şaka bir yana bu AEB-L ye yağda( sıcak) su veren oldumu acaba
Emre bir de senin şu pirinç testini anlatırmısın?
AEB-L yağda da sertleşir güzel ama ben alminyum plakalarımdan çok mutluyum, en önemlisi bükülme yapmıyor..
Pirinç testi bıçağın ağız dayanımını ve ısıl işlemin başarısını test etmenin en bildik ve kolay yolu. Mengeneye 6mm çapta bir pirinç çubuk koyuyorsun yatay olarak ve bıçağı kollarını traş edecek kadar bileyliyorsun. Keskin bıçağı pirince abanmadan sanki ekmek kesermiş gibi 45 derece yatırarak bir kesik atıyorsun, 1 kilo kadar bir basınç yeterli. Sonra diğer tarafa 45 derece yatırıp sanki bir dilim kesermiş gibi kesme yapıyorsun gene. Bazen ben eğer ısıl işlemimden eminsem dayanamayıp pirinç çubuğu kesmeye başlıyorum. Herneyse, sonra bıçağın ağzını inceliyorsun. Bir büyülteç veya fazla büyültmeyen bir mikroskop iş görür. Bıçak ağzında hiç bozulma olmamalı, eğer bıçağın ağzı 45 derece basınçta esneyemiyorsa küçük kırıklar yapacaktır. Bu durumda iki üç ihtimal var, ya tane büyümesi, ya az menevişleme belki de aşırı düşük açılı bir ağız açısı, ya da normalizasyonu düzgün yapmadın. Eğer yamulmalar var da kırılma yoksa, ya ısıl işlemde östenitleme derecesine çıkamadın ya da yeterince demlenmedi, ya çok aşırı kalıntı östenit var, ya menevişlemeyi fazla yüksek ısıda tuttun, ya da ağızını açarken ağzı aşırı ısıttın, ya da en önemlisi yeterince hızlı soğutmadın bıçağın ağzı perlit oldu. Ters gidebilecek çok şey var ve eğer tekrarlanan kesin kontrollü bir ısıl işlemin yoksa, ağız açıları gerektiği gibi değilse ya da fırının ısısı homojen değilse hemen bu testte kendini belli ediyor. Ters gidebilecek şeyleri elemine ederek testi tekrarlıyorsun, testin sonunda hala keskinliüini koruyorsa işte o zaman bıçağına ömür boyu garanti verebilirsin