Bıçak Sanatı - Forum

profil çıkarma

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
profil çıkarma
« : 17 Şubat 2013, 13:14:19 »
   İlk bıçağımı ısıl işleme gönderdikten sonra ,ikincisi için sabırsızlanmaya başladım fakat elde çelik yok ve arayış başladı. Sağolsun buradan testere imalatı yapan bir arkadaşımız denizli Yatağandan mal almaya gidecekmiş çelik ihtiyacımızı onun getirdiği 440a çelik lama ile karşıladık.İlk bıçak Özgür'ün yolladığı hazır ağız taşlaması yapılmamış profildi yani bu sefer profili kendim çıkartacaktım
    Avuç taşlama ile işe giriştim fakat namlu kısmını açtıktan sonra ortaya çıkan iş hiç içime sinmedi ve matkapla çürütme işi için sütun matkap olmadığından bu şıkkı eledim.Demir testeresi ile işe girimeye karar verdim, bağladım lamayı mengeneye o da ne?testerenin dişleri iki sürtme ile döndü kesmez oldu daha yüklenmeden.Fakat illaki profil çıkarma işini yapmak istiyorum,ha bir de testere Aceleci davranıp pazar günü aldığım ve başka açık yer olmadığı için bir yapı marketten alındı ,tahmin edebileceğiniz gibi çin malı.Şimdi demir testeresi ile tabi yeni testere olacak,bu iş olur mu? ya da önerileriniz nedir?
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
Ynt: profil çıkarma
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2013, 13:29:44 »
   Demir testere lamasını sanayideki hırdavatcıdan al.
İki çeşidi var sanırım 12mm   24mm gibi.Testere lamasını tuttururken
lamanın dişleri karşıya baksın.Kesme işlemi karşıya doğru yapılır. Bunları uygulamışındır.
Profili mengene veya işkence ile sağlam,sallanmayan bir yere tuttur.
   Kolay gelsin.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #2 : 17 Şubat 2013, 13:55:42 »
bahco hss 24 tp testere ağzı ıyıdır.  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #3 : 17 Şubat 2013, 14:29:57 »
Lama sac kesimi yaparken mümkün olan en kücük ve sık testereyi tercih edin  ayrica kesinlikle bimetal olmasi gerektigini hatirlatirim  Taner ustamin dedigi gibi 24 Tpi güzel olur .sandvik ,bahco ilk akla gelenler  ayrica kesim yaparken kucuk bir tebesirde azda olsa yardimci olabilir. Ayrica salincak gibi biraz one yatik biraz geriye yatik kesme stili olusturmaya calisin bastirmaktan cekinin .
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #4 : 17 Şubat 2013, 17:55:56 »
Alıntı
lamanın dişleri karşıya baksın.Kesme işlemi karşıya doğru yapılır. Bunları uygulamışındır.
   Kolay gelsin.
   Tam tersi kendime doğru ayalamıştım ,uygulayacağım teşekkür ederi Ali.
Alıntı
bahco hss 24 tp testere ağzı ıyıdır. 
   Teşekkürler Taner Bey,24 tp ne ilgili bir değer?sizden gelecek profilleride bekliyorum :)
Alıntı
Lama sac kesimi yaparken mümkün olan en kücük ve sık testereyi tercih edin  ayrica kesinlikle bimetal olmasi gerektigini hatirlatirim  Taner ustamin dedigi gibi 24 Tpi güzel olur .sandvik ,bahco ilk akla gelenler  ayrica kesim yaparken kucuk bir tebesirde azda olsa yardimci olabilir. Ayrica salincak gibi biraz one yatik biraz geriye yatik kesme stili olusturmaya calisin bastirmaktan cekinin .
   Bastırmadan çekme işini bilmiyordum ,hatta çoğu şeyi bilmiyormuşum teşekkürler Kaya Bey.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #5 : 17 Şubat 2013, 23:39:25 »
Ben hepsini spiralde çıkartiyorum profilleri taş motorunda düzeltiyorum testere çok yavaş bi yöntem bana göre ince taş ve spiral
Bu arada spiral bence dünyanın sanayi üzerindeki en büyük icatlarindan biri sanayide bi lokantacilarda yok bu alet herkez kullanıyor. :))

