Bıçak Sanatı - Forum

Hattat kalemtrasi

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Hattat kalemtrasi
« : 27 Kasım 2012, 19:23:38 »
Herkese merhabalar.
Bende yenilerdenim. Biliyorum bircok yeni arkadasim gibi hemen konu acip sorular soracagim onun icin simdiden affola.
Esim icin kalemtras yapmak istiyorum. Forumda Arastirmaya basliyorum saatler sonra bakiyorumki siz degerli abilerimin kardeslerimin yapmis oldugu eserlerde kaybolmusum. Tekrar tekrar devam ediyor bu surec. Siteye giris yapmadan once ben kesinlikle yaparim diyodum, simdi ise yapamam diyorum. Ne yalan soyleyim ISIL islem menevisleme falan gozum korktu.
Ahsap oyma ve sedef kakma isleriyle azcok hasirnesirim. Sap icin sedef dusunmustum. Ama simdi aklimlda bir milyon soru,
celik nerden bulunacak hangi celik olacak ulasmasi kolay oldugu icin ege alsam diyorum onu nasil isitip sogutcam falan falan.  yapmak istedigim seyin fotografinida ekliyorum. Hangi celik nasil bir isil islem ve nerde yaptirabilirim. Uye arkadaslarin bazilari saolasin yapiyolarmis bu isi. Yada isil islem yapmadan kullanacagim bir celik yokmudur. 
Ben Istanbul Uskudar'dayim calistigim yer ise Fatih'te. yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Herkese simdiden cok tesekkurler.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Hattat kalemtrasi
« Yanıtla #1 : 27 Kasım 2012, 19:40:38 »
Sap olarak abanoz ağacı ve kemik kullanabilirsiniz. İşleyebilirseniz tabi sedef kakma da yapabilirsiniz. İstanbul da olmanız aslında şans Taner usta ısıl işlem yapıyor mutlaka size uygun çelikte elinde vardır. Eğe ile çok rahatlıkla yapabilirsiniz.

« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2012, 19:46:53 »
Hat kalemtraşı için bu konuya bakabilirsiniz http://www.bicaksanati.com/forum/kesici-el-aletleri/hat-kalemtrasi/ Eylem zamanında paylaşmıştı, yararı olacaktır mutlaka.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2012, 23:16:52 »
Cevaplar icin tesekkur ederim. Sapta aslinda cok bir skntim yok, cunku maktayla beraber yapmayi planliyorum. Eger maktada abanoz, kemik, boynoz kullanacaksam kalemtrasta ayni maddeden olacak belki fazladan bikac tas yada baga kullanirim.
Eylem beyin paylasiminada daha once goz atma imkani bulmustum, aslinda oda belirtmis, kamis yada bambu kalemler makta uzerine koyularak tam dik olmasada hafif meyilli kesiliyor, buda bicagin hem keskin hemde saglam olmasi icin bir sart. durum boyle olunca bu keskinligi ve saglamligi saglayabilecegim bir celik kosulu onume cikiyor. Bazen evdeki bicaklardan birini keserek yapayim diyorum ama ondada bu beklenen verimi alamamaktan korkuyorum.
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #4 : 28 Kasım 2012, 00:02:02 »
Neredeyse benzer formlarda, bakır kazımak için bıçaklar yapmıştım. Hepsinde civa çeliği kullandım ve körelme süreleri bakırla çalışmama karşın çok çok uzundu. Ulaşma imkanınız varsa civa çeliği veya marangoz planyalarında kullanılan çelikler, ince eğeler iyi iş görür. Kalınlık ham olarak kaç mm olmalı?

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2012, 01:14:24 »
Zannimca 1-2mm arasi yeterli. Yani bitmis hali (ham derken kastedileni pek anlayamadim kusura bakmayin) Birde Sefa Bey civa celigini bulursam eger, ki simdilik nerde bulacagim hakkinda bir fikrim yok :) isil islem yapmadan sekillendirip kullanamazmiyim. Forumda yumusatmadan ege tutmayacagindan  bahsedilmis, zimparayla denesek odami fayda vermez, ya aslinda bahsi gecen numaralandirilmis celiklerin nelerde kullanildigini bilsek az cok sekil verip veremeyecegimiz hakkinda bir fikrimiz olur, evdeki bir kac ucu tirtikli bicagi biraz eforla duz bicak haline getirmistim bir zamanlar ama herhalde bunlarda celikler kirilmasin diye yumusatilmis halleriydi.
Birde komik gelebilir belki ama bu isil islemi evdeki ocakta yapma ihtimaliz yokmudur. Cunku egeyi her yerde her kalitesini kolayca bulabilirim.   
www.mehmetatik.com

