Bıçak Sanatı - Forum

Aradığım keskinlik

albayrak123

• **
  • 75
  • Meslek: serbest meslek erbabı
  • Yer: T.C
Aradığım keskinlik
« : 21 Mart 2013, 22:31:05 »
Merhabalar.
Yahu elimizden gelip geçen bıçaklar ne çeliğindendir ? av bıçakları yemek bıçakları çakılar .. Sürbisanın çubuk çelikten bıçakları var mesela keskinlik meselesine hiç girmiyorum onlarla ilgili afedersiniz p*pomu bile kesmez . Sürbisanın el yapımı kurban bıçakları da var elimde et bıçağı bunlar bende elimde test ederim hep kesmek istesem kesecek ama birşeyler eksik gibi . Bileme meselesinde sorun yok bu arada en iyi ustaya götürürüm deneme yanılma yoluyla en profesyoneli buldum. 1095 çeliğine mi girsem ne yapsam ?  O da paslanıyor ? Bazı bıçaklarım var ki taş bıçağı eriteceğine bıçak taşı eritiyor .. Bazıları da öyle dandik ki nikel olduğunu düşünüyorum :) ne yapmak lazım beyler ?
Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez.
*
http://www.youtube.com/watch?v=sLvzK90XQk0

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Aradığım keskinlik
« Yanıtla #1 : 21 Mart 2013, 22:55:45 »
Sürbisa t5-t7 kullanıyor ısıl işlemi güzel yapılırsa kötü bir çelik değildir.Keskinlik göreceli birşey bıçağın o keskinliği ne kadar süre koruduğu ise bıçağın sertliği ile alakalı bir tenekeyi traş edebilir hale getirebilirsiniz ancak ne kadar keskin kalabilir.Paslanmayan ama keskinliğini koruyan bir sürü çelik var örneği 440c,paslanmaya dirençli ancak paslanmaz olmayan d2'den yapılmış bir bıçağı köreltmek uzun zaman ister.Bu arada bence bir biley taşı edinip kendi bıçaklarınızı bilemenizi tavsiye  ederim bileycilerden çok daha keskin bıçaklar elde edersiniz.
« Son Düzenleme: 21 Mart 2013, 22:57:25 Gönderen: yersen135 »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

murat ugurlu

• *
  • 19
  • Meslek: doktor
  • Yer: ankara bolu
« Yanıtla #2 : 21 Mart 2013, 23:09:11 »
piyasadan o kadar bıçak aldım , tonla para verdim...
bi gün samanpazarında dolaşırken dadaş marka bursa yapımı bi çakı gözüme ilişti.
bi kaç denemeden sonra keskin olduğuna karar verdikten sonra 15 tl gibi bi rakama aldım. inanın aldığım tüm bıçaklarımın içinde en keskini. yaş dal ,kuru dal , kağıt... yontmak o kadar tatlı ki anlatamam. inanmayacaksınız ama orta boybi danayı bununla yüzdüm.

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #3 : 21 Mart 2013, 23:57:51 »
Merhabalar.
Yahu elimizden gelip geçen bıçaklar ne çeliğindendir ? av bıçakları yemek bıçakları çakılar .. Sürbisanın çubuk çelikten bıçakları var mesela keskinlik meselesine hiç girmiyorum onlarla ilgili afedersiniz p*pomu bile kesmez . Sürbisanın el yapımı kurban bıçakları da var elimde et bıçağı bunlar bende elimde test ederim hep kesmek istesem kesecek ama birşeyler eksik gibi . Bileme meselesinde sorun yok bu arada en iyi ustaya götürürüm deneme yanılma yoluyla en profesyoneli buldum. 1095 çeliğine mi girsem ne yapsam ?  O da paslanıyor ? Bazı bıçaklarım var ki taş bıçağı eriteceğine bıçak taşı eritiyor .. Bazıları da öyle dandik ki nikel olduğunu düşünüyorum :) ne yapmak lazım beyler ?

aslında sorunun yanıtı cok basıt öncelıkle sen bıcagı ne için istediyıne karar vereceksın örneyın cok sertlık verılmiş bır bıcakla kemık sıyıramassın bıcak kemıye batıp yüzünde kücük kücük kırıklar medana gelır  yada celıgı yumuşak bir bıcakla sert bı agac yontamassın hemen yüzü döner  bir bileme ustası olarak sana şunu tavsı ye ederımkı önce bıcaktan ne istedıgıne karar ver ve ona görecelık sec

arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2013, 13:30:02 »
Merhabalar.

