Bıçak Sanatı - Forum

ilk bıçağım

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
ilk bıçağım
« : 15 Aralık 2012, 18:32:12 »
Herkeze selamlar,  uzun süredir forumu takib ediyordum. Bir bıçak yapmak için kendi imkanlarımla çalışdım şu an geldiğim noktayı sizinle paylaşmak istedim.  çelik DIN 1.4110  bir arkadaşım üzerinde dövme denemeleri yapmış ondan aldım o yüzden hala üzerinde çekiç izleri var (muhtemelen dövmeye pek uygun değildir) . Henüz ısıl işlemi yapmadım (  arkadaşımın ocağında göz kararı ile yağ veya suda yapacağız , tabi bu işlem de bu çellik için muhtemelen uygun olmayabilir ama olsun). yuvarlak bir ege ile sırtına desen çalışması bile yaptım  ;D  kabzasını kuruttuğum bir erik dalından yapmayı düşünüyorum fakat bu konuda sorularım olacak. deliklerini 4 mm lik hss uçla açtım.pirinç pimim de 4 mm. kabza yı sunfix diye bi epoksi yapıştırıcı ile yapıştırmayı düşünüyorum.

Buda bıçağımı yaparken kullandığım malzemeler  :D ( birkaçta zımpara var). Kesme taşlarını bir somun ile matkaba baglayarak çalıştım . ( gozluk ve eldiven kullandım )

birinci sorum kabzayı sefa ustanın yazdıgı bir iletiden öğrendigim gibi  zeytinyağı, balmumu, çam terebentini karışımını yapıp yağlamayı düşünüyorum . Acaba bıçak ile birleştiği yerlere (yani alt kısmına) de sürersem epoksinin yapışmasını engeller mi. Stabilize edilmiş kabzeler epoksi ile birleşmemsinde bir sorun cıkarıyormu ?

ikinci sorum daha once hiç pim çakmadım . tam olarak nasıl yapılacağını da bilmiyorum. Yani kabzeleri zımparalayıp uygun şekle soktuktan sonra pimlerin ucunu kac mm fazladan kesicem ? yani bir pim çekici ile emre ustanın balçak perçini vidyorundaki gibi şişirmeme gerekiyormu? pimim 4 mm delik de 4 mm. konik havşam falanda yok. acaba yuvarlak torpu ile biraz delikleri genişletmem lazımmı?

yardımlarınız için teşekkürler. bitince inşallah resmini yayınlarım. Bu arada ankara da ikinci bıçağım için D2 lama veya 1095 çelik temin edebilecegim bir yer bilen veya yardımcı olabilecek bir arkadaş olursa sevinirim. Teşekkürler.

gokhand

• 1137
Ynt: ilk bıçağım
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2012, 18:39:04 »
unutmadan  bu düzeneği de namlunun agzını açmak için kullandım

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2012, 23:31:25 »
Çeliğe su verme işini forumda Taner abiye bırak istersen çünkü anlattığın kadarıyla başarısız olursun.Birde sunfix bu hamur kıyamındaki şeyse onu kullanma.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 16 Aralık 2012, 00:07:40 »
Birde daha yol yakınken taşlama eşiği birazdaha mı yukarı çekilse. Ellerinize sağlık çok güzel ilerliyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 16 Aralık 2012, 10:59:06 »
Ahşap çam gibi görünüyor. Eğer öyle ise başka bir ahşap arayışına girin derim. En basitinden meşe bile bundan kat kat iyidir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #5 : 16 Aralık 2012, 13:59:14 »
Merhaba ilk bıçak için oldukça başarılı.Gelecek bıçaklar dahada güzel olacaklardır çelik temini için Özgür Özdemir ile irtibata geçmen istediğin pek çok özellikte çeliği bulman için yeterli gelecektir fazlası var eksiği yok.
Isıl işlem için Taner Salar ile irtibata geçersen bir sıkıntı yaşamazsın hatta ilerleyen evrelerde hamon lu bir bıçağa bile sahip olabilirsin.
Ahşap konusunda Eylem hocama katılıyorum daha tok bir ağaç ile çalışman ilerde sana sıkıntı yaşatmaz,en azından çam yerine gürgen kullanabilirsin.
İlerde çok daha güzel bıçaklar yapacağına inanıyorum şimdiden kolay gelsin sevgi ve saygılarımla

« Yanıtla #6 : 16 Aralık 2012, 17:18:14 »
Epoksiyle yapıştırmadan önce yüzeye balmumu, yağ vs hiç bir şey sürme, yoksa yapışma gerçekleşmez.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #7 : 16 Aralık 2012, 19:21:09 »
yardımlarınız için teşekkür ederim kabza da resimdeki agac  Erik agacı oldukça sert bir agaç. ayrıca çelik temini ve ısıl işlem konusundaki tavsiyelerinize de ayrıca teşekkür ederim.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #8 : 16 Aralık 2012, 19:34:50 »
kolay gelsin, ilk bıçak için oldukça başarılı bir çalışma tebrik ederim

gokhand

• 1137
« Yanıtla #9 : 16 Aralık 2012, 21:00:27 »
Buda bugün haftasonu etkinliğimizden çıkan ürün. Çelik ostimde demir satan biryerden buldugum 1040 . eni 8mm :) hep böyle ağır birşey istemiştim. toplam 31 cm . bu kadar enli olunca kabze takmadan rahatça ele oturuyor. profili avuc taslama ile kestim. ağzını  doverek incelttik son işlemini taşlama ile yaptım. su ile su verdik , eğe kayıyor ama prinç cubuk testi yapmayı bilmiyorum. zaten bu çelik çok yüksek sertliklere ulaşmaz heralde.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 17 Aralık 2012, 00:41:23 »
Erikse iyi. Pirinç çubuk hiç geçmiyorsa çubuğu zımpara kağıdıyla çok az  zımparalayarak inceltebilirsin ama zor geçiyorsa bu en iyisi.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #11 : 17 Aralık 2012, 10:12:21 »
bir de ahşapta kullanacağın pirinç pimleri şişirmen gerekmiyor. şart değil yani. dış yüzeylerini 80 kum ile biraz zımparalayıp çizikler oluşturursan ahşaba daha sıkı tutunur. şişirme yaparken büyük ihtimalle ahşap çatlar çünkü.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/