Bıçak Sanatı - Forum

bant zınparaya alternatif olurmu

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
bant zınparaya alternatif olurmu
« : 07 Mart 2013, 22:07:24 »
gonul ısterdıkı bı bant zınpara yaptırayım ama malum atolye malzemelerını alırken butcede kocaman bı delık acıldı dolayısıyla alternatıf bı makına bakayım dedım sızce bunlar ıs gorurmu

bu bırıncisi

http://www.topcular.com.tr/Product.aspx?PId=233

buda ikincisi buna daha sıcak bakıyorum

http://www.asteknikhirdavat.com/zimpara_bant.htm

mat

• 218
  • mehmet ali tor
  • Meslek: Meteoroloji Müh.
  • Yer: Mersin
Ynt: bant zınparaya alternatif olurmu
« Yanıtla #1 : 07 Mart 2013, 22:26:08 »
Tam bilmemekle beraber fikirlerimi söyleyeceğim. Benimde edindiğim bilgilere göre önemli olan motorun gücü, ilk linkte olan makine diğerlerine oranla çok güçsüz. Çelik işlerinde yavaş kalıcak ve yetmeyecektir bir süre sonra. Diğer makinalar olabilir fakat onların fiyatlarına belki azıcık takviyeyle Taner Salar abimiz size çok daha kullanışlı bir makina yapabilir. İlk başlarda avuç taşlama ve kabza için dremel tarzı bir makine (ya da kabzayı el emeğiyle de yapabilirsiniz) çok daha yararlı olacaktır. Tabi yeni mi başlıyorsunuz tam bilmiyorum forumu pek takip edemiyorum şu sıralar. Kusurum olduysa affola, saygılar...

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #2 : 07 Mart 2013, 22:28:59 »
Satın almak istediğiniz ürün hangisi? Bu arada bu ürünler trifaze yani sanayi elektriği ile çalışır 380 volt buna dikkat etmenizi öneririm.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #3 : 07 Mart 2013, 22:34:47 »
Tam bilmemekle beraber fikirlerimi söyleyeceğim. Benimde edindiğim bilgilere göre önemli olan motorun gücü, ilk linkte olan makine diğerlerine oranla çok güçsüz. Çelik işlerinde yavaş kalıcak ve yetmeyecektir bir süre sonra. Diğer makinalar olabilir fakat onların fiyatlarına belki azıcık takviyeyle Taner Salar abimiz size çok daha kullanışlı bir makina yapabilir. İlk başlarda avuç taşlama ve kabza için dremel tarzı bir makine (ya da kabzayı el emeğiyle de yapabilirsiniz) çok daha yararlı olacaktır. Tabi yeni mi başlıyorsunuz tam bilmiyorum forumu pek takip edemiyorum şu sıralar. Kusurum olduysa affola, saygılar...

yok hocam kusurluk bı durum yok tespit dogru acemıyım  :) valla eger oyleyse taner ustayla bi irtibata gecim cok sagolun

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #4 : 07 Mart 2013, 22:35:41 »
Satın almak istediğiniz ürün hangisi? Bu arada bu ürünler trifaze yani sanayi elektriği ile çalışır 380 volt buna dikkat etmenizi öneririm.

malesef gozden kacırmısım :(

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #5 : 07 Mart 2013, 22:39:10 »

malesef gozden kacırmısım :(

Üstelik en ucuz makine 800 lira civarı kargo ile 900 olur diye düşünüyorum o fiyata bant zımpara makinesi yaptırabilirsiniz bence.
Ben şu an araştırma aşamasındayım forumda biraz araştırma yaparsanız size uygun olanı bulabilirsiniz.İlk linkteki makine güçsüz ancak sap yapımında kullanılabilir ancak ağız açmayı düşünüyorsanız biraz zorlar diye düşünüyorum.

"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #6 : 07 Mart 2013, 23:04:30 »
İlk verdiğin linkteki ürünün sabit taşlamasını ortalama 5-6 senedir kullanıyorum şu ana kadar rulmanlarını değiştirdim üzerindekiler ekmeğini çabuk yedi onları çifti 10 liraya fransız malı rulman ile değiştirdim sorun kalmadı.
Fakat baştan belirteyim öyle aman aman bir performans bekleme bıçağa takacağın kabzaların zımparalarını veya başka hobilerin var ise bunları iç güveysinden hallice görmeye çalışır fazla zorladığında motoru durdurursun.Ben sabit olanda canavar ile kestiğim profillerin kaba talaşlarını alıyor arpacık ve gez imal edeceğim ufak parçaları işliyorum.
2. linkteki ürünlerden birini alacağına Taner ile irtibata geç saba ömürlük bir makine yapsın tepe tepe kullan  :2upşimdiden kolay gelsin

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #7 : 07 Mart 2013, 23:07:16 »
     220 volt ile çalışan olmalı,eğer evde kullanılacaksa.Güç ise mümkün ölçüde fazla olmalı.

