Bıçak Sanatı - Forum

İki deneme birden (No: D2, D3)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
İki deneme birden (No: D2, D3)
« : 31 Temmuz 2010, 13:14:25 »
Zımpara makinesine uyum sağlamaya çalışıyorum. Bu amaçla elde taşlama ve düzenek(*) yardımıyla düz taşlamayı denediğim iki denememi ekte veriyorum.

İlki bu:

Bu 3*30*200 mm'lik bir Ck67 lamadan. Fazlalıkları el testeresi ile kestim. Taşlamayı ise düzenek kullanmadan elde yaptım. Baş parmak oyuğunu bir an aklıma geldi de yaptım. Böylece bıçağın alışılmışın dışında bir endamı oldu.

Bu da ikincisi:

Bu da 3*30*200 mm'lik bir Ck67 lamadan. Bunda testere kullanmadım. Hem bıçağın endamını biçimlendirmeyi hem de taşlama açısını vermeyi şerit zımparada yaptım. Ancak taşlama açısını verirken düzenek kullandım. Sap içindeki boşlukları, nasıl yapacağıma kafamı fazla yormadan açtım. Bu bıçağın ağzını sadece sağ taraftan taşladım. Zımpara makinesinin tablasına göz kararı bir açı vermiştim. Açı google'ın hesabına göre 4 derece olmuş. Sırttaki kalınlık da taşlamadan dolayı 2 mm'ye inmiş.

(arctan(2 / 28) * 180) / pi = 4.08561678 -- http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=arctan%282%2F28%29*180%2Fpi

Bunlar da diğer görüntüler:

(*): Düzenek buna benziyor:

Bkz.: http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?35912-Blade-Grinding-%28My-way%29-lot%92s-of-Pic%92s/page5
« Son Düzenleme: 31 Temmuz 2010, 13:50:42 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: İki deneme birden (No: D2, D3)
« Yanıtla #1 : 04 Ağustos 2010, 14:34:19 »
Güzel çalışmalar Eylem, daha önce nedense farketmedim bu konuyu, kusura bakma, "yeni iletileri göster"e tıklayıp hep son yazılanları takip ediyorum her gün ama nedense senin konu bu kısımda çıkmamış, sanırım forumun bir "bug" ı...

Zımpara makinesine alışmak bir miktar zaman ister farkettiğin üzere. Tavsiyem ilk başlarda herhangi bir yardımcı düzenek kullanmadan eli alıştırmak. Bir diğer tavsiyem de "taşlama eşiği"ni önce 4-5 milimlik bir yuvarlak eğe ile yapman. Bu eşiği bant zımparada yakalamak çok zordur ilk başlarda. Taşlamayı yaparken eğe oyuğunu bir başlangıç noktası olarak alıp eğim ile eğe oyuğunu yavaş yavaş birleştirmek. Bu sayede iki tarafta birbirine tıpatıp aynı eşiğin olur ve zımpara makinesinde tutturamayacağın kadar düzgün olur...

Tam taşlamada en önemli hususlardan biri de sırtta burna doğru olan incelmenin düzgün bir şekilde ilerlemesi, ilk denemelerde yaptığım (hala da bazen yapıyorum) en sık hata taşlama eşiğinin sırtta da farkedilmesi, yani eşiğin zımpara makinesinde bıçağın genişliğinden daha fazla yükselmesi.... Sanırım bu ikinci denemende sözkonusu olmuş (tabii bıçağın kabzasında aşındırıp durumu kurtarabiliyorsun ama bu seferde bıçak istediğinden daha ince oluyor)...