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 17 Şubat 2013, 23:56:00 »
Alıntı
   Kolay gelsin.
   Tam tersi kendime doğru ayalamıştım ,uygulayacağım teşekkür ederi Ali.
Alıntı
bahco hss 24 tp testere ağzı ıyıdır. 
   Teşekkürler Taner Bey,24 tp ne ilgili bir değer?sizden gelecek profilleride bekliyorum :)
Alıntı
   Bastırmadan çekme işini bilmiyordum ,hatta çoğu şeyi bilmiyormuşum teşekkürler Kaya Bey.
24 tp aslında TPI Inch başına diş sayısıdır, yani kabaca 2.5cm'de 24 diş var demek.

Spiralin koruyucusu yerinde duruyorsa, gözlük ve solunum  koruma kullanıyorsanız, spiral kullanımı açısından basit kesimler yaparak antreman yaptıysanız, doğru taşı kullanıyorsanız vs. tabii ki spiral iyi iş görür, ancak hatırlatmalıyız, spiral - namı diğer canavar- hiç şakaya gelmez bir cihazdır, hele bu tür işlere alışık olmayan hobici arkadaşlar için fazla tehlikeli ve gereksiz hızlı bir tekniktir.

Kipmen Sanat web sitesi

Kaya

• 2867
« Yanıtla #7 : 18 Şubat 2013, 01:53:26 »
Emre Hoca'ya hak veriyorum ilk. Bir kac bicagi profili testere ile cikartin cok iyi bir el teknigi olusmasida cok onemli ben ilk islerimi kilolarca dokum egeleyerek basladim insanda kesme hissi olusmasi acisindan fevkalade önemli sonrada bu hissinizden bileylemede kullanacaksiniz bu hissi olusmayanlar ciddi basari yakalamalari şans olur

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #8 : 18 Şubat 2013, 15:05:37 »
     Teşekkür ederim Emre Bey.
     Kaya Bey aynı el alışkanlığı ilk bıçağımın taşlamasını yaptıktan sonra bileylemede oluştu,daha öncesi bileyleme açısını tam olarak oturtamama gibi bir sorun vardı fakat sonraki denemede bir baktım ki bileme işlerini kıvırmaya başlamışım yavaş yavaş.Tabi bizimki daha kendi çapımızda anlamak.Bıçak üretim sayımız arttıkça keşif yoluyla daha ne eksiklerimizi keşfedeceğiz bakalım..

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #9 : 19 Şubat 2013, 21:25:43 »
    Paylaştıklarınız sizin için belki küçük bilgiler fakat benim çok işime yaradı ,teşekkür olsun herkese.
Profili hss testere ile çıkardım ve fazlalıkları düzelttim.Sizce nasıl bir taşlama şekli ve kabza şekli buna yakışır?

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #10 : 19 Şubat 2013, 21:48:47 »
        Ercan yardımcı olabildiysek sevindim.Bu arada profil gayet güzel görünüyor.
Karşılaştığın zorlukları yaz.Bu problemler hepimizin.Birileri yardımcı olurr.
        Paylaşmak güzel.

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #11 : 21 Şubat 2013, 19:53:20 »
        Ercan yardımcı olabildiysek sevindim.Bu arada profil gayet güzel görünüyor.
Karşılaştığın zorlukları yaz.Bu problemler hepimizin.Birileri yardımcı olurr.
        Paylaşmak güzel.

Aslında testere ile hiç bir problemle karşılaşmadım desem yeridir, tek sorun avuç taşlama ile açtığım yerler biraz daha fazla uğraştırdı ,diğer türlü tam bana göre diyebilirim Ali Bey

Kaya

• 2867
« Yanıtla #12 : 22 Şubat 2013, 01:34:44 »
Bicaginizin 4 mm kalinligi oldugunu farzederek toplam 25 derece  tek acili skandi agiz hayal ettim buda her bir tarafta yaklasik 10 mm yanak ifade ediyor bicagin formu güzel oldugundan cokta şık duracaktir ayrica keskin, burnun sirt kisminada toplam 60 derece verilmis yalanci bir agizda burnu 4mm icerden gosterecektirki buda bicaga daha agresif bir karakter verecektir.üzerine cizip nasil durduguna bakabilirsiniz.beni kâfi tatmin etti önerebilirim.

