Bıçak Sanatı - Forum

Dövme Bıçak

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Dövme Bıçak
« : 10 Şubat 2013, 21:56:09 »

Merhabalar ; ustalarım ve arkadaşlar. Gene Mıchael ustanın izinden gittiğim bir çalışma. Aslında diğerlerine benzediği için yayınlamayacaktım fakat İstanbul buluşmasına daha tam bitmeden getirdiğim için bitmiş halini yayınlamak istedim.Bu arkadaşı aslında başarısız bir damascus denemesinin ardından biraz motivasyon için yaptım.

Gelelim bu arkadaşın özelliklerine. Çelik 5160. Sap meşe. Toplam uzunluk 27 cm, namlu 13 cm. Ağırlığı 300 grama yakın. En kalın yeri 7 mm den namlu ucuna doğru inceliyor. En en kalın yerde 3.4 mm. Beğenilerinize sunuyorum ve değerli yorumlarınızı bekliyorum, saygılar.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
Ynt: Dövme Bıçak
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2013, 22:10:22 »

Güzel çalışma.Ellerinize sağlık. :2up :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #2 : 10 Şubat 2013, 22:11:26 »
Ellerine sağlık. Dövmeninde bu güzel yanı var herhalde hiç bir parça zayi olmuyor.  Ufak bir nokta dikkatimi çekti, özellikle kabzanın alt kısmında işaret parmağının olduğu alan biraz fazla keskin köşe olmuş gibi. Az bir pah kırılsa daha mı konforlu bir tutuşu olur acaba. Tabi elime almadığım için affına sığınarak sadece fikir yürütüyorum. Bu hali ile de belki iyi bir tutuşu vardır.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #3 : 10 Şubat 2013, 22:40:53 »

Güzel çalışma.Ellerinize sağlık. :2up :2up

Teşekkür ediyorum.

Ellerine sağlık. Dövmeninde bu güzel yanı var herhalde hiç bir parça zayi olmuyor.  Ufak bir nokta dikkatimi çekti, özellikle kabzanın alt kısmında işaret parmağının olduğu alan biraz fazla keskin köşe olmuş gibi. Az bir pah kırılsa daha mı konforlu bir tutuşu olur acaba. Tabi elime almadığım için affına sığınarak sadece fikir yürütüyorum. Bu hali ile de belki iyi bir tutuşu vardır.

Beğenmene sevindim Salim kardeşim. Tutmada herhangi bir sıkıntı yok  ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 10 Şubat 2013, 22:49:15 »
Bu arada oluk ve ip deliğinin arkasındaki detay güzel olmuş :) İp deliğindeki çıkıntı bişey kırmak için mi? Bu arada Taşlamayı neyle yaptın zımpara ile mi? Taşla deme çünkü çok düzgün görünüyor :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #5 : 10 Şubat 2013, 23:03:50 »
Bu arada oluk ve ip deliğinin arkasındaki detay güzel olmuş :) İp deliğindeki çıkıntı bişey kırmak için mi? Bu arada Taşlamayı neyle yaptın zımpara ile mi? Taşla deme çünkü çok düzgün görünüyor :)
Aslinda taşla daha düzgün taşlama yapabilmek mümkün hele Soytürk gibi işin erbabi isen
Soytürk bu arada çok güzel ve Rustikal bir bitiriş olmus uyum harika bence çekinecek bir durum yok .harikalik kivaminda bir calisma .bu tarz işlerde kemik ve boynuz saplarida duşunmelisin .kabzenin altinida konik bicimde döversen hem ağirlik hemde stil açisindan çok önemli kazanimlar elde edersin .bu arada bir sanmai patlatsanda gözlerimiz bayram etse ayrica damast icinde iyi idman olurdu.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 10 Şubat 2013, 23:04:24 »
Ellerine sağlık Soytürk. Dövme bıçakları oturttun. Güzel olmuş demekten başka bir sözümüz yok. Farklı tarzda bıçakları da merakla bekliyoruz.
PRIMUM NON NOCERE

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 10 Şubat 2013, 23:09:57 »
Eline sağlık muhterem.

