Bıçak Sanatı - Forum

Usturalarımın bir kısmı

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
Ynt: Usturalarımın bir kısmı
« Yanıtla #20 : 21 Mayıs 2013, 23:51:01 »
...
Ama bir de o tasarıma, o kaliteye ulaşmak için gereken emeği, deneyimi katarsanız değere ulaşırsınız.
...
İşin sırrı burda bence.
yıllların deneyimini edinmek, bir başkasının bilmediğini, yapamadığını yapmak ve bu şekilde gider sanırım

onok

• 292
  • Meslek: memur
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #21 : 22 Mayıs 2013, 09:10:02 »
... Keşke dediğiniz gibi uygun fiyatlı olması mümkün olsa da bizde alsak. Bu açıdan yalnız değilsiniz :) Artık inşallah kendi usturamızı kendimiz  yaparız.

+1  ;D :2up :2up :2up
Türk, Oğuz  Beyleri, Milleti İşitin:
Üstte Mavi Gök Çökmedikçe, Altta Yer Delinmedikçe, TÜRK MİLLETİ, İlini Töreni Kim Bozabilecek, TÜRK MİLLETİ Ürper ve Uyan...

Lord Sparhawk

• **
  • 112
  • Meslek: akademisyen, lütiye
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #22 : 22 Mayıs 2013, 11:55:51 »
Ustura yapımının kolay birşey olduğunu düşünenler bir denesinler isterlerse. Tane yapısı çok ufak, saf karbon çeliği olmak zorunda. İyi dövülmüş, katlı ise katlar arası iyi kaynaşmak zorunda. İç bükey taşlaması bıçak ağzı açmaya benzemez. Özel taşlama makinesi vardır ve dediğim gibi onun ustaları bile birkaç tanede birini elemek zorunda kalırlar. Ustura çeliği sakalı kesecek kadar saf ve sert bir çeliğe ama cildi yormayacak kadar da yumuşak bir ağza sahip olmalıdır. Bunu her çelik veremez. Eski yeni onlarca hatta yüzlerce ustura markası vardır ama sürekli kullanılan, bilinen markalar 20 civarıdır, bunun nedeni de bu çelik işini halletmiş olmalarıdır. Yıllardır ustura kullanıyor ve biliyorum. Geometrinin tek başına hiç bir getirisi yok. Çolik uygun olmadıktan sonra işlevsiz olacaktır. İyi dövülmeyen, ısıl işlemi doğru yapılmayan ustura ağız almaz. Ağız almazdan kastım temiz ve net tıraş edecek dayanıklı bir kesici ağız veremez. Bizim ustaların yaptığı dövme şam çeliğinden usturaları da denedim ama malesef ağız alamıyorlar.

Bıçak işi farklı ustura işi farklı. Takım çeliği yüksek taneli, karma yapısıyla istenilen üst keskinliği vermede geri kalır. Tıraşı konforsuzdur. İdeali karbon çeliği. Siz bir bıçağı 800-2000 kum arasında bileyleyip çok güzel kullanabilirsiniz. Çoğu işte fazlasına ihtiyaç duymaz, ama usturada özellikle türk insanının sakal yapısı için 10k ve üzeri değerlerde bilenmiş usturalar gerekiyor ki çelik anlamında mükemmel olmayan bir usturada bu kadar yüksek kum değerlerinde bir verim alamazsınız. Bir kotla, usturanın üretim sürümü de çok farklıdır. Bir kot fabrikası günde kaç kot üretiyor, dünya kaç kot satılıyor, bir thiers issard günde kaç ustura üretiyor, kaç ustura satılıyor bunlar çok farklı şeyler. Kıyas bile edilemez. Ustura kescii gereçlerin en ikirciklilerinden biridir ki verdiği tıraş kalitesini ve ömür boyu kullanılırlığı düşündüğümüzde kaliteli bir usturanın 100-150 dolar fiyatı hiç bir şeydir. 

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #23 : 22 Mayıs 2013, 12:10:54 »
ustura için içbükey taşlama gerekli değildir eğe çeliğinden tam taşlama bir ustura konforlu traş için yeterlidir.Yapması kolay demiyorum ama sizin deyiminizle "özel taşlama makinesi"nede gerek yoktur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #24 : 22 Mayıs 2013, 13:22:34 »
Hakkıyla bıçak yapmakta o kadar kolay değil aslında. Çok fazla emek vermek gerekiyor. Usturada da aynı şeyler geçerli. Ben tesviyeci olmama rağmen ikinci bıçaktan sonra düzgün bir iş çıkarmaya yaklaştım. Ustura yapmakta dediğiniz gibi o kadar kolay olmadığını düşündüğüm için zaten inşallah kelimesini kullandım :) Daha benim için daha erken. Ayrıca evet özel makineye gerek yoktur. İçbükey taşlama yapabilen bir zımpara makinesinde usta ellerle çok rahat yapılabilinir. Sinan Erşen ustanın açtığı ağızlar buna bir örnektir bence. Düz ağızlı ustura olur olmasına da ama ben olumlu bakmıyorum açıkçası. Düz ağızlı bir ustura bana mantıklı gelmiyor. Tabi bu konuda ustalarımız daha iyi yorum yapacaktır.   

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #25 : 22 Mayıs 2013, 14:34:49 »
Ben işi öğrenmek için ustura yapmaya giriştim ve ancak bir tane yapabildim. Sonuç şu. Henüz ben bu işi bilmiyorum. Adam gibi bir ustura yapıp da "Hah bu jiletli usturadan daha iyi" diyene kadar da biliyorum diyemem. Ustura yapmasını adam gibi öğrenmek için öncelikle adam gibi bir usturayı satın alıp onunla uzunca bir süre geçirmem gerektiğini ve usturayı böylece iyi anlamam gerektiğini gördüm. Ben sırf yaptığım ustura ile değil, yaptığım başka bıçaklarımla da sakalımı kestim ama öyle konforsuz bir kesişle ustura yaptım denemez.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Lord Sparhawk

• **
  • 112
« Yanıtla #26 : 22 Mayıs 2013, 14:35:20 »
ustura için içbükey taşlama gerekli değildir eğe çeliğinden tam taşlama bir ustura konforlu traş için yeterlidir.Yapması kolay demiyorum ama sizin deyiminizle "özel taşlama makinesi"nede gerek yoktur.

Sizin bahsettiğiniz kama yani wedge taşlama ekstra büyük ve ağır usturalarda kullanılır. Bu usturalar oldukça ağır yapılı olup herkesin sakal ve cilt yapısına göre değillerdir. Usturalarda kama, yarı kama, iç bükey, kamisori tipi asimetrik ve frameback olarak 5 tip bulunur ve bunlardan geleneksel ve herkesin kullanımına en uygun olanı standart full hollow tam iç bükey usturalardır.

Buyrun bugün en önemli üreticilerden biri olan dovo'nun fabrikası, 4. dakikadan itibaren iç bükey taşlama işlemini görebilirsiniz..

http://www.youtube.com/watch?v=u4tkfN8tAJE

Lord Sparhawk

• **
  • 112
« Yanıtla #27 : 22 Mayıs 2013, 15:34:51 »

Sizin bahsettiğiniz kama yani wedge taşlama ekstra büyük ve ağır usturalarda kullanılır. Bu usturalar oldukça ağır yapılı olup herkesin sakal ve cilt yapısına göre değillerdir. Usturalarda kama, yarı kama, iç bükey, kamisori tipi asimetrik ve frameback olarak 5 tip bulunur ve bunlardan geleneksel ve herkesin kullanımına en uygun olanı standart full hollow tam iç bükey usturalardır.

Buyrun bugün en önemli üreticilerden biri olan dovo'nun fabrikası, 4. dakikadan itibaren iç bükey taşlama işlemini görebilirsiniz..

http://www.youtube.com/watch?v=u4tkfN8tAJE
Dovonun videolarını birçok kez izledim içbükey taşlama yaptıklarınada biliyorum ama yazdığınız mesaja bakarsanız sadece özel makineler sayesinde olduğunu el emeğinin hiçe sayıldığı anlamı net bir şekilde çıkıyor.Benim anlatmak istediğim bir usta böyle makine işine girmedende eğesi ve zımparası ile kaliteli bir ustura yapabileceği idi.Örnek vermek gerekirse Sefa hocamız teknik aletleri kullanmadan içbükey oluşturduğu Yanagibayı örnek verebiliriz.

"Özel taşlama makinesi vardır ve dediğim gibi onun ustaları bile birkaç tanede birini elemek zorunda kalırlar."

Bu cümlemden mi "el emeğinin hiçe sayıldığı" fikrini çıkarabildiniz?

Aksine ne kadar zor bir iş olduğunu, onun başındaki kaç ustanın bile sık sık hatalı parçaları elemek zorunda kaldığını anlatıyorum. Yani oradaki el emeğinin zorluğunu. O makine sadece taşlama yapıyor, o iç bükeylik ve usturanın enine belli bir orantı var. O orantı tutmazsa ustura fazla kalın olabilir, fazla ince ve esnek ağızlı olabilir, özellikle ekstra iç bükey dediğimiz tiplerde o iç bükeylik sırta kadar olabildiğince çıkar ve bu makinada kademe kademe yılların gelen tecrübesi ve çeliğin verdiği tınlama sesine bakılarak yapılır. Bir bıçak içbükeyliği vermekten çok daha ince ve zor bir iştir. Ben ne bıçak yapımını, ne de usturanın yapımındaki emeği küçük görüyorum. Siz nasıl böyle bir anlama bağlayabildiniz açıklarsanız memnun olacağım.

Siz hiç ustura yaptınız mı? Düzenli olarak sakal tıraşınızda ustura kullanıyor musunuz? kullanıyorsanız ne kadar süredir? Ustura restore ettiniz mi? Ustura bilediniz mi? Elinize yukarıda yazdığım tiplerde ağzılara sahip usturalar geçti mi? Bunları merak etmekteyim.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #28 : 22 Mayıs 2013, 15:42:41 »
Daha önceki mesajımı zaten anlatım yanlışlığından dolayı silmiştim yeni mesajım aşağı
Dovonun videolarını birçok kez izledim içbükey taşlama yaptıklarınada biliyorum ama yazdığınız mesaja bakarsanız sadece özel makineler sayesinde olduğunu anlamı net bir şekilde çıkıyor.Benim anlatmak istediğim bir usta böyle makine işine girmedende eğesi ve zımparası ile kaliteli bir ustura yapabileceği idi.Hatta içbükey bir usturada yapabilir.Siz mesajı neresinden alıntılar yaparak yanıtlarsınız bilmiyorum.
« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2013, 15:46:19 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #29 : 22 Mayıs 2013, 16:15:00 »
... Bir kotla, usturanın üretim sürümü de çok farklıdır. Bir kot fabrikası günde kaç kot üretiyor, dünya kaç kot satılıyor, bir thiers issard günde kaç ustura üretiyor, kaç ustura satılıyor bunlar çok farklı şeyler. ...
elbette aynı şeyler değiller, sadece başka bir bakış açısı getirmeye çalıştım, marka ve isim değeri olarak açıklanabilir.
yoksa kotların kumaşı %99 aynı ama aralarında fiyat uçurumu var,

ustura üretimi ile kot üretimi alakası yok elbette ;)

Bora

• 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
« Yanıtla #30 : 31 Mayıs 2013, 05:48:23 »
         Usturaların  fiyatlarının  yüksek  olması  normal.Şu  an üretim özel  ve sınırlı .Ustura biriktiren kardeşimizde hep dışardan getirtiyorum diyor.Birincisi  el yapımı ikincisi  arz sınırlı  üçüncüsü  talep  çok.Bu da napıyor fiyatı  yukarı  çekiyor.Eminim  bu  ustura kullanımının yaygın olduğu  yirmi  otuz  sene öncesinde bu kadar pahalı  değildi.Belki  de bıçak fiyatına alınabiliyordu.Şimdi  ise  yok.Artık  tarihi eser gibi Antikacılarda,koleksiyoncularda  kısaca kıymetini  bilenlerde sevenlerde  kaldı.Biz de ben de  edinebilirsem bir tane  ne mutlu bana..
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

Bora

• 84
  • ozcankorkmaz@ttmail.com
  • Yer: Muğla
« Yanıtla #31 : 01 Haziran 2013, 12:05:41 »
     Burak  kardeş yurt dışından  hangi  ülkeden getirtiyorsun genellikle.Ve fiyatı  ne yurtdışında.Mesela almanyada filan pahalımı.Bizi  aydınlatırsan sevinirim.
Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağızım; bugün yeni bir gün ve yeni şeyler söylemek lazım…Mevlana

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #32 : 11 Eylül 2014, 01:00:00 »
Hey maşallah. Elden çıkartmak istediğin ustura, fırça, sabun, krem varsa talibim. Özelden yazarsan telefond da görüşebiliriz.

Sevgiler,
S.
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)