Bıçak Sanatı - Forum

Pirinç Çubuk Testi

Pirinç Çubuk Testi
« : 24 Aralık 2009, 01:25:15 »
şaka bir yana bu AEB-L ye yağda( sıcak) su veren oldumu acaba ::) Emre bir de senin şu pirinç testini anlatırmısın?
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2009, 00:19:37 Gönderen: emrekipmen »

Ynt: Pirinç Testi
« Yanıtla #1 : 24 Aralık 2009, 01:29:20 »

Arkadaşım koskoca "Hırdavatçı" bölümü açtık elindekileri satman için  C:-) 8)
Kaça veriyon abi...
[/quote]
Abisi sana gelmez ben AEB-L diye 304 ( çakma ) verecektim ama iş bozuldu artık ;D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 24 Aralık 2009, 01:40:37 »
şaka bir yana bu AEB-L ye yağda( sıcak) su veren oldumu acaba ::) Emre bir de senin şu pirinç testini anlatırmısın?

AEB-L yağda da sertleşir güzel ama ben alminyum plakalarımdan çok mutluyum, en önemlisi bükülme yapmıyor..

Pirinç testi bıçağın ağız dayanımını ve ısıl işlemin başarısını test etmenin en bildik ve kolay yolu. Mengeneye 6mm çapta bir pirinç çubuk koyuyorsun yatay olarak ve bıçağı kollarını traş edecek kadar bileyliyorsun. Keskin bıçağı pirince abanmadan sanki ekmek kesermiş gibi 45 derece yatırarak bir kesik atıyorsun, 1 kilo kadar bir basınç yeterli. Sonra diğer tarafa 45 derece yatırıp sanki bir dilim kesermiş gibi kesme yapıyorsun gene. Bazen ben eğer ısıl işlemimden eminsem dayanamayıp pirinç çubuğu kesmeye başlıyorum. Herneyse, sonra bıçağın ağzını inceliyorsun. Bir büyülteç veya fazla büyültmeyen bir mikroskop iş görür. Bıçak ağzında hiç bozulma olmamalı, eğer bıçağın ağzı 45 derece basınçta esneyemiyorsa küçük kırıklar yapacaktır. Bu durumda iki üç ihtimal var, ya tane büyümesi, ya az menevişleme belki de aşırı düşük açılı bir ağız açısı, ya da normalizasyonu düzgün yapmadın. Eğer yamulmalar var da kırılma yoksa, ya ısıl işlemde östenitleme derecesine çıkamadın ya da yeterince demlenmedi, ya çok aşırı kalıntı östenit var, ya menevişlemeyi fazla yüksek ısıda tuttun, ya da ağızını açarken ağzı aşırı ısıttın, ya da en önemlisi yeterince hızlı soğutmadın bıçağın ağzı perlit oldu. Ters gidebilecek çok şey var ve eğer tekrarlanan kesin kontrollü bir ısıl işlemin yoksa, ağız açıları gerektiği gibi değilse ya da fırının ısısı homojen değilse hemen bu testte kendini belli ediyor. Ters gidebilecek şeyleri elemine ederek testi tekrarlıyorsun, testin sonunda hala keskinliüini koruyorsa işte o zaman bıçağına ömür boyu garanti verebilirsin  8)
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2009, 01:43:25 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #3 : 24 Aralık 2009, 01:46:02 »
anladım sağol, ben genelde düşük karbonlu bir çeliğe yaklaşık 45 derece açıyla darbe şeklinde vurarak deniyordum ağzını ondan sonra kontrol ediyordum, ama isterse hepimiz bu testi gelenekselleştirelim yöntem bu olsun!?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 24 Aralık 2009, 01:54:56 »
Hımm o kadar darbeyi her tür bıçak çeliği kaldırmaz baba, standart olarak tüm tanınmış bıçak çevrelerinde pirinç çubuk deneyi kabul görmüş durumda. Bunun avantajı bıçağın türü ne olursa olsun, sertliği çeliği ne olursa olsun bu testten geçmesi şart. Tabii bazı büyük bıçaklar ya da darbe çelikleri ile yapılan bıçaklarda testler daha zalim olabilir dediğin gibi. Ancak tam standartlaştırmak için sanırım uyguladığımız basıncı da standartlaştırmak lazım. Bundan sonraki bıçaklarım çok narin olacak, istersen onlarda bir bakayım kaç gram basınç uyguluyorum bir tespit edeyim. En azından bu pirinç testini geçemedi dediğimizde heğimizin nasıl bir şeyden geçemediğini bilmemiz haklısın bilgi paylaşımımızda güzel bir kerteriz noktası oluşturabilir....