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #13 : 22 Şubat 2013, 11:56:41 »
Bicaginizin 4 mm kalinligi oldugunu farzederek toplam 25 derece  tek acili skandi agiz hayal ettim buda her bir tarafta yaklasik 10 mm yanak ifade ediyor bicagin formu güzel oldugundan cokta şık duracaktir ayrica keskin, burnun sirt kisminada toplam 60 derece verilmis yalanci bir agizda burnu 4mm icerden gosterecektirki buda bicaga daha agresif bir karakter verecektir.üzerine cizip nasil durduguna bakabilirsiniz.beni kâfi tatmin etti önerebilirim.

Kalınlık 5mm ve çelik ne olduğunu bilmediğim paslanmaz, sırttan yalancı ağzı ben düşündüm ,siz de böyle bir fikir verince daha çok düşünmeye başladım ,eğer yalancı ağız düşünülürse hangisinin taşlamasını önce yapmak gerek? (Kesici alt mı yoksa yalancı üst mü)bana göre yalancı ağzı daha önce açmak gerekir gibi geliyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #14 : 22 Şubat 2013, 13:27:12 »
Eline sağlık çok güzel profil çıkarmışın. Ben yalancı ağızı daha sonra açıyorum. Oluşabilecek hataların önüne geçebilmek için mi yalancı ağzı önce açmak istediniz?

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #15 : 22 Şubat 2013, 14:10:20 »
Eline sağlık çok güzel profil çıkarmışın. Ben yalancı ağızı daha sonra açıyorum. Oluşabilecek hataların önüne geçebilmek için mi yalancı ağzı önce açmak istediniz?

Daha önce hiç açmadım fakat önce alt taşlamayı yapacak olursam bıçak ucuna doğru üst kısma erişecek ve bu yalancı ağız kısmınıda alttan taşlamış olacağım, ilk defa yapacağım için biraz mantığını çözmeye çalışıyorum açıkçası.

Low-maker TC Cem

• 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #16 : 22 Şubat 2013, 17:51:25 »
Kaya bey açılardan falan bahsedince aklıma bir şey takıldı
bant zımpara da ağız açarken açıları tam tutturmak  ve düzgün açmak için  herhangi bir aparat veya bir yardımcı alet varmı?
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #17 : 22 Şubat 2013, 18:42:01 »
Düzgün taşlama yapılırsa veya eğelenirse herhangi bir sorun olmaz her halükarda zaten taşlama kısmında aynı taşlama yapılacak. Yalancı ağız olsa da olmasa da değişen bir durum yok. Ben şahsen önce normal ağzın düzgün olduğuna emin olduktan sonra yalancı ağzı açma taraftarıyım.   

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #18 : 22 Şubat 2013, 21:27:45 »
Düzgün taşlama yapılırsa veya eğelenirse herhangi bir sorun olmaz her halükarda zaten taşlama kısmında aynı taşlama yapılacak. Yalancı ağız olsa da olmasa da değişen bir durum yok. Ben şahsen önce normal ağzın düzgün olduğuna emin olduktan sonra yalancı ağzı açma taraftarıyım.   

Profili heba etmemek adına her şeyi adım adım uyguluyorum Salim,senden bu bilgiyi aldım önce normal taşlamayı yaparım sonra yalancı ağız kısmını ,bakalım üstesinden gelmeye çalışacağım,teşşekkür ettim bilgilendirme için.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #19 : 22 Şubat 2013, 22:24:42 »
Öncelikle tesviye işinde iyi olabilirim belki ama bıçak işinde usta değilim. Ustalarımızda aksini söylemediği için bence yapabilirsin. Profilini çok güzel çıkarmışın ama bundan sonrasını da acele etme derim. Benim yaptığım yöntemle aldığım sonuç aşağıdaki gibi (gerçi önceden paylaşmıştım). Kendileri Taner ustada ısıl işlem için sıralarını bekliyor.