Bıçak Sanatı - Forum

bant zınparaya alternatif olurmu

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: bant zınparaya alternatif olurmu
« Yanıtla #20 : 10 Mart 2013, 03:36:55 »
Bana kalırsa bu makinalara diğer bir alternatif, eğe, işkence, mengene üçlüsü. Uzun vadede el ve bileğinize yapacağı katkıları bu makinaların hiç birisiyle kıyaslayamazsınız ( yetiştirmeniz gereken bir iş yoksa tabi  ;) )

Geçende Rasim ustanın atölyesindeyken alıp gün boyu yanımda gezdirdiğim 5 liralık Rus eğelerinden bir tanesini önceki gün kullandım. Demiri peynirmişçesine işliyor. Bir zımpara makinesinin gürültüsü ve tozuna karşı fena bir alternatif değil.

Zımpara makinelerinin temiz iş çıkardığı yanılgısı var. Temiz iş makine değil de bıçağı tutan düzenek sayesinde çıkıyor. Ancak en temiz iş yine elde çalışmakla oluyor.

Elle çalışmanın daha iyi kontrol sağladığı için tercih edilmesine bir örnek de matkaplar. Üzümlü ve Huğlu'daki tüfek üretiminde insan gücüyle çalıştırılan bu matkaplar tercih ediliyor:

Eylem burda matkap fonksiyonundan ziyade kilavuz cekmek için falan kullanilmistir. Çünkü metale elle delik acmak mümkün ama çok eziyetli olurdu.bu demek değil fikrinize katilmiyorum.Almanyada bir cok insan okullarinda super tezgahlarla calisip öğreniyorlar ama gelgelelim el becerileri çoğunun çok zayif Allah'tan disiplinden taviz vermediklerinden isleri iyi çikmaya devam ediyor.aksi halde durumlari içler acisi olurdu
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 10 Mart 2013, 09:02:39 »
Çocukken Üzümlü'de ben bile kullandım. :) Her atölyede bunlardan vardı. Delik için de kullanıyorlar. Benim fotoğrafta da arkalarda 2-3 tane daha var.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #22 : 10 Mart 2013, 16:37:08 »
Eylem, makinalar çok güzel. Hafta içi bir kaç tane fotoğrafta ben eklerim  ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #23 : 10 Mart 2013, 16:57:18 »
Bende de kol gücüyle çalışan devasa aletler var. Bunları paylaşıp konuyu da bölsek mi ne?
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #24 : 10 Mart 2013, 16:59:33 »
Bende de kol gücüyle çalışan devasa aletler var. Bunları paylaşıp konuyu da bölsek mi ne?

Valla süper olur  :2up

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #25 : 10 Mart 2013, 17:04:58 »
       Aslında biraz süreçten zevk almayı bilmemiz lazım,bant zımpara ile iananıyorum çok kısa sürede ağız açılabilir,ama daha emeklemeyi öğrenmeden koşmak niye? (Konuyu açan kardeşim yanlış anlamasın amacım onu eleştirmek değil)
        İlk bıçağımda ve şu an üzerinde çalıştığım bıçakta düzgün ağız açma aparatı kullanıyorum fakat bundan bile rahatsızlık duyuyorum çünkü aparat olmadan eğeyi kullanamıyorum hala.
        Bence bu zevki çabuk tüketmeyelim gerekirse bir çalışma üzerinde 1-1.5 hafta harcayalım,günlük işimizde ara sıra onu düşünerek plan yapalım,akşam ona kavuşmamız "Vuslat" olsun.Ne dersiniz haksız mıyım?  ;)   
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #26 : 10 Mart 2013, 17:23:26 »
       Aslında biraz süreçten zevk almayı bilmemiz lazım,bant zımpara ile iananıyorum çok kısa sürede ağız açılabilir,ama daha emeklemeyi öğrenmeden koşmak niye? (Konuyu açan kardeşim yanlış anlamasın amacım onu eleştirmek değil)
        İlk bıçağımda ve şu an üzerinde çalıştığım bıçakta düzgün ağız açma aparatı kullanıyorum fakat bundan bile rahatsızlık duyuyorum çünkü aparat olmadan eğeyi kullanamıyorum hala.
        Bence bu zevki çabuk tüketmeyelim gerekirse bir çalışma üzerinde 1-1.5 hafta harcayalım,günlük işimizde ara sıra onu düşünerek plan yapalım,akşam ona kavuşmamız "Vuslat" olsun.Ne dersiniz haksız mıyım?  ;)

ERcan abi bunlar cok guzel yapici elestiriler yanlis anliycak bisey yok  :)saygilar

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #27 : 10 Mart 2013, 17:44:31 »
Bukonuda cikan sonuclar
1.piyasadiki mevcut bant zinpara sistemleri bizim bicak isleme isimize uygun degil
2. Bant zinpara yapicaksan bu isin piri taner abi  :)
3.cirakligini yapmadigin isin ustaligini yapma
4.ustalarimin sozunu di nleyip ege piratigi yapicam(gecen aksam egeyle D2 profili biraz  egeledim ve karinca boyu yol alamadim insanin icinde olucak :)
5. Bu hepsinin toplami taner abiyle on gorusmeleri yaptik bant zinpara yapicaz 

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #28 : 10 Mart 2013, 18:03:57 »
İmkanım olsa bende bant zımpara isterdim doğrusu hatta atölye ama ne yapacaksın işte makineleri koyacak atölye yeri yok maalesef. Bu arada D2 profili taşlamayla mı kestin. Isınınca sertleşme olmuştur belki. Eğe zor alıyorsa ya yeni eğe alman gerekir ya da malzeme sertleşmiştir. Çünkü bende D2 ile çalıştım ve aslında çalışması çok zevkli geldi bana. Kısa sürede eğe işi bitiyor. 

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #29 : 10 Mart 2013, 22:15:48 »

Valla süper olur  :2up

Bunlar Amsterdam'dan:
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #30 : 10 Mart 2013, 22:16:43 »
devam...

Sonuncu fotoğraftaki şerit testere elle çalışmıyor gibi görünüyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
« Yanıtla #31 : 10 Mart 2013, 22:29:31 »
Buharli makinaya baglanmiş herhalde

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #32 : 10 Mart 2013, 22:39:48 »
Paylaşım için teşekkürler Eylem ustam. Bunların hepsi mekanik gibi ayrıca bazılarında merkezkaç dan yararlanılmış gibi duruyor.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #33 : 10 Mart 2013, 22:43:58 »
Evet Salim bir çoğunda. merkezkac kuvveti ile calisan bir press almistim enson agiz için bir iki kivirma ,ütüleme,kesme kaliplarini yapmistim,çok fazla kullanamadan buraya geldim atölyemden en çok özlediğim takimlardan biri taşlama tezgahim biride odur,

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #34 : 10 Mart 2013, 22:54:01 »
Böyle makineleri görünce seviniyorum. Asıl mesleğimin makinecilik olmasından mıdır mekaniği sevmemden midir bilemedim. Ama bazıları orta çağ işkence aletlerine benzemiyor mu :) İşkence bitince bu tür aletleri sanki sanayide kullanalım demişler gibi. 

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #35 : 10 Mart 2013, 22:55:57 »
    Paylaşım için teşekkür ederim.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #36 : 12 Mart 2013, 20:25:58 »

Slm sefa hoca insallah memnuniyetle izlerim artik ben hep izleyecem cünki massallah bu sitenin icinde cok degerli büyük ustalar var
herkese sevgiler saygilar sunuyorum

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #37 : 12 Mart 2013, 20:29:08 »