Bıçak Sanatı - Forum

çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri
« : 22 Haziran 2010, 20:47:11 »
merhaba,

yine bir soru ile karşınızdayım. cevabı, yeni başlayanlar için ciddi bir kaynak olacak nitelikte bir soru:

biz yeni başlayanlar, çelik türleri hakkında hemen hemen hiçbirşey bilmiyoruz doğal olarak. ilk yaşadığımız sorun şu, yapmayı istediğimiz bıçak için ne tür bir çelik kullanmalıyız? çelikler isimlendirilirken farklı farklı biçimler karşımıza çıkıyor. aklıma gelenleri kısaca yazayım: 1095, ck67, rwl... damascus, dövme çelik, paslanmaz çelik, 440 c, d2 ... vs. bu terimler aynı tablo içinde farklı başlıklar altında inceleniyordur muhtemelen. yani paslanmaz bölümü altında 1095 ve dövme çelik yer alıyordur. ya da -belki- 1095 kodlu çelik, bıçak sektöründe 440 c olarak isimlendiriliyordur. bu terminolojiye hakim olamıyoruz. ve sonra da şu problem devreye giriyor. ne tür bıçak için hangisi seçilmeli. hem bıçağın özelliği olarak(kesici, darbe dayanımı yüksek, paslanmaz vs..) hem de biçimsel olarak(uzun namlulu, iç bükey namlu, kısa, geniş, ince....) ne tür çelikler seçebiliriz? yani ben bir kukri yapmak istiyorsam neyi niçin seçmeliyim, bir tanto yapmak istiyorsam neyi neden seçmeliyim?

ekte bir kabaca tablo hazırladım. detayları sağ tarafa doğru artıyor. bu tablonun gerçeğine uygun olarak doldurulmasıdır asıl istediğim:)

zor birşey istediğimin farkındayım. belki de elinizde hazır bir kaynak vardır, bilemiyorum. ama bu, yeni başlayan kişilerin çelik ile ilgili ilk bilgileri edinebilmesi için mutlaka gereken bir bilgi.

ilginiz için şimdiden teşekkür ediyorum...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ynt: çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri
« Yanıtla #1 : 22 Haziran 2010, 21:19:19 »
Emin gerçekten de nereden bulursun böyle alengirli soruları :) Öncelikle tablo çok hatalı, doğrusunu hazırlamak gerekir. Aslına bakarsan doğru tabloyu herkes kendisi de hazırlayabilir. Her gün yeni bir çelik üretilmekte, her çelik diğerinden farklı, kimi zamanda benzer özellikle sahip çelikler farklı firmalar tarafından üretildiğinden ticari ismi çeliğin kalitesini de belirleyen bir sistem oluşmuş. Tüm bunları bilip izlemek, hele de akılda tutmak kayışı kırdırır. Bunları öğrenmek yerine alaşım elemanlarının çeliğe girdiğinde ne tür marifetlerini olduğunu öğrenirsek, yada elimizin altında yazılı bir belge halinde bulunursa ( ki var) o zaman daha bir özgürleşiriz. Alaşım elemanlarından hangisi karbür oluşturur, hangisi malzemenin aşınma dayanımını arttırır, hangisi kolay dövülür, hangisi toz metalurjiktir vs vs vs. Temel anahtar bu. Örneğin bizim yakınlarda kullandığımız paslanmaya dirençli AEB-L 440B ye denk gelen bir çelikmiş gibi. Aşağıya bir link ekliyorum, ingilizce ama bıçaklarda kullanılan her çelik neredeyse var. Bu linkte her çeliğin kimyasal kompozisyonu verilmiş, buradan hareket ederek zaten metalurji başlığı altında daha önce vermiş olduğumuz alaşım elemanlarıyla ilgili yazıdanda yararlanarak her çelikle ilgili kabaca bir yargıya varılabilir.. Şimdi sen söyle hangisiyle kukri yapalım :))
http://ajh-knives.com/metals.html#metal2

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #2 : 23 Haziran 2010, 11:07:28 »
Sefa Usta'ya ve Emre'ye verdikleri bilgiler ve ayırdıkları zaman için teşekkür ediyorum.  :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 23 Haziran 2010, 13:29:10 »
Vallahi bu kadar güzel yazılır Emre. İnsan keyifle okuyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #4 : 23 Haziran 2010, 13:59:51 »
sahane bir yazi olmus , ben de kendi adima tesekkur ederim , bunu da basip astim
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #5 : 23 Haziran 2010, 14:00:48 »
Ustam klavyene sağlık, ne güzel yazmışsın.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 23 Haziran 2010, 14:03:12 »
Hehehe, biraz kafam iyiydi yazarken, gözlerim de kapanıyordu, yazım hatalarımı düzeltmedim, hatıra olsun  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

Carmentality

• *
  • 49
  • Şeref Yılmaz ARSLAN
  • Meslek: IT Uzmanı
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #7 : 23 Haziran 2010, 20:28:27 »
Bilgiler için Teşekkürler, çok aydınlatıcı oldu.