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2009, 23:40:30 »
yavaş yavaş kendi standartlarımızın oluştugunu  görmek  mutluluk verici.  forumun genel moderatörü olarak pirinç testinin fotolarla adım adım acıklamanması görevini emreye vermeliyim sanırım :).
evet emre ellerinden oper. bu arada şimdilik sizlere süprüz olsun ama önümüzdeki günlerde güzel çelik havadisleirm olacak umarım

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2009, 23:53:25 »
Hay hay, seve seve yaparım, hatta bir tanesi Sefa'dan diğer iki tanesi de Yatağan'dan (Abdurrahman bey sayesinde elde ettiğim) üç bilinmeyen çelik türü var. Bunlar ile biraz oynamayı düşünüyordum. Testlerimden çoğu deneme geçemeyecek, ya kırık yapacak ya yamulma pirinçte. Çeliğin ne olduğunu bilmediğimden belki onlarca kez deneyeceğim. Nezaman ki ne olduğu açığa çıkacak o zaman testi geçer. Bu  sayede bir çok değişik testi geçemeyen sonuç ve olası nedenini fotograflama imkanım olur.
Hımm biyerlerde bir USB mikroskobum olacak. İş düştü sonunda ona :)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #7 : 25 Aralık 2009, 00:50:13 »
benim gönderdiğime lütfen 850-900 derecede ve suda su ver, meneviş 200 derece olsun ;D ben denedim ( pirincin de ortasına filan vurma:):)) geri kalanı kullanılabilsin

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 25 Aralık 2009, 01:00:58 »
Olmaaz, ben bilimsel çalışırım üstadım  8), önce 1080 (ötektoid çelik) olduğu varsayımı ile yola çıkacağım her bilmediğim çelikteki gibi, ısıl işlem yağımı kullanacağım (ik başta), eğer başarılı olmazsa kıvılcım testine göre 1080'den daha fazla mı daha az mı karbon içeriyor tespitini yapıp tekrar deneyeceğim (senin tavsiyende çelik W2 gibi görünüyor ama aynı ısıda sertleşebilecek bir sürü çeliğin optimum noktası daha aşağılarda uzun demlenmelerde olabiliyor bence). Her neyse, sonunda optimum bir nokta bulamazsam ısıyı ve karbon yüzdesi varsayımımı yükselterek devam edeceğim, Bu noktada hamon denemesi ve en son da korozyon testleri. Yaklaşık bir fikir belirteceğim, sonra hepsi birden kimyasal analize gidecek  >:D bakalım doğru bilmiş miyim   O:-)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #9 : 25 Aralık 2009, 01:17:12 »
bekleyip görelim >:D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 25 Aralık 2009, 02:54:16 »
Alıntı
The Brass Rod Test (as it appeared in BLADE Magazine) by Wayne Goddard

The brass rod test was demonstrated to me in 1959 by an old blacksmith who made knives in the 1930s. Here is my version of the brass rod test which is simple test of heat treating to help determine that a blade will hold up in normal use.

Clamp a 1/4-inch-diameter brass rod horizontally in a vise with the top half above the jaws. Or glue it to a piece of hardwood. Lay the knife edge on the brass rod at the same angle used for sharpening (about 15 degrees). Have a good light source behind the vise so that you can see the deflection caused by the rod on the edge. Apply enough pressure so that you can see the edge deflect. (When tested on a scale, the pressure works out to 35-40 lbs.) If the edge chips out with moderate pressure on the rod, the edge will most likely chip out in use. If the edge stays bent over in the deflected area, it will bend in use and be too soft to hold an edge. The edge of a superior blade will deflect on the rod and spring back straight.

The test is intended for knives in the hunting knife class. Thin filet knives or thick camp knives will not respond to the test in the same way. The blade that is too hard will chip out in normal use, too soft and the edge will bend. The brass rod test can quickly determine if the blade has a good balance of flexible strength and hardness sufficient to hold an edge.

The brass rod test as I present it is not intended to replace a hardness test to determine that a blade was fully hardened. It only applies to blades that have been tempered. I have worked out my version using it on blades made of alloy and carbon steel types that backyard heat treating methods are adequate for. The brass rod test is only a comparison test to determine what is in my opinion a hardness that will hold up in normal use. I started using is about thirty years ago and still think it is the best non field-use test I've found for testing the suitability of a blade steel and heat treatment for a working knife.

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 25 Aralık 2009, 03:00:22 »
Benim bildiğimden biraz farklı bir yöntem ama bu da uygulanabilir. Her şeyiyle aynı test ancak kesme hareketi yerine bir noktayı bileme açısında (benim için yaklaşık 12 derece) pirinç çubuğa bastırıyor. Bıçağın arkaısndan güçlü ışık tutuyor ve ağız tarafını dikkatle inceliyor. Baskıyı pirinç üstünde ağızın yuvarlak eğilmesine kadar çıkarıyor, yaklaşık 18 kiloya kadar baskı uyguluyormuş bu iş için. Test ağzın o bölgesi için bitiyor bu noktada. Eğer baskıyı çektiğinde ağız aynen eski şekline geliyorsa testi geçmiş oluyor, eğer küçük parça koparsa veya aynen o yamukluğu koruyorsa testi geçememiş oluyor...

Kipmen Sanat web sitesi

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 18 Aralık 2010, 20:09:42 »
Benim bildiğimden biraz farklı bir yöntem ama bu da uygulanabilir. Her şeyiyle aynı test ancak kesme hareketi yerine bir noktayı bileme açısında (benim için yaklaşık 12 derece) pirinç çubuğa bastırıyor. Bıçağın arkaısndan güçlü ışık tutuyor ve ağız tarafını dikkatle inceliyor. Baskıyı pirinç üstünde ağızın yuvarlak eğilmesine kadar çıkarıyor, yaklaşık 18 kiloya kadar baskı uyguluyormuş bu iş için. Test ağzın o bölgesi için bitiyor bu noktada. Eğer baskıyı çektiğinde ağız aynen eski şekline geliyorsa testi geçmiş oluyor, eğer küçük parça koparsa veya aynen o yamukluğu koruyorsa testi geçememiş oluyor...

Testin Tokai ile yapılmış ve hatta parça kopartılmış hali için güzel bir video (maalesef YouTube'da, herkesin göremeyeceğini biliyorum ama başka yerde bulamadım): http://www.youtube.com/user/WesAtCarterCutlery#p/u/17/pB8_KzHBqSk
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

Ynt: Pirinç Çubuk Testi
« Yanıtla #13 : 18 Aralık 2010, 23:22:59 »
Video için teşekkürler... Tam anlamıyla anladım ama bu teste cesaret edebileceğimi sanmıyorum el emeği göz nuru olan bıçaklarımda :)... Bu arada youtube un yasağı kalktı diye biliyorum...

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 19 Aralık 2010, 00:39:51 »
Video için teşekkürler... Tam anlamıyla anladım ama bu teste cesaret edebileceğimi sanmıyorum el emeği göz nuru olan bıçaklarımda :)... Bu arada youtube un yasağı kalktı diye biliyorum...

Adamın birkaç sonraki videosu "parça kopmuş ağız nasıl düzeltilir" üzerine... ;D Bıçak ilk halinden iyi oluyor.

TRT2'deki rahmetli ressamı hatırladım, programın ortasına kadar uğraşır cillop bir manzarayı resmeder, biz "süper resim yaptı abi adam" derken, "Şuraya da bir kaya koyalım" diye tuvalin yarısı büyüklüğünde kara bir leke yapardı. Bunu üzerine içimizden geçen "aha gitti, bu resim artık iflah etmez!" duygusunu da program sonunda yedirir, o kara lekeden üzeri yosunlu, beyaz köpüklü suların aktığı bir şelale çıkartır, manzarayı rakı yetmez hale koyardı...
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #15 : 19 Aralık 2010, 11:43:48 »
Bir bıçak çakmağa bastırarak bu kadar kolay kırılırmı ya?
Videoyu izledikten sonra evdeki tüm bıçakların ağzını çelik çubuğa olabildiğince güçlü bastırarak test ettim; hiçbirinde sorun yok.En dandik bıçaklarda bile.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #16 : 19 Aralık 2010, 11:59:36 »
sanırım o bıçakta gerginlik giderme işlemi yapılmamış, henüz fazla sert.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #17 : 19 Aralık 2010, 13:19:50 »
...
TRT2'deki rahmetli ressamı hatırladım, programın ortasına kadar uğraşır cillop bir manzarayı resmeder, biz "süper resim yaptı abi adam" derken, "Şuraya da bir kaya koyalım" diye tuvalin yarısı büyüklüğünde kara bir leke yapardı. Bunu üzerine içimizden geçen "aha gitti, bu resim artık iflah etmez!" duygusunu da program sonunda yedirir, o kara lekeden üzeri yosunlu, beyaz köpüklü suların aktığı bir şelale çıkartır, manzarayı rakı yetmez hale koyardı...

Ah ah. Rahmetli oldu Bob Ross. Türkiye hiç unutmadı onu.

(Bkz.)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben