Bıçak Sanatı - Forum

Tasarım fikri yoklaması

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: Tasarım fikri yoklaması
« Yanıtla #40 : 29 Eylül 2012, 20:34:01 »
Sefa Bet, namluyu sadece sari bir firca ve camsille hafif temizledim ve kuruladim.fazlasini bilmadigimden kurcalamadim, uzeri de rolyef desenli.kabazayi sokup sari parcalari az gumus parlaticisi ve bol bezle ovarak,kini da (sanirim gumustu, en azindan dedem boyle der boyle yapardik) aynen parlattim. Kin ozellikle ucta epey yipranmis. Boynuz sapi ve sirmalarini ellemedim zaten oynaklar. Gerisi ve fotokar sonra.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #41 : 29 Eylül 2012, 21:32:22 »
Teşkkürler Salim Bey,
Bu açılı ağaç keskisi hissi veren bir yapı, bileme geometrisi evet, aslında sap da enteresan sanki boşluğa sonradan yerleştirilmiş gibi. Bu arada dedemin büyük amcasından kalma bir tören kılıcı vardı. Osmanlının yüzünü batıya dönüp Almanlardan kılıç aldığı dönemlere ait. Bugün oğlanla temizleyip parlattık. Ama sanırım bunun için ayrı bir konu açmak daha doğru....

Bu bıçağın resmini yayınlamamın sebebi tasarım olarak sizin tasarımınız yakın olması dışında Eylem Ustanında belirttiği bazı noktaların bu bıçakta düşünülerek yapılmış olması. Örneğin Eylem Ustanın belirttiği gibi sizin bıçakta elin ileri doğru kaymasını önleyecek herhangi bir yapı mevcut değil. Bu haliyle güvensiz bir kullanım hissi veriyor.
Resimdeki bıçağın kılıfı kydex kılıf ve kılıfın alt kısmı düdük şeklinde kullanılabiliniyor. Google da smith wesson neck knife diye arattırma yaparsanız bu bıçakla ilgili pek çok kaynak bulabilirsiniz. Tasarımınızın bitmiş halini de en yakın zamanda görmek isteriz.
Kılıç konusunda ustalarımızın önerileri doğrultusunda çalışma yaparsanız bence daha iyi olur.
« Son Düzenleme: 29 Eylül 2012, 21:37:12 Gönderen: s_türk »

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #42 : 29 Eylül 2012, 21:38:45 »
Anliyorum ustat. Daha once komu gectiydi, kalinlik yeterli gelirse biraz doku olmazsa kabzada paracord ya da deri sicim? Birde tum yapi 2 boyutlu belki 3. Boyutta ufak bir dokunus bunu cozer. Sagolun.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #43 : 29 Eylül 2012, 22:12:39 »
şimdi tam tanto oldu  ;D bora nın shogun modelinin uç kısmını kıranların olduğunu duymuştum gerçi bende big bowie modeli var o da aynı ucunu incecik yapmışlar en ufak bir zorlamada kırılır sanıyorum yeri gelmişken daha dayanıklı bir namlu ucu nasıl yapılabiliriz, taşlama genişliğini uç kısımda kısa tutup açıdan feragat etmek dışında ne yapılabilir dış bükey ağızmı tercih edilmeli?

Ucun dayanımını arttırmak için aklıma gelen bir iki yöntemi sayayım.

-- "Bükey"li bir taşlama değil de düz bir taşlama yaparken uca doğru açı arttırılabilir.
-- İkinci taşlama başlangıcının kalınlığı uca doğru arttırılabilir.
-- Ucun açısı arttırılarak kütleştirilebilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #44 : 29 Eylül 2012, 22:18:33 »
Bu profilin boyutları nedir?
Birde en üstteki çıkıntı ne için. Fonksiyonel bir özelliği olacak mı? (Belki şişe açacağı olabilir.) Yoksa o kısımdaki çıkıntıyı yok ederseniz baş parmak oyuğu olarak o alan daha fonksiyonel olacaktır diye düşünüyorum. 

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #45 : 30 Eylül 2012, 02:31:13 »
Profil boyutlari konunun basindaki imajda var, bicak hatti duz oldugu icin parmak desteginib, yontma gibi islerde agzi ileri itmesi gerektigini dusundum ama maket yapinca durum anlasilacak.

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #46 : 30 Eylül 2012, 09:06:57 »
şimdi tam tanto oldu  ;D bora nın shogun modelinin uç kısmını kıranların olduğunu duymuştum gerçi bende big bowie modeli var o da aynı ucunu incecik yapmışlar en ufak bir zorlamada kırılır sanıyorum yeri gelmişken daha dayanıklı bir namlu ucu nasıl yapılabiliriz, taşlama genişliğini uç kısımda kısa tutup açıdan feragat etmek dışında ne yapılabilir dış bükey ağızmı tercih edilmeli?

-- "Bükey"li bir taşlama değil de düz bir taşlama yaparken uca doğru açı arttırılabilir.

Teşekkürler şimdilik ayrıntıya girmiyim daha sonra resimli bir şekilde ayrı bir başlıkta genişletiriz konuyu kalın uç istemi bıçağın formunuda değiştiriyo gibime geldi  ::)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #47 : 30 Eylül 2012, 09:56:06 »
...

Teşekkürler şimdilik ayrıntıya girmiyim daha sonra resimli bir şekilde ayrı bir başlıkta genişletiriz konuyu kalın uç istemi bıçağın formunuda değiştiriyo gibime geldi  ::)
Sizin fotoğraflardaki Bora'nın burnu için bence buna gerek yok. verdiğim 3. maddeden nasibini fazlasıyla almış. O burun daha az küt bile olsa farklı bir taşlama reçetesiyle mesele hallolur.

Tabi bunun bir mesele olup olmadığı da yoruma bakar. Kaba işler yapmadıkça bu tedbirlere başvurmak gereksiz. Yine tercih meselesi.
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2012, 10:02:02 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #48 : 30 Eylül 2012, 10:05:03 »
Şu an siteyi hatırlamıyorum, ama bıçak yapımı ile ilgili bir yazıydı. Gayet pragmatik ve  zanaattan çok sonuç ile ilgilenen bir amcanın yazısıydı. Kabaca şöyle yazmış:
"Bıçağın ağzının uç tarafı daha çok körlenir yani kullanılır, amaç kesmekse sertleştirme sonrası ısıl işlem kullanmak yerine bıçağı kısa yapın, zor bilersiniz ama keskin kalır, nasılsa uca yakın yarısı daha çok işe yarıyor. Ama bıçak kırılgan olur seslerini duyar gibiyim doğru ama eğer kaba iş yapmak, kanırtmak vb istiyorsanız o zaman balta, testere, levye kullanın. Zira bıçak kesmek içindir." Bu aklımda kalan tarzını yansıtmaya çalıştığım meal. Lütfen dikkat, herhangi antitez değil sunduğum, sadece bir başkasının görüşü.

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #49 : 30 Eylül 2012, 10:34:09 »
...

Sizin fotoğraflardaki Bora'nın burnu için bence buna gerek yok. verdiğim 3. maddeden nasibini fazlasıyla almış. O burun daha az küt bile olsa farklı bir taşlama reçetesiyle mesele hallolur.

Tabi bunun bir mesele olup olmadığı da yoruma bakar. Kaba işler yapmadıkça bu tedbirlere başvurmak gereksiz. Yine tercih meselesi.

Bıçağa birşey yapacak değilim tabi ama ucunun 3 mm kısmı toplu iğne kalınlığında abartısız :) neyse artık...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #50 : 30 Eylül 2012, 12:12:09 »
Tasarımdaki gerçeklenmesi gereken parametreleri eksiltmek işi kolaylaştırır tabi. Usta, bıçakların amaç ötesi kullanımına karşı bir yerde haklı. Örneğin ben gezenbilir'de kampta her işin sadece bıçakla yapılması gerektiğini onun için mükemmel ötesi bıçaklar gerektiğinin düşünüldüğü kanısına vardım. Çok basit bir kamp etkinliği için bile 3-500 liralık palayla balta kırması bıçaklarla bütçeyi helak etmelerindense 15-20 liralık bir baltanın ve tağranın da işlevlerinden yararlanma seçeneğin değerlendirmelerini de önermiştim. Bundaki bir neden de odun kesmeye yarayacak irilikteki bir bıçağın varlığının saldırganlık göstergesi olma ve polisi, jandarmayı işkillendirme faktörü.

