
Malzemeler:
10 kilo kırmızı biber
2 kilo olgun domates
1/2 kilo acı biber
3-4 yemek kaşığı turşuluk tuz
Hazırlanışı:
Biberlerin saplarını kesin, tohumlarını çıkarın ve domateslerle birlikte iri parçalar halinde doğrayın.
Büyük bir tencereye ya da iki tencereye aktarın hiç su koymadan önce suyunu bırakması için kısık ateşte, sonrasında orta ateşte kapağı açık olarak pişirin. Ya da düdüklü tencerede 5 dakika pişirebilirsiniz.
Pişen malzemeyi robotta iyice parçalayın ya da el mikseri ile tencere püre haline getirin. İsterseniz kalan çekirdekleri ayırmak için bir kevgir ya da süzgeçten geçirip çelik tencereye aktarın.
Tencereyi kapağı açık olarak kısık ateşe koyun suyunun tamamını çekene kadar yavaş yavaş kaynatın. Kaynatırken içinde bir tahta kaşık bırakırsanız etrafa sıçramayacaktır. Dibini tutmasın diye arada sırada karıştırın.
Bu süre yaklaşık 3-4 saat sürüyor. Tencereye koyduğunuz malzeme hemen hemen yarısına inene kadar diyelim.
Ateşten almadan önce azar azar ilave ederek olması gereken tuz miktarına göre tuzunu ayarlayın. Biraz tuzlu hazırlayın, daha dayanıklı olur.
Suyunu çektiğinden emin olduktan sonra, derin bir tepsiye koyun üstünü tülbentle örtün varsa güneş alan bir yerde yoksa mutfakta arada sırada karışırarak 2-3 gün bekletin.
Daha sonra bulaşık makinesinde yıkanmış ve iyice kurutulmuş kavanozlara bölüştürün, üzerine sıvıyağ ya da zeytinyağı gezdirin kapağını kapatın, buzdolabında saklayın.
Dikkat edelim!
Salçayı doğrayıp, pişirip, süzgeçten geçirmek yaklaşık birbuçuk-iki saat sürüyor. Gerisi kendi kendine oluyor. Gözünüzü korkutmasın. Deneyince ne kadar kolay olacağını göreceksiniz.
Burada önemli olan, salçanın suyunu çektirmek.
İlk anda açık kırmızı olan salça, piştikçe koyulaşıp koyu güzel bir renk alıyor.
Tepside bekletme süresini birkaç gün daha uzatabilirsiniz, bekledikçe kıvamı ve rengi daha güzel olur. Ama mutfağa girip çıktıkça karıştırmayı unutmayın.
Salçanın üzerini yağla örtmek hava alıp bozulmasını önler, bunu hazır aldığınız salçalara da uygulayın. Böylece bütün salçalarınızı, bozulmadan uzun süre saklayabilirsiniz.
Acı sevmiyorsanız hiç acı biber kullanmadan hazırlayın.
Çok sık kullanmıyorsanız daha küçük kavanozlara bölüştürün, böylece açılmış salçayı uzun süre bekletmemiş olursunuz.
Kırmızı biberler ve domatesler Eylül ayının sonunda daha olgun ve güzel olur. Mümkünse bu zamanlarda yapmayı tercih edin.