Ustura yapımının kolay birşey olduğunu düşünenler bir denesinler isterlerse. Tane yapısı çok ufak, saf karbon çeliği olmak zorunda. İyi dövülmüş, katlı ise katlar arası iyi kaynaşmak zorunda. İç bükey taşlaması bıçak ağzı açmaya benzemez. Özel taşlama makinesi vardır ve dediğim gibi onun ustaları bile birkaç tanede birini elemek zorunda kalırlar. Ustura çeliği sakalı kesecek kadar saf ve sert bir çeliğe ama cildi yormayacak kadar da yumuşak bir ağza sahip olmalıdır. Bunu her çelik veremez. Eski yeni onlarca hatta yüzlerce ustura markası vardır ama sürekli kullanılan, bilinen markalar 20 civarıdır, bunun nedeni de bu çelik işini halletmiş olmalarıdır. Yıllardır ustura kullanıyor ve biliyorum. Geometrinin tek başına hiç bir getirisi yok. Çolik uygun olmadıktan sonra işlevsiz olacaktır. İyi dövülmeyen, ısıl işlemi doğru yapılmayan ustura ağız almaz. Ağız almazdan kastım temiz ve net tıraş edecek dayanıklı bir kesici ağız veremez. Bizim ustaların yaptığı dövme şam çeliğinden usturaları da denedim ama malesef ağız alamıyorlar.
Bıçak işi farklı ustura işi farklı. Takım çeliği yüksek taneli, karma yapısıyla istenilen üst keskinliği vermede geri kalır. Tıraşı konforsuzdur. İdeali karbon çeliği. Siz bir bıçağı 800-2000 kum arasında bileyleyip çok güzel kullanabilirsiniz. Çoğu işte fazlasına ihtiyaç duymaz, ama usturada özellikle türk insanının sakal yapısı için 10k ve üzeri değerlerde bilenmiş usturalar gerekiyor ki çelik anlamında mükemmel olmayan bir usturada bu kadar yüksek kum değerlerinde bir verim alamazsınız. Bir kotla, usturanın üretim sürümü de çok farklıdır. Bir kot fabrikası günde kaç kot üretiyor, dünya kaç kot satılıyor, bir thiers issard günde kaç ustura üretiyor, kaç ustura satılıyor bunlar çok farklı şeyler. Kıyas bile edilemez. Ustura kescii gereçlerin en ikirciklilerinden biridir ki verdiği tıraş kalitesini ve ömür boyu kullanılırlığı düşündüğümüzde kaliteli bir usturanın 100-150 dolar fiyatı hiç bir şeydir.