Bıçak Sanatı - Forum

Onca emek ve..

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
Ynt: Onca emek ve..
« Yanıtla #40 : 12 Ocak 2013, 17:45:14 »
En kötüsü hiç bir şey yapmamak.Sertaç bana göre çok öndesin.Çalışmaya devam edeceğine inanıyorum.

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #41 : 12 Ocak 2013, 17:52:10 »
En kötüsü hiç bir şey yapmamak.Sertaç bana göre çok öndesin.Çalışmaya devam edeceğine inanıyorum.

Çok doğru söylediniz, hiç bir şey yapmamak en kötüsü.  :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #42 : 12 Ocak 2013, 19:30:29 »
"Yapılmamışa yönelmek". Zamanında fotoğraf için bunu yazdığım sitede adam bana önce; "sen bilineni yap, sonrasına sonra bak" demişti. Adam hala bilineni yapıyor, ben ise bilinenin yanında yanlış bilinenlerin doğrusunu. Konuştuğum sanatçılarla da paralel sohbetler yaptığımda doğru yolda olduğumu teyit ettim.
Sefa hoca, bilineni yap diyor, yapmazsan diyor...Üzülürsün. Sefa hocanın bilinenin ötesinde bildiğini çok iyi biliyorum. Murat hoca, tamam yapalım diyor ama yanında başkasını da yapalım, başkasını yaptığımızda tersi olursa üzülmeyelim diyor. Zaten kırılacak, bozulacak ama ya yeni bir şey bulunursa? İşte o "ya?" kısmı bu tartışmayı sürdürüyor. İkisi de haklı.
YUCELMORE

« Yanıtla #43 : 12 Ocak 2013, 20:14:33 »
Yücel, sen yazınca dönüp geriye ne yazdığımı hatırlayayım dedim, yahu amma da yazmışız, Murat Bey le performansımız yerindeymiş demek ki  ^-^

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #44 : 12 Ocak 2013, 21:29:06 »
 :2up
YUCELMORE

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #45 : 12 Mayıs 2013, 19:44:44 »
Yeni bir başlık açmamak için tekrar buraya yazıyorum.

Uzun zamandır yapmayı istediğim farklı çakılardan birinin bıçak kısmı.Isıl işlem sırasında ne yazık ki tane büyümesi nedeniyle kırıldı.Birinci işlem bitiminde tam sertleşmeyince normalizasyon yapıp ardından tekrar ısıl işlem yaptım çok fazla karbür(adını tam hatırlamıyorum,olmayadabilir) vardı ve bir iki küçük vurmadan sonra kırıldı.Çeliğin cinsini hatırlamıyorum ancak 900 derece civarı su yada yağda ısıl işlem yapıldığını, karbon çeliği olduğunu ve ısıl işlemden sonra 60 hrc civarı sertliğe ulaştığını biliyorum.Çeliği Rasim usta göndermişti.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

« Yanıtla #46 : 12 Mayıs 2013, 20:02:59 »
Geçmiş olsun Sertaç, olur böyle bazan, sıkma canını. En azından tane büyümesine iyi bir örnek fotoğraf olmuş.

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #47 : 12 Mayıs 2013, 20:11:44 »
Geçmiş olsun. Kömür ocağı kullanarak ısıl işlem yapmak bolca deneyim isteyen birşey. Gözünüz ısıl tav renklerine aşina değilse başarısızlıklar üst üste gelir. Sadece bununlada bitmez. Kullandığınız çeliğide iyi tanımanız gerekir.  Fotoğraflara bakınca 1000 derece ve üzerine çıkılmış sanki. Daha çok tecrübe ile üstesinden geleceğinize inanıyorum. Kolay gelsin.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #48 : 12 Mayıs 2013, 20:14:06 »
Sertaç demır bır mılın ucuba mıknatısı tel ıle bağla ve gereklı ısıyı bununla kontrol et. mıknatıs tutmamaya başladıktan sonra bıra daha bekle ve suyunu ver malzemenın. hata yapmazsın  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #49 : 12 Mayıs 2013, 20:15:58 »
Geçmiş olsun Sertaç, olur böyle bazan, sıkma canını. En azından tane büyümesine iyi bir örnek fotoğraf olmuş.