Birinci denemede ise eğimi verirken sanırım eşiği oluşturamayıp geniş bir rampa haline dönüşmüş. Bu da çok sık olan bir sorun. En önemli mesele taşlamayı eşik noktasında kesin olarak başlatmak bunun ötesine geçmemek. Bunu serbest elde çalışırken yapmak farkına vardığın gibi çok zor bir olay. Bütün mesele zımpara makinesinin karşısındaki vücut pozisyonu ve kolların vücudun iki yanına yapıştırılması. Kollarla değil vücudunla taşlama yapmalısın, bu denemende bariz farkettiğim sorun bu durum, kolların-bileklerinle taşlama yapmışsın anladığım kadarıyla, 3-5 denemeden sonra senin gibi mühendis adam hemen kavrayacaktır bunu en güzel nasıl yapacağını  ;) 

Devamını bekliyoruz, eline sağlık  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #2 : 04 Ağustos 2010, 14:56:08 »
Yorum dediğin ancak bu kadar faydalı ve öğretici olabilir. Sağol usta!  :2up
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 05 Ağustos 2010, 10:50:11 »
Eveeet, son durum:

Denemelerden birinde D3'ü kırdım. D2'de ise meşke devam ediyorum. D2'ye hızlıca bir sap yaptım. Bu bıçağı sonunda hizmeye sunmaya karar verdim. Ama bir ara ince bir zımparalamadan geçmesi gerekecek.

Namık Kemal
Instagram'da ben

polatolur

• *
  • 23
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: izmir
« Yanıtla #4 : 05 Ağustos 2010, 11:00:34 »
çok güzel bir çalışma olmuş kutluyorum.Zımpara makinazın bir resmini koyabilirmisiniz fikir vermesi açısından?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 05 Ağustos 2010, 11:22:37 »
giden gider, kalan sağlar bizimdir, :D

eline sağlık topram,  her çalışmada daha iyisini yaptığını görmek güzel. :2up

Carmentality

• *
  • 49
  • Şeref Yılmaz ARSLAN
  • Meslek: IT Uzmanı
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #6 : 05 Ağustos 2010, 13:04:16 »
Eylem eline sağlık çok güzel olmuş,
Çalıştığın bıçakların yapım aşamalarını kullandığın ekipmanıda fotolor isen, bize yol göstermiş olursun.
Teşekkürler

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 05 Ağustos 2010, 15:52:07 »
Çok güzel bir kabza işçiliği Eylem, güle güle kullan...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 05 Ağustos 2010, 16:03:16 »
Sağolun, bu bıçağın çok eksikleri var ama bunlara, denemek maksatlı olmadıkça şimdilik zaman ayırmamayı düşünüyorum. Asıl işimden sonra buna da çeki düzen vereceğim.

Bu bıçağın sapını eşimin kullanımını göz önünde bulundurarak biçimlendirdim. Haliyle benim elim için biraz kısa geliyor.

Zımpara makinemin bu öğlen çekilmiş fotoğrafları:

Bu fotoğraflar, v kayış kasnakları konusunda referans olmamalıdır. Zaman içinde farklı şeyler denemekteyim ve arayışımı çözümüm budur diyecek şekilde bitirmiş değilim. Tepsi ve onun bağlantılarında da halen farklı çözümler denemekteyim.

Bıçağın yapım aşamalarını, ve yöntemlerimi paylaşmak konusunda şunu söyleyeyim. Geçen haftadan beri bile kullanımım çok değişti. Biraz daha kullandıktan sonra yöntemler oturacaktır. O zaman sizle baştan sona bir anlatımı paylaşabilirim.  ;)

« Son Düzenleme: 05 Ağustos 2010, 16:28:59 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Carmentality

• *
  • 49
  • Şeref Yılmaz ARSLAN
  • Meslek: IT Uzmanı
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #9 : 05 Ağustos 2010, 17:51:49 »
Eylem ,
Normalde hanımlar, eşlerinin kendilerine ayrılan vakitden fazlasını hobilerine ayırmasını pek istemezler ve söylenip durular,
Sen, Hanım sana yapıyorum, butün bu çalışmalarım senin için diyerek, bu işten sıyrılıyorsun. ;D

