Bıçak Sanatı - Forum

HARE adlı belgesel

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: HARE adlı belgesel
« Yanıtla #80 : 22 Şubat 2013, 22:56:33 »
"Arkadaşlar, bu memlekette kılıç ustası denebilecek, en azından eski anlamına yaklaşan anlamıyla pek bir kişi yoktur, hele bu tarz bir lanse hiç uygun olmamıştır. Bizim gibi arada bir kılıç deneyen ya da benim gibi hiç yanına yaklaşmayan bıçak sanatkarları ve hobicileri kılıç yaptığı için de kılıç ustası sayılamazlar, birşeyin ustası olabilmek için o işi ciddi bir şekilde ve on yıllardır yapıyor olmak gerekir. Bu konuda belki en yaklaşan Yatağan'daki bazı ustalarımızdır. Yatağan'a uğradığımda muhabbetlerimizde Süleyman Ustamız ve Abdurrahman Usta gibi bu işi sürekli ve şevkle yapan ve kendilerini geliştirebilmek için canla başla çalışan ustalarımız olduğunu gördüm, bu açıdan bakılırsa kılıç anlatılırken ilk olarak bu tarz ustalarımıza kamerayı tutmak lazım, kenarda köşede sadece ilgilenip araştırma yapan, sanatkar olmayanlara kılıç ustası demek gaflettir, sanata hıyanettir"...

Sayın forum uyeleri, sayın diyorum cunkü bu forumun uyesi olmak bu güzel toplulugun bir parçası olmak benim için saygın duygular demek. yoksa laubalilik veya kibir olarak görmeyiniz. Eger bu belgeselin amacı dımışkı yumurtasından ata yadıgarı kılıçlar ise belgesel zaten ölü doğmuştur.  Türkiyede hali hazırda dımışkı yumurtasından bir kılıç yok, bıcakda yok. dımışki yumurtasını ilk yapanlar bellidir.

Herhangi bir konunun uzmanı olmak ile bir konunun heveslisi olmak araştırıcısı olmak sanırım aynı şeyler değil. Belgeseli yapan arkadaşa bir noktada üzülüyorum bir noktada ise eleştirilerim var. Kendisi açıkca diğer bazı arkadaşlarımızın vakitlice oldugu gibi Kayahan Beyin etkisi ile objektif olmaktan uzak bir tutuma girmiştir. İşi mehteran takımı ve hamasi bir havada oldu bittiye getirmiştir.  Bir konuda kitapları devirmek o konuda uzman yapıyor ise dogrudur kayahan bey uzmandır. Hatta eminim bilgileri bir kitap yazmaya yeter ve artar. Benimde bilgilerim Peru konusunda böyledir. Aztec uygarlıgı  ile de . Kitapda yazabilirim belki. Ama hiç gitmedim. Benim uzmanlıgım okudugum kitaplar kadardır. Görmedim, yaşamadım. Başkalarının bilgilerini ısıtıp sunarım ancak .    Kayahan beyin uzmanlıgı ne kadarsa benim de o kadardır. Siz anladınız zaten.  Türkiye uzmanlarla doludur , çeşitli konularda. Sporda futbolda örnegin, ekonomide vs.

Konu " yoğruk örgütlü zımbırtı " olsaydı konunun uzmanı yakın tarih sırası ve eş  zamanlı ugraşlar ile Gökhan , ben , Sefa abi ve sonra gelen kimi arkadaşlar ve son zamanlarda Rasim usta olurdu.  Bu durumda da ilgili kişilere ulaşılabilirdi. En azından yakın olduklarından dolayı sevgili Gökhan ve Rasım ustaya. Ama konu bu da değil.

Maalesef konu hayatı boyunca döverek kılıcı bırakın bir bıcak bile yapamamış olduguna inandıgım bir kişinin ateş başı macerası olmuştur.  Kendisi kalfasına dövülecek yeri de göstermeyi ihmal etmemiştir.  Hare belgeseli bir eksiklikten doğmuş,  boşlugu yanlış bir şekilde doldurmuştur.  Belgeselci beyefendinin emeklerini lütfen inkar etmeyelim. burokrasılerle ugraşmak belgeseli planlamak, bütce çıkarmak, bitirmek, montajlamak. metin hazırlamak, ve de yayınlatmak ciddi bir gayret işidir.  Başlangıçta söyledigim eleştiriye gelince; madem suriye ilişkileri iyi oldugu zaman gibi uzunca bir hazırlık dönemine sahipti, keşke bir parça daha araştırma yapıp tek kişi ile bu işi bitirmek yerine forumu 10-15 gun inceleseydi. gerekli metni ve dokumanı çok daha saglıkla oluşturudu. AMACIN DOĞRU OLMASI YANLIŞLARIN BAHANESİ OLMAMALI.

Emrenin ustalık tanımına katılmıyorum ancak bu konuda yorum yapmıyacagım zira karışık bir konu. uzar gider, asıl hedefimizi unuturuz.

Dımışki yumurtası osmanlıda en son nerede ve hangi tarihte yapılmıştır? Bunu bana bir tarihçi açıklarsa borçlu kalacagım.  Ortalıkta bahsedilip geçen bu yumurtalardan acaba kaç kılıç yapılmıştır bunları bilemem ancak cumhuriyet tarihinde bilinen ilk dımışkı malkarada gökhanın araştırması, aile geleneginden gelen bilgi birikimi, sevgisi ,dede yadıgarı ocagı ve eylemin maddi manevi destegi ile bu iki arkadaşım ellerinden çıkmıştır. unutulmasa iyi olur.

Saygılarımla

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #81 : 23 Şubat 2013, 20:58:27 »
  Burada görünen en büyük eksiklik; Gökan Bakla Ustamıza karşı yapıldı+(Ailesi ve Yakın çevresi)
   Yapılanların düzeltilmesi zor görünüyor.
   Gökan beyin gönlü ne kadar rahat ise ;Bende o kadar rahatım. :(

« Yanıtla #82 : 23 Şubat 2013, 21:51:49 »
 Affınıza sığınarak bir öneride bulunmak istiyorum!
 Yazılanlara bakarak bu işe gönül veren ustalarımız bu belgesele karşılık olarak kendileri bir belgesel yada belgesel benzeri bir video çekemezler mi? Artık insanlara ulaşmak için elimizde hepsinden daha etkili ve daha hızlı olan internet var. Belgeseli (Hare)  internette bulamadım ancak sizler böyle bir belgesel çekip yayınlayabilirseniz pek çok insana bilginin doğru şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum.
 Tabii  bunları bilgisayar başında yazmak kolay mutlaka böyle bir işe girişmek yorucu ve zor olacaktır.

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #83 : 24 Şubat 2013, 18:32:51 »
İsmet bey, Ekmek yemek için Fırıncı olmak gerekir diyorsunuz yani, foruma bu denli iddialı şeyler yazmak için de biraz "tanımak" gerekiyor. Belgesel dediğiniz bir 5DMark2 ve 24-70L Canon lens ile çekilebilir...Bu işten ekmek kazananların işini daha iyi yapması gerekir.  Biz ise "Bıçak Sanatı" ile ilgileniyor, belgesel çekmiyoruz. Konu budur.
YUCELMORE

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #84 : 24 Şubat 2013, 18:39:31 »
İsmet bey, Ekmek yemek için Fırıncı olmak gerekir diyorsunuz yani, foruma bu denli iddialı şeyler yazmak için de biraz "tanımak" gerekiyor. Belgesel dediğiniz bir 5DMark2 ve 24-70L Canon lens ile çekilebilir...Bu işten ekmek kazananların işini daha iyi yapması gerekir.  Biz ise "Bıçak Sanatı" ile ilgileniyor, belgesel çekmiyoruz. Konu budur.

Aynen katılıyorum. Örneğin Hare belgeselini çekerken Gökhan ustadan ne güzel yararlanılmış (Bu iyi bir şey). Keşke montajda da aynı şekilde Gökhan ustadan veya gerçekten bilen birinden yararlansalardı. Hiç bir şeyi bilmeyen veya sadece çekimlerdeki gördükleri görüntüler ile neye göre montaj yapılmış.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #85 : 24 Şubat 2013, 20:04:06 »
Hımm, yazılarımı okudum da biraz sert kaçmış, bu işi sürekli yapmayanlar usta sayılmaz gibi bir anlam çıkmış, ama demek istediğim o değildi, yani hiç yapmamışa da usta denmez demeye getirmeye çalışıyordum, yoksa bu forum ülkemizin belki de yüzyıldır görmediği kadar yeni ve güzel örnekler vermekte, ve hen geçen gün bu gelişiyor. Bu açıdan haddim değildir şu ustadır şu değildir demek, ama tutup da bir osmanlı kılıçları üstüne araştırma yapana kılıç ustası demek bir miktar bir paleantologa dinozor demek gibi bişey   :D

Kipmen Sanat web sitesi

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #86 : 24 Şubat 2013, 21:59:12 »
tutup da bir osmanlı kılıçları üstüne araştırma yapana kılıç ustası demek bir miktar bir paleantologa dinozor demek gibi bişey   :D

+1000  :D :D

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #87 : 04 Mart 2013, 11:46:38 »
bu konuyu deşip durmak istemiyorum ama hani görmemiş ve bu konu hakkında fikir sahibi olmak isteyenler için bu linkleri paylaşmalıyım... :(

,

« Son Düzenleme: 19 Ocak 2018, 16:02:42 Gönderen: gökhan bakla »

Low-maker TC Cem

• 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #88 : 05 Mart 2013, 01:07:24 »
Gökhan ustam çok enteresan atölyenizi ve bilgilerinizi kullanmalarına rağmen adınızı bile anmıyorlar
bu açıkça bir İNTİHAL
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #89 : 05 Mart 2013, 12:44:24 »
Kaliteli bir yapım olmamış, sunum çok eksik ve Gökhan ustaya yapıldığı gibi hatalı,

Yanlışlık yapılabilir,
Ama önemli olan yanlış yapmak değil yanlışı düzeltmek diye düşünürüm ben ve özür dilemek de bir büyüklüktür.
Yalnız ülkemizde yanlışı düzetlmek değil kabul etmek moda oldu, en bariz örneğini şifre skandalında görmüştük,

Şimdi hatayı yap, sehven hata yapılmıştır de, işin içinden çık, oh ne ala.