Sağol ustam artık hiç sıkmıyorum hatta gülümsüyorum.Ancak neden sertleşmedi onu merak ediyorum.

Geçmiş olsun. Kömür ocağı kullanarak ısıl işlem yapmak bolca deneyim isteyen birşey. Gözünüz ısıl tav renklerine aşina değilse başarısızlıklar üst üste gelir. Sadece bununlada bitmez. Kullandığınız çeliğide iyi tanımanız gerekir.  Fotoğraflara bakınca 1000 derece ve üzerine çıkılmış sanki. Daha çok tecrübe ile üstesinden geleceğinize inanıyorum. Kolay gelsin.

Sağolun ancak 1000 derece üstüne çıktığını sanmıyorum çünkü hala eğe işliyordu.Sanırım normalizasyon tam anlamıyla olmadı.

Sertaç demır bır mılın ucuba mıknatısı tel ıle bağla ve gereklı ısıyı bununla kontrol et. mıknatıs tutmamaya başladıktan sonra bıra daha bekle ve suyunu ver malzemenın. hata yapmazsın  ;)

Ustam bilgi için teşekkür ederim.Bu yöntemi biliyordum ancak hiç fırsat olmadı yapmaya bundan sonra öyle yaparım. :)

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #50 : 12 Mayıs 2013, 21:06:56 »
Normalizasyonun tam olarak yapıldığını var sayarak yazmıştım. Eğer ki 1000 derecenin üzerine çıkmadığınızdan eminseniz. Neden sertleşmediğini merak edip sorunun ne olduğunu irdeleyip araştırıyorsanız mutlaka cevabını bulup başarılı olursunuz. Neden sertleşmediği konusunda bir sürü tahmin yapılabilinir. Mesela kalın bir tufal tabakasından dolayı sertleşmedi. Veya uygun soğutma sıvısı kullanılmadı. Ya da yeterli sıcaklığa çıkıp yeterince demlenmedi. Bunun gibi tahminler yapmak mümkün. Cevabı senin bulman gerekiyor.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #51 : 12 Mayıs 2013, 21:18:57 »
Normalizasyonun tam olarak yapıldığını var sayarak yazmıştım. Eğer ki 1000 derecenin üzerine çıkmadığınızdan eminseniz. Neden sertleşmediğini merak edip sorunun ne olduğunu irdeleyip araştırıyorsanız mutlaka cevabını bulup başarılı olursunuz. Neden sertleşmediği konusunda bir sürü tahmin yapılabilinir. Mesela kalın bir tufal tabakasından dolayı sertleşmedi. Veya uygun soğutma sıvısı kullanılmadı. Ya da yeterli sıcaklığa çıkıp yeterince demlenmedi. Bunun gibi tahminler yapmak mümkün. Cevabı senin bulman gerekiyor.

Benim tahminim birincide olmamasının nedeni yağda yapmış olmam gözle bakıldığında ısı 850-900 arasındaydı diyebilirim.Normalizasyon sonrası ısıyı biraz daha yükselttim ancak biraz tufal tabakası vardı her ne kadar temizlemeye gayret göstermiş olsamda, yine yağda denedim ancak hala eğe işliyordu.Bende çatlak olduğunu düşünerek eğe ile bir kaç sefer küçük vuruşlar yaptım ondan sonra korktuğum başıma geldi.Yarın aynı parçayı suda deneyeceğim bakalım sonuçlar nasıl olacak.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #52 : 12 Mayıs 2013, 21:29:53 »
Bence o parça ile daha uğraşma. Elinde çelik varsa birkaç parça üzerinde deneme yapıver. Değişik tav renklerinde denemeler yap eğe testinden sonra kırıp tane yapılarına bak böylesi şuan için daha yararlı olacaktır emin ol. ;)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #53 : 12 Mayıs 2013, 22:05:02 »
Öyle yapacağım zaten elimde diğer bıçaklardan artan bir parça var aynı boyutlarda.Biraz daha küçüğünü kesip suda deneyeceğim büyük ihtimal daha  olumlu sonuç alacağımı düşünüyorum. :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #54 : 20 Mayıs 2013, 02:50:55 »
Sonuç yine hüsran.Yapmak istediğim çakının 3. bıçağı bu. Birincisi ısıl işlemde çatladı ikincisi istediğim gibi olmadı.Üçüncüsü çatladı.Sorun nerede hala anlamış değilim.Bıçağı kabaca kesiyorum ağzı döverek inceltiyorum sonra şekli iyice verdikten sonra ağız açıp 240 kuma kadar zımpara yapıyorum.Ardından normalizasyon yapıp ısıl işlem yapıyorum.Normalizasyonu dövmede oluşan gerilimler için yapıyorum.Bir yerde okumuştum bu yüzden aklımda öyle kalmış sanırım.Isıl işlemi bu sefer farklı bir tarzda denedim.Youtubeda gezinirken gördüğüm bir yöntem bu. Ben boru olarak 1 mm lik borulardan kullandım biraz yassılaştırıp bıçağı içine koydum.Normalinden biraz daha geç ısınsa da karbon yanması, tufal vs. oluşmuyor.Biraz tufal oluşmuş olabilir tam hatırlamıyorum.Isıl işlemi suda yaptım.Taner ustanın tavsiyesi ile manyetik özelliğini kaybettiği zaman soktum suya.Ardından hemen yine borunun içinde meneviş yaptım ancak fön makinası kapalı haldeyken.Meneviş rengini aldıktan sonra bir baktım çatlaklar var biraz zımpara yaptıktan sonra sıkıştırdım bıçağı mengeneye bir boru yardımıyla bıçağı eğdim.Birinci kırılma oldu iki oldu üç oldu derken bi baktım bıçak dört parça.Eğe üstünden kayıyordu ancak biraz çiziyordu bu normal mi? Ve hiç tane büyümesi yoktu her iç yapısı harikaydı.Nerede yanlış yapmış olabilirim? Üçüncü bıçağında helak olması beni gerçekten huzursuz etti,sıktı ve bunalttı.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #55 : 20 Mayıs 2013, 15:24:01 »
soğutma sıvısı olarak düşük vizikoteli yağ kullan. yada ısıl işlem yağı  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #56 : 20 Mayıs 2013, 16:35:16 »
soğutma sıvısı olarak düşük vizikoteli yağ kullan. yada ısıl işlem yağı  ;)

Teşekkürler ustam bir önceki çatlayan bıçakta yemek yağı kullanmıştım sonuç yine aynı olmuştu ve çelik aynıydı.Nedeni ne olabilir acaba?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #57 : 20 Mayıs 2013, 19:48:37 »
yüksek ısı olabılır  ;)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #58 : 20 Mayıs 2013, 19:54:22 »
Tane büyümesi yoktu ama ustam iç yapı çok iyiydi ve azda olsa eğe çizik atabiliyordu. ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #59 : 21 Mayıs 2013, 12:28:23 »
Havayı olabildiğince kısıp yavaş ve sabırla ısıtmalı. Malzemeyi sürekli gezdirerek homojen ısınmasını sağlamalı, havanın direk parçaya üflemesinden kaçınılmalı, su verme sıcaklığını arada sırada mıknatısla kontrol etmeli, hiçbiri olmuyorsa propan-tüpgaz ocağa geçilmeli, bir termokupl ve dijital termostat almalı  ;D

Kipmen Sanat web sitesi