Bıçak Sanatı - Forum

biber salçası

fatma82

  • ***
  • 159
  • Fatma Daban
  • Meslek: tekstil
  • Yer: Giresun
biber salçası
« : 02 Kasım 2012, 20:55:03 »


Malzemeler:
10 kilo kırmızı biber
2 kilo olgun domates
1/2 kilo acı biber
3-4 yemek kaşığı turşuluk tuz

Hazırlanışı:
Biberlerin saplarını kesin, tohumlarını çıkarın ve domateslerle birlikte iri parçalar halinde doğrayın.
Büyük bir tencereye ya da iki tencereye aktarın hiç su koymadan önce suyunu bırakması için kısık ateşte, sonrasında orta ateşte kapağı açık olarak pişirin. Ya da düdüklü tencerede 5 dakika pişirebilirsiniz.
Pişen malzemeyi robotta iyice parçalayın ya da el mikseri ile tencere püre haline getirin. İsterseniz kalan çekirdekleri ayırmak için bir kevgir ya da süzgeçten geçirip çelik tencereye aktarın.
Tencereyi kapağı açık olarak kısık ateşe koyun suyunun tamamını çekene kadar yavaş yavaş kaynatın.  Kaynatırken içinde bir tahta kaşık bırakırsanız etrafa sıçramayacaktır. Dibini tutmasın diye arada sırada karıştırın.
Bu süre yaklaşık 3-4 saat sürüyor. Tencereye koyduğunuz malzeme hemen hemen yarısına inene kadar diyelim.
Ateşten almadan önce azar azar ilave ederek olması gereken tuz miktarına göre tuzunu ayarlayın. Biraz tuzlu hazırlayın, daha dayanıklı olur.
Suyunu çektiğinden emin olduktan sonra, derin bir tepsiye koyun üstünü tülbentle örtün varsa güneş alan bir yerde yoksa mutfakta arada sırada karışırarak 2-3 gün bekletin.
Daha sonra bulaşık makinesinde yıkanmış ve iyice kurutulmuş kavanozlara bölüştürün, üzerine sıvıyağ ya da zeytinyağı gezdirin kapağını kapatın, buzdolabında saklayın.

Dikkat edelim!
Salçayı doğrayıp, pişirip, süzgeçten geçirmek yaklaşık birbuçuk-iki saat sürüyor. Gerisi kendi kendine oluyor. Gözünüzü korkutmasın. Deneyince ne kadar kolay olacağını göreceksiniz.
Burada önemli olan, salçanın suyunu çektirmek.
İlk anda açık kırmızı olan salça, piştikçe koyulaşıp koyu güzel bir renk alıyor.
Tepside bekletme süresini birkaç gün daha uzatabilirsiniz, bekledikçe kıvamı ve rengi daha güzel olur. Ama mutfağa girip çıktıkça karıştırmayı unutmayın.
Salçanın üzerini yağla örtmek hava alıp bozulmasını önler, bunu hazır aldığınız salçalara da uygulayın. Böylece bütün salçalarınızı, bozulmadan uzun süre saklayabilirsiniz.
Acı sevmiyorsanız hiç acı biber kullanmadan hazırlayın.
Çok sık kullanmıyorsanız daha küçük kavanozlara bölüştürün, böylece açılmış salçayı uzun süre bekletmemiş olursunuz.
Kırmızı biberler ve domatesler Eylül ayının sonunda daha olgun ve güzel olur. Mümkünse bu zamanlarda yapmayı tercih edin.


Ynt: biber salçası
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2012, 21:53:48 »
Fatma hanım, tarif ve çeşitliliğe bakılırsa yemek yapmayı çok sevdiğiniz belli oluyor. Merak ettiğim bunların hepsi size mi ait, yani yazı ve fotoğrafların hepsi?

fatma82

  • ***
  • 159
  • Fatma Daban
  • Meslek: tekstil
  • Yer: Giresun
Ynt: biber salçası
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2012, 22:05:58 »
fotoğraflar (ç)alıntı tariflerde yıllardır biriktirdiğim dergi gazete küpürleri komşu eş dost akrabalardan alınan ve itinayla tarif defteri (şimdi ansiklopedi oldu artık) ne yazılan notlardan yemek yapmayı ve yemeyi çok severim 3 yıl önce 90 kilo oldum ama 18 ayda 26 kilo verdim  :) şuan osmanlı mutfağı hakkında bilgi topluyorum yeterli birikimden sonra yemekleri test ettiricem aile ve komşulara  :)

Murat AKIN

  • ***
  • 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: biber salçası
« Yanıtla #3 : 02 Kasım 2012, 22:31:29 »
Sayın fatma82:

Formun başka yönü de ortaya çıkıyor.
Öncelikle fotodaki renk çok güzel.

Benim başka bir özelliğim de ortaya çıkıyor.
Bahçe işlerini seviyorum çeşitli sebzeler yetiştiriyorum.

Şimdi saydım bahçede 14 çeşit biber var, sonunda bunları değerlendiriyoruz.
Bu değerlendirme içinde salça da var.

Hanımın yaptıklarını izliyorum arada bazı işleri de yapıyorum.
Sizinkinden farklı olarak pişmiş biberleri salça makinesinden çekerek çekirdeğinden başka kabuklarını da ayırıyor, sırf özünü kullanıyor.

Pişirmenin sonuna doğru tuz katıyor, mavur denilen biberin buruk acılığını almak için çok az şeker koyuyor.

Sıcakken, temizlenmiş kavanozlara koyup, ağzını kapatıp, tres çevirip koyuyor.
Sonra bezle güzelce sarıp, üzerine ağırlık koyup bir gece bekletiyor.

Kapakları içeriye çekik olduğundan bozulmadan bir kaç yıl saklanbiliyor.


fatma82

  • ***
  • 159
  • Fatma Daban
  • Meslek: tekstil
  • Yer: Giresun
Ynt: biber salçası
« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2012, 22:42:59 »
Sayın fatma82:

Formun başka yönü de ortaya çıkıyor.
Öncelikle fotodaki renk çok güzel.

Benim başka bir özelliğim de ortaya çıkıyor.
Bahçe işlerini seviyorum çeşitli sebzeler yetiştiriyorum.

Şimdi saydım bahçede 14 çeşit biber var, sonunda bunları değerlendiriyoruz.
Bu değerlendirme içinde salça da var.

Hanımın yaptıklarını izliyorum arada bazı işleri de yapıyorum.
Sizinkinden farklı olarak pişmiş biberleri salça makinesinden çekerek çekirdeğinden başka kabuklarını da ayırıyor, sırf özünü kullanıyor.

Pişirmenin sonuna doğru tuz katıyor, mavur denilen biberin buruk acılığını almak için çok az şeker koyuyor.

Sıcakken, temizlenmiş kavanozlara koyup, ağzını kapatıp, tres çevirip koyuyor.
Sonra bezle güzelce sarıp, üzerine ağırlık koyup bir gece bekletiyor.

Kapakları içeriye çekik olduğundan bozulmadan bir kaç yıl saklanbiliyor.

salça yapan makinalardan ben pek hoşlanmadım neden derseniz elde yavaş yavaş yapınca daha lezzetli oluyor mesela soğan kıymak için rondo diye tabir edilen makina var ama soğana acı bi tat veriyo ve soğanı çekilmiş halde yıkayıp sıkmak gerekir ama zırhta çektiğimiz zaman hem tadını bozmaz hemde yıkamak gerekmez evde kullanışlı zırh yapabilecek ustalarımız burda bolca mevcut nede olsa :)