« Yanıtla #8 : 08 Mart 2013, 00:22:56 »
Bana kalırsa bu makinalara diğer bir alternatif, eğe, işkence, mengene üçlüsü. Uzun vadede el ve bileğinize yapacağı katkıları bu makinaların hiç birisiyle kıyaslayamazsınız ( yetiştirmeniz gereken bir iş yoksa tabi  ;) )

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #9 : 08 Mart 2013, 09:15:25 »
Bana kalırsa bu makinalara diğer bir alternatif, eğe, işkence, mengene üçlüsü. Uzun vadede el ve bileğinize yapacağı katkıları bu makinaların hiç birisiyle kıyaslayamazsınız ( yetiştirmeniz gereken bir iş yoksa tabi  ;) )

sefa usta benım gercekten hıc zamanım yok(cumartersı pazar calısıyorum) ve yaptıgım ıste sonderece yorucu aksamları hobım ıcın ayırıcagım zaman max 2 saat eğeyle calısmak  cok zaman alıcak ve benı cok fazla yorucaktır buyuzden ısımı bıraz daha hızlandırıcak ve benı yormuycak makınalarla calısmam lazım saygılar

ŞAHİN ÖZ

• 89
  • Meslek: bankacı
  • Yer: İSTANBUL
« Yanıtla #10 : 08 Mart 2013, 09:47:44 »
Sefa hocaya bende katılıyorum bende ilk başlarda bant zımpara olmadan bu işin olmayacağını düşünüyodum ama kaliteli bir eğe ile ağız açınca ne kadar zevkli olduğunu gördüm vakit olarak da günlük 2 saat ayırarak çok rahat bi şekide haftada bir bıçak yapılabilir tabi bıçağın büyüklüğü önemli ama bant zımpara almayı düşünürseniz yaptırmanızı ve bıçak için uygun aparatlar kullanmanızı tavsiye ederim kolay gelsin

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #11 : 08 Mart 2013, 09:52:24 »
Sefa hocaya bende katılıyorum bende ilk başlarda bant zımpara olmadan bu işin olmayacağını düşünüyodum ama kaliteli bir eğe ile ağız açınca ne kadar zevkli olduğunu gördüm vakit olarak da günlük 2 saat ayırarak çok rahat bi şekide haftada bir bıçak yapılabilir tabi bıçağın büyüklüğü önemli ama bant zımpara almayı düşünürseniz yaptırmanızı ve bıçak için uygun aparatlar kullanmanızı tavsiye ederim kolay gelsin

kesınlıkle sefa ustanın dedıgı dogru bızımkısı ısın kolayına kacmak oluyo eğe yaparken eller acımadan ter dokmeden yanı ısın cıraklıgını yapmadan kısa yoldan usta olma arayısındayız aslında dogal surec eğeyle baslamak

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 09 Mart 2013, 18:47:37 »

Geçende Rasim ustanın atölyesindeyken alıp gün boyu yanımda gezdirdiğim 5 liralık Rus eğelerinden bir tanesini önceki gün kullandım. Demiri peynirmişçesine işliyor. Bir zımpara makinesinin gürültüsü ve tozuna karşı fena bir alternatif değil.

Zımpara makinelerinin temiz iş çıkardığı yanılgısı var. Temiz iş makine değil de bıçağı tutan düzenek sayesinde çıkıyor. Ancak en temiz iş yine elde çalışmakla oluyor.

Elle çalışmanın daha iyi kontrol sağladığı için tercih edilmesine bir örnek de matkaplar. Üzümlü ve Huğlu'daki tüfek üretiminde insan gücüyle çalıştırılan bu matkaplar tercih ediliyor:
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #13 : 09 Mart 2013, 19:53:37 »

Geçende Rasim ustanın atölyesindeyken alıp gün boyu yanımda gezdirdiğim 5 liralık Rus eğelerinden bir tanesini önceki gün kullandım. Demiri peynirmişçesine işliyor. Bir zımpara makinesinin gürültüsü ve tozuna karşı fena bir alternatif değil.

Zımpara makinelerinin temiz iş çıkardığı yanılgısı var. Temiz iş makine değil de bıçağı tutan düzenek sayesinde çıkıyor. Ancak en temiz iş yine elde çalışmakla oluyor.

