Bıçak Sanatı - Forum

Motif

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Motif
« Yanıtla #80 : 13 Ocak 2010, 18:40:14 »
eylem bıçak çok güzel duruyor derken çok haklısın, tam 6 aydır el değmeden bir kenarda duruyor  :D
çeliği MTE HSS, bir testerenin parçası. bunun gibi sert bir çeliği gravür kalemim ile işleyemeceğimi anladığımda da böyle yarım kaldı. :(

bu arada ben nitrik asit kullanıyorum, bunu burada toptan temizlik malzemeleri satan birinden aldım. adam bunu 1e 7 su katarak kezzap diye satıyormuş >:D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #81 : 13 Ocak 2010, 20:01:26 »
Gravür ile ilgili önceleri okuduğum bazı kaynaklar nitrik asit kullanmaktan bahsediyordu diye hatırlıyorum. O bakımdan bana gerekebilir gibi. Peki nitrik asit olduğundan emin misin?

Nitrik asit bulursak eşimle beraber gravür ve litografi denemelerine de başlayabiliriz..  :)

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #82 : 13 Ocak 2010, 20:24:01 »
Eylem http://www.tipkimsan.com/pinfo.asp?pid=3145
Gökhan temizlikçilerde satılan taş asiti diye bir asit var bunu genelde nitrik asit diye satıyorlar, çok kuvvetli bir asit, bakıra hiç zarar vermiyor ( genelde bakır güneş kollektörlerinin kireç temizliğinde kullanılıyor) ama çeliği şiddetli aşındırıyor, sattıkları bu asit olmasın.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #83 : 13 Ocak 2010, 20:39:00 »
ben yaklaşık 2 litre almıştım, bundan 4 yıl kadar önce. damascus denemelerinde sonra asitle karartma için almıştım.
tam içeriğini bilmiyorum, adama kezzap varmı diye muhabbete giridim ve sonuçta kezzap yaptıkları bu asidi getirdi. nitrik asitde halk arsında kezzap dedikleri için nitrik asit diyorum, yani emin değilim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #84 : 13 Ocak 2010, 20:56:34 »
Link için teşekkürler. Fosforik asit de varmış. Oh oh, dadından yinmez.
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #85 : 13 Ocak 2010, 21:00:06 »
arkadalar aman aman ha. gerçi hepimiz bu işleere yabancı değiliz ama dumanının bile solunum yolu mukozasi ile gozelere ciddi tahriş etkileri var. gelelim kezzaba. bu nitrik asit değil sulfirik asit olması lazım.  tuz detayını bilmiyordum ama gokhan bıçagını gerçkten çok begendim.  yine yapmışsın yapacagını. gerekli tesviyeyi başka bir hss ile yapabilirsin. türkiyedekiler genellliikle  % 5-10 cobalt içerenler . ama pek çok alternatif bulbliriz. 69 R c kadar yolumuz var.
 asit uyguladıgmız yüzeye yakın bir çalışma lambaası da tepkimeyi hızlandıracaktır.  el altında bazik bir madde bulundurmakta fayda var. işlemi durdurma veya üzerimize gelirse nötralize etmek için...

« Yanıtla #86 : 13 Ocak 2010, 21:02:16 »
::) fosforik asiti ne yapacaksın ::) ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #87 : 13 Ocak 2010, 21:24:07 »
::) fosforik asiti ne yapacaksın ::) ::)

Ben de merak ettim  ::) Aman hiç bulaşmayın fosforik aside, çok çok tehlikelidir...
Bu arada etrafta demir3klorür var mı acaba, en zararsız çelik aşındırma maddesi bu ve tüm dünyada genelde bu kullanılıyor, asitler gibi tehlikeleri çok daha az....

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #88 : 13 Ocak 2010, 21:27:38 »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #89 : 13 Ocak 2010, 21:37:58 »
Mükemmel ustam, teşekkürler  :2up
Tedarikçiler listesine eklemek lazım bunları  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #90 : 13 Ocak 2010, 21:49:41 »
Şöyle siyah kaplamalı bir bıçak yapalım desem yöntemlerden biri siyah fosfat kaplama değil mi? Onun için de fosforik asit gerek.

http://www.google.com.tr/search?q=how+to+black+phosphate+finish

Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #91 : 13 Ocak 2010, 21:55:31 »
Şöyle siyah kaplamalı bir bıçak yapalım desem yöntemlerden biri siyah fosfat kaplama değil mi? Onun için de fosforik asit gerek.

http://www.google.com.tr/search?q=how+to+black+phosphate+finish

Hımm, haklısın, mangandioksit ve fosforik asit lazım. Bu arada fosforik asiti flor asidi ile karıştırmışım  :-[  özür dilerim.  Fosforik asit aşırı tehlikeli değil. Sanırım sadece tahriş eder  :)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #92 : 13 Ocak 2010, 21:59:22 »
Koladaki asit de fosforik değil miydi zaten?  ;)

Florik olan da çok faydalı, Paşabahçe'nin çok güzel ürünleri var, ara sıra içimden cam işi yapmak da geliyor hani.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #93 : 14 Ocak 2010, 00:17:22 »
Daha önce söz ettiğim akrilik boyayla yüzeyi boyayıp ardından metal yüzeyine yaptığım yazı denemesini ekliyorum, burada aşınmayı hızlandırmak için perhidrol ile tuz ruhu kullanmıştım, aşınma sonrası tekrar boyayıp zımparaladım. ( dağlama süresi iki dakika)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #94 : 14 Ocak 2010, 00:23:34 »
Daha önce söz ettiğim akrilik boyayla yüzeyi boyayıp ardından metal yüzeyine yaptığım yazı denemesini ekliyorum, burada aşınmayı hızlandırmak için perhidrol ile tuz ruhu kullanmıştım, aşınma sonrası tekrar boyayıp zımparaladım. ( dağlama süresi iki dakika)

Hiç fena değil Sefa, ancak kenarların bozunması ilginç. Acaba aşındırmanın çok hızlı olmasından mı kaynaklanıyor?
Bir de daha seyreltik bir çözelti ile denesen nasıl olacak merak ettim? Sanki hafiften boyanın altından da yemeye başlamış gibi, ne dersin?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #95 : 14 Ocak 2010, 00:47:03 »
kesinlikle doğru, ne olacağını hızlı görmek adına perhidrol ekledim asite, oysa olması gereken sürecin daha yavaş gerçekleşmesi,  asite perhidrol katınca ciddi anlamda ısı çıkıyor zaten, büyük olasılıkla bı ısınma kenarlarda yenmeye neden oldu.
Çok derişik olmayan bir asitle, uzun bekleme süresiyle ve boya hemen kurur kurumaz ( yaklaşık 5 dak sonra) yüzeye yazılan karakterlerle çok iyi sonuç alınacağını düşünüyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #96 : 14 Ocak 2010, 09:02:15 »
Aah, ah, devre kartı üretirken neler çekmiştim ben.

Genel konuşuyorum. Maskenin yani boyanın, metale iyi yapıştığından emin olmak,
maskenin yeteri kalınlıkla, kalitede olduğundan emin olmak,
ve tepkimeyi makul bir hızda sürdürmek gerek.

Şu durumda listedekilerden ilkine yani maskenin metale iyi yapışmasına dikkatinizi çekeyim. Boya parlak yüzeye çok iyi tutunma eğiliminde olmayabilir. Yazıyı yazarken geri kalan boyayı yüzeyden biraz ayırmış da olabilirsiniz. Farklı boya ile sonucu geliştirmek mümkün olabilir. Balmumunu da kendi adıma özellikle denemeye değer buluyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #97 : 14 Ocak 2010, 20:35:26 »
İşlemenin ısıl işlemi hasarsız, oksitlenmesiz atlatmasının yöntemini bugün buldum sanırım.

Çözüm: İşlemenin üzerine biraz boraks koyup fırına öyle vermek. Bu sayede boraksın eriyip yayıldığı kısmın oksitlenmediğini gördüm.

Kafama takılan tek soru: "Bıçağın iki tarafına birden işleme yapınca altta kalan tarafı boraksla nasıl korurum?
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #98 : 17 Ocak 2010, 00:42:37 »
Dremelin gravür makinası bu gün geldi, hemen açıp çalıştırdım deneme amaçlı, epeyce sesli ama ciddi anlamda darbe yapıyor, hemen elime geçen ilk şeye yazı yazdım, bir el testeresi koluydu, beni şaşırtı, çok kontrollü siz istemeden bir yere gitmiyor ( dönmediği için ) bakalım, yarın kendimi iyi hissedersem küçük bir deneme yaparım.

« Yanıtla #99 : 17 Ocak 2010, 14:45:43 »
elimde doğru dürüst sac yoktu o yüzden deneme amaçlı bulduğum ilk sac parçasına birşeyler denedim. Fotoğraf çok kötü farkındayım ama şu an elimdeki makina bu, diğeri evde değildi o yüzden idare edin. Makina çok kontrollü, normal yazı yazar gibi, çok rahat hakimiyeti var. Opsiyonel olarak satılan elmas uç alınıp herşeye yazı çizi yapılabilir. Benim hoşuma gitti.