Eğer maliyet parametresini serbest bırakırsanız daha iyi malzeme, daha iyi ısıl işlem uygulayarak kaba kullanıma elverişliyken kolay körelmeyen bir bıçağınız da olabilir. Ancak bu durumda dahi koca bir bıçağın elinizden çok uzaktaki ucuyla ince bir işi rahat yapamazsınız. Ben evde ufak tefek işlerle uğraşırken 7 cm'lik ağzı olan bir bıçağımı kullanıyorum. (Sap boyu 12 cm) Bu bıçağın ağzı bir iki santim kısalsa daha bile rahat iş görürdü diye düşünüyorum.

Alıntıladığınız kişi yanılmıyorsam körelme faktörünü yalnızca bıçağın kullanılan noktasını anlatmak için söylemiş olmalı.

Yazdım yazdım, bağlayayım. Bıçağın tipini belirlemede tercih sizindir. İsterseniz orta boy bir bıçakla her işten ortalama bir verim alır ama alet kalabalığı yaşamazsınız. İsterseniz ufak bir bıçak ve daha ağır işler için büyük bir bıçak ya da başka bir alet alırsınız.  :)        Ancak tuğla kıracaksanız bunu bıçakla yapmayın.  :-\
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2012, 12:19:57 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #51 : 01 Ekim 2012, 22:54:53 »
Ahşap bir profil çıkardım, bir arkadaşın yanındaydım epeydir kendine "halat ağzı" tabir edilen bilemeli bir uzunca bıçak arıyormuş atladı yapsana diye şöyle böyle oynarken gördüğünüz oldu. Amacım şablon değil ele oturuşu, boyutu 1:1 göreceğim bir maketti zaten. Ben gidişattan memnunum ama görüşlerinize sunmakta faydalı var.

Bu arada sorularım da var:
1. Ben uydurdum ama sanırım paracord'u sarma şeklinin bir mantığı var ve benim bir fikri,m yok bu konuda. Uydurdum, ne yapmalı.
2. İp kalınlığını arttırmak lazım gibi mi?
3. Deri sicin neden kullanılmıyor, kumlanmış üzeyle iyi duracaktır?
4. Hakkaten o "halat ağzı" nasıl oluyor da oluyor. Sadece kalın ve ince yuvarlak eğelerle ot yolmak değil heralde metod.
5. Bu şimdi ne bıçağı oldu? tactical, utility,.... hala çözemedim isimlendirme konvansiyonunu. Skinner ve fillet hariç :p
Not: Salonda lamba ışığında çektim kusura bakmayın, idare eder umarım.

Üstten görünüş

Elde tutuş, sanki kazık yontmak için çok uygun gibi?

Avuca oturma içten

Elde tutuş, içten

perspektif

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #52 : 01 Ekim 2012, 23:04:45 »
El ileri gitmiyor değil mi :) Neden güldüm biliyor musunuz dün gece yatarken bu bıçağın formu aklıma geldi ve kabzanın yapısından dolayı elin ileri gidemeyeceğini karar verdim kendi kendime :) Bence baş parmak koyduğunuz yerdeki o keskin hattı bir nebze yumuşatın veya o açıyı tersine çevirin. Böylece bıçağı hem ileri iterken hemde geri çekerken baş parmaktan da destek alınabilir. 

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #53 : 01 Ekim 2012, 23:08:47 »
O çentikle aramda duygusal bir bağ oluştu sanırım ama söylediklerinizi dikkate alıyorum. Teşekkürler. Ahşap bile 1 saat sürdü, çizimi dahil, akılsızlık edip basmadım profili kontürplağa bir daha çizdimde  :-[, metal ne olacak çok merak ediyorum.

