Bıçak Sanatı - Forum

D2 profilde tek yönlü ağız (chisel grind) kullanımı

Noyan

• 77
  • Meslek: Savunma Sanayi
  • Yer: Ankara
Ustalarıma bir konuda akıl danışmak istiyorum,
Üzerinde çalıştığım 2 adet profil tipi var. Biri deba, diğeri küçük bir satır. Yani ikisi de mutfak bıçağı.
Öğrenmek ve denemek için her iki tip profilde farklı açılarda ağızlar açıyorum. Sonuçlarını bilahare paylaşacağım. Daha keskin olması için de yine bazı bıçaklarda tek taraflı ağız açmayı düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla tek taraflı ağız genelde ustura ve ağaç işlerinde kullanılan araçlar için tercih ediliyor.  Keskin olmakla beraber düşük ağız açısı sebebiyle keskinliğini çabuk kaybeder diye düşünüyorum. Ancak D2 malum 60-61 HRC'ye kadar keskinleşebiliyor. O yüzden sizlere danışmak istedim. Acaba tam anlamıyla tek taraflı yerine her iki tarafa da son bir ağız açmak daha mı uygun olur ? Yoksa tek taraflı ağız denemeye değer mi ?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: D2 profilde tek yönlü ağız (chisel grind) kullanımı
« Yanıtla #1 : 19 Ocak 2013, 15:38:12 »
Sefa usta bu konu hakkında bilgi paylaşımında bulunmuştu. Madem tek taraflı açacaksınız öyleyse mutlaka inceleyin derim.
Harika bir bıçak hocama, tebrıkler!  Japon tipi bıçaklara ayrı bir sempatim oldunu itiraf etmeliyım. Yanagiba tipi bıçakların profilınin ve kaç derece''de keskınlenecek bir çizimini vardı ama bulamadım ::) .
Sağolasın Ergün, ağız detaylarını ekliyorum.

http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/yanagiedge.jpg
Ynt: Yanagiba-2

http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/yanagi-ba-Hamaguriba.jpg
Ynt: Yanagiba-2

Noyan

• 77
« Yanıtla #2 : 19 Ocak 2013, 16:13:03 »
Hatırlatma için teşekkürler Salim bey. Bu konuyu takip ediyorum aslında ama orada Sefa ustamın bahsettiği ve uyguladığı geometri benim beceri sınırlarımın dışında :) Zaten hazır bir profil üzerinde çalıştığım için sırta içbükey eğim vermem mümkün değil. Bir de profilin kalınlığı 2.25mm.  Ama detaylı incelediğimde "secondary micro bevel" denilen ve zaten amacı keskinliği korumak olan kirenaga'yı deneyebilirim sanırım. 

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 19 Ocak 2013, 16:44:33 »
düz olan açıyı kaç derece civarında yapmayı planlıyorsunuz bence resimdeki açıdan daha geniş bir açıyla keskinliğin koruması sağlanabilir.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #4 : 19 Ocak 2013, 17:31:06 »
selamlar alternatif ismiyle yaptiginiz cizim cok daha mantikli profilin ayna kismi yani duz olan kismini bileylemek tam bir bas belasi heleki sizin secmis oldugunuz d2 malzeme ile ,yinede cok buyuk sorun degil bileyleme yapacaginiz tas yada camin üzerine yapistirdiginiz 0,30 veya 0,50 mm kalinliginda bir celik cetvel üzerine bicagin düz sirtini yatirarak bileyleme yapabilirsiniz keskinlik olarak pek bir fark olmayacaktir ama kullanilmasi son derece pratik olacaktir aksi takdirde elle tam düz bileyleme yapmaniz hic bir sart altinda mümkün degil tabii satih taslama yüzey finisaj gibi makinali teknik kullanmazsaniz
sonuc olarak her iki tarafada mikro biley acisi sart
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #5 : 19 Ocak 2013, 18:14:22 »
Salim'in söylediği daha çok Yanagiba türü bıçaklar için geçerli olmakla birlikte aslında her bıçağa uygulanabilir. Bu tür bileme de arka yüzeyin bir eğime sahip olması, fleto çıkarırken veya kesme yaparken kolaylık sağladığı gibi aynı zamanda bileme işini de kolaylaştırıp pratik hale getirebiliyor. Anlık keskinlik istenen ( yapısal bileme değil) durumlarda, bıçağın arka eğimli yüzeyi komple taşa yatırılarak ustura biler gibi sadece bu taraftan bilenebiliyor. Bu teknik haricinde kullanılan bir kaç çeşit ağız daha var ( honetsuke, usuba vs türü bıçaklarda) onlarda da şu şekilde

asimetrik bilemeler var ve yukarıdaki tablo neredeyse asimetrik bilemelerin hepsini içeriyor. Bunlardan, bıçağın formuna uygun görülen biri kullanılabilir. Noyan, sendeki bıçağın et kalınlığı düşünüldüğünde, ben olsam soldan ikinci sıradaki formu kullanırdım. Bu ölçüdeki bir kalınlıkta, olabildiğince yükselen ağız yapılarından kaçınmakta yarar var, düzgün ağız açamama olasılığı çok fazla olduğu için. Veya bu şekillerdeki mantığa sadık kalınarak daha kişisel bir açıda oluşturulabilir.

« Yanıtla #6 : 19 Ocak 2013, 19:47:00 »
Bu arada söylemeyi unutmuşum, Deba da arka yüz aynen Yanagiba da olduğu gibi bir eğime sahip, ancak Noyan'ın bıçağı 2.5 mm olduğundan bu işte bu yöntemin uygulanması neredeyse olanaksız.

Noyan

• 77
« Yanıtla #7 : 21 Ocak 2013, 11:53:38 »
herkese cevapları için teşekkür ederim. Sanırım Sefa ustamın tavsiyesi doğrultusunda asimetrik bir ağız açacağım. Zaten şu an açtığım ağız tahminen 8 derece civarında. Gerçi ben ağzı profilin orta hattına kadar değil diğer yüzeye kadar açmıştım.  Isıl işlem sonrasındauygun bir asimetrik açı ile bir deneme yapıp sonuçları paylaşırım.
Bu arada D2 bileyleme ile ilgili tecrübem var. Öncede Emre ustamdan aldığım mutfak bıçaklarını, Wicked edge setini kullanarak gayet başarılı bir şekilde bileyleyebildim. Diğer bıçaklara göre biraz daha uğraştırıyor ama sorun yok :)

Bu arada kendi biley makinamı yapmaya karar verdim. Kullandığım çeşitli setlerdeki eksiklikleri giderecek şekilde (wicked edge, sharpmaker, su taşları ile manuel vb.) bir tasarım üzerinde uğraşıyorum.  Malzeme toplamaya başladım.  Onun neticelerini de bilahare paylaşacağım..