Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak-M390

erco-ergün

• 72
  • Yer: Bulgaristan
Ynt: Bıçak-M390
« Yanıtla #20 : 22 Ocak 2013, 20:57:51 »
Anlamadım bir şey var hocam senin verdin linkte en düşük  östenizasyon temperatür 1100° olmalı  ve Özgürün verdinde 1070°. Neden acaba bu fark?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #21 : 22 Ocak 2013, 21:27:29 »
Bende Özgür kardeşteki imkanlar olsa mutlaka test yaparım :) Saçma görünse de en azından kendimi tatmin ederim. Aynı durum vanadis23 konusunda da vardı adamlar bıçağı bıçakla kesiyorlar. Sonuç tahmin edilebilir belki ama böyle yaparak tahminin ötesinde ne kadar mukavemetli o belli oluyor. Aynı şey arabalarda da geçerli. Çarpma testinden çıkan bütün arabalar hurda olacak. Ama ne kadar hasar olacak hiç değilse o belli oluyor.

« Yanıtla #22 : 22 Ocak 2013, 21:32:43 »
Anlamadım bir şey var hocam senin verdin linkte en düşük  östenizasyon temperatür 1100° olmalı  ve Özgürün verdinde 1070°. Neden acaba bu fark?
Ben de anlayamadım doğrusu, detaylıca bir kez daha okuyayım belki gözden kaçırdığımız bir detay vardır.

« Yanıtla #23 : 22 Ocak 2013, 21:40:58 »
Hala inceliyorum başka bir şey var mı diye ama sanıyorum bilgi güncellemesi/düzeltmesi yapmışlar gibi. Özgürün verdiği linkteki PDF dosyanın altına baktığında 2001 tarihli, benim verdiğim linkteki dosyanın altında 2012 tarihi dikkatimi çekti. 11 yılda belki bir iki araştırma, test vs daha yapmış olabilirler.
« Son Düzenleme: 22 Ocak 2013, 22:02:19 Gönderen: sefaçabuk »

erco-ergün

• 72
« Yanıtla #24 : 22 Ocak 2013, 21:45:40 »
Evet, Böhlerın de sitesınde senin verdin link acılıör. Demek ki 1100° ükarı.
« Son Düzenleme: 22 Ocak 2013, 21:47:24 Gönderen: erco-ergün »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #25 : 22 Ocak 2013, 21:47:41 »
Özgür, bu şekilde eski tarihli dokümanı İSO denetiminde kulanırsan sertifikanız sakata gelebilir. Amman diyyim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #26 : 22 Ocak 2013, 22:27:28 »
Sıfır altı işlem yapılmayacaksa mümkün olan en düşük östenizasyon seçilmeli. Sefa ustaya katılıyorum, bence biraz az demlenmiş. Bu tip bir bıçak için ağız kalınlığı da çok fazla düşük. En azından 0.4mm gibi bişey olmalıydı fikrimce. Namluyu buhaliyle biraz inceltip bir daha bileyleseniz sorun olmadığını farkedeceksiniz  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #27 : 22 Ocak 2013, 22:37:53 »
Sıfır altı işlem yapılmayacaksa mümkün olan en düşük östenizasyon seçilmeli. Sefa ustaya katılıyorum, bence biraz az demlenmiş. Bu tip bir bıçak için ağız kalınlığı da çok fazla düşük. En azından 0.4mm gibi bişey olmalıydı fikrimce. Namluyu buhaliyle biraz inceltip bir daha bileyleseniz sorun olmadığını farkedeceksiniz  ;)
Ağız konusunu bir tarafa bırakarak söylemek isterim ki, ağız olması gerektiğinden ince bile olsa o sertlikteki bir malzemenin bu kadar lokal olarak bu kadar fazla eğilmesi beklenilecek bir durum değil. Bu sertlikte bence ağız ya daha geniş eğilmeli veya o kadar eğecek bir noktasal kuvvet ağızda kırığa yol açmalıydı.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #28 : 22 Ocak 2013, 22:42:48 »
Katılıyorum ustam, bir sorun olduğu kesin, belki de makina kullanıldıysa bu kalınlıkta malzeme lokal yüksek ısıya maruz kalmıştır, sonuçta 0.2 mm malzemeyi yakmadan açmak makinede yepyeni zımpara ister. Sadece arkadaş bıçağı bitirmiş, çöpe gideceğine kurtarılabilir gibisinden söylemiştim....

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #29 : 22 Ocak 2013, 22:53:21 »
Kurtarma konusunda haklısın, öte yandan yüksek bileme sıcaklıklarına çıkılmışsa ( 500 dereceyi geçmiş olması durumunda) o zaman mümkündür, eğer 500 dereceyi geçmemişse yine sorun olmazdı, çünkü çeliğin 500 derece menevişteki sertliği bile 61-62 HRc civarında.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #30 : 22 Ocak 2013, 22:53:42 »
ustadlar bu çelik bayağı bir eski bir çelik esasen global krizden önce ülkemize bolca girmiş olan bir çelik bu dosyada böhlerin kendi dosyası sonuçta en son  dosyasında sadece plastik kalıplarda kulanıma uygun olacağı ısıl işlem metodları yazmakta benim anlatmak istediğim bu çeliğin uygun östenizasyonda en düşük ve en yüksek derecelerde aldığı sertliği göstermek ti
sonuçta bugün benim bıcağın sertliğini ölçtürdüm ve malesef 63 hrc geldi  1150 derece 10-15 dk arası demlenme ve direkt ısıl işlem yağı ve akabinde 2 şer saatten 200 derece meneviş  en son dökümanlara baktığımda bu değerleri yakalamak malesef mümkündeğil  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

« Yanıtla #31 : 22 Ocak 2013, 22:55:07 »
Bu arada belirtmek isterim ki bu ana başlık altında, yani "Mercek Altında" bölümünde bence açılan ve amacında ilerleyen en doğru konu bu oldu  ;)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #32 : 22 Ocak 2013, 23:01:41 »
Bu arada belirtmek isterim ki bu ana başlık altında, yani "Mercek Altında" bölümünde bence açılan ve amacında ilerleyen en doğru konu bu oldu  ;)
aynen ustadım benimde çelişkide olduğum bir konuydu ama sonunda 1 tanesine ısıl işlem yapınca anladım benim ısıl işlemci nekadarda pro olsada toz metalden anlamıyor malesef birde türkiyenin en iyi ısıl işlemcisi :)
ben bugün bu celiği 1150 de bukadar demledim dediğimde ordaki elemenın bana söylediği (mühendis ) yok canım olurmu bu çelik elmaxla aynı 1040 yeter demezmi eyvallah dedim sen yap elmax a karşılaştıralım sıkıntı olmaz
malesef fırında bu çeliği bayağı bir bekletmek lazım yoksa yalan oluyor  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

« Yanıtla #33 : 22 Ocak 2013, 23:05:00 »
Özgür, bu tür modern çeliklerde özellikle üreticinin kurallarına uymakta her zaman yarar var. Sonuçta kimse iyi ürettiği iyi bir çelikten kötü performans alınmasını istemez.

erco-ergün

• 72
« Yanıtla #34 : 23 Ocak 2013, 12:26:10 »
Benim için çok faidalı bir konu oldu. İnanıörum ki konuda sergilenmiş bilgi herkeze de yardımcı olacaktır.
Bugün bıçak tağmir edilmek için bana döndü ve gördüm gerçekten ısıl işlemde yanlışlık oldu.
Üzde büyük yamılmadan başka zor görülen küçük yamılmalar var, hepsı yan tarafa doğru. Namluya yan taraftan baktığmda Kara denız  :) gibi dalgalanıör.
Şimdi namluü eileri kapatınca daraltmağı düşünüörum öylelikle ağızı da kalınlaşmış olacaktır.