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2012, 01:39:38 »
2mm d2 veya 440c işinizi görürmü..?
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #7 : 28 Kasım 2012, 04:16:19 »
1.2519 da sahane olurdu  yada rwl 34
sertlestirme olmadan olmaz
ama sertlestirme istemiyorsan  hazir hava celigi torna kesme kalemi alabilirsin ama nasil isleyeceksin.isitmadan taslarsin biraz elmas ege antrenman, olmaz degil ama her is emege tabi.
Emre Ustayla bir irtibata gec bir ara o rwl 34 calisiyordu
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #8 : 28 Kasım 2012, 09:40:53 »
Mehmet bey, ben de üsküdar bağlarbaşında çalışıyorum ve elimde 2 mm d2 plaka mevcut. ben de bir tane hat kalemtraşı denemiştim kendim için fakat forumda yayınlamadım. dilerseniz bir ara çayımı içmeye gelirsiniz, hem çelik kısmını çözmüş oluruz, hem de malzemeleri inceleme fırsatınız olur. özelden telefonumu gönderiyorum. ;)

testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #9 : 28 Kasım 2012, 12:23:49 »
hss testereden bir parça çıkarıp bilense olmaz mı ısıl işleme gerek duyulmadan :)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #10 : 28 Kasım 2012, 16:46:13 »
Herkese çok çok çok teşekkür ediyorum. Bu kadar kısa surede cevap verdiğiniz, en önemlisi de çaresizliğime sahip çıkıp ortada bırakmadığınız için.
İnsan bir şey yapmak isteyipte nasıl yapılacağını bilemiyorsa üzülüyor iyice. Neyse çok şükür Emin Abi numarasını göndermiş. Artık aklıma ne takılıyorsa neyi nereden bulacağımı falan sorarım ben :) Sefa, Taner, Kaya, Salim ve Osman Beylere de ayriyeten tekrardan teşekkür ederim.
Bu arada Önerilerinize her zaman açığım :) 
www.mehmetatik.com

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #11 : 28 Kasım 2012, 17:45:15 »
sen yeter ki birşeyler yapmaya niyetlen, burada sana destek olacak kişi çok ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #12 : 28 Kasım 2012, 17:50:52 »
hss testereden bir parça çıkarıp bilense olmaz mı ısıl işleme gerek duyulmadan :)
Olur.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #13 : 28 Kasım 2012, 20:19:45 »
Eğer motorlu zımpara veya türevi varsa saatçi eğesi tabir edilen ince lama eğeleri kullanmak anlamlı görünüyor.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #14 : 28 Kasım 2012, 21:38:04 »
Saatçi eğesi ufak gelmez mi? Onun yerine torna kalemi ile de yapılabilinir. Daha öncede bu konu işlenmişti.
http://www.bicaksanati.com/forum/malzeme-tedariki/hss-celikleri-torna-kalemleri/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 30 Kasım 2012, 09:52:24 »
Bu aralar kazlaca koşuşturmam var, o yüzden pek giremiyorum, kusura bakmayın.

Hat kalemtıraşı için 1 mm civarına çok inmeyin derim; bıçağın esnemesi pek de iyi olmuyor. O nedenle el testeresi iyi bir seçim değil. Ancak en basitinden bir HSS dekupaj testeresinin parçasıyla çalışabilirsiniz.

Bu bıçak kolay körelmemeli. Bambunun açması zor ama ucunu kıtlatması daha bir zor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #16 : 15 Aralık 2012, 18:44:18 »
Bugün Emin Abi’yle buluştum. Saolsun çay içmeye davet etmişti. Şeker dükkanına giren çocuk gibi oldum. İlk kez canlı Damascus gördüm mesela. Bu yorumdan da bu işte ne kadar acemi olduğumu anlayabilirsiniz :) Onun bir ara hediye amaçlı yaptığı kalemtıraşı gördüm, deri kılıfıda vardı. Atölyesi çok güzeldi. İnşallah benimde birgün öyle bir atölyem olur. Yaptığı bıçakları gördüm. Saplar için elindeki ahşapları, boynuzları. Aklıma takılan sorular vardı. Saolsun sıkılmadan hepsini cevapladı.  Gerçi belki sıkılmıştır ama en azından öyle olduysa da hiç belli etmedi.(Emin Abi affına sığınarak :))
Tekrardan teşekkür ediyorum.
Saatçi eğesi ufak gelmez mi? Onun yerine torna kalemi ile de yapılabilinir. Daha öncede bu konu işlenmişti.
http://www.bicaksanati.com/forum/malzeme-tedariki/hss-celikleri-torna-kalemleri/

Bu arada torna kalemlerini inceleme fırsatı buldum geçen gün. Yalnız en ince 4mm si vardı. İşin aslı gözüm korktu. Onu işlemek çok zor olacak diye . Bende Polonya pazarından eğe aldım. Belirlediğim şekilde kestim, zımparaladım. Herşey çok güzeldi taki tez hocam tez savunmamı isteyene kadar. Ara vermek zorunda kaldım. Şimdiye kadarki aşamayı paylaşayım dedim.
Çeliğin ne olduğunu bilmiyorum, kalınlığı 2mm, forumda kırılma olabilir denmişti ama çıkan parçada gözlemlediğim kadarıyla çok kırılgan gelmedi bana. Tabi bunlar çömez algılaması büyük ihtimalle de yanlıştır zaten. :) Ama eğeleme işi korktuğum kadar zor olmadı. Galiba ikinci bıçakta da eğe kullanacağım. Hem sanki yapabiliyorum, hem de ısıl işlem fobisi. :) Nasipse ocaktaki sunumumdan sonra sap kısmını a bitirebilirim.

www.mehmetatik.com

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #17 : 15 Aralık 2012, 19:39:28 »
Pek hoş olacak, kolay gelsin.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #18 : 15 Aralık 2012, 22:53:49 »
Eğe işi hiç gözünüzü korkutmasın. Biraz sabırla acele etmeden çok güzel bıçaklar çıkarırsınız. Bunu yapan çok arkadaş var forumda. Kalemtraşların son hallerini bekliyoruz.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #19 : 16 Aralık 2012, 01:26:05 »
Evet madem basladin kalemtraslari merak ediyoruz
 :) ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar