Bıçak Sanatı - Forum

Motif

avergraver

• **
  • 77
    • Havalı metal işleme kalemleri Engraving tools
  • Meslek: Havalı Metal İşleme Gravür Kalemleri İmalat ve Satışı
  • Yer: Antalya / TURKEY
Ynt: Motif
« Yanıtla #120 : 25 Ağustos 2012, 23:02:49 »
Kakmanın çeşitli teknikleri vardır. Mesela kabartma kakma yapmak isterseniz,  ilk olarak yapacağınız şekli kıl testere ile kesersiniz. Diyelimki Altın bir kuş kestiniz. O kestiğiniz altın kuşu, uygulama yapacağınız şeklin üzerine şablon gibi koyup, çelik ince uçlu bir pergel ile çizersiniz. Sonra şablonu kaldırıp, çelik üzerine çıkmış olan çizimin, çizdiğiniz sınırların dışına taşmayacak şekilde, iç kısımlarına çapak çıkaracaksınız. çizimin iç kısmı komple diken gibi olacak. Tabiki bunu havalı oyma kalemi harici yapmanız çok zor, hatta imkansız. Daha sonra yine Altından kestiğimiz kuş şablonunu o dikenli olan bölümün üzerine koyup çekiç yada havalı kalem ile üzerine vuruyoruz. Çelik üzerindeki kalkan dikenli çapaklar altının içine girerek büzüşür ve Altın çelik üzerine kaynak olmuş gibi yapışır. Ondan sonra dışı zımpara olur ve şeklin detayları (kuşun kanadı-gözü-gölgeleri) Çelik kalemle oyulur. En sonundada tekrar gölge - gözleri - kanat tüyleri belli olsun diye siyah boya ile boyanır. Bu tarif ettiğimiz "KABARTMA" kakmadır. Ve kakma çeşitlerinden sadece bir tanesidir. İnşaAllah video çekersem burada paylaşırım...
Cahillerin kalpleri dudaklarında, Alimlerin dudakları ise kalbindedir. ( Hazreti ali keramullahu veche)

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #121 : 25 Ağustos 2012, 23:19:47 »
Şu kakma işini görsel olarak anlatmanız mümkünmü. Yaptığım bıçaklara bunu uygulamak istiyorum. birde kakmada pirinç kullanılıyormu. Sizin kullandığınız metallere göre sert biraz.
Görsel olarak bazı resimler var lakin, videoda görmeniz daha iyi olur. Vereceğim linkte kabartma değil, çelikle aynı seviyede yapılmış kakma var. 2 tane videoyuda izleyebilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=DQv1bSWxeo8   
Birde kakmanın geniş olan yüzeylerine dikenli çapak çıkarılır, 2. linkteki yıldızların içine çapak çkarıp zemini pütürlü hale getiriyor. ince tel olması gereken yerlere ise kenar çukurlar oluşturulması yeterlidir. Sanırım bilgi için bu 2 video yeterli olacaktır. http://www.youtube.com/watch?v=ZhR_mEv-nNs
Cahillerin kalpleri dudaklarında, Alimlerin dudakları ise kalbindedir. ( Hazreti ali keramullahu veche)

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #122 : 25 Ağustos 2012, 23:31:39 »
Pirinçten yapmak isterseniz eğer kakmayı, Tavlayıp ispirtoya batırmanız gerekir, ve bu işlemi 3 kere felan yapmalısınız. O zaman pirinç yumuşar, kakmaya müsait hale gelir.  Aklınıza takılan konuları sorun yardımcı olurum.

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #123 : 25 Ağustos 2012, 23:37:10 »
Ayrıca, bazı silah fabrikalarına oyma kalemi sattığım ve kurulumunu yaptığım için oradaki pirinç kakmaları gördüm. Daha doğrusu kakma değildi, kaynak yapıyorlardı. Bana bunun bir sorun olduğunu, pirinci kaynatırken bazı yüzey gerilimleri olduğunu söylediler. Bende onlara kakma yapmalarını önerdim. Biraz meşakkatidir ama, kaynakla yapılan iş kakma gibi olmaz. Kakma çok orjinal bir işçiliktir. 

« Yanıtla #124 : 25 Ağustos 2012, 23:40:28 »
İşte budur. Çok güzel yapılmış. Yardımcı oldunuz tabi çok teşekkürler. Peki bu kakma olayını da birazcık açabilir misiniz?
Kakma işine örnek http://www.bicaksanati.com/forum/savas-aletleri/ikinci-katana/200/

Osman Güney

• 418
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #125 : 25 Ağustos 2012, 23:48:57 »
Pirinçten yapmak isterseniz eğer kakmayı, Tavlayıp ispirtoya batırmanız gerekir, ve bu işlemi 3 kere felan yapmalısınız. O zaman pirinç yumuşar, kakmaya müsait hale gelir.  Aklınıza takılan konuları sorun yardımcı olurum.

Çok teşekkür ederim . Gerekli bilgiyi aldım sıra tecrübe yapmaya geldi.
Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #126 : 26 Ağustos 2012, 00:01:47 »
Video harikaydı. Yardımlarınız için çok teşekkürler. Biz amatörler içinde daha uygun fiyatlı çözümler üzerinde çalışmayı düşündünüz mü?

İşte budur. Çok güzel yapılmış. Yardımcı oldunuz tabi çok teşekkürler. Peki bu kakma olayını da birazcık açabilir misiniz?
Kakma işine örnek http://www.bicaksanati.com/forum/savas-aletleri/ikinci-katana/200/

Sefa Ustam sizin çalışmalarınızın her aşamasını takip ediyoruz zaten. Siz bu tür havalı makine ile değilde elle çakma yöntemiyle yapmıştınız yanılmıyorsam. Keşke yakınınızda olsaydım da çırağınız olsaydım. Sizden öğrenecek daha çok şeyimiz var. Sizin gibi ustaların çalışmalarını yakından takip edemediğimiz için bu tür videolu anlatımların bizler için faydası çok. Bu foruma kayıt olmamı sağlayan da Sefa Ustam sizin videonuzdu. Ayrıca avergraver nickli arkadaşımıza sorularımızı cevapsız bırakmadığı için teşekkür ederiz. Bu teşekkür ayrıca sitede bizlere tecrübelerini paylaşan siz ustalarımız içinde geçerli.

Bıçağa sevgimiz vardı ama bu forumun takipçisi olmadan ve bıçak yapmaya başlamadan önce bu kadar detaylı bir iş olduğunu da hiç düşünmemiştim. Keşke imkan ve zamanımız daha çok olsaydı da bıçak sanatını, zanaatini hakkıyla yapabilseydik.
« Son Düzenleme: 26 Ağustos 2012, 00:04:17 Gönderen: s_türk »

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #127 : 26 Ağustos 2012, 00:26:20 »
Sayın Türk, fiyatlarımız zaten uygun ama, Sadece Türkiyede pahalı geliyor.  Daha öncede başka bir konuda belirtmiştim sanırım ama yine belirteyim.  Dünyada 3 tane üretici mevcut, 2 si Amerikan firması. Ayrıca fiyatları bizimkinden pahalı. Dahası garantisi yok! Bizim ürün fiyatlarını onlar ile kıyas edersek bihayli ucuz. 3 yılda garantili. Tüm parçaları tamamen kendimiz üretiyoruz. Hertürlü testten geçiriyoruz. Tabiki kul yapısı, bir arıza olursa, Hemen yenisi ile değiştiriyoruz. Mağduriyet yaşanmasını istemiyoruz. 2 yıl önce hollandaya sattığım bir bir müşterim, kalemde bir sorun olduğunu söyledi, kesinlikle mağdur etmeden hemen teslimatı yaptık. Ürünümüzün arkasındayız, Bunuda buradan belirtmek isterim.  Fiyat konusunda yinede elimizden geleni yaparız.  http://www.youtube.com/watch?v=oLbGR9wq0rg

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #128 : 26 Ağustos 2012, 00:59:46 »
Söylediklerim yanlış anlaşılmasın. Ürününüz hoşuma gittiği için yorum yaptım. Bu tür cihazların fiyatları konusunda da bir fikrim yok açıkçası. Onun içinde pahalı falanda demiyorum. Sadece söylemek istediğim benim gibi amatör kullanıcılar için pahalı olduğudur. En azından benim için biraz pahalı geldi. Örnek verecek olursam ben sakal bıyık düzeltmek için sıradan bir makas kullanıyorum. Fiyatı 5-10 liralık olan. Ama işin ustası bir berber belki 1000 liralık bir makas kullanıyordur. İşim bu olsa arkama bakmadan çoktan sipariş vermiştim. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. 

« Yanıtla #129 : 26 Ağustos 2012, 01:16:11 »
İşi bu olan veya hobi amaçlı alacaklar için fiyatlar gerçektende yurtdışından çok daha ucuz.

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #130 : 26 Ağustos 2012, 01:52:20 »
Söylediklerim yanlış anlaşılmasın. Ürününüz hoşuma gittiği için yorum yaptım. Bu tür cihazların fiyatları konusunda da bir fikrim yok açıkçası. Onun içinde pahalı falanda demiyorum. Sadece söylemek istediğim benim gibi amatör kullanıcılar için pahalı olduğudur. En azından benim için biraz pahalı geldi. Örnek verecek olursam ben sakal bıyık düzeltmek için sıradan bir makas kullanıyorum. Fiyatı 5-10 liralık olan. Ama işin ustası bir berber belki 1000 liralık bir makas kullanıyordur. İşim bu olsa arkama bakmadan çoktan sipariş vermiştim. Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
Abi siz haklısınız, lakin bizde haksız değiliz:)) Tabikide bütçe meselesi.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #131 : 26 Ağustos 2012, 02:40:34 »
Abi siz haklısınız, lakin bizde haksız değiliz:)) Tabikide bütçe meselesi.

Yok yok sizde haklısınız :) Açıkçası aynı kalitede bir ürünü bizim vatandaşımız da yapıyorsa bırak ucuzu pahalı da olsa onu kendi vatandaşımızdan alırım. İnşallah sizinle alışveriş yaparız.

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #132 : 26 Ağustos 2012, 02:49:27 »
En kaliteli ürünü sunmak için elimizden geleni yapıyoruz. Hayırlısı diyelim inşaAllah:)

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #133 : 13 Eylül 2012, 16:28:04 »
çok güzel işçilikler,bunları görünce şekerci dükkanına girmiş çocuk gibi oluyorum alınacak o kadar çok malzeme var'ki ne vakit ne nakit yeter :) :(

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #134 : 13 Eylül 2012, 21:33:18 »
çok güzel işçilikler,bunları görünce şekerci dükkanına girmiş çocuk gibi oluyorum alınacak o kadar çok malzeme var'ki ne vakit ne nakit yeter :) :(
Sevgili Yunus, Aslında okadar çok malzemeye ihtiyaç yok. Kendine bir mengene alacaksın 360 derece dönen. birde çekiç ve tığ. bu dediğim malzemeler 250 tl yi geçmez. Zımparası boyaları yedek oyma kalemleri hepsi dahil 250 tl.  Bulunduğun şehirde bunların hepsini tedarik edebilirsin. Bu işin en çok sevdiğim yanı, gravür yaparken insan öyle bir zaman geçiriyorki, abi süper bir şekilde kafa dağıtıyorsun.  Dilerim en kısa zamanda başlarsın.  :)

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
« Yanıtla #135 : 18 Eylül 2012, 08:22:24 »
Aslında çoğu malzemem var daha önceden ufak tefek ahşap kakmalarım oldu kundak üzerine kartal -geyik-karaca-yaban domuzu gibi kıl testere ile kesip ahşaba kakma yapıyordum şu an artık kendimi bıçaklara kaptırdım.daha önce metal üzerine işleme yapmıştım sahte tam çakmak kapak, şu an öncelikli ihtiyaçlarım var onları halletmem gerekli daha sonra 360 derece mengene ve tığ fakat mutlaka ürettiğiniz gravür aletinden almak istiyorum bakalım hayırlısı.
belirttiğiniz gibi kafa dağıtmak için bire bir uğraşlar nirvanaya ulaşıyorsunuz hatta bazen öyle fikirler ve figürler geliyorki kendinize inanamıyorsunuz

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #136 : 18 Eylül 2012, 21:17:30 »
Kardeşim eğer kabul ederseniz size oyma ucu ve tığ hediye olarak göndermek isterim.  En azından bir katkımız olur. Her konuda yardımcı oluruz, kalem almanız şart değil.  Bu iş için esas gerekli olan malzemeler-"mengene,oyma kalemi yada tığ çekiç, freze motoru, zımparalar ve boyalar" bunların hepsini toplasan 1900tl yi bulur. Ama tığ ve çekici iyi kullanabilirsen, sadece bir mengene işini görür. mesela biz kabartma desenler yapmak isteyince, freze ile değil, kalem yada tığ ile yapıyoruz. tığı dediğim gibi iyi kullanabilirsen, bir mengene birde tığ yeterli olacaktır.

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
« Yanıtla #137 : 27 Eylül 2012, 12:15:39 »
Sn Avergraver adınızı bilmediğim için bu şekilde hitap ettim kusura bakmayınız.Nazik teklifiniz için çok teşekkür ederim sağ olun var olun.
Lakin böyle bir hediyeyi kabul edemem lütfen kusuruma bakmayın. El emeği vererek üretmiş olduğunuz bu ürüne ancak hediyesi (bedeli)karşılığı sahip olmak isterim.
İyi niyetiniz ve zengin gönlünüz için ayrıca teşekkür ederim sevgi ve saygılarımla

avergraver

• **
  • 77
« Yanıtla #138 : 27 Eylül 2012, 18:52:28 »
Kardeşlerin gülü çok pahalı bir hediye değil zaten bunlar. Ben size bunu en azından masraf etmeyin, başlamanız için bunlar yeterli diye, hediye etmek istedim.:)  Herşey para değilki, gönlümden gelmişti :)  Neyse siz mademki kabul etmediniz, canınız sağolsun. Yardımcı olacağım bir konu olursa eğer, herzaman yardımcı olurum. Saygılar sunarım...

Ramazan Taşlı

murat_can66

• **
  • 468
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #139 : 29 Ekim 2014, 20:32:32 »
dremel marka gürevür makinesiyle işleme yapa bilirmiyiz yaparsan nasıl olur o makineyle sadece isim falanmı yazarız bilgi verirseniz eğer sevinirim