Elle çalışmanın daha iyi kontrol sağladığı için tercih edilmesine bir örnek de matkaplar. Üzümlü ve Huğlu'daki tüfek üretiminde insan gücüyle çalıştırılan bu matkaplar tercih ediliyor:
Size katılıyorum eylem bey kesinlikle elle yapılan işler başka olur herzaman .Buarada resimdeki matkabın aynısı bende var ve ilk zamanlar bıçakları bununla yapardım iki hızlı şanzıman hareketi var iki devir hızı var alman malı süper bir alet
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 09 Mart 2013, 20:24:24 »
Bunlar şimdi piyasada olsa şimdi de iyi alıcısı olur diye düşünüyorum ama acaba gerçekten bunların sıfırından hiç satan yok di mi?

Bana böyle kol gücüyle çalışan aletlerin çok ilginçlerini görmek kısmet oldu. Bir çoğumuz kol gücüyle çalışan panç ya da böyle saç kesme, bükme aletlerine rastlamıyordur:

Göz zevkiniz için iş yerimde eskiden olan prototip atölyesinden bir kesme aleti ve sonra da zımba. (? - panç)

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #15 : 09 Mart 2013, 20:56:41 »
Zaten makinelere geçmeden önce mutlaka el alışkanlığının kazanılması adına el aletleri ile çalışmakta fayda var. Makine kullanmadan güzel işler çıkarabilen biri zaten makine ile de güzel işler çıkaracaktır. Benim bir arkadaşımın ustasının ustası sadece el aletlerini kullanarak torna tezgahı yapmış. Bende o yapılan torna tezgahını görmüştüm. Gerisini siz düşünün artık. Sefa ustanın dediği gibi aceleniz yoksa makineye gerek yok.
Bu arada Eylem ustam makineler süper. Matkaba bayıldım.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #16 : 09 Mart 2013, 21:18:52 »
evet el ıscılıgı verılen emek ıtıbarıyle en kıymetlısıdır bende bi sure once tamemen el ıscılıgı olan ovarlok makinası    ( genelıkle tekstilde kullanılır  kuması hem kesıp hemde sokulmesın dıye kestıgı yerı örerek dıken karmasık bı makına )  gormus ve cok sasırmıstım ama malesef  teknoloji denen sey yasamımıza okadar cok nufus etmıskı bu ımkanlar elımızın altında duruurken dervis sabrıyla kullanmayıp ıslerı eskı yontemlerle halleden cok az ınsan var ve bana ege tavsiye eden cok degerlı ustalarımın cogunda bant zınpara var :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #17 : 09 Mart 2013, 21:32:06 »
Teknolojiden mutlaka faydalanmakta yarar var. Ama bence önce el becerinizi geliştirin ondan sonra makinelere geçin. Ben okuldayken veya çıraklık yaptığımda hemen makinelerle çalıştırmadılar bizi. Hatta ilk yılımda çekiç yaptırmıştı hocalarımız ve çekicin sivri olan kısmını kestirmemişti hocamız. Orasını da eğe ile aldırttı. Ustalarımızdan Sefa ustamız dikkat ettiyseniz neredeyse hiç makine kullanmadan bıçaklarını yapıyor. Bant zımparası var dediğiniz ustalarımız ise bu işi meslek edinmiş kişiler ve zaman sıkıntıları var. Bence en azından birkaç bıçağı makine kullanmadan yapın. İnanın eğe yapmanın ve elle zımparalama yapmanın çok faydasını göreceksiniz.

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #18 : 09 Mart 2013, 22:09:08 »
Teknolojiden mutlaka faydalanmakta yarar var. Ama bence önce el becerinizi geliştirin ondan sonra makinelere geçin. Ben okuldayken veya çıraklık yaptığımda hemen makinelerle çalıştırmadılar bizi. Hatta ilk yılımda çekiç yaptırmıştı hocalarımız ve çekicin sivri olan kısmını kestirmemişti hocamız. Orasını da eğe ile aldırttı. Ustalarımızdan Sefa ustamız dikkat ettiyseniz neredeyse hiç makine kullanmadan bıçaklarını yapıyor. Bant zımparası var dediğiniz ustalarımız ise bu işi meslek edinmiş kişiler ve zaman sıkıntıları var. Bence en azından birkaç bıçağı makine kullanmadan yapın. İnanın eğe yapmanın ve elle zımparalama yapmanın çok faydasını göreceksiniz.

selım abı ben bukonuda kesınlıkle  sıze katılıyorum cıraklıgını yapadıgın ısın ustalıgınıda yapma demısler  sımdıden cok guzel bı ege takımı dahı aldım ama malesef ben haftanın 7 gunu calısıyorum ve havtanın 3 gunu  aksamları 1-2 saat  ayra bılırım ve ınanın aksamları eğe sallayamıycak kadar yorgun oluyorum butun sıkıntım bu saygılar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #19 : 09 Mart 2013, 22:21:55 »
Ben de farksız bir durumda değilim onun için durumununu anlayışla karşılıyorum :) 3-4 aydır elime ne eğe nede zımpara alamadım. Bu hafta içi başlıyorum inşallah.