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #8 : 28 Eylül 2010, 14:26:48 »
Oldukça kitabi olmuş,tashih yapmadan,baskıya girer bu yazı :2up emek verif uğraştığın için teşekkürler,zevkle okudum bu yazıyı.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #9 : 28 Eylül 2010, 21:12:01 »
emeğin için tesekur ederım Emre..     gayet acıklayıcı ve okuması bı o kadar zevklı bır yazı olmus.. :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

evren ozmermer

• *
  • 14
  • Meslek: finans
  • Yer: antalya
« Yanıtla #10 : 03 Mayıs 2011, 13:53:21 »
üstad dop dolu yazı olmuş eline sağlık

XRD

• *
  • 9
  • Meslek: Metalürji Mühendisi
  • Yer: Sakarya
« Yanıtla #11 : 23 Mayıs 2011, 00:50:44 »
verdiğim link açtığınız zaman search kısmına merak ettiğiniz çeliğin standart'ını yazınız. (1040, 1060, 4340 vs) birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

http://www.matweb.com/

« Yanıtla #12 : 23 Mayıs 2011, 00:52:45 »
Çok sağol süpermiş :2up

sasuta

• *
  • 39
  • Meslek: Serbest
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 14 Temmuz 2011, 13:56:23 »
Öncelikle bilgiler için çok teşekkür ederim.

Yurt dışından alacağım bazı bıçakların meteryal yapıları şu özellikleri içeriyor Gerber Çakı"8CR13 - 58HRC"Gerber Çakı"440C - 56HRC", Gerber Çok amaçlı çakı"7Cr17 - 54HRC", Avcı Bıçağı"8CR17MOV - 58HRC", Pala"420J2-58HRC", Survival Camp bıçağı"D2 - 60HRC"

Benim merak ettiğim bu yapıdaki bıçaklar için seçilen yapılar ve sertlikler uygun mudur, almaya değer mi? Ayrıca HRC'nin sertlik olduğunu anladım burası tamam. Peki rakamlar büyüdükçe daha mı sert oluyor yani daha mı kırılgan oluyor. Tabi bu çeliğe göre de değişkenlik gösterecektir lakin yukarıdaki çelikler için çıkılmış sertlikler ne derece uygundur ve seçilen çeliklerin özellikleri nasıldır?

Son olarak istenen fiyatlar bıçakların yapısı, sertliği ve kullanım amacı bakımından uygun mudur?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 14 Temmuz 2011, 14:20:49 »
Rambo 3'ü gerçeğinden ayırt edecek hata parmak korumasının ele bakan tarafının incelmemesi, onun dışında şekil olarak başarılı bir taklit. Bir de Hibben'in malını TOPS'a yazmasalarmış...

Rambo 4 kesinlikle sahte, başta sap olmak üzere formunda yanlışlıklar var. Ağzı sonlandıran gedik de filmdeki gibi değil Hibben'in fason üretimindekiler gibi.

Gerber konusunu hiç açmayayım.

Çin üretimi bu bıçaklar o fiyatlara çok pahalı, çeliklerin söylenen çelik olması durumunda bile.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 14 Temmuz 2011, 15:28:51 »
Ferhat'a katılıyorum, aliexpress zaten iyi bilinen bir çin malı pazarıdır. Bu bıçakların kesinlikle bahsedilen çelikler olmadığını düşünüyorum, ancak olsalar bile pek güven telkin etmiyor. Fakat sorunu bu mallara yönelik olmadığını farzetersek sorunun içeriği önemli ve en çok sorulan soru.
Basitçe ve istisnasız HRC ile belirtilmiş bu sertlik değerleri ne olursa olsun yükseldikçe çelik kırılganlaşır, aşınması zorlaşır, düştükçe ya elastik ya da sünek değerleri artar, darbe dayanımı artar, ağız tutuşu düşer.

Belli bıçağın, belli bir çeliğin ve belli bir işlevin hep optimum sertlik değeri vardır. Yani örneğin D2 bir küçük  bıçakta, sadece kesme yapılacaksa 62 gibi bir HRC sertliği çok uygundur, hatta zorlanma hiç görmeyecekse 65 ve üstü bile olabilir: ki bu çeliğin zaten görebileceği en yüksek sertlik değeri 68-69 civarıdır (sıfır altı işlemle)... Ancak çelik örneğin 440C olsaydı bu değerleri 2-3 kadar aşağı çekecektik. Bu aynen 8Cr13 için de geçerli. 8Cr17 için bir, 7Cr17 için iki-3 daha aşağıda bir sertlik optimum olacaktır. Ancak bu boy ve tipte bir bıçak için...

420J2 çeliği bence çin-tayvan işi duvar süsü kılıçlarda kullanılan ancak bizim açımızdan konu dışı olan bir çelik. hele bunun 58HRC olabilmesi çok mümkün değil...

Kipmen Sanat web sitesi

sasuta

• *
  • 39
« Yanıtla #16 : 14 Temmuz 2011, 16:07:30 »
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Peki kaliteli ve verdiği bilgiler açısından güvenilir bir satış sitesi öneriniz var mı? Türkiye'ye gönderim yapacak şekilde tabi ki :)

sasuta

• *
  • 39
« Yanıtla #17 : 14 Temmuz 2011, 16:14:44 »
Yine kafama takıldı, Elimizde olan bıçakların sertlik derecelerini ölçebilmemiz mümkün mü, bunun bir yolu var mıdır?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 14 Temmuz 2011, 16:43:17 »
Tabii, sertlik ölçümü için metalurjik laboratuvara yollayabilirsiniz. Belki bıçaklardan fazla paraya malolabilir ama  :D Onun dışında 60 HRC ile 58 arasında farkı kolay kolay ayırt etmenin yolu yok...

Ek: Düzgün sertleşmemiş, hatalı ısıl işlemi olan bir çeliğin ayırt etmesi kolaydır. Pirinç testi diye arama yapınız...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #19 : 14 Temmuz 2011, 16:43:51 »
İstanbuldasınız göründüğü kadarıyla, İstanbulda bu işi yapan bir çok firma var. Üyelerimizden Özgür Özdemirle bir görüşün isterseniz.