Bıçak Sanatı - Forum

Gaz ocağı

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Gaz ocağı
« : 20 Temmuz 2010, 00:03:10 »
İlk bıçağıma kavuşmama az kaldı. Ustalarımız ve çekiliş sağolsun. :2up

Bıçağın işlenmesi bitti ve sıra benim için en eğlenceli kısım olan ısıl işleme geldi. Ateşe karşı inanilmaz bir tutkum var (mecusi miyim neyim? :-\). Sırf bu bile bu hobide kalıcı olmamı sağlayabilir.

Brulörü çok önceden hazırlamıştım. Gerçi şimdi bakıyorumda benim için biraz büyük olmuş sanki. (50 cm)
Sıra ocağın kendisine geldi ve nihayet biraz boş vaktim var.

Ocak için bulursam 20-25 cm çaplı boru olmadı soba kovası veya benzeri bir şey uydurucam. Yarın veya öbür gün seramik battaniye siparişi vericem. 50 mm kalınlığında olanlar 360 cm civarı oluyor, sanırım ölçüleri standart. Bana lazım olan miktar 70-80 cm civarı zayileri katarsak veya ikinci fırını yapmak gerekirse battaniyenin yarısı bana yeter kalanını ihtiyacı olan birine ücretsiz gönderebilirim. 

Asıl sorunum ise refrakter harç. Anladığım kadarıyla benim ve ocağın sağlığı için elyafın üstünü harcla kaplamam gerekiyor. Şimdi bu harç, refrakter tuğlaların arasında kullanılan harc mıdır? Yoksa başka birşey mi? Yada bu işi görecek ve kolay ulaşılabilen bir malzeme var mı? Şöyle işi ucuzundan halledebileceğimiz açık olarak satılan çuvalla almak zorunda kalmayacağımız.  ;D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Gaz ocağı
« Yanıtla #1 : 20 Temmuz 2010, 02:21:19 »
http://www.kiltas.com/prddetail.php?urun_id=9 Bu firmayı ara, yaklaşık 20-30 liraya 25 kiloluk bir beton refrakter alıver. Elyafın üstüne ince katmanlar halinde birkaç kat atman yeterli. Bir gün kurusun, biraz ıslat bir gün daha bekle. Sonra ısıyı hızlı çıkarmadan brülörle ısıt ocağı. İlk günler tam performans vermez ama bir kaç yakım sonunda tam performans çalışabilirsin. Sürüyle refrakter artacaktır. Onu da zaman içinde çatlayan dökülen yer olursa onarmada kullanabilirsin. 1 yıl kadar kuru ve havasız biryerde durabiliyor refrakter. Tavsiyem Hycast'ın ince taneli olan tipleri (Hycast 80 gibi) ama onlar biraz daha pahalı. Düz hycast var elimde, taneli bir yapısı var ve elyafa tutunması zor oluyor, ancak uygun kıvamı yakaladığında kaplama yapmak mümkün, benim dövme ocağımda sorunsuz kullanıyorum.
Kolay gele Akın...

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Ynt: Gaz ocağı
« Yanıtla #2 : 20 Temmuz 2010, 03:10:26 »
Çok sağol Emre abi
kiltaşı zaten aranacaklar listesine eklemiştim. artık direk orayı ararım yarın