Toplam uzunluk 27, ağız 13 demişsin. Sap için 14 fazla mı olmuş? Aralıklara bakınca kullanıcı ya parmaklarını sapın namluya uzakta olan iki boğumuna koyarak tutmalı ya da küçük parmağının rahatsız durmasına razı olmalı.

Yine sap kısmında sap yanaklarını içerde bıraktığını görüyorum. Böyle bir durumda Michal yanağın dığındaki alanı her yerde eş bırakıp ve buralara düşen namluda pah kırıyor, böylece elin zorlu kullanımlarda yaralanmasının önüne geçiyor. Bu gerçekten iyi bir yaklaşım.

(bkz.: http://roknif.rajce.idnes.cz/Bushcraft_san_mai_knives#P1080840.jpg)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #8 : 10 Şubat 2013, 23:13:23 »
Soytürk ustam eline sağlık güzel olmuş.Meşenin hangi türünü kullandın?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

« Yanıtla #9 : 11 Şubat 2013, 00:02:56 »
Güzel olmuş güzel, herşey yine aynı kalitede  :2up ellerine sağlık Soytürk.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #10 : 11 Şubat 2013, 08:51:37 »
eline sağlık Soytürk ustam yine mükemmel bir dövme çalışması imreniyorum ustam sana ellerine sağlık çok kaliteli bir çalışma tebrikler...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #11 : 11 Şubat 2013, 16:02:50 »
Bunu gördüğümde sapı yoktu sanırım. sap ile daha bir güzelleşmiş ;)

Hatların yumuşatılması konusunu bir sonraki çalışman da uygula bence Soytürk, birde öyle çalış bakalım sonuç nasıl olacak,
Ahşap ile metal arasına koyacağın kırmızı lineer de çok hoş durabilir mesela bu tip bıçaklarda. ;)

Ha bir de şu damga  ::) neyse...  ;D

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #12 : 11 Şubat 2013, 20:33:24 »

İp deliğindeki çıkıntı aslında görsel fakat birşey kırmak içinde iş görür. Taşla  :P ilk önce taşla yapmıştım sonra zımparayla düzelttim.

Aslinda taşla daha düzgün taşlama yapabilmek mümkün hele Soytürk gibi işin erbabi isen
Soytürk bu arada çok güzel ve Rustikal bir bitiriş olmus uyum harika bence çekinecek bir durum yok .harikalik kivaminda bir calisma .bu tarz işlerde kemik ve boynuz saplarida duşunmelisin .kabzenin altinida konik bicimde döversen hem ağirlik hemde stil açisindan çok önemli kazanimlar elde edersin .bu arada bir sanmai patlatsanda gözlerimiz bayram etse ayrica damast icinde iyi idman olurdu.

Beğenmene sevindim ustam. Meşhur bir laf var " İstanbul'da su vardı da biz mi içtik ."  ;D  Bizim meselede böyle oldu şimdi, boynuz bulduk ta yapmadık mı ustam  ;) Burası Almanya gibi değil ki her aradığımızı her an bulabilelim  :(

Ellerine sağlık Soytürk. Dövme bıçakları oturttun. Güzel olmuş demekten başka bir sözümüz yok. Farklı tarzda bıçakları da merakla bekliyoruz.

Teşekkür ediyorum Şafak abi, farklı tazrlar için bakalım kısmet İnşallah. Genelde beğendiğim bıçaklar bu tarz olduğu için çalışmalarımda böyle oluyor doğal olarak.

Eylem ustam, fotoğraflardan da görüldüğü gibi anormal bir oran yok bıçağın namlusu ile sap kısmı arasında 2.5 -3 cm lik bir boyun var o sebeple  ;)
  Saptaki eleştirilerinde yerden göğe kadar hakkın var, kısmet bir dahakine   ;)

Soytürk ustam eline sağlık güzel olmuş.Meşenin hangi türünü kullandın?

Valla Sertaç kardeşim hangi türü olduğunu bilmiyorum kısaca parke türü diyeyim  ;)

Teşekkür ediyorum ustam, sana gösterdiğimde tam bitmemişti, keşke tam bitmiş halini görseydin benim için daha faydalı olurdu   ^-^

eline sağlık Soytürk ustam yine mükemmel bir dövme çalışması imreniyorum ustam sana ellerine sağlık çok kaliteli bir çalışma tebrikler...

