Bekir Ustanın olurunu aldıktan sonra kendim için hemen kullanmaya başladığımdan ihtiyacım olan modifikasyonu paylaşayım istedim, bu güzel mengeneye sahip olan arkadaşlarımız için sadece 10 dakkalık bir çalışma ile mengene özellikle kabza işi sırasında, benim gibi deli gibi kabzayı evirip çeviriyorsanız, oldukça işlevsel bir eklentiye kavuşuyorsunuz: Z ekseni hareketi.
Bu eklenti ile mengenenin boyu biraz yükseliyor ama eski haline getirmesi kolay, sadece namlu işi sırasında veya perdahlarken Z ekseni hareketine ihtiyacınız genelde olmadığından bu eklentiyi çıkarıp mengeneyi orjinal haline çevirebilirsiniz.
Mengenenin orjinal halinde kıstırdığınız bıçağın kabzasıyla uğraşırken şu iki maksimum döndürme açısına sahipsiniz, bu kabzanın tüm yüzeyini zımparalamanız ya da işlemeniz için yeterli bir hareket.

Ancak kabzanın "kıçını" zımparalarken tüm kabzayı doğrusal görmek isteyebilirsiniz, ya da kabzanın simetrisini aradabir kontrol etmek için dik pozisyonda kabzayı kendi ekseninde çevirmek işe yarayabilir. Hiç bir işe yaramasa da ek bir eksenin zararı olmaz kimseye

Bu iş için açıkçası ben kolaya kaçtım, etkinlik sırasında Sefa Ustaların bir kısaç yapımı sırasında artan bükülmüş 20 mm X 100 mm boyutundaki parçayı kullandım. Bunu yapmak çok kolay, ihtiyacınız sağlam bir mengene ve büyükçe bir boru anahtarı veya ingiliz anahtarı. Önce parçayı uzunca bırakın, 90 derece kıvırdıktan sonra kıvrımdan gerektiği uzaklıkta kesebilirsiniz.
Bu parçanın bir ucuna 12 mm, diğerine ise 10.5mm delik açın. 10.5mm deliğe 12mm kılavuz çekin. (bunların hepsini çok cüzi bir fiyata sanayide bir dükkana yaptırabilirsiniz, yaklaşık 5-10 dakikasını alacaktır ordaki ustanın...
Sonuçta şöyle bişey olacaktır:

Bunun yanında bir de 12 mm civata ya da benim kullandığım gibi 12 mm gijon ve bir 12 mm somun kullanabilirsiniz.

Önce mengene bölümünü orjnalden gelen civata ile tutturunuz yeni parçaya

Sonra diğer ucu tabana yeni somununuzla tutturduğunuzda işlem tamam

Resimdeki gibi normalinden 10 santim kadar uzadı mengene, genelde ayakta çalıştığımdan ben yadırgamadım,

Ancak artık robot kolu gibi mengeneyi dikme imkanımız doğdu:

Ya da kabzanın balçak bağlantısını ya da parmak oyuklarının arka bölümlerini çalışırken iimize yarayacak şekilde kabzayı aşağı sallandırabiliyoruz...

Bu arada küçük bir modifikasyon yaptım, nedense mengenenin sıkma kolunun altında bulunan somunu yukarı aldığımda bıçağı kıstırıp da kolun boşa dönmesi olayını yaşamadım...

Bekir ustamıza tekrar teşekkürler, süper hazırlanmış bir mengenem oldu, üstünde güle oynaya modifikasyon yapabileceğim

Kendime yaptığım gariban ince profillerden mengeneyle karşılaştırınca, tofaş arabanın yanında bir Volvo gibi duruyor