merhaba,
yine bir soru ile karşınızdayım. cevabı, yeni başlayanlar için ciddi bir kaynak olacak nitelikte bir soru:
biz yeni başlayanlar, çelik türleri hakkında hemen hemen hiçbirşey bilmiyoruz doğal olarak. ilk yaşadığımız sorun şu, yapmayı istediğimiz bıçak için ne tür bir çelik kullanmalıyız? çelikler isimlendirilirken farklı farklı biçimler karşımıza çıkıyor. aklıma gelenleri kısaca yazayım: 1095, ck67, rwl... damascus, dövme çelik, paslanmaz çelik, 440 c, d2 ... vs. bu terimler aynı tablo içinde farklı başlıklar altında inceleniyordur muhtemelen. yani paslanmaz bölümü altında 1095 ve dövme çelik yer alıyordur. ya da -belki- 1095 kodlu çelik, bıçak sektöründe 440 c olarak isimlendiriliyordur. bu terminolojiye hakim olamıyoruz. ve sonra da şu problem devreye giriyor. ne tür bıçak için hangisi seçilmeli. hem bıçağın özelliği olarak(kesici, darbe dayanımı yüksek, paslanmaz vs..) hem de biçimsel olarak(uzun namlulu, iç bükey namlu, kısa, geniş, ince....) ne tür çelikler seçebiliriz? yani ben bir kukri yapmak istiyorsam neyi niçin seçmeliyim, bir tanto yapmak istiyorsam neyi neden seçmeliyim?
ekte bir kabaca tablo hazırladım. detayları sağ tarafa doğru artıyor. bu tablonun gerçeğine uygun olarak doldurulmasıdır asıl istediğim:)
zor birşey istediğimin farkındayım. belki de elinizde hazır bir kaynak vardır, bilemiyorum. ama bu, yeni başlayan kişilerin çelik ile ilgili ilk bilgileri edinebilmesi için mutlaka gereken bir bilgi.
ilginiz için şimdiden teşekkür ediyorum...