Sağol ustam beğenmene sevindim, daha mükemmel olmak için çooook çekiç yemek lazım  ;)

Bunu gördüğümde sapı yoktu sanırım. sap ile daha bir güzelleşmiş ;)

Hatların yumuşatılması konusunu bir sonraki çalışman da uygula bence Soytürk, birde öyle çalış bakalım sonuç nasıl olacak,
Ahşap ile metal arasına koyacağın kırmızı lineer de çok hoş durabilir mesela bu tip bıçaklarda. ;)

Ha bir de şu damga  ::) neyse...  ;D

Sağol ustam, aslında sap vardı fakat çok eksiği vardı. Kırmızı lineeri bende çok istiyorum fakat tedarik edemediğim için kullanamıyorum malesef  :(

Damga da biliyorsun top Emin ustada , ben beklemedeyim  O:-)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #13 : 11 Şubat 2013, 20:41:17 »
bence gayet güzel bır bıçak olmuş Soytürk , ama bıraz farklı madellerde görelım hani  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #14 : 11 Şubat 2013, 20:45:31 »
bence gayet güzel bır bıçak olmuş Soytürk , ama bıraz farklı madellerde görelım hani  ;)

Beğenmene sevindim Taner ustam. Haklısın fakat daha bu tür modellere tam doyamadım desem beni mazur görürmüsün?   ;)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #15 : 11 Şubat 2013, 20:56:51 »
 ;D  anlaşıldı bu model uzun sure devam edecek..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ibrahim 6360

• 407
  • Meslek: Ticaret
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #16 : 12 Şubat 2013, 01:19:39 »
Soytürk eline sağlık bu da güzel bir bıçak olmuş tam bir görev bıçağı :2up
Fotoğraf "Çekilir", Resim "Çizilir" :)

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #17 : 12 Şubat 2013, 08:36:44 »
eline saglık. kan olugunun da döverek acılması bence ocak başı mahareti açısından olumlu bir gelişme.  . kenarların keskin hatları benimde gözümü ısırdı.  damgada dah astilize olsa eserini ışıldatır. bu hali ile anadolumun her kösesine dagılmış, teorik bilgiden mahrum ama ömrunu bununla geçirmiş diger zanaat ehli bıçakcıları hatırlatıyor. kan olugu konusunda son bir  yorumumda olacak. kabzaya yakın kısmı biraz daha kuvvetle acabilirsen ve uca dogru görece sıglaşırsa tum işlemler bitince ve namlu agzı acılınca en azından oluk simetrisini kaybetmemiş olursun . tabi bu nokta tamamen kişisel. eline saglık

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #18 : 12 Şubat 2013, 08:42:45 »
Soytürk eline sağlık bu da güzel bir bıçak olmuş tam bir görev bıçağı :2up

Teşekkür ediyorum İbrahim ustam, beğenmene sevindim.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #19 : 12 Şubat 2013, 08:47:21 »
eline saglık. kan olugunun da döverek acılması bence ocak başı mahareti açısından olumlu bir gelişme.  . kenarların keskin hatları benimde gözümü ısırdı.  damgada dah astilize olsa eserini ışıldatır. bu hali ile anadolumun her kösesine dagılmış, teorik bilgiden mahrum ama ömrunu bununla geçirmiş diger zanaat ehli bıçakcıları hatırlatıyor. kan olugu konusunda son bir  yorumumda olacak. kabzaya yakın kısmı biraz daha kuvvetle acabilirsen ve uca dogru görece sıglaşırsa tum işlemler bitince ve namlu agzı acılınca en azından oluk simetrisini kaybetmemiş olursun . tabi bu nokta tamamen kişisel. eline saglık

Kan oluğu ilk  denemem oldu. Tam istediğim gibi olmadı sonuç, birde tereddütüm vardı yapıp yapmamak arası oda işe yansıdı doğal olarak  :)    Damga konusunda Sefa ustam uyarana kadar ( ay yıldız kısmı ) rahatsız değildim, ama sol taraftaki harf ile ilgili birşeyler vardı kafamda. Artık her iki yanak içinde bir çalışma yapmak farz oldu, değerli yorumun içinde ayrıca çok çok teşekkür ediyorum Durukan ustam  :2up