Öncelikle "p*po"lu ifadelerden kaçınmak gerek.  >:(

İkinci olarak bu ifadelerin bana zararı olduğunu söyleyeyim. İtiraf ediyorum, sırf böyle kendinden emin bir şekilde yapılan subjektif ithamlardan dolayı gidip o markanın bıçağını almaktan bıkkınlık geldi. Kendi atölyesine gidip bıçak yapmak isteyen biri için bir de bir tezat oluyor bu... Yine de eşim bu denemelerimden kazançlı çıktı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 22 Mart 2013, 14:50:17 »
Benim de eşim evde sürbisa kullanıyor. Onca   bıçağın içinde en sevdiği sürbisa . Neden mi ?

Ona göre Solingenler zor bileniyor "işe yaramaz" . Şef bıçağı ise hemen paslanıyor "öyle bıçak mı olur" . Benim yaptığım karbon "tahta saplı, yıkama, makineye atma, sil, kurula, yağla ohoooo kendime bakmıyorum o kadar" diye diye hepsini eliyor.

Sürbisaya  ise "masatla bile keskinlik veriliyor, plastik saplı at makineye, ortadan kırılsa hepi topu 10-15 lira" diye bakıp favorisi ilan ediyor.

Bu arada hangi bıçak olursa olsun kılları kesecek kadar keskinlik elde etmek mümkün. Hele ki yeterince sertleştirilmediyse daha kolay. Örn Sürbisa. Eğer keskinleştiremiyorsanız bence sizin yöntemde bir sorun var.

doctore

• 203
  • Yer: kayseri
« Yanıtla #6 : 22 Mart 2013, 15:32:55 »
aynı sıkıntılar bendeki  sürbisalarda da vardı.. aynı yanıtlar bana da yazıldı keskinleştiremiyorsunuz felan gibi ama kolay bilenen bıçaklar değil maalesef özellikle t7 ler...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 22 Mart 2013, 17:33:25 »
Sıkıntı öteki başlıkta da gördük ki bıçakta değildi. :-\

Kuralına uyunca HSS de diğer süper çelikler de bir güzel bileniyor.

Kabaca doğru sonuç veren bir  kuralı unutmamak gerek: Aynı miktarda körelmiş iki bıçaktan daha uzun sürede köreleni daha uzun sürede bileniyor. Daha çabuk köreleni de daha çabuk bileniyor. Tabi eğer elinizde bu ikisini de bileyebilecek kadar iyi bir gereç varsa. Yoksa "daha uzun sürede köreleni" hiç bileyemeyebilirsiniz de...

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #8 : 22 Mart 2013, 17:39:54 »
Sıkıntı öteki başlıkta da gördük ki bıçakta değildi. :-\

Kuralına uyunca HSS de diğer süper çelikler de bir güzel bileniyor.

Kabaca doğru sonuç veren bir  kuralı unutmamak gerek: Aynı miktarda körelmiş iki bıçaktan daha uzun sürede köreleni daha uzun sürede bileniyor. Daha çabuk köreleni de daha çabuk bileniyor. Tabi eğer elinizde bu ikisini de bileyebilecek kadar iyi bir gereç varsa. Yoksa "daha uzun sürede köreleni" hiç bileyemeyebilirsiniz de...

Ne güzel tarif olmuş
+1
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

albayrak123

• **
  • 75
  • Meslek: serbest meslek erbabı
  • Yer: T.C
« Yanıtla #9 : 22 Mart 2013, 21:08:37 »
Merhabalar.

İkinci olarak bu ifadelerin bana zararı olduğunu söyleyeyim. İtiraf ediyorum, sırf böyle kendinden emin bir şekilde yapılan subjektif ithamlardan dolayı gidip o markanın bıçağını almaktan bıkkınlık geldi. Kendi atölyesine gidip bıçak yapmak isteyen biri için bir de bir tezat oluyor bu... Yine de eşim bu denemelerimden kazançlı çıktı.

Aslında sorun bende bıçaklarda falan değil. O sürbisanın bıçakları üzerinde kılağıyla bile pürüzsüz jilet gibi kesiyor kağıdı . 2 parmak kalınlıktaki kurban derisini de boğaz keserken sorunsuz kesiyor orda da bir problem yok. Problem benim daha iyisini aramam. Ağız kısmının elimdeyken bıraktığı his sürtünce çıkardığı ses falan ne bileyim sevmiyorum fırlatıp atasım geliyor. Karbon oranı yüksek çeliklerde de paslanma var. Özellikle şu bauhaustan alınan bıçaklar vardı markasını unuttum hani plastik klıflı 2 gün içinde oksitlenmeden çürümüş kırılacak neredeyse iyice kurulanmış bakımı yapılmış olmasına rağmen hemde. Satın almanıza gerek yok paraya yazık . Şu kolay körelmeyen bıçağı bilevlemek de zor olur meselesini de bir türlü anlatamıyorum çevremdekilere anlamıyorlar :) foruma davet edeceğim yazı daha etkili oluyor . Bileme taşının başında sıkıldığım kadar hiç sıkılmadım ben açı tutmuyor çoğu zaman da. Kendi bıçağımı yapmak istemem en iyisi yapacağımdan değil sadece beni meşgul etsin diye 1 hafta çalışsam üzerinde hem zaman geçer canım sıkılmaz hemde sapını kılıfını keyfime göre yapmış olurum saygılar.
Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez.
*
http://www.youtube.com/watch?v=sLvzK90XQk0

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #10 : 02 Nisan 2013, 01:40:25 »
Merhabalar.

Aslında sorun bende bıçaklarda falan değil. O sürbisanın bıçakları üzerinde kılağıyla bile pürüzsüz jilet gibi kesiyor kağıdı . 2 parmak kalınlıktaki kurban derisini de boğaz keserken sorunsuz kesiyor orda da bir problem yok. Problem benim daha iyisini aramam. Ağız kısmının elimdeyken bıraktığı his sürtünce çıkardığı ses falan ne bileyim sevmiyorum fırlatıp atasım geliyor. Karbon oranı yüksek çeliklerde de paslanma var. Özellikle şu bauhaustan alınan bıçaklar vardı markasını unuttum hani plastik klıflı 2 gün içinde oksitlenmeden çürümüş kırılacak neredeyse iyice kurulanmış bakımı yapılmış olmasına rağmen hemde. Satın almanıza gerek yok paraya yazık . Şu kolay körelmeyen bıçağı bilevlemek de zor olur meselesini de bir türlü anlatamıyorum çevremdekilere anlamıyorlar :) foruma davet edeceğim yazı daha etkili oluyor . Bileme taşının başında sıkıldığım kadar hiç sıkılmadım ben açı tutmuyor çoğu zaman da. Kendi bıçağımı yapmak istemem en iyisi yapacağımdan değil sadece beni meşgul etsin diye 1 hafta çalışsam üzerinde hem zaman geçer canım sıkılmaz hemde sapını kılıfını keyfime göre yapmış olurum saygılar.
Paslanmiş çürümüş dediğiniz celik 1095 celiktir keskinlikte çok ileri bir çelik bence ilk olarak yorum yapmadan önce biraz okuyup araştirin sürmene bicaklarida 1.4112 celiklerdir paslanmaz çeliklerde bir efsanedir tabiiki yeni teknoloji olup daha yüksek vasifli çelikler var önce ne için kullanacağinizi tespit edip ona göre araştirma yapmalisiniz.yüksek vasifli çelikler mesela Rwl34,vanax35,Cpm serileri,böhler m390 gibi çelikler var tabiiki  ama belli bir tecrubeye sahip olmadan öyle bir haftada biçak yapimi bu çeliklerle ne yazikki zor kaldiki bu gibi çeliklerin kilosu 100 euro gibi bir ortalamaya sahipken dediğiniz biraz fantazi oluyor .bence biraz daha mütevazi olup ck 67 gibi bir çelikle tecrübe edip 5-10 bicak yaptiktan sonra  iyi bir çelige terfi edersiniz.Ayrica yazilanlarin burada kaldiğini unutmayarak ticari gecmis unvani olan firma ve tüzel kişiliklere elestri yaparken hakli sebeblere bağlamakta önemli bir sikayetimiz varsa önce tedarikçi enson burada elestiri yapmamiz sizcede doğru olmazmi
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

bıcakcı_mstf

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknikeri
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #11 : 25 Nisan 2013, 22:41:00 »
murat ustam ne diyosa doğrudur, sorunun köküne inmiş direk  8)