« Yanıtla #54 : 01 Ekim 2012, 23:24:32 »
Metal, bu kontraplakla çalışmaktan daha kolay olur emin olun, kaba profili çıkarma, ağız açma en fazla 2 saatte biter, belki saptaki boşluk biraz uğraştırır hepsi bu. Bıçak yakıyor bu arada  ^-^. Paracord un kalınlığı bence iyi, deri sicim de kullanılabilir, ve iyi mumlanırsa paracordu aratmaz. Paracord kullanılmasının bir nedeni de zor bir durumda ipi çözüp bir şeye kullanılabilme olasılığı, ama elbette onun için de gerçek bir paracord olması gerekir. Sarımda bir çok form var, bu yaptığınız da gayet güzel olur, ancak namlu tarafına delik delip ipi düğümle tutturmaktan daha farklı bir şekilde sarmaya başlamak lazım. O kısmı hariç göze çarpan tuhaf bir durum yok. Serate ağız aynen kalın ve ince eğelerle yapılabilir, güzel de olur. Tip biraz modernize edilmiş tanto gibi, fotoğrafları da hiç yakıştıramadım, o kadar fotoğraf lakırdısından sonra hele  ^-^ Şaka bir yana hemen yarın başlayın, göç yolda düzelir.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #55 : 01 Ekim 2012, 23:56:16 »
Tasarımla ilgili tek kaygım büyük olması. Elime alınca rahatsız edici değil ama tedirgin edici (elimde gören açısından) bir boyut. Zaman içinde neck knife tadında belki daha da ufak versiyonları deniyeceğim. Bir de serrated yapacaksam ciddi paslanmaz olmalı. Belki bir anda iş haline gelebilir zira burada yelkenci tayfası pek meraklı ve başta sözünü ettiğim arkadaşım yap alayım dedi. Ama 420 mi kullanmalı ya da 440 +  elektro polisaj (zira 304e iyi geldiğine şahit oldum ama o da bıçak olmaz).
Ne yazikki yarın iki ayrı okulda 4er saat ders var sonra da oğlumu yüzme antremanına götürmek, yani akşama beyin çorbası :) .
Daha malzeme yok, sanayi ısıl işleminin de sonucunu kestiremiyorum. Zaten başkasının atölyesini kullanıyorum, falan da falan.
Bu arada sac malzemeyle işi çok olan eski bir öğrencim var ona soracağım. Piyasadaki çelik saçların içeriği ne bilmiyorum, açıkçası. DKP, CRP, HRP deyip geçiyorduk. Pazlanmaz saclar bize yaramaz o kadarını biliyorum.
Bir olasılık da tanıdığım enjeksiyon kalıpçıları var. Yanılmıyorsam 1084 kullanıyorkar. Başka çok garip malzemeler de var ama ısıl prosedürlerini öğrenmek gerek. 50 x 230 x 5 mm malzeme bize uygun nereden edinirim İzmirde bir fikrim yok, henüz... Tedarik başlığını kurcaladım ama, neyse iyice sohbete döndüm, pardon.

Fotograflarımın bir kısmı koydum oraya bakıp affedersiniz belki :) . Gerçi hile yapıyorum aynı bıçakta olduğu gibi gömeye alışık olmadığımız bir durum yaratınca (makro) hop etkiliyici oluyor.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #56 : 02 Ekim 2012, 00:18:52 »
valla guzel olucaga benziyor parasut ipi konusunda size yardimci olmak isterim elimde biraz var siz bicagi bir yapin hem sarim tekniklerinde hemde malzeme konusunda yardimci olurum kucuklugumden aklimda kalan birkac dugum teknik var sizin bicak icin biseyler uydururuz isterseniz<= olmadi forumda paracord sarim teknikleri hakkinda bir muhabbet donmustu zamaninda oradanda bi fikir alinabilir nettede cok farkli teknikler var hele bi yapmaya baslayin imece usulu biseyler cikar ortaya<=

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #57 : 02 Ekim 2012, 00:25:02 »
Hocam,
İzmir mi!? E nerdesiniz yahu, dur ber üzerime birşeyler geçirip geliyorum.   :D
Şaka bir yana iletişime geçmek isterim. Sizden alabileceğim en değerli şey bilgi ama ip de olur. En azından neye benzediğini görürüm.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #58 : 02 Ekim 2012, 00:36:58 »
vallaha oyle bilgi konusuda cok bisey veremem size zira 2tane basarisiz denemesi olan 3.yu agirdan alan bir acemiyim<= ip konusunda yardimci olurum suan elimde birtane 1-1bucuk metrelik parcayla 4metre civarinda bir parca kaldi isinize yararsa ne mutlu bana zaten kamptayken paracord kullanmaya kiyamiyorum alirim naylon ipimi takilirim rahat rahat<= ben gaziemirdeyim ama istediginiz zaman istedigniz yerde bulusabiliriz sonucta ogrenciyim hayat bana guzel hala<=

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #59 : 02 Ekim 2012, 08:57:46 »
Sabah sabah nette buldum
Ağız yapısı burada geçmişti...

http://urun.gittigidiyor.com/spor/s-r-m-marka-tasarim-harikasi-caki-16cm-b-373-55673512
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE