Isıl işlem toprağa çukur kazılarak meşe kömüründe ve üstünde çam odunu yakarak oluşturulan sistemde ,ısıtılmış zeytinyağı ile yapıldı. Sonra meneviş ve tekrar meneviş. Burada renklerden tespite giderek tahmini işlemler yapıldı. Eğe üzerinde kayıyor. Profil sıcakken tel fırça ile profilin üstündeki kalıntılar süpürüldü. Eve döndüğümde şartmış gibi profil buzluğa atılarak 3 saat beklendi. Çıkarılan profil oda ısısında normale döndü ve üstündeki siyahlıklar giderildi. Gözle baktığım profilde bir çatlak bulunmuyordu. (Alkış)
Ağız açma işine girerek 24 derecede karar kılındı. Forumdaki ustalar sağolsun, formülü vermişler. Ağızı 4-5 saat uğraşarak keskinleştirmeyi başardım ancak keskin ağıza bir- iki yağ taşı denemesinden sonra ulaşılamıyor. Kesmiyor yani. Delireceğim. Bir jilet, bir kör bıçak. Sonra bu mevzunun daha derin olduğunu anladığımda biraz daha zaman geçsin diyerek acele etmedim. Bu arada deride masatlama, trigonometrik açılarda uygulamalar, Japon teknikleri...You tube. Ne ararsan var ama bıçak kesmiyor. Sapı da yapmak lazım, moda ne? CEVİZ! Gidersin Ankara Sitelere; "-Kök ceviz Var mı?", "-Naaabecan sen onu?","-KESECEM"...! "-Yok kök mök, istiyosan ceviz var", "-ver", "-al"...30tl. Yok o kadar 15 var, tamam o zaman. "valla yoktu". Elimde mezarın yarısını örtecek kadar ceviz var, deseni yok. Olsun. Biraz desen olan yerde 3-4 kabzalık var, yeter. E ne olacak şimdi? Epoksi yok, al. Yanında boyası yok, al. Vernik yok, al. Al babam al. Tahta törpün var mı? yok...Yaaaa... Al onu da. Ne yapacan sen onu? Al bunların yanına 2000 kum zımpara kağıtlarını da... Evdeki çeyiz sandığı tutmuş konteynır olmuş. Evden kovulmam an meselesi. Korku dağları sardı beni, ya başaramazsam..."naabacan sen onu, sen onu,nu,nu,nu..."Aklımda çınlıyor, BehzatÇ. Bir delinin hatıra defterinden replik oynuyor, kafamda; nu, nu, nu...yankılanıyor:). Merak eden varsa; " Artık bebek ağlamıyor kafamda, duymuyorum birşey..." Yaptım kabzayı, eh işte, yarı yarıya beğendim, Pirinç pimleri de Ankarayı iyi bir aradıktan sonra buldum. 3mm,5mm.Allah yarattı demeden dövdüm, saat dokuz, komşuyu çok rahatsız etmeden pimi hemen çakayım, Kural:Pim hemen çakılmaz, yamulur, kırılır,şişmez. Ben ne yaptım? hemen çaktım kafayı kenarından kırdım. İşin yoksa epoksili pimi çıkar yerinden, bırak kalsın dedim içimden biraz da saydırarak kendime...(Epoksi de Bıson yani Bizon gibi, beş dakikalık:))
Namluyu kağıt bantla sardım epoksiden kısmen korudum. kenara biraz epoksi bulaştı, bunu nasıl çıkaracağımı Allah rızası için biri bana söylesin...Kabzaya Tik Yağı lazım. Yok. Al sana zeytin yağı, kulak temizleme çubuğu ile yedire yedire adam oldu. Kupkuru tahta mutfak gibi koktu. Üstüne boya. Birşeye benzemedi. Kafam bileme açısında. Söktüm bantları pırıl pırıl profil gözümün önüne geldi aaaaaaa.....Ağızda yarım milimetre kırık...Ulan ben senin......Nasıl kırıldın? Ne zaman kırıldın?. Ne yapacağım ben şimdi? Ağızı yeterince açamadım. Metal sert. Karacasu taşı, arkansas, yağ taşı, deri masat...Para etmiyor. Bir açı ölçerde aldım, baktım 35 derece. Bravo yani 24 olmuş 34, yaş 38. Gözümde gözlük de var... (Bu konuda yardımlarını esirgemeyen tüm forumdaşlara teşekkür ederim)Düşürdüm açıyı, 3 saat, kırık yok oldu, 9 derece açı var yanakta, kesmiyor meret. Görüntü jilet ama. Yeter dedim, fırlattım elimdekini malzemelerin içine inşallah saplanmamıştır bir şeye. Topladım pılımı pırtımı Erman hocayı izledim kafamda açı soruları.
Kırıktan itibaren kendime olan güven yerlerde süründü, böyle durumlarda ara vermek en iyisi. Profesyonel destek de alınır, gidersin bileyciye, abi ellerinden öper dersin, basar kösüre taşını:)) Ne anladım ben o işten? Kaçar suyu o işin de...Yapacağım ama kendime gelmeyi bekliyorum. Kafamda sorular:"Çelik kötü mü?, Ben kötü müyüm?, İşkencede mi kırdım?, Düzelir mi?.DÜZELİR. Bekle. Kabza ergonomisi değişik, uyumsuz. Bu tipte bir bıçak mı? Bir daha asla.
Sonuç: Satın aldıkça alınır, sanata ilginiz yoksa basın 300tl yi bir bıçak alın. O size baksın, siz ona. Hemde açıyı sizin için açıyorlar...Ben bu işi başarana kadar üstüne gideceğim...Sandıkta bekliyor meret, nereye saplandıysa...İş bitince bıçağın son halinin de fotoğrafını göndereceğim.
Okuyan-yorumlayan herkese çok teşekkür ederim.
Selam ile.