ya da işlemeniz için yeterli bir hareket.

Ancak kabzanın "kıçını" zımparalarken tüm kabzayı doğrusal görmek isteyebilirsiniz, ya da kabzanın simetrisini aradabir kontrol etmek için dik pozisyonda kabzayı kendi ekseninde çevirmek işe yarayabilir. Hiç bir işe yaramasa da ek bir eksenin zararı olmaz kimseye  :D

Bu iş için açıkçası ben kolaya kaçtım, etkinlik sırasında Sefa Ustaların bir kısaç yapımı sırasında artan bükülmüş 20 mm X 100 mm boyutundaki parçayı kullandım. Bunu yapmak çok kolay, ihtiyacınız sağlam bir mengene ve büyükçe bir boru anahtarı veya ingiliz anahtarı. Önce parçayı uzunca bırakın, 90 derece kıvırdıktan sonra kıvrımdan gerektiği uzaklıkta kesebilirsiniz.

Bu parçanın bir ucuna 12 mm, diğerine ise 10.5mm delik açın. 10.5mm deliğe 12mm kılavuz çekin. (bunların hepsini çok cüzi bir fiyata sanayide bir dükkana yaptırabilirsiniz, yaklaşık 5-10 dakikasını alacaktır ordaki ustanın...

Sonuçta şöyle bişey olacaktır:

Bunun yanında bir de 12 mm civata ya da benim kullandığım gibi 12 mm gijon ve bir 12 mm somun kullanabilirsiniz.

Önce mengene bölümünü orjnalden gelen civata ile tutturunuz yeni parçaya

Sonra diğer ucu tabana yeni somununuzla tutturduğunuzda işlem tamam  :)
Resimdeki gibi normalinden 10 santim kadar uzadı mengene, genelde ayakta çalıştığımdan ben yadırgamadım,

Ancak artık robot kolu gibi mengeneyi dikme imkanımız doğdu:

Ya da kabzanın balçak bağlantısını ya da parmak oyuklarının arka bölümlerini çalışırken iimize yarayacak şekilde kabzayı aşağı sallandırabiliyoruz...

Bu arada küçük bir modifikasyon yaptım, nedense mengenenin sıkma kolunun altında bulunan somunu yukarı aldığımda bıçağı kıstırıp da kolun boşa dönmesi olayını yaşamadım...

Bekir ustamıza tekrar teşekkürler, süper hazırlanmış bir mengenem oldu, üstünde güle oynaya modifikasyon yapabileceğim   :)) Kendime yaptığım gariban ince profillerden mengeneyle karşılaştırınca, tofaş arabanın yanında bir Volvo gibi duruyor  ;)
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2011, 21:08:53 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #166 : 30 Eylül 2011, 21:20:07 »
Emre Abi, Güzel çalışma olmuş.Ellerinize sağlık
Fotoğraftan anladığım kadarıyla sıkma kolunun üstündeki somun kontra işlemi yapıyor.
Siz kolu yukarı aldığınızda kontra boşluyor olabilir.Yapılacak işlem ise çok basit.Ya konrayı tekrar tüm gücünüzle sıkacaksınız, ya da kontra somun ile sıkma koluna kaynak ile küçük bir punta atacaksınız.
Bu yapacağınız işlem(ler) ile kontra somun boşlamayacaktır...

Saygılar.
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #167 : 30 Eylül 2011, 21:22:46 »
Emre Abi, Güzel çalışma olmuş.Ellerinize sağlık
Fotoğraftan anladığım kadarıyla sıkma kolunun üstündeki somun kontra işlemi yapıyor.
Siz kolu yukarı aldığınızda kontra boşluyor olabilir.Yapılacak işlem ise çok basit.Ya konrayı tekrar tüm gücünüzle sıkacaksınız, ya da kontra somun ile sıkma koluna kaynak ile küçük bir punta atacaksınız.
Bu yapacağınız işlem(ler) ile kontra somun boşlamayacaktır...

Saygılar.
Çok sağol Serhat, ben hiç bu mekanikten anlamamaktayım, iyi fikir verdin, bir punta atıvereyim boşlamasın  :2up :2up
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2011, 21:34:07 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #168 : 30 Eylül 2011, 21:45:39 »
AMMANN   emre    dur  ...  sakın ,  sakın   punta filan  deneme  .. ???
mengenenin   en  iyi  özelliği   parçalarının  tümünün  sökülüp  takılabilmesi  ve   seninki  gibi  yeni  ilavelerle  fonksiyonlarının  geliştirilmesi .
Sıkma  kolunun   kontra  somunu  , uzun  somunun  altındayken  ,  dişli  mili  sapa kaynaklı  uzun  somunun  içinde  istediğin  yüksekliğe kadar   ayarlayıp  alttaki  kontra somunu  sık  (  SIKARKEN  UZUN  SOMUNU  SABİT  TUT  DÖNMESİN )  kontra  bir daha gevşemeyecektir.

Kontra  somunu  üste  alırsan  dişli  milin  boyu  alttaki  ince  bıçakları   sıkmaya  yetmeyebilir.

İlave   eksen  için  buluşun  gerçekten  çok  kullanışlı   . kutlarım
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2011, 21:58:31 Gönderen: Bekir Çankırı »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #169 : 30 Eylül 2011, 22:29:14 »
Hımm, sanırım anladım, o zaman kol boşladığında somunu sıkacağım... OK  :)

Kipmen Sanat web sitesi

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #170 : 30 Eylül 2011, 22:50:09 »
İyi akşamlar. Mevzuyla alakalı değil ama paylaşmadan geçemeyeceğim. Bir kaç yıl önce bir öğrencim o vakit henüz televizyonlarda yayınlanan "Lost" dizisinin dvd' lerini vermişti  aynı gün bir sezonu bir solukta bitirip halsiz düşmüştüm. Benzer bir durumu bana bugünlerde bıçaksanatı yaşatıyor. Bilgisayarın başında saatlerce oturup gönderileri takip ediyorum. Hastalık gibi. Sanırım "bıçak" aslında benim hep içimde bir yerlerdeymiş de ancak sizleri tanıyınca farkına varmışım. Emre Bey " Sadece üç eğe.." başlıklı paylaşımınızı henüz okudum. Gecenin bu saati olmasa bıçak yapmaya kalkışacağım billahi. Gerçi ne çelik var tabiri caizse ne de çomak ayrıca eş durumundan da tırsıyorum bazı arkadaşlar gibi şanslı değilim. Sayenizde içimde bir yerlerde çok iyi bir demir çelik ve ağaç işleme ustası olduğunu iliklerime kadar hissettim.  Yarın öbür gün hepinize meydan okursam şaşırmayın. ;D  Şaka bir yana kendimi şu dizelerdeki Mülazım Hasan gibi hissediyorum billahi.
Topçu evvel mülâzımı Hasan'ın
yaşı yirmi birdi.
Kumral başını gökyüzüne çevirdi,
kalktı ayağa.
Baktı, yıldızları ağaran muazzam karanlığa.
Şimdi bir hamlede o kadar büyük,
öyle şöhretli işler yapmak istiyordu ki
bütün ömrünü ve hâtırasını
ve yedi buçukluk bataryasını
ağlanacak kadar küçük buluyordu.
 En derin saygılarımla (Sizler gibi üreten ve bunu zanaatkar gibi değil sanatkar gibi yapan insanlar bunu sonuna kadar hak ediyor.) iyi geceler diliyorum.
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

« Yanıtla #171 : 30 Eylül 2011, 23:33:51 »
Yüzbaşı sordu:

— Saat kaç?

— Beş.

— Yarım saat sonra demek...

Ağzına sağlık, çok sevdiğim bir destandı..

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #172 : 30 Eylül 2011, 23:36:15 »
Sevgili dostum zaman zaman okur ağlarım ben bu detanı. (TDE Öğretmeniyim bu arada)
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

« Yanıtla #173 : 30 Eylül 2011, 23:41:44 »
O zamanı, bana bu destan kadar içten hissetiren başka bir eser okumadım.

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
« Yanıtla #174 : 01 Ekim 2011, 12:39:13 »
Nebil özköksal 746 sok.no:10 Atatürk mah bornova İzmir

Nebil  bey  .  sürat  kargo  adresinizde  teslim  edememiş  . mengene   şubede  imiş   pazartesi  gününe  kadar  şubeden  siz  alabilirmişsiniz .

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #175 : 01 Ekim 2011, 14:15:34 »
Bekir Bey,

Sürat Kargo herhalde beni de kaybetti. Üstelik eve getirip bulamasalar bir kağıt bırakırlardı. O da yok maalesef. Size zahmet bir kontrol kabil mi acaba?

Saygılar,

alikozanoglu

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #176 : 01 Ekim 2011, 14:33:14 »
Bekir Bey,

Kusura bakmayın, şimdi geldi.
Teşekkürler.

Saygılar,

alikozanoglu

çınar

• 78
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #177 : 01 Ekim 2011, 20:14:20 »
Bekir Bey , bana göndereceğiniz mengeneden henüz bir haber alamadım acaba kargoya verebildinizmi?

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #178 : 01 Ekim 2011, 20:30:18 »
sanırım bende pazartesi süratkargoya ulaşacagım.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #179 : 01 Ekim 2011, 23:26:26 »
fatih ve emin bey kardeşlerim mengenelerinizi aldım emanetler bende
bugün bir hayli sohbet ettik bekir ustadla sanırım biraz başını ağrıttım cene düşük neyaparsınız koptumu gidiyor bu güzel hizmet için bekir beye burdan teşekkür ediyorum.

fatihcim pazartesi mengeneni yolluyorum salıgünü veya akşam alırsın artık

saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