Anlatımlarını büyük bir zevkle takip edeceğiz.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #10 : 06 Ağustos 2010, 10:53:14 »
Eylem, oncelikle eline saglik , ozellikle kabza isciligine diyecek hicbirsey yok -  agac her ne ise sahane gozukuyor , agac ve percinlerin bitimi ve de cok hos olmus - , velhasil genelde bence bayagi bayagi is gorur birsey olmus . Benim dikkatimi ceken sey zimpara makinasinda zimparanin uzerinden aktigi dikey plaka - resimlerden gordugum kadari ile - zimpara bandindan daha genis. ( ya da ozellikle bandi o tarafa kaydirmis da olabilirsin tabii ) . Durum bu mudur ?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Zımpara makinesi - zımpara şeridi desteği
« Yanıtla #11 : 06 Ağustos 2010, 11:13:08 »
Valla, o parça 2mm kalınlığında, köşebent şeklindeki bir bilişim hurdasıydı. Sadece iki ucunu kestim ve yandaki ahşaba bakan tarafını hazırladım.

Ben hem dene ve gerçekleri gör mantığıyla, hem de işleri hızlandırmak için bunu kullandım. Yani bu parçanın zımpara altında kalan kısmının eninin özel bir açıklaması yok.

Bu zımpara şeridi desteği hakkındaki güncel fikrimi aktarayım:

• Parçanın eninin şeritten çok da fazla enli olmaması daha iyi olur. Bir iki milimden fazla genişlik farkı var ise bu çalışma esnasında şeridin ayarı ile oynamanızı gerektirir şekilde işleri tökezletiyor.
  • Bu parça eğer şeridin altını doldurmuyorsa o zaman şerit işinizde çukur bir iz bırakıyor, düz bir hat halinde zımparalayamıyorsunuz. Bu, özellikle taşlama eşiğinde çalışırken sorun çıkarıyor.
  • Parçanın zımpara şeridine bakan tarafı tamamen düz olmalıdır. Tabii bu desteği hazırlarken köşelerini çapaktan temizleyecek ve köreltecek kadar zımparalamak gerekli. Ancak bundan fazlası varsa bu da çalışılan parçaya yansıyor. Benim kullandığım parçada maalesef köşe çok keskin olmadığından yine taşlama eşiğinde sorun çıkıyor.
« Son Düzenleme: 06 Ağustos 2010, 11:16:39 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
zımpara şeridi desteği - fotoğraf
« Yanıtla #12 : 06 Ağustos 2010, 11:47:50 »
Elimdeki bir fotoğraftan:
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 06 Ağustos 2010, 11:51:44 »
Bant desteği hakkında fikrim şudur: Levha bant ile birebir aynı genişlikte olmalıdır, Kenarları hafif yuvarlatılırsa daha iyi bir geçiş yakalanıyor. Eğer taşlama eşiğini bantta veriyorsanız bantı eşiği verdiğiniz taraftan 4 milim kadar taşırınız, böylece hoş bir kavis elde edersiniz. Bant zımpara desteği olarak kullandığım düz fayanstan oldukça memnunum, zaman içinde metal destek aşınıp yamulurken fayans destekte hiç bir deformasyon olmuyor, ayrıca bantın daha "soğuk" kalmasını sağladığı gibi işlerin de daha düzgün çıkmasını sağlıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #14 : 06 Ağustos 2010, 12:51:53 »
Eylem paslanmadan şu makinayı bi boyasan diyorum, eline sağlık   :)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 06 Ağustos 2010, 14:18:37 »
boya, fırça her şey hazır aslında ama...
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #16 : 06 Ağustos 2010, 14:23:08 »
Eylem sen de benim gibi,
Her şey, tüm malzeme hazır....
Adam hazır değil...... :D
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

« Yanıtla #17 : 19 Ağustos 2010, 16:02:14 »
Kırılanı önemseme bu hep oluyor ;) Diğer bıçak güzel ve sağlam olmuş, çok iş görür belli. Sap göz dolduruyor, ağaç nedir ovengkhol olabilirmi? Velhasıl herşeyiyle güzel bir iş çıktığı gibi iyi de bir cevap gibi duruyor ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 19 Ağustos 2010, 17:22:05 »
Ahşap zeytin, tabi biraz yağlanmış hali....
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #19 : 01 Mart 2013, 19:58:23 »
Konu eski olmasina ragmen cok begendigim bir bicak formu olmus tam bir takim yani is bicagi